daylong_matej
23. máj 2011

Opaľovací krém a odolnosť voči vode

Odolnosť voči vode

Možno ste už začili podobnú situáciu. Kúpite si prípravok na ochranu pred slnkom, natriete si ho, idete si zaplávať a večer cítite, ako nepríjemne ste si splálili kožu. Kde nastala chyba a dá sa posúdiť, či je produkt odolný voči vode? Aj keď sa to javí jednoduché, nejde o žiadnu čisto pocitovú záležitosť na spôsob – naniesť na kožu, osprchovať a pozrieť sa, či niečo ostalo. Celá procedura je zložitejšia a definuje ju mezinárodná smernica COLIPA (Európska asociácia výrobcov kozmetiky), která má jasnú postupnosť.

Na zmeranie odolnosti voči vode (Water resistant) sa ochranný faktor SPF meria po absolvovaní predpísanej dĺžky pobytu v tečúcej vode. Smernica presne definuje v akom druhu prispôsobeného bazénu sa test môže vykonať. Prípravok sa nanesie v predpísanom množstve (2 mg/cm2) na stanovené miesta tela.

Nanášanie produktu v laboratóriu na testovaciu plochu (chrbát)

Po 15-30 min. od nanesenia sa proband ponorí na 2x20 min. do vody, pričom medzi oboma pobytmi vo vode je 15 min. prestávka. Porovnávajú sa namerané hodnoty SPF pred a po pobyte vo vode. Ak dosahuje prípravok po dvojnásobnom ponorení účinnosť ≥ 50 %, je označený ako odolný voči vode (Water Resistant).

Ponorenie do vody na 2x20 min

Extrémna odolnosť voči vode

Produkt môže byť testovaný aj na extrémnu odolnosť voči vode. To sa testuje dvoma ďalšími ponoreniami - dohromady 4x20 min.

Daylong a odolnosť voči vode

Lipozomálne prípravky Daylong boli testované v sladkej aj slanej vode. V oboch prípadoch dosiahli výsledok - extrémne odolný voči vode (Very Water Resistant). To umožňuje výrazne redukovať dennú doporučenú dávku (DDD) v porovnaní s inými prípravkami, ktoré sa zmývajú!

Ilustračný záber

Zdroj: http://www.daylong.sk/sk/odolnost-voci-vode

Začni písať komentár...

Odošli