brezovska
8. máj 2017
444 

Špeciálne mlieka pomáhajú deťom pri prechode na umelé mlieko

Niekedy sa stane, že mamička napriek snahe a chceniu nemôže svoje dieťatko dojčiť. Predchádza tomu niekoľko problémov, ktoré vďaka pomoci  niektoré mamy prekonajú, no snaha občas nemusí vyjsť. 

Základom umelej výživy je kravské mlieko a jeho zloženie je upravené tak, aby sa podobalo ľudskému mlieku.  Umelá dojčenská výživa je vysokokvalitný výrobok, ktorý musí spĺňať prísne hygienické normy. Pre detský organizmus zabezpečuje všetky zložky dôležité pre rast a vývin dieťatka.

V súčasnosti sa stále nepodarilo, napriek snahám odborníkov, vyrobiť také umelé mlieko, ktoré by bolo dokonalou náhradou materského mlieka. Úprava mlieka sa týka všetkých jeho hlavných zložiek – bielkovín, sacharidov a tukov. V umelom mlieku je upravený pomer bielkoviny srvátky ku kazeínu. Čo sa týka sacharidov, zloženie je prispôsobené tak, aby mlieko obsahovalo výhradne laktózu alebo len malý podiel iných sacharidov.

Čo obsahujú umelé náhrady mlieka

Umelé náhrady kúpite podľa veku dieťaťa a nachádza sa v nich viac železa, než materskom mlieku. Sú obohatené o oligosacharidy - látky obsiahnutej v materskom mlieku - mliečny cukor a probiotiká, ktoré podporujú zdravé fungovanie tráviaceho systému. V súčasnosti sa do umelých náhrad pridávajú aj nukleotidy, ktoré zmenšujú rozdiel medzi materským mliekom a umelým. Aj táto látka podporuje vyvíjajúci sa a rastúci organizmus. Pre správny vývoj mozgu je v umelom mlieku zastúpený rastlinný tuk s obsahom mastných kyselín, taktiež pre obranyschopnosť črevnej sliznice. 

V lekárňach alebo dobre zásobených obchodoch s potravinami nájdete tri základné typy mliek

  • začiatočné
  • pokračovacie
  • pre batoľatá

Začiatočné mlieka sú vyrobené pre novorodencov a dojčatá na mliečnej strave. Na obaloch sú označené od 0 do 4 mesiacov alebo symbolom 1, čo značuje vek.

Pokračovacími mliekami začíname v období, keď dieťa prechádza na nemliečne príkrmy. Všeobecne sa aj v období prechádzania na nemliečnu stravu odporúča pokračovať začiatočnými mliekami, nie však naopak. Tieto mlieka sa označujú symbolom 2.

Medzi 10. – 12. Mesiacom môžeme pokračovať mliekom, ktoré je označené číslicou 3 alebo názvom Junior. Aj tieto mlieka obsahujú také vitamíny, minerály, ktoré podporujú rast  a vývoj dieťaťa.

Tak ako dieťa rastie, menia sa aj požiadavky na jeho výživu. Materské mlieko sa mení počas toho, ako dieťa rastie a tomu sú prispôsobené aj umelé mlieka.

Špeciálne mlieka pre deti

  • s rizikom alergie
  • alergické na kravskú bielkovinu
  • s refluxom
  • trpiacimi kolikami a problémami s vyprázdňovaním
  • nedonosené

Mlieka pre deti s alergiou na kravské mlieko obsahujú štiepenú bielkovinu – extenzívny hydrozylát, ktorý zabraňuje prejavom alergie na kravské mlieko, čo sú tráviace ťažkosti. Približne u 80 % detí alergia na kravské mlieko odoznieva v batoľacom veku.

Antirefluxové mlieka obsahujú zahusťovadlá, ktoré zmierňujú vracanie. Ide o zemiakový, ryžový alebo kukuričný škrob, prípadne múku zo svätojánskeho chleba. Toto mlieko by mal odporučiť lekár, ktorý vylúči inú príčinu častého vracania počas jedenia.

Mlieka pre deti nedonosené a deti s nízkou pôrodnou hmotnosťou sú vyrobené pre deti s hmotnosťou pod 2500 gramov a deťom sa podávajú do dosiahnutia hmotnosti približne 3500 gramov. Obsahujú vyšší počet bielkovín a minerálov,  a majú vlastnosti, ktoré pomáhajú deťom napredovať.

Hypoalergénne mlieka sú vhodné pre deti so sklonom  na alergie (astna, atopický ekzém, senná nádcha). Mlieko obsahuje čiastočne rozštiepenä mliečnu bielkovinu, ktorá je šetrná k organizmu dieťaťa. 

Umelé  mlieka pri dojčenských kolikách pomáhajú bábätkám vďaka čiastočne štiepenej bielkovine a zníženému obsahu laktózy. Chuť mlieka je v porovnaní s ostatnými druhmi mliek horkastá, ale deti si na ňu rýchlo zvyknú.

Ohrievajte vo vode, nie v mikrovlnke

Pri príprave umelého mlieka môžete použiť dojčenskú vodu alebo prevarenú vodu.  Mlieko schlaďte na teplotu tela. Pred podaním vyskúšajte teplotu niekoľkými kvapkami na vnútornú stranu predlaktia. Ohrievanie a opätovné podávanie zvyšného mlieka sa neodporúča. Mlieko ohrievajte vo vodnom kúpeli, v mikrovlnnej rúre to nie je vhodné. Nedojčené dieťa po 6. mesiaci  potrebuje približne 400 – 600 ml iných tekutín, čiže dojčenskú vodu alebo čaj.

#dojcenie #umele_mlieko #umele_nahrady_mlieka

Foto: pixabay.com

Začni písať komentár...

Odošli