Na základe otázok a diskusií sme vytvorili jednoduchú aplikáciu na výber vhodného produktu slnečnej ochrany: http://www.daylong.sk/sk/ako-si-vybrat

    Súťaž o Daylong Kids 50 s dávkovačom bola ukončená. Výhercov budem kontaktovať cez IP.

    Všetkým čo sa cítia byť ešte stále deťmi - Všetko najlepšie 🙂

    Kto ešte nevyjadril svoj názor na optimálny krém pre celú rodinu, má možnosť: https://www.modrykonik.sk/forum/mesiac-s-daylong/co-ocakavate-od-opalovacieho-kremu-pre-rodinu/

    Čo odporúčajú českí lekárnici? Pozrite si výsledky ankety: https://www.modrykonik.sk/fotoblog/daylong_mate...

    Stráviť MDD výletom v rozprávkovom lese - to mi pripomenulo, ako som pred pár rokmi robil v svojom rodnom meste vodníka 🙂

    Dnešná predpoveď - UV index vyšší ako 7. Buďte opatrní! http://www.daylong.sk/sk/ako-si-vybrat/uv-index

    Ďalší tip ako stráviť MDD - nepozerať TV a urobiť niečo pre chudobnejšie deti - https://www.modrykonik.sk/forum/mesiac-s-daylong/mdd-s-daylong-sutaz-o-10x-daylong-kids-50/

    Prvé fotoblogy na tému MDD s Daylong sú na svete. NIektoré tipy ako stráviť MDD s dieťaťom ma inšpirovali, idem sa porozprávať s manželkou.

    Pre všetkých suťaženia chtivých je tu nová sútaž - tentoraz je v hre 10x Daylong Kids 50 so super dávkovačom: https://www.modrykonik.sk/forum/mesiac-s-daylong/mdd-s-daylong-sutaz-o-10x-daylong-kids-50/

    Dobrú noc, idem skúsiť zaspať v tom horku.

    Idem si dať obedík a na vlastnej koži vyskúšam, ako praží slnko pri UV indexe 7. Ešteže kantína nie je až tak ďaleko.

    Zajtra si dávajte pozor. SHMU hlási na poludnie UV index 6,5! http://www.shmu.sk/sk/?page=1&id=meteo_uvi#tab

    daylong_matej
    23. máj 2011    Čítané 0x

    Opaľovací krém a odolnosť voči vode

    Odolnosť voči vode

    Možno ste už začili podobnú situáciu. Kúpite si prípravok na ochranu pred slnkom, natriete si ho, idete si zaplávať a večer cítite, ako nepríjemne ste si splálili kožu. Kde nastala chyba a dá sa posúdiť, či je produkt odolný voči vode? Aj keď sa to javí jednoduché, nejde o žiadnu čisto pocitovú záležitosť na spôsob – naniesť na kožu, osprchovať a pozrieť sa, či niečo ostalo. Celá procedura je zložitejšia a definuje ju mezinárodná smernica COLIPA (Európska asociácia výrobcov kozmetiky), která má jasnú postupnosť.

    Na zmeranie odolnosti voči vode (Water resistant) sa ochranný faktor SPF meria po absolvovaní predpísanej dĺžky pobytu v tečúcej vode. Smernica presne definuje v akom druhu prispôsobeného bazénu sa test môže vykonať. Prípravok sa nanesie v predpísanom množstve (2 mg/cm2) na stanovené miesta tela.

    Nanášanie produktu v laboratóriu na testovaciu plochu (chrbát)

    Po 15-30 min. od nanesenia sa proband ponorí na 2x20 min. do vody, pričom medzi oboma pobytmi vo vode je 15 min. prestávka. Porovnávajú sa namerané hodnoty SPF pred a po pobyte vo vode. Ak dosahuje prípravok po dvojnásobnom ponorení účinnosť ≥ 50 %, je označený ako odolný voči vode (Water Resistant).

    Ponorenie do vody na 2x20 min

    Extrémna odolnosť voči vode

    Produkt môže byť testovaný aj na extrémnu odolnosť voči vode. To sa testuje dvoma ďalšími ponoreniami - dohromady 4x20 min.

    Daylong a odolnosť voči vode

    Lipozomálne prípravky Daylong boli testované v sladkej aj slanej vode. V oboch prípadoch dosiahli výsledok - extrémne odolný voči vode (Very Water Resistant). To umožňuje výrazne redukovať dennú doporučenú dávku (DDD) v porovnaní s inými prípravkami, ktoré sa zmývajú!

    Ilustračný záber

    Zdroj: http://www.daylong.sk/sk/odolnost-voci-vode

    Predpoveď počasia na piatkový obed - UV index 6,9!

    Súťaž o 30 ks Daylong Kids 30 bola ukončená a výhercovia kontaktovaní cez IP. Ďakujem všetkým, čo poslali krásne fotky ako aj tým, čo hlasovali. Pokiaľ by sa vyskytol nejaký problém, kontaktujte ma prosím cez IP.

    Takže na úspech v súťaži o Daylong Kids 30 stačí momentálne min. 24 hlasovaní "páči sa mi to" - to nie je zlé 🙂

    Zajtra je posledná možnosť nahrať svoju fotku a vyhrať Daylong Kids. Doteraz hlasovalo takmer 2 000 užívateliek 🙂

    1 600 hodnotení súťažných fotiek s logom Daylong. Ešte 2 dni pred nami, máme sa na čo tešiť. Stále prichádzajú inovatívne zábery 🙂

    daylong_matej
    16. máj 2011    Čítané 0x

    Ako fungujú UV filtre?

    UV filter

    UV filter je zložka produktu, vďaka ktorej dokáže chrániť pred slnečným žiarením. Oba druhy UV filtrov (fyzikálne aj chemické) sú zmiešané s inými priemyselne vyrobenými pomocnými látkami. UV filtre a ostatné zložky fotoprotektívnych produktov sú chemicky presne definované priemyselne vyrábané produkty, kde všetky účinné aj pomocné látky sú presne chemicky definované a klinicky testované. Rovnako ako napríklad pri zubnej paste alebo šampóne. Kompletné zloženie je uvedené na obale.

    V čom teda spočíva samotný rozdiel  medzi fyzikálnym a chemickým filtrom? Odlišnosť je daná mechanizmom účinku.

    Fyzikálny filter.

    Ochrana pred UV žiarením sa dosiahne pomocou mikropigmentov, ktoré vytvoria na koži jemný, prakticky neviditeľný film. Ten odráža nebezpečné UV žiarenie. Dá sa to prirovnať k zrkadlu, ktoré odráža dopadajúce lúče.

    Produkty s fyzikálnymi filtrami sa odporúčajú pre deti do 12 mesiacov.

    Chemický filter

    Chemický filter funguje ako absorbér, ktorý pohlcuje UV žiarenie a absorbovanú energiu premieňa na teplo. Graficky je to možné vyjadriť takto:



    Výhody fyzikálnych filtrov

    • Ostávajú len na povrchu kože, čo je vhodné pre kožu najmenších detí, kde koža ešte nie je tak vyvinutá ako u starších detí. 
    • Fungujú okamžite po aplikácii.


    Výhody chemických filtrov

    • Dajú sa dosiahnuť veľmi vysoké ochranné faktory pred UVB aj UVA žiarením
    • Ak sú vhodne spracované, dokážu sa účinne prichytiť vo vrchnej (rohovej) vrstve kože, vďaka čomu môžu byť veľmi dobre odolné voči vode. To umožní (pri správnej aplikácii) dlhší pobyt vo vode bez zmytia filtrov.

    Riziká

    Mieru rizika v používaní produktov s UV filtrami vyjadruje napr. Hlásenie o podozrení na nežiaduci účinok produktu. Ak sa vyskytne, odborník (v tomto prípade dermatológ) preskúma kožný nález a vyhodnotí, či k neželanej reakcii došlo v dôsledku aplikácie produktu. Za uplynulú sezónu 2010 bol počet takýchto hlásení na produkty Daylong v ČR a SR nulový.

    Práve skončil poldňový neočákavaný výpadok internetu :(

    daylong_matej
    14. máj 2011    Čítané 0x

    Európsky deň melanómu 2011

    Európsky deň melanómu 2011

    V pondelok 16. mája prebehne na Slovensku už ôsmy ročník celoeurópskej akcie Európsky deň melanómu. V tento deň ponúkajú kožní lekári vo svojich ordináciách bezplatné vyšetrovanie kožných pigmentových znamienok. 

    Daylong je opätovne partnerom tejto celoeurópskej preventívnej kampane, pri ktorej sú občania informovaní o možnostiach predchádzania, skorej diagnostike a liečbe kožných nádorov.

    Viac ako 1 000 hlasovaní v súťaži o Daylong Kids. Len tak ďalej 🙂

    Konečne koniec pracovného týždňa, nasleduje zaslúžený spánok.

    52 fotiek v súťaži o Daylong a 814 hodnotí. A niektoré zábery sú skutočne vydarené 🙂

    daylong_matej
    13. máj 2011    Čítané 0x

    Ako zistiť intezitu UV žiarenia?

    UV index

    Popísať intenzitu slnečného žiarenia pre konkrétnu lokalitu nie je práve jednoduchá záležitosť. V hre sú viaceré faktory ako zemepisná poloha, ročná a denná doba, oblačnosť, nadmorská výška, či celkové množstvo ozónu. Stanoviť intenzitu UV žiarenia vyžaduje sériu meraní a výpočtov. Našťastie jestvujú nástroje, pomocou ktorých sa dá intenzita UV žiarenia relatívne zrozumiteľne a jasne vyjadriť. Jedným z nich je UV index.

    UV index je medzinárodne uznávaný spôsob merania intenzity ultrafialového žiarenia vyžarovaného slnkom, na konkrétnom mieste a v konkrétnom čase. Jeho výpočet na základe meraní vykonávajú certifikované autority. UV index pre konkrétnu lokalitu sa dá pozrieť napr. tu (stačí zadať mesto):

    http://www.uvawareness.com/