brezovska
24. aug 2017
1437 

Čo obnáša rizikové tehotenstvo?

Každá budúca mamička sa obáva rizikového tehotenstva. Rizikové tehotenstvo môže nastať ako u zdravých žien, tak aj u chorých žien. V článku sa dozviete, prečo rizikové tehotenstvo vznikne, aká je prevencia a čo sa dá robiť, ak už tehotenstvo vznikne. Ak ste si vedomá, že budete mať rizikové tehotenstvo, vtedy pomôže prevenciu dodržiavať. 

Rizikovému tehotenstvu predchádza podozrenie, že dieťatko sa nemusí narodiť zdravé. Medzi rizikové faktory v tehotenstve však patrí viacero komplikácií, napr. krvácanie, problémy s placentou, predčasný pôrod a pod.

Dôvody krvácania v tehotenstve sú rôzne. Väčšina krvácaní sa objaví na začiatku tehotenstva a nie vždy ide o komplikácie. Spôsobujú ho napr. hormonálne zmeny v tele, no nikdy netreba brať krvácanie na ľahkú váhu a treba navštíviť gynekológa. V druhej polovici tehotenstva je väčšina krvácaní spojených s placentou. Ak je placenta uložená hlboko dole, blokuje bábätku zdroj živín. Vtedy je nutný pobyt v nemocnici po dozorom lekára.

Predčasný pôrod môže nastať v 24.-37. týždni tehotenstva. Predchádza mu odtok plodovej vody a pôrodné bolesti. Ak hrozí predčasný pôrod, je dôležité zostať v nemocnici.

Neznášanlivosť krvných skupín môžete poznať pod odborným názvom inkompatibilita RH faktoru. Matka má v tehotenstve negatívny RH faktor a dieťa pozitívny RH faktor, po otcovi. Imunitný systém matky reaguje na dieťa v jej tele negatívne a tvorí proti nemu protilátky, ktoré môžu plod zabiť.

Čo v rizikovom tehotenstve zohráva úlohu?

  • dedičná záťaž - ak sa v rodine vyskytli dedičné choroby, choďte ešte pred otehotnením na genetické vyšetrenie
  • vek matky - ak má budúca mamička viac ako 35 rokov, výskyt komplikácií je pravdepodobnejší, než u mladších rodičiek
  • predchádzajúci priebeh tehotenstva - komplikácie sa môžu vyskytnúť aj počas tehotenstva, napr. problémy s maternicou, krčkom alebo placentou
  • viacpočetné tehotenstvo - ak čakáte dvojičky alebo trojičky, tak pravdepodobnosť rizikového tehotenstva je omnoho väčšia
  • tehotenstvo po umelom oplodnení - v takomto prípade môže dôjsť k viacpočetnému tehotenstvu, ktoré môže byť rizikové
  • liečená neplodnosť  a následné tehotenstvo prináša riziká v podobe alergických reakcií na lieky, rizík predčasného pôrodu alebo mimomaternicového tehotenstva a pod. Takýto krok treba dobre zvážiť a na riziká sa pripraviť. 

Priebeh tehotenstva môžu ovplyvniť aj chronické choroby - Crohnova choroba, roztrúsená skleróza alebo reumatoidná artritída.

Roztrúsená skleróza je nepríjemné ochorenie, ktoré sprevádza triaška, porucha reči, pohybu, únava, porucha pamäti a sústredenia. Nemá však vplyv na tehotenstvo alebo plodnosť. Tehotenstvo však môže vyvolať prvé príznaky choroby.

Crohnova choroba postihuje tráviacu časť nášho tela. U žien, ktoré sa liečia na Crohnovu chorobu sa vyskytuje väčšia pravdepodobnosť samovoľných potratov, predčasného pôrodu a ukončenie tehotenstva cisárskym rezom.

Zápalové ochorenie kĺbov – reumatoidná artritída sa prejavuje bolesťami a stuhnutými kĺbami. Postupne dochádza k zdeformovaniu kĺbov. Tehotenstvo môže ochorenie aj zlepšiť, malo by však byť naplánované, keď je ochorenie v pokojovom štádiu. Počas tehotenstva by mala byť matka sledovaná lekárom.

