cicamica1980
29. sep 2018
707 

Znížená funkcia štítnej žľazy na autoimunitnom podklade - iné možnosti liečby

Hashimoto /alebo autoimunitná tyreoditída/ je predovšetkým autoimunitné ochorenie, ktorého dôsledkom je útok vlastného imunitného systému na štítnu žľazu. Protilátky napádajú tkanivo štítnej žľazy a objem štítnej žľazy klesá. Keď klesne natoľko, že nedokáže vytvárať dostatok hormónov, človek sa dostane do hypofunkcie t.j. má zníženú činnosť štítnej žľazy a s tým spojené symptómy ako napríklad priberanie, vypadávanie vlasov, pocit chladu, depresie, panické ataky atď.

Podľa štatistík trpí ochorením približne 1% žien vo veku nad 30 rokov, prevalencia u mužov je 10x nižšia.

Klasická medicína rieši toto ochorenie iba sledovaním, t.j. čaká sa, kým sa objem štítnej žľazy nezmenší natoľko, že už nedokáže vytvoriť dostatok hormónov a potom je nasadená substitučná lieča levotyroxínom = T4, čo je syntetický hormón štítnej žľazy /euthyrox, L-tyroxin, Tirosint.../. Predpokladá sa, že dostatok T4 sa premení na T3 /trijódtyronín/, čo je aktívny hormón štítnej žľazy a je potrebný pre každú bunku tela.

V zahraničí sú v liečbe Hashimota pred nami a fungujú tam okrem klasických aj tzv. funkční /celostní lekári. Tí liečia Hashimota na dvoch úrovniach:

1. Je potrebné zastaviť tvorbu protilátok t.j. dostať ich do normy, aby sa znížilo riziko rozvoja ďalšieho autoimunitného ochorenia. To sa robí stravou, detoxom od ťažkých kovov, LDN a ďalšími opatreniami.

2. Je potrebné nastaviť substitučnú liečbu hormónmi tak, aby fT3 a fT4 boli OPTIMÁLNE – nestačí aby boli v norme /v referenčnom rozsahu/. Pri tomto je potrebné skontrolovať aj zdravie nadobličiek, vitamíny a minerály.

  1. Prírodná liečba ochorenia – NDT

Veľmi málo Hashimoto pacientov je bez hypo symptómov na monoliečbe levothyroxínom – T4, nakoľko im nefunguje dobre konverzia z T4 na T3. Vtedy je možné doplniť liečbu syntetickým hormónom T3. Niektorí pacienti však pri syntetických hormónoch majú nežiadúce účinky a vtedy je na mieste nasadiť liečbu NDT – natural dessicated thyroid = sušená štítna žľaza zo zvierat /prasiat alebo kráv/, ktorá v prírodnej forme obsahuje hormóny tak ako ľudské telo, teda T4, T3, T2, T1 a kalcitocín. Prieskumy medzi pacientami ukazujú, že pacienti sa cítia lepšie na liečbe T3+T4 alebo na NDT, ako na monoliečbe T4.

https://www.facebook.com/groups/HashimotoSkCz/

https://temazdravie.sk/ klik na kategoriu STITNA ZLAZA

V Holandsku je pouzivanie ndt zakazane, povazuje sa za nebezpecne a nedoveryhodne a zdraviu skodlive!!!

29. sep 2018

V holandsku su v aplikacii najnovších poznatkov vyskumu 20 rokov za opicami.

Pacienti sa lepsie citia na ndt alebo na liecbe t4+t3 ako na monoterapii t4
https://www.thyroid.org/patient-thyroid-information/ct-for-patients/april-2018/vol-11-issue-4-p-4-6/

29. sep 2018

V usa sa ndt pouziva roky, pouziva sa aj v orslu, anglicku, zapadnej europe, nemecku, rakusku
V skotsku to schvalili v parlamente
https://www.scottishparliament.tv/meeting/members-business-elaine-smith-msp-thyroid-patients-deserve-fair-treatment-november-22-2017

29. sep 2018

@cicamica1980
Skutocne???? V holandsku sa pouzivalo ndt pred 100 rokmi. Boli dovody pre ktore sa ndt vyciarklo zo zoznamu lieciv nie je to preplacane ziadnou poistovnou...

7. okt 2018

A za tym vsetkym bol LOBBING farma firiem, lebo ma levothyroxine sa lepsie zaraba. Da sa totiž molekula patentovat. Ale ndt sa patentovat neda, lebo je to proste prírodná latka. Preco v r. 2017v skotsku schvalili ndt?

8. okt 2018

Aby sme si rozumeli, kym nebol euthyrox a pod. roky sa pouzivalo ndt. Lenze vzedy neboli metody, ako presne nadavkovat aby zakazdym davka bola rovnaka. Preto ked v polke 20 storocia vymysleli levotyroxín synteticky, tak sa prešlo nanho + lobbing smerom k t4 nebol koli neucinnosti NDT, ale koli davkovaniu. V niektorých krajinach zostalo ndt paralelne s levotyroxinom. No a v ndesnej dobe sme tak pokrocili, ze presne vieme, v ktorej kapsuli NDT je kolko t4 a t3.

8. okt 2018

Pises iba vseobecne veci, napis konkretne ako je ndt škodlivé a zdraviu nebezpecne a dovody zakazu. Diky

8. okt 2018

Začni písať komentár...

Odošli