dandy557
    17. apr 2017    Čítané 3096x

    (Ne)chutná zelenina: Ako presvedčiť deti, aby ju jedli

    Konzumácia zeleniny je veľmi prospešná kvôli vitamínom a ďalším látkam v nej obsiahnutých. Ako to však vysvetliť aj vašim malým deťom, ktoré nad zeleninou len ohŕňajú nosom a ich prípadné slová sú „fuj“ či „nechcem“ alebo „nechutí“? Dohováranie bude v tomto prípade zbytočné, veď deti si aj tak spravidla urobia po svojom. Zeleninu však môžete rafinovane zamaskovať s pomocou viacerých trikov.

    Pomocník mixér 

    Surovú alebo uvarenú zeleninu rozmixujte do rôznych kašičiek, nátierok alebo smoothies. Na smoothies je najlepšie to, že zeleninu môžete kombinovať aj s ovocím a niekedy chuť zeleniny vlastne vôbec nepoznať.

    Šťavičky pre detičky

    Podobne ako pri smoothies, aj pri odšťavovaní  viete kombinovať zeleninu i s ovocím. Veľmi dobrou kombináciou je napríklad jablko a mrkva alebo jablko a cvikla. Šťavy budú sladké aj bez použitia cukru či medu navyše. Šťavy z ovocia a zeleniny je možné dostať aj v supermarketoch a hypermarketoch, najlepšie však určite bude, ak si ich čerstvé pripravíte doma. V chladničke vydržia približne tri dni.

    Zelenina v koláči, ale psst...

     Áno, čítate správne. Zelenina sa dá skryť dokonca aj tam. Dodá koláču šťavnatosť a dobrou správou je, že ju tam vôbec, ale vôbec necítiť. Pripravte deťom mrkvový, cukinový, tekvicový alebo avokádový koláč. Prítomnosť zeleniny v ňom istotne nezbadajú.

    Z jedla umenie

    Jedlo by malo nielen chutiť, ale aj dobre vyzerať- a pri deťoch to platí dvojnásobne! S trochou času a fantázie môžete vyčarovať zo zeleniny rôzne obrázky.  K dispozícii vám budú rôzne formičky, krájače a nože, ktoré sú na trhu. Ak by ste náhodou potrebovali inšpiráciu, na internete jej nájdete kopec. Stačí si zadať do vyhľadávača „food art“ a vyhodí vám nespočetne veľa stránok s obrázkami, kde sa jedlo stalo umením. Niektoré sú, samozrejme, už doslova umelecké diela, no na vytvorenie tých jednoduchších vám postačí pár minút.

    Dieťa ako kuchár

    Deti milujú objavovať nové veci a sú rady, keď ich zábavnou formou zapojíte doma do práce. Ak sú deti väčšie, nechajte ich pripraviť si jedlo samé. Dajte im však na výber- prichystajte im rôzne druhy zeleniny, nech majú možnosť voľby. Dajte deťom formičky a vykrajovátka, nech si samé vytvoria svoje umelecké dielko, ktoré potom zjedia. Najkrajšie na deťoch je to, že nebudú potrebovať žiadnu inšpiráciu, pretože majú oveľa väčšiu fantáziu ako my dospelí. 

    Detská súťaživosť

    Ak má dieťa súrodenca alebo inú detskú spoločnosť, vymyslite im "súťaž v jedení zeleniny". Nechajte ich, nech si samé alebo s vašou pomocou počítajú, koľko kúskov zeleniny zjedli. Kto zje viac, je víťaz a bude odmenený extra kúskom koláča, kde je utajená zelenina.

    Zdroj: pexels.com

    dandy557
    17. apr 2017    Čítané 2115x

    Veľká noc vo svete: Briti hľadajú vajíčka, Nóri vrahov

     Aj keď tradície sa postupne z našich životov vytrácajú a niektorí si ich pripomínajú len symbolicky, v niektorých oblastiach Slovenska sú ešte stále zachovávané a hádzanie dievčat do studených rybníkov a potokov býva neodmysliteľnou súčasťou Veľkej noci, takisto ako zdobenie kraslíc tradičnými metódami.  Čo sa ale nemení, je kopa dobrôt na stoloch od šikovných gazdiniek. Ako však oslavujú tieto sviatky iné krajiny, v čom sme si podobní a v čom naopak úplne odlišní? 

    Veľká Británia

    Ako u nás a v iných krajinách, aj tu zohrávajú vajíčka- symbol znovuzrodenia, veľkú rolu. Malé deti veria, že veľkonočný králik schováva vajíčka v záhrade, preto sa vo väčšine rodín na Veľkonočnú nedeľu koná „Egg hunt“, v preklade lov na vajíčka. Zaujímavosťou je, že na Veľkonočnú nedeľu a Veľkonočný pondelok sa koná v Hampsteade a na ďalších miestach Londýna prehliadka drakov.

    Nemecko

    V Nemecku sa vždy na Bielu sobotu zakladajú takzvané „Osterfeuer“, čo v preklade znamená vatra. Ľudia prinesú so sebou na voľné lúky a priestranstvá opílené konáre a staré vianočné stromčeky. Takáto vatra symbolizuje rozlúčku so zimou. Peknou nemeckou tradíciou je aj rozdávanie darčekov medzi svojimi najbližšími, podobne ako na Vianoce.

    Fínsko

    Keďže Fínsko je protestantskou krajinou, oslavy Veľkej noci nie sú také rozsiahle ako v katolíckych krajinách. Ústredným motívom Veľkej noci sú čarodejnice a príbehy o nich a po uliciach sa organizujú maškarné bály. Medzi tradičné dezerty na Veľkú noc patria mämmi- je to hustá kaša, ktorá sa dá kúpiť v tom čase v každom obchode a pasha, ktorú prevzali od kresťanov.

    Taliansko

    Taliansko na čele s hlavným mestom, kde sídli pápež, patrí medzi najveriacejšie krajiny v Európe. Práve na Veľkú noc prichádzajú na rímske bohoslužby pútnici z celého sveta, aby sa pomodlili. Veľkonočné sviatky sú u Talianov tiež priestorom na rodinné prechádzky a pikniky. Hlavnou prísadou do jedál pre tieto sviatky je vajíčko, obľúbeným mäsom je jahňacina.

    Nórsko

    Najzvláštnejšie sviatky majú obyvatelia Nórska, ktorí okrem maľovania vajíčok na Veľkú noc riešia kriminálne zločiny a vraždy. Tamojšie televízie cez sviatky vysielajú najmä kriminálne a detektívne filmy. Nóri sa pretekajú v hádaní, kto je vrahom.

    Foto pexels.com, pixabay.com

    dandy557
    12. apr 2017    Čítané 8739x

    Ako rýchlo, zdravo a chutne pripraviť deťom desiatu?

    Každé ráno v zhone natriete chlieb s maslom a "capnete" na to šunku, strčíte dieťatu desiatu do tašky a bežíte s ním najprv do školy, potom do práce. Našli ste sa v tom aj vy? Chcete to zmeniť a vašim deťom pripraviť konečne niečo iné? Možno, že si odteraz budete musieť nájsť viacej času na prípravu - napríklad pripraviť desiatu už večer. Rozhodne to však stojí za to. 

    Stereotypná strava dieťaťu škodí 

    Dieťa pre svoj zdravý rast a vývin potrebuje dostatok živín, vitamínov, minerálov, ale aj zdravých tukov. Ako sa hovorí, všetkého veľa škodí a pokiaľ je v jedálničku dieťaťa príliš veľa pečiva, najmä toho bieleho, môže to dopomôcť k zvýšeniu hmotnosti, najmä ak nemá dostatočný pohyb. Navyše sa môže stať dieťa intolerantné na druh potraviny, ktorú príliš často konzumuje - v prípade "chleba s maslom a šunkou" to môže byť napríklad lepok, nehovoriac o tom, že ak je šunka údená, taktiež to veľa prospechu neprinesie. 

    Prečo je desiata pre dieťa tak dôležitá? 

    Dieťa má v porovnaní s dospelým menší žalúdok a preto nevie skonzumovať toľko množstva jedla naraz. Preto by dieťaťu mali byť podávané menšie porcie častejšie- ideálne sú 3 hlavné jedlá a 2-3 doplnkové porcie. Školopovinné deti, ktoré doobeda podávajú najväčšie psychické výkony, by mali v tomto období dňa skonzumovať 60-65% celodenného množstva stravy, pričom desiata by mala tvoriť asi 10-15%. 

    Čo by mala taká desiata obsahovať a čo nie?

    Ideálna desiata by mala obsahovať vyvážený pomer všetkých základných výživových prvkov ako sú komplexné sacharidy pre dobrú činnosť mozgu, zdravé tuky, bielkoviny, vitamíny, minerálne látky a vlákninu, ktorá je nielen prospešná pre trávenie, ale aj zasýti na dlhšiu dobu. Preto ak pečivo, radšej celozrnné, v bielom sa nenachádzajú podstatné živiny a už spomínaná vláknina. Súčasťou každého jedla by mal byť kúsok ovocia či zeleniny. Dôležitou zložkou detskej výživy sú bielkoviny, ktoré nájdu napríklad v ovsených vločkách, rybách alebo vajci či v jogurte. Pozor na vysoký obsah soli v potravinách, ideálne je vôbec pokrm pre dieťa nedosoľovať soľou navyše, ak predsa, tak iba trochou morskej soli. Dôležitý pre deti je aj pitný režim, najlepšie piť čistú nesladenú vodu alebo ovocné šťavy. Podľa veku, váhy dieťaťa a miery športovej aktivity sa odporúčané množstvo vody pohybuje od 1,5 litra do 2,5 litra denne. 

    Smoothies

    V dnešnej dobe sa veľmi populárne stali takzvané "smoothies". Je to najmä preto, že sú veľmi ľahko pripraviteľné, ovocie ako hrušku, jablko či hrozno môžete zmiovať aj so šupkou. Na trhu je veľa "smoothie makerov", ktoré si môžete zadovážiť do vašej domácnosti, ale postačí vám na to aj obyčajný mixér alebo ručný mixér. Výhodou smoothie nápojov je, že ich v prenosnej fľaši môžete zobrať kamkoľvek a taktiež fakt, že na rozdiel od ovocných a zeleninových štiav sa zmixuje celý kus zeleniny alebo ovocia, takže dieťa nepríde o živiny a vitamíny, ktoré sú napríklad v šupke ovocia a sú hustejšie, takže sú od smädu, ale aj hladu. Smoothies musia mať dve zložky: tekutú, kde môžeme použiť vodu, mlieko alebo rastlinné mlieko (podľa kombinácie ostatných surovín) a tuhú- ovocie a zelenina. Je veľmi vhodné pridať do smoothie ovsené vločky, chia semienka alebo kokos či avokádo, aby sa dieťa zasýtilo na dlhší čas.

    Jogurt 

    V obchodoch máte možnosť kúpiť rôzne druhy jogurtov od rozmanitých značiek, ktoré vás budú lákať svojimi etiketami. Nedajte sa však zlákať reklamou, väčšina z nich obsahuje množstvo konzervantov a jogurty s príchuťami prudko zvýšia u dieťaťa glykemický index. Čím viac prísad jogurt obsahuje a čím dlhšia je doba spotreby, tým sa kvalita jogurtu znižuje. Preto pri kúpe jogurtu voľte radšej jogurt biely, prípadne grécky biely jogurt alebo sójový jogurt bez príchutí. Čo však v prípade, že obyčajný jogurt vašim deťom veľmi nechutí? Máme pre vás skvelý tip, ako to zmeniť.

    Jogurt s ovocím v zaváraninovom pohári

    • biely jogurt
    • banán
    • kiwi/jahody/čučoriedky/maliny
    • med
    • chia semienka

    Jogurt prichystajte večer deň vopred, aby chia semienka stihli "nabobnať". Jogurt zmiešajte s medom podľa chuti, očistite ovocie. Banány pokrájajte na kolieska, ostatné ovocie na menšie kúsky. Do menšieho zaváraninového pohára potom vrstvite: banán, jogurt, chia semienka, ovocie podľa výberu, jogurt a na záver chia semienka. Nielenže bude desiata skvele chutiť, ale ešte aj výborne vyzerať. 

    Pečivo

    Ako už bolo spomínané, naozaj treba dbať na pečivo z kvalitnej múky, najlepšie, ak si ho upečiete sami doma. Avšak už aj v obchodoch máme okrem "nezdravého" bieleho pečiva z rafinovanej múky, ktorá je zbavená živín, produkty z ražnej múky, bielkovinový či ražný chlieb. S čím pečivo kombinovať, aby deti zasýtilo na ešte dlhšiu dobu? Vhodné sú nátierky z tvarohu,cottage cheese, avokádo alebo arašidové maslo. 

    Netradičný hamburger nasladko  

    • banán 
    • kvalitné arašidové maslo
    • celozrnná kaiserka

        Kaiserku si rozkrojíme napoly a obe časti potrieme arašidovým maslom. Píšeme "kvalitné", pretože na trhu sa objavujú aj arašidové maslá, ktorých hlavnou prísadou je soľ a olej. Na jednu časť kaiserky poukladáme ošúpaný, na kolieska nakrájaný banán. Spojíme obe časti a máme vynikajúci "hamburger" na sladko.

    Aká je obľúbená desiata vašich detí? Podeľte sa o ňu v komentároch!

    Foto: pixabay.com, pexels.com