carnomed
20. jún 2013

Karnozín EXTRA

Karnozín bol objavený (a jeho štruktúra určená) na začiatku 20.storočia ruským vedcom  W.S. Gulevičom. Bol to prvý a najjednoduchší príklad biologicky aktívnych peptidov (v našom prípade dipeptidov), ktorý otvoril dlhý zoznam široko rozšírených prírodných bielkovinových regulátorov metabolizmu (látkovej premeny). Prvé desaťročia boli venované štúdiu jeho štruktúry, distribúcii a vlastnostiam.

Odborný posudok

autor: Doc. MUDr. Igo Kajaba, PhD., vedúci nutričného skríningu SZU

Hlavnú zložku prípravku predstavuje karnozín, ktorý je dipeptid 2 aminokyselín: semiesenciálnej AK – L-histidínu (esenciálnej v období intenzívneho rastu, gravidite, stavoch fyzického a psychického vypätia a iných ) a základnej AK – β-alanínu pri pochodoch proteosyntézy v tkanivách.

V ľudskom organizme sa tiež syntetizuje z uvedených 2 aminokyselín prostredníctvom enzýmu karnozín-syntetázy, hlavne v mozgu a svaloch, vrátane myokardu, prijímaný je aj exogénne v strave. Vstrebáva sa iba v horných častiach tenkého čreva (jejunum) a krvou je potom distribuovaný do takmer všetkých orgánov.

Zo širokého diapzónu zdravotne benefitných účinkov karnozínu, v exaktnom prehľade uvedených v knižke Doc. MUDr. Michaela Kučeru, zmienim sa aspoň o niektorých kľúčových.

  • Karnozín je najintenzívnejší antioxidant, zabraňuje procesom glykolyzácie a karbonylácie bielkovín, ale aj fosfolipidov. Významne tiež potláča vytváranie s bielkovinami súvisiacich, pokročilých produktov glykozylácie – AGE (Advanced Glykosylation End products), ako aj nepriaznivý vplyv konečného produktu lipidovej peroxidácie – malondialdehydu na bielkoviny a to nie iba u viacerých závažných klinických stavov, ale rovnako významne i v prevencií pochodov predčasného starnutia organizmu.
  • Vlastnosť karnozínu vytvárať chelátové zlúčeniny, umožňuje odstraňovať škodlivé produkty metabolizmu, ako aj toxické účinky ťažkých kovov a iných cudzorodých látok.
  • Súhrnom sa žiada uviesť, že na základe EBM (Evidence Based Medicine) má karnozin významné protektívne účinky kardiovaskulárne, cerebronervové, imunomodulačné, bunkovo ochranné a regeneračné, antioxidačné, antisklerotické, antidiabetické, antimutagénne a tým aj antionkogénne. V žiadnom prípade nemožno vynechať zmienku o karnozine v súvislosti s jeho cennou sexuálne stimulujúcou funkciou.
  • Ďalšími zložkami výrobku sú vitamín E, najúčinnejší antioxidant zo skupiny vitamínov, najmä v súhre s vitamínom C, ktorý má schopnosť oxidovanú formu vitamínu E redukovať a tým obnoviť jeho funkciu.
  • Koenzým Q10 predstavuje jednu zo základných látok nového moderného smeru – mitochondriálnej medicíny. Tento je dôležitou zložkou respiračného reťazca mitochondrií, má kľúčový význam pri tvorbe ATP v mitochondriách, kde sa podieľa a rozhoduje o priebehu energetického metabolizmu buniek.

Je známe, že ľudský organizmus je vybavený schopnosťou jeho biosyntézy, plne funkčnej však iba do 40 rokov veku. V ďalších obdobiach života sa jeho biosyntéza postupne znižuje a tak v seniorskom veku je táto nízka a pri jeho nedostatočnom obsahu v potrave hrozí iniciovanie niektorej alebo viacerých mitochondriálnych chorôb..

  • L-karnitín je biologicky dôležitý, obsahuje ho aj materské mlieko, preto sú aj výrobky umelej mliečnej výživy dojčiat obohacované karnitínom spolu s taurínom.
  • V rámci komplexnosti výrobku je tento doplnený ešte o obsah extraktu z drobného ovocia –čučoriedok a extraktu z plodov vinnej révy, ktoré sú známe bohatým obsahom benefitných flavonoidov a najmä vinná réva polyfenolovou látkou – resveratrolom.

Prítomnosť karnozínu v tele zabezpečí maximálnu efektivitu organizmu pri delení buniek, chráni ho pre oxidáciou DNA a likviduje voľné radikály, urýchľuje hojenie rán a spojivového tkaniva, zvyšuje športový výkon, chráni mozog pred tvorbou povlaku, ktorý je jednou z príčin Alzheimerovej choroby, zlepšuje schopnosti logického myslenia, pamäť ako aj priestorové myslenie, naviac bol zlepšený čas reakcie ako aj celková rýchlosť a presnosť spracovania dát v mozgu.

Začni písať komentár...

Odošli