Zeleninové kaše

Kaše zo zeleniny vyšli postupne z módy, pritom sú skvelým pokrmom najmä pre malé deti. Kaše sú nielen rýchlo hotové ale aj dobre zasýtia a prehrejú. Okrem toho deti nemôžu v kaši rozpoznať o akú zeleninu sa jedná a tak ju jedia bez predsudkov (nemusíme si nič predstierať, kdo má deti vie, že stačí aby im niekdo povedal, že brokolica je „bee“ a už ju nechcú jesť). Okrem toho, keď sa hotová kaša posype do hneda opraženou cibuľkou, alebo pekne opečenou slaninou či sekanou, táto chuť dominuje pokrmu.
Do zeleninových kaší sa tradične pridáva zápražka. Kdo chce robiť bez zápražky pridá ku kaši 1 veľký zemiak a nechá ho variť spolu so zeleninou alebo zahustí na záver rozmixovanú kašu pridaním 1PL zemiakového škrobu, ktorý sa najskôr rozmieša v troch studenej vody a potom vleje do horúcej tekutiny. Oba spôsoby takisto dosiahnú tú správnu kašovitú konzistenciu a sú bez lepku.
Zemiaková kaša - fučka
Na zemiakovú kašu ošúpať ca. 1 kg zemiakov, umyť ich a pokrájať na osminky (optimálne je, keď sú kusy zemiakov zhruba rovnako veľké). Zemiaky dať do hrnca, zaliať vodou a dochutiť soľou a drtenou rascou. Nechať zovrieť a potom variť ešte 10min. Následne zliať zemiaky z vody, pritom za šálku vody si odložiť stranou (táto voda je plný chuti a škrobu). Zemiaky by sa nikdy nemali mixovať mixérom, lebo sa potom z nich uvoľní príliš veľa škrobu a výsledok pripomína lepidlo. Takže ešte horúce zemiaky popučiť najlepšie lisom na zemiaky. Pridať k ním za 1PL masla ako aj odloženú vody zo zemiakov (pridávať postupne len toľko aby sa dosiahla požadovaná konzistencia). Klasická fučka sa pripravuje tak, že do takto pripravených zemiakov sa vsype ešte ca. 50g hl. múky a tieto sa na ohni miešajú s kašou až začnú zemiaky odfukovať. Kdo chce urobiť bezlepkovú kašu, túto časť vynechá. Hotovú kašu naliať do pripravených tanierov. Povrch kaše posypať do hneda opečenou cibuľkou alebo bylinkami (pažítka, atď.).
Kaša zo sušeného žltého hrášku
Na šálku sušeného hrachu najskôr na noc namočiť do vody aby zmäkol. Na ďaľší deň na oleji opražiť cibuľku pokrájanú na drobno a keď začne hnednúť pridať namočený hrášok aj s vodou. Voda by mala prirkývať kašu aspoň 1cm nad povrchom hrachu. Osoliť, okoreniť čiernym korením a nechať takto ca. 20min. variť pokiaľ sa hrášok nezačne rozpadať. Potom ho pomixovať ponorným mixérom. Komu sa zdá málo hustý zahustí zápražkou. Na to opražiť na 2PL masla za 2PL hl. múky. Priliať trochu vody a mimo ohňa dobre rozmiešať aby zanikli hrudky. Potom vliať do kaše a za miešania nechať spolu zovrieť. Kašu naliať do tanierou a povrch posypať opraženou cibuľkou.
Kaša zo zeleného hrášku
Na oleji alebo masle speniť 1 cibuľu pokrájanú na drobno. Kdo chce použiť mrazený alebo čerstvý zelený hrášok ten ho pridá k opraženej cibuli. Kdo chce použiť sušený zelený hrach, ten musí ho najskôr na noc namočiť do vody a na ďaľší deň uvariť v osolenej vode do mäkka, až potom pridať k opečenej cibuli. Zaliať vodou tak aby bola ca. 3cm na povrch hrachu. Osoliť, okoreniť čiernym korením a kátko spolu povariť. Medzitým si pripraviť svetlú zápražku. Na to krátko opražíme na 2PL masla/masti 2PL hl. múky a zalejeme trochou vody. Dobre rozmiešame aby neboli hrudky. Keď je zelenina mäkká, priliať zápražku a nechať ešte za miešania krátko zovrieť. Potom naliať do tanierou a nechať vychladnúť. Povrch kase posypať opraženou cibuľkou alebo sekanou.
Karfiolová kaša s parmezánom
Karfiol rozobrať na ružičky. 2 Zemiaky ošúpať a prekrojiť na ¼. Zemiaky aj karfiol dať do hrnca a zaliať vodou tak, aby bola aspoň 2cm nad vrchom zeleniny. Vodu osoliť a nechať zovrieť. Potom variť ca. 10min. do mäkka. Následne zeleninu zliať z vody, za malu šálky vody odložiť stranou. Zeleninu rozmixovať ponorným mixérom. 100ml mlieka zohriať spolu s 20g masla. Zohriatú zmes pridať ku kaši a dobre premiešať. Keď je kaša moc hustá, pridať ešte trochu z odloženej scedenej vody. Na záver pridať 50g postrúhaného parmezánu. Kašu naliať do tanierou a ozdobiť bylinkami alebo opraženou cibuľkou.
Mrkvová kaša
Rovnaké množstvo mrkvy a zemiakov očistiť (napr. 300g mrkvy a 300g zemiakov) a vložiť pokrájané do hrnca. Zaliať vodou tak, aby voda bola aspoň 2cm nad povrch zeleniny a vodu osoliť. Zeleninu nechať 10-15min. variť do mäkka, potom zliať z vody, pritom za malu šálky vody odložiť stranou. Následne zeleninu roztlačiť lisom na zemiaky do hladkej kaše a pridať 20g masla ako aj pažítku. Keď je kaša moc hustá, pridať ešte trochu z odloženej scedenej vody.Všetko dobre premiešať a následne naliať do tanierou. Ideálna kaša aj ako príloha k mäsu.
Začni písať komentár...