U zdravých žien komplikácie spôsobuje tehotenská cukrovka a preeklampsia. Ide o ochorenie, ktoré je závažné ako pre matku, tak i pre dieťa. Vyskytuje sa 2. polovici tehotenstva. Vyvoláva vysoký krvný tlak a nedostatočné zásobovanie bábätka krvou a kyslíkom. Po pôrode zaniká.

V prípade ešte nenarodeného bábätka rizikové tehotenstvo spôsobuje vrodená vývojová chyba, nedostatočná výživa plodu v maternici a pod.

Psychika budúcej matky je dôležitá

Hoci je rizikové tehotenstvo telesné, svoju úlohu zohráva aj psychika budúcej mamičky. Ženy majú strach o zdravie bábätka, obavy z pôrodu, prežívajú úzkosť.

V prípade, že trpíte niektorou z týchto komplikácií, obavy alebo úzkosť, ktorú prežívate, ju môžu zhoršiť:

  • nadmerné tehotenské vracanie
  • samovoľný potrat
  • predčasný pôrod
  • vysoký tlak
  • preeklampsia
  • oneskorenie rastu plodu
  • tehotenská cukrovka

Príčina nadmerného vracania nebola dosiaľ presne vysvetlená. Ak ťažkosti pretrvávajú, tak žena musí byť prijatá do nemocnice.

Obavy zo samovoľného potratu môžu vyplývať z predchádzajúceho umelého prerušenia tehotenstva. Žena prežíva obavy nielen o dieťa, ale môže sa obávať aj o svoj vzťah.

Predčasný pôrod spôsobuje infekcia, častejšie k nemu dochádza u fajčiarok alebo u žien z nižšou sociálnou úrovňou.

 vnútromaternicovej rastovej retardácii plodu hovoríme vtedy, ak rozmery a hmotnosť plodu zaostávajú aspoň o 3 až 4 týždne za priemernými hodnotami v konkrétnom týždni a mesiaci gravidity. Hrozí zhoršená popôrodná adaptácia novorodenca.

U žien, ktoré fajčia alebo užívajú návykové látky sa nemusí bábätko vyvíjať tak, ako má. Ak zaostáva o 3 až 4 týždne za priemernými hodnotami, vtedy hovoríme o vnútromaternicovej rastovej retardácii plodu. Novorodenec sa po narodení horšie adaptuje.

Pod vplyvom stresu môže dôjsť k rozkolísaniu hladiny cukru v krvi pri tehotenskej cukrovke.

Príčiny rizikového tehotenstva

  • vysoký vek matky – lekári sa zhodujú, že je to viac ako 35 rokov
  • životný štýl – samozrejme, piť alkohol a fajčiť by žiadna žena v tehotenstve nemala
  • komplikácie z predchádzajúcich tehotenstiev – cisársky rez, predčasný pôrod
  • tehotenská cukrovka, vysoký krvný tlak, epilepsia, infekcie apod.
  • problémy s maternicou, krčkom alebo placentou
  • problémy s plodovou vodou
  • pomalý rast plodu
  • viacnásobné tehotenstvo

Prevencia pri hrozbe rizikového tehotenstva

Opatrnosť pri umelom oplodnení je na mieste. Informujte sa, koľko embryí vám bude implantovaných, pretože viacnásobné tehotenstvá bývajú zväčšia rizikové.

Pravidelné tehotenské prehliadky často zachytia problém, ktorý môže skomplikovať tehotenstvo.

Pre vývoj plodu je dôležitý prísun vitamínov, ktoré zabezpečí pestrá a zdravá strava.

Počas tehotenstva skončite s fajčením a pitím alkoholu. Užívanie liekov konzultujte so svojím lekárom.

Medzi štandardné vyšetrenia a testy patrí odber plodovej vody, špecializovaný ultrazvuk, odobratie buniek z placenty a meranie krčka maternice. Lekár určí, ktoré sú pre vás potrebné.

zdroj:  http://choredieta.sk/index.php/tehotenstvo-chore-dieta/tehotenstvo-riziko/rizikove-tehotenstvo

https://www.ulekare.cz/clanek/kdyz-diagnoza-zni-rizikove-tehotenstvi-16975

foto zdroj: pixabay.com

#zdravie_choroby #tehotenstvo

Začni písať komentár...

Odošli