ciernabrigita
19. okt 2021
5501 

Živnosť popri materskej / rodičovskej dovolenke

Pokiaľ si založíte živnosť popri MD /RD, nestrácate nárok na materské ani na rodičovský príspevok.


Ak sa rozhodnete podnikať na živnosť popri dieťatku, nastanú dve rôzne situácie. 

Závisia od toho či už živnosť založenú a máte a len pokračujete v podnikaní aj popri materskej či rodičovskej dovolenke alebo ešte živnosť nemáte a založíte si ju počas materskej alebo rodičovskej dovolenky.


Situácia č. 1: živnosť si založíte počas materskej / rodičovskej dovolenky

Odvody do zdravotnej poisťovne

V tomto období platí za vás zdravotné poistenie štát, to znamená, žiadne povinné odvody do zdravotnej poisťovne.

Môžete však platiť dobrovoľnú výšku preddavkov do zdravotnej poisťovne. Odporúčam to predovšetkým tým živnostníčkam, ktoré očakávajú vyššie / vysoké príjmy z podnikania aj počas obdobia materskej či rodičovskej dovolenky. Vyhnú sa tak vysokému nedoplatku pri ročnom zúčtovaní zdravotného poistenia.

Odvody do Sociálnej poisťovne

Odvody do Sociálnej poisťovne v prvý rok podnikania neplatíte.

Povinnosť platiť odvody do Sociálnej poisťovne vám vznikne, ak ste za predchádzajúci rok mali príjmy zo živnosti vyššie ako je aktuálne stanovená hranica príjmov pre posúdenie povinnosti platenia odvodov do Sociálnej poisťovne.

Ak si založíte živnosť v roku 2021 a príjmy z tejto živnosti budete mať za rok 2021 vyššie ako 6798€, od júla 2022 (októbra 2022 pri predĺžení lehoty na podanie daňového priznania) vám povinnosť platiť odvody do Sociálnej poisťovne už vznikne.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Situácia č. 2: živnosť už máte a počas materskej / rodičovskej dovolenky pokračujete v podnikaní

V tomto prípade sa platenie odvodov posudzuje podľa toho či počas podnikania na živnosť poberáte materské alebo rodičovský príspevok.

1. Pokiaľ už máte založenú živnosť, dosahujete z nej príjmy a poberáte MATERSKÉ, odvody do Sociálnej poisťovne a ani odvody do zdravotnej poisťovne neplatíte.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

 2. Pokiaľ už máte založenú živnosť, dosahujete z nej príjmypoberáte RODIČOVSKÝ príspevok:

  •  odvody do Sociálnej poisťovne PLATÍTE (ak vám táto povinnosť vznikla podľa vyššie spomenutého pravidla),
  •  odvody do zdravotnej poisťovne NEPLATÍTE, môžete si však platiť dobrovoľnú výšku (kvôli vyššie spomenutému  nedoplatku pri ročnom zúčtovaní zdravotného poistenia).

ALE, ak máte založenú živnosť a počas poberania rodičovského príspevku nedosahujete zo živnosti príjmy, doložíte do Sociálnej poisťovne čestné vyhlásenie a odvody neplatíte ani do Sociálnej poisťovne. Podmienkou je však nedosahovanie príjmov, to znamená, že nebudete v tomto období podnikať na živnosť.

Začni písať komentár...

Odošli