dandy557
17. apr 2017
2115 

Veľká noc vo svete: Briti hľadajú vajíčka, Nóri vrahov

 Aj keď tradície sa postupne z našich životov vytrácajú a niektorí si ich pripomínajú len symbolicky, v niektorých oblastiach Slovenska sú ešte stále zachovávané a hádzanie dievčat do studených rybníkov a potokov býva neodmysliteľnou súčasťou Veľkej noci, takisto ako zdobenie kraslíc tradičnými metódami.  Čo sa ale nemení, je kopa dobrôt na stoloch od šikovných gazdiniek. Ako však oslavujú tieto sviatky iné krajiny, v čom sme si podobní a v čom naopak úplne odlišní? 

Veľká Británia

Ako u nás a v iných krajinách, aj tu zohrávajú vajíčka- symbol znovuzrodenia, veľkú rolu. Malé deti veria, že veľkonočný králik schováva vajíčka v záhrade, preto sa vo väčšine rodín na Veľkonočnú nedeľu koná „Egg hunt“, v preklade lov na vajíčka. Zaujímavosťou je, že na Veľkonočnú nedeľu a Veľkonočný pondelok sa koná v Hampsteade a na ďalších miestach Londýna prehliadka drakov.

Nemecko

V Nemecku sa vždy na Bielu sobotu zakladajú takzvané „Osterfeuer“, čo v preklade znamená vatra. Ľudia prinesú so sebou na voľné lúky a priestranstvá opílené konáre a staré vianočné stromčeky. Takáto vatra symbolizuje rozlúčku so zimou. Peknou nemeckou tradíciou je aj rozdávanie darčekov medzi svojimi najbližšími, podobne ako na Vianoce.

Fínsko

Keďže Fínsko je protestantskou krajinou, oslavy Veľkej noci nie sú také rozsiahle ako v katolíckych krajinách. Ústredným motívom Veľkej noci sú čarodejnice a príbehy o nich a po uliciach sa organizujú maškarné bály. Medzi tradičné dezerty na Veľkú noc patria mämmi- je to hustá kaša, ktorá sa dá kúpiť v tom čase v každom obchode a pasha, ktorú prevzali od kresťanov.

Taliansko

Taliansko na čele s hlavným mestom, kde sídli pápež, patrí medzi najveriacejšie krajiny v Európe. Práve na Veľkú noc prichádzajú na rímske bohoslužby pútnici z celého sveta, aby sa pomodlili. Veľkonočné sviatky sú u Talianov tiež priestorom na rodinné prechádzky a pikniky. Hlavnou prísadou do jedál pre tieto sviatky je vajíčko, obľúbeným mäsom je jahňacina.

Nórsko

Najzvláštnejšie sviatky majú obyvatelia Nórska, ktorí okrem maľovania vajíčok na Veľkú noc riešia kriminálne zločiny a vraždy. Tamojšie televízie cez sviatky vysielajú najmä kriminálne a detektívne filmy. Nóri sa pretekajú v hádaní, kto je vrahom.

Foto pexels.com, pixabay.com

Začni písať komentár...

Odošli