Karnozín bol objavený (a jeho štruktúra určená) na začiatku 20.storočia ruským vedcom W.S. Gulevičom. Bol to prvý a najjednoduchší príklad biologicky aktívnych peptidov (v našom prípade dipeptidov), ktorý otvoril dlhý zoznam široko rozšírených prírodných bielkovinových regulátorov metabolizmu (látkovej premeny). Prvé desaťročia boli venované štúdiu jeho štruktúry, distribúcii a vlastnostiam.
autor: Doc. MUDr. Igo Kajaba, PhD., vedúci nutričného skríningu SZU
Hlavnú zložku prípravku predstavuje karnozín, ktorý je dipeptid 2 aminokyselín: semiesenciálnej AK – L-histidínu (esenciálnej v období intenzívneho rastu, gravidite, stavoch fyzického a psychického vypätia a iných ) a základnej AK – β-alanínu pri pochodoch proteosyntézy v tkanivách.
V ľudskom organizme sa tiež syntetizuje z uvedených 2 aminokyselín prostredníctvom enzýmu karnozín-syntetázy, hlavne v mozgu a svaloch, vrátane myokardu, prijímaný je aj exogénne v strave. Vstrebáva sa iba v horných častiach tenkého čreva (jejunum) a krvou je potom distribuovaný do takmer všetkých orgánov.
Zo širokého diapzónu zdravotne benefitných účinkov karnozínu, v exaktnom prehľade uvedených v knižke Doc. MUDr. Michaela Kučeru, zmienim sa aspoň o niektorých kľúčových.
Je známe, že ľudský organizmus je vybavený schopnosťou jeho biosyntézy, plne funkčnej však iba do 40 rokov veku. V ďalších obdobiach života sa jeho biosyntéza postupne znižuje a tak v seniorskom veku je táto nízka a pri jeho nedostatočnom obsahu v potrave hrozí iniciovanie niektorej alebo viacerých mitochondriálnych chorôb..
Prítomnosť karnozínu v tele zabezpečí maximálnu efektivitu organizmu pri delení buniek, chráni ho pre oxidáciou DNA a likviduje voľné radikály, urýchľuje hojenie rán a spojivového tkaniva, zvyšuje športový výkon, chráni mozog pred tvorbou povlaku, ktorý je jednou z príčin Alzheimerovej choroby, zlepšuje schopnosti logického myslenia, pamäť ako aj priestorové myslenie, naviac bol zlepšený čas reakcie ako aj celková rýchlosť a presnosť spracovania dát v mozgu.
Začni písať komentár...