56 / 104
    bubena
    autor

    Vlašské orechy sú dobrým zdrojom vitamínu B1, B2, B3 (niacínu), B6, E a sú bohaté na fosfor, draslík a horčík. Zo stopových prvkov obsahujú zinok – viac ako ryby alebo mäso, ďalej železo, selén, meď a mangán.

    Vitamín B1 alebo tiamín je potrebný na fungovanie srdca a na rovnováhu nervovej sústavy. Vitamín B6 (pyridoxín) sa stará o správne fungovanie mozgu a tvorbu červených krviniek. Vitamín E, ktorý vlašské orechy obsahujú, spomaľuje starnutie buniek, odstraňuje únavu, znižuje krvný tlak, riziko vzniku infarktu a mozgovej porážky. Zinok je dôležitý pre imunitný systém a hojenie rán. Vysoký obsah medi je dôležitý pre vstrebávanie železa v črevách a pri prevencii chudokrvnosti. Ďalším dôležitým stopovým prvkom vo vlašských orechoch je mangán, ktorý podporuje plodnosť u oboch pohlaví.

    24. jan 2013

    Olej z vlasskeho oreche pomaha aj pri bolesti usi. Olej ziskate pretlacenim orecha cez tlacidlo na cesnak... a pipetou dame kvapky do usi...naozaj pomaha!

    24. jan 2013

    Dame olejcek do usi ;)

    24. jan 2013

    @cayar super.. zbožňujem takéto receptíky... Vďaka

    29. jan 2013

    skoda ze mam alergiu a pritom ich mame na jesen kopec v zahrade

    31. jan 2013

    že každé "ovocie" učinkuje na ten orgán najviac, na ktorý sa podobá. raz davno davali taku relasiu🙂sranda. orech vyzerá ako mozog, mozog a nervové funkcie s tým spojené...

    23. mar 2013