dandy557
17. apr 2017
3096 

(Ne)chutná zelenina: Ako presvedčiť deti, aby ju jedli

Konzumácia zeleniny je veľmi prospešná kvôli vitamínom a ďalším látkam v nej obsiahnutých. Ako to však vysvetliť aj vašim malým deťom, ktoré nad zeleninou len ohŕňajú nosom a ich prípadné slová sú „fuj“ či „nechcem“ alebo „nechutí“? Dohováranie bude v tomto prípade zbytočné, veď deti si aj tak spravidla urobia po svojom. Zeleninu však môžete rafinovane zamaskovať s pomocou viacerých trikov.

Pomocník mixér 

Surovú alebo uvarenú zeleninu rozmixujte do rôznych kašičiek, nátierok alebo smoothies. Na smoothies je najlepšie to, že zeleninu môžete kombinovať aj s ovocím a niekedy chuť zeleniny vlastne vôbec nepoznať.

Šťavičky pre detičky

Podobne ako pri smoothies, aj pri odšťavovaní  viete kombinovať zeleninu i s ovocím. Veľmi dobrou kombináciou je napríklad jablko a mrkva alebo jablko a cvikla. Šťavy budú sladké aj bez použitia cukru či medu navyše. Šťavy z ovocia a zeleniny je možné dostať aj v supermarketoch a hypermarketoch, najlepšie však určite bude, ak si ich čerstvé pripravíte doma. V chladničke vydržia približne tri dni.

Zelenina v koláči, ale psst...

 Áno, čítate správne. Zelenina sa dá skryť dokonca aj tam. Dodá koláču šťavnatosť a dobrou správou je, že ju tam vôbec, ale vôbec necítiť. Pripravte deťom mrkvový, cukinový, tekvicový alebo avokádový koláč. Prítomnosť zeleniny v ňom istotne nezbadajú.

Z jedla umenie

Jedlo by malo nielen chutiť, ale aj dobre vyzerať- a pri deťoch to platí dvojnásobne! S trochou času a fantázie môžete vyčarovať zo zeleniny rôzne obrázky.  K dispozícii vám budú rôzne formičky, krájače a nože, ktoré sú na trhu. Ak by ste náhodou potrebovali inšpiráciu, na internete jej nájdete kopec. Stačí si zadať do vyhľadávača „food art“ a vyhodí vám nespočetne veľa stránok s obrázkami, kde sa jedlo stalo umením. Niektoré sú, samozrejme, už doslova umelecké diela, no na vytvorenie tých jednoduchších vám postačí pár minút.

Dieťa ako kuchár

Deti milujú objavovať nové veci a sú rady, keď ich zábavnou formou zapojíte doma do práce. Ak sú deti väčšie, nechajte ich pripraviť si jedlo samé. Dajte im však na výber- prichystajte im rôzne druhy zeleniny, nech majú možnosť voľby. Dajte deťom formičky a vykrajovátka, nech si samé vytvoria svoje umelecké dielko, ktoré potom zjedia. Najkrajšie na deťoch je to, že nebudú potrebovať žiadnu inšpiráciu, pretože majú oveľa väčšiu fantáziu ako my dospelí. 

Detská súťaživosť

Ak má dieťa súrodenca alebo inú detskú spoločnosť, vymyslite im "súťaž v jedení zeleniny". Nechajte ich, nech si samé alebo s vašou pomocou počítajú, koľko kúskov zeleniny zjedli. Kto zje viac, je víťaz a bude odmenený extra kúskom koláča, kde je utajená zelenina.

Zdroj: pexels.com

naše deti nemajú problém so zeleninou v žiadnom stave, ale čo im veľmi chutí, sú kúsky zeleniny nakrájané na hranolčeky, mrkva, kaleráb,... a k tomu nejaký dip na namáčanie, stačí trochu osolený biely jogurt, alebo kyslá smotana s trochou cesnaku,... Deti majú 5 a 3 roky.

1. máj 2017

Začni písať komentár...

Odošli