de_zi
3. nov 2021
2926 

Monitory dychu pre bábätká: Ktoré sú najlepšie?

Ak by som si mala vybrať najdôležitejšiu položku do výbavičky, bol by to práve monitor dychu. Občas tu na fóre zahliadnem otázku: Musím mať monitor dychu?/Je monitor dychu dôležitý? Veľká väčšina z nás sa zhodne – áno.


unsplash.com | Ömürden Cengiz

Na čo slúži monitor dychu?

Je to vlastne veľmi citlivý detektor pohybu, ktorý sníma dych bábätka. Pomáha tak predísť hádam najväčšiemu strašiaku rodičov – SIDS (syndróm náhleho úmrtia). Ak by sa dych bábätka zastavil na dlhšie ako 20 sekúnd, monitor upozorní rodičov hlasným alarmom.

Od kedy do kedy používať monitor dychu?

Tieto monitory sa dávajú už v každej pôrodnici, je teda dôležitý od prvých dní bábätka a odporúča sa používať do jedného roka. Riziko SIDS je najväčšie do veku 6 mesiacov a častejšie sa tiež vyskytuje u predčasne narodených, či chorých detí.

Aké mám možnosti zaobstarania monitoru dychu?

Monitor môžete kúpiť aj z druhej ruky cez bazoš, či iný bazár (prípadne podarovaný od rodiny/kamarátov), no v tom prípade je nutné prístroj nakalibrovať alebo dať skontrolovať funkčnosť, ak bol používaný dlhšie ako dva roky.

Ak bol používaný len chvíľu, je na vás, či to „risknete“ a budete veriť predávajúcemu ohľadom doby používania, a že s ním bolo dobre zaobchádzané. Monitory sa taktiež dajú za poplatok zapožičať z pôrodnice alebo v sieti lekární Dr. Max s podporou nadácie Križovatka. Zoznam výpožičných miest nájdete TU.

Požičanie, prípadne príspevok na kúpu ako benefit ponúka zdravotná poisťovňa Union.

No a samozrejme si môžete kúpiť celkom nový. Ak ho plánujete využívať aj pri ďalších deťoch, treba znova myslieť na kalibráciu, prípadne kúpu novej podložky, ak túto možnosť výrobca ponúka.

Aké sú druhy monitorov dychu?

Doskový monitor dychu

Dych dieťatka sníma podložka, ktorá sa umiestni pod matrac. Tá je káblom pripojená na zariadenie, tzv. vyhodnocovaciu jednotku, ktorá signalizuje dych pomocou blikajúcej diódy.

Dajte si pozor, ak máte postieľku spojenú s posteľou. Monitor môže snímať váš pohyb a nesprávne tak vyhodnotiť dych dieťaťa. Ja som bola celkom prekvapená, keď som testovala túto citlivosť. Postieľku mám pár cm od postele, no túto medzeru som prekryla dlhým vankúšom. No a monitor snímal môj pohyb zo stredu manželskej postele, aj keď bola postieľka prázdna. Takže pozor na to 🙂


unsplash.com | Peter Oslanec

Jablotron Nanny

Monitor dychu Nanny od českého výrobcu Jablotron je certifikovaná zdravotnícka pomôcka vhodná od 2 kg do 15 kg hmotnosti.

Balenie obsahuje vyhodnocovaciu jednotku, jednu snímaciu podložku, resuscitačný návod, hygienické utierky, plastovú úchytku na stenu a detské samolepky.

Vyhodnocovacia jednotka pozostáva z troch kontroliek. Zelená blikaním signalizuje dych bábätka, červená začne blikať (a rozoznie sa aj akustický signál) v prípade, že sa dychová frekvencia zníži pod 8 nádychov za minútu. Červená kontrolka so symbolom batérie upozorňuje na potrebnú výmenu batérií.

Výhodou je jednoduchá manipulácia, dlhá životnosť priložených batérií, prívetivá cena a overená kvalita. Ako bonus aj to, že kúpou priamo od výrobcu prispejete do nemocníc.
Ako menšiu nevýhodu vnímam, že po zapnutí vydá pomerne hlasný „kontrolný“ signál. Občas sa tak stane, že dcérka sa na tento zvuk strhne po tom, ako som ju horko ťažko uložila do postieľky. Falošný poplach sme mali len dvakrát po príchode z pôrodnice. Príčinou bolo zrejme to, že sme ju umiestnili kúsok mimo podložky.

Možnosť kúpiť ako Nanny duo – dve kontrolné jednotky a dve podložky. Dokúpiť sa dá tiež jedna podložka samostatne.

Jablotron Nanny BM02

Nanny chráni dieťatko pred syndrómom náhleho úmrtia (SIDS) tým, že upozorní na riziko náhlej zástavy dychu, prípadne zástavy, spôsobenej chorobou, upchatím dýchacích ciest alebo inou príčinou. Prístroj vhodný na použitie v domácnostiach, pôrodniciach a nemocniciach. Je určená pre deti do 15 kg hmotnosti.

Hisense Babysense 7

Babysense 7 od izraelského výrobcu Hisense je bezdotykový monitor dychu, vybavený dvomi podložkami. Identifikuje vzorce dýchania dieťaťa, ktoré prenáša do kompaktného mikroprocesora v kontrolnej jednotke. Ak nie je detegované dýchanie po dobu dlhšiu ako 20 sekúnd alebo ak sa zníži počet dychov na menej ako 10 dychov za minútu, je spustený akustický a vizuálny alarm.

Balenie obsahuje vyhodnocovaciu jednotku, dve snímacie podložky, držiak jednotky a háčik na zavesenie, príchytku káblov a príručku.

Vyhodnocovacia jednotka má jedno tlačidlo a uchytí sa na postieľku pomocou plastového držiaka. Zelené svetlo indikuje dych dieťaťa, červené spolu s alarmom signalizuje zníženie frekvencie, či zástavu dychu. Podložky sú oválne.

Výhodou je jednoduchá manipulácia, moderný dizajn. Oproti Nanny je cenovo výhodnejší, ak berieme do úvahy dve podložky v balení.

Hisense Babysense 7

Monitor dychu BABYSENSE 7 je nástupcom veľmi obľúbeného modelu Babysense 5 a hlavnou novinkou roku 2018 Izraelského výrobcu Hisense.

Hisense Babysense 2 Pro

O Babysense 2 Pro by sa v podstate mohlo napísať to isté ako o Babysense 7. Možno ste si aj vy pri výbere lámali hlavu nad tým, aký je vlastne medzi nimi rozdiel a ktorý z týchto dvoch najnovších modelov od Babysense vybrať?

Rozdiel je v podložkách. Zatiaľ čo „sedmička“ obsahuje dve oválne, 2 Pro má jednu oválnu a jednu obdĺžnikovú. Môžete si tak vybrať podľa toho, kam chcete podložky umiestniť, alebo skrátka len podľa toho, ktorá možnosť je vám viac „sympatická“. 😊

Variant Babysense 1 Pro má len jednu obdĺžnikovú podložku a cenovo je takmer totožný s Jablotron Nanny.

Hisense Babysense 2 Pro

  2 skúsenosti

Babysense 2 Pre Monitor dychu je novinkou roku 2018 izraelského výrobcu Hisense. Jedná sa o bezdotykový monitor dychu vybavený dvomi senzorovými podložkami a dizajnovo atraktívnou kontrolnou jednotkou so zvukovým a svetelným signalizačným alarmom. Je určený na detekciu dychových nepravidelností a zástav dychu (tzv. Apnoe).

Baby Control Digital BC-210

Tentokrát od maďarského výrobcu. Je to klinicky testovaný zdravotnícky prístroj s certifikátom, ktorý umožňuje nastaviť prahovú úroveň detekcie. V prípade, že sa hodnota dýchacích pohybov dieťaťa nachádza dlhšie ako 12 sekúnd pod nastavenou prahovou úrovňou detekcie, spustí hlasitý poplach. Obsahuje dve podložky a je vhodný od 2 kg do 20 kg.

Toto zariadenie poskytuje rodičom i digitálne zobrazenie intenzity dýchania. Na podsvietenom displeji sú zobrazené informácie o sile dýchacích pohybov dieťaťa. Tento monitor si tiež pamätá situácie odohrané v posledných deviatich minútach, ktoré následne dokáže prehrať z digitálnej pamäte.

Výhodou je vynikajúca citlivosť v bočnom smere, digitálne zobrazenie intenzity dýchania a pamäť. Nevýhodou je trocha zložitejšie ovládanie.

Baby Control Digital BC-210

Monitor dychu Baby Control Digital nepretržite sleduje dýchanie dieťaťa ležiaceho v detskej postieľke, kolíske, kočíku, atď. Senzorová podložka umiestnená priamo na rošte pod matracom sníma dýchacie pohyby dieťaťa, informácie potom odovzdáva riadiacej jednotke, ktorá vyhodnocuje namerané hodnoty. Monitor dychu Baby Control digital detekuje prípadnú zástavu dychu. V prípade nebezpečnej situácie, tj. v prípade, že sa hodnota dýchacích pohybov dieťaťa nachádza dlhšie ako 12 sekúnd pod nastavenou prahovou úrovňou detekcie (pozri Nastavenie prahovej úrovne detekcie), spustí Monitor dychu Baby Control Digital hlasitý poplach.

Angelcare AC127

Anglický výrobca Angelcare ponúka monitor dychu s novým o 40 % menším snímacím senzorom pohybu s technológiou SensAsure. Alarm sa spustí, ak nie je detegovaný žiadny pohyb po 20 sekundách. Pevná podporná doska udržiava konštantný tlak na celú senzorovú podložku, čo umožňuje detegovať pohyby dieťaťa, aj keď je dieťa na okraji postieľky.

Senzorová podložka má štvorcový tvar vo veľkosti 16 x 16 cm, citlivosť snímača sa dá nastaviť. Balenie okrem jednej podložky obsahuje tzv. rodičovskú jednotku a detskú jednotku. Rodičovská jednotka, ktorá má dosah až 250 m obsahuje nastaviteľný teplotný alarm, prenos zvuku a funkciu spätného hovoru. Taktiež vás upozorní na slabé batérie. Detská jednotka zmenou farby indikuje teplotu. Možnosť umiestniť na stene aj na stole.

Výhodou sú dve jednotky, ktoré vedia medzi sebou komunikovať. Bonusom je aj meranie teploty v miestnosti. Ak si chcete prikúpiť ďalšiu podložku, zaplatíte približne 90 €, čo nie je najmenej.

Ďalšou „podkategóriou“ sú monitory dychu s videopestúnkou. Ideálne, ak chcete občas bábätko skontrolovať aj pohľadom, prípadne videopestúnku využijete aj neskôr.

Angelcare AC127

Monitor pohybu dychu Angelcare® AC127 kombinuje špičkovú detekciu pohybu na trhu s vynikajúcim zvukom. Má nový o 40% menšií snímací senzor pohybu (podložku) s technológiou SensAsure. Nový kompaktný dizajn ponúka rovnakú presnú detekciu pohybu ako predchádzajúce pohybové senzory. Alarm sa spustí len, ak nie je detekovaný žiadny pohyb po 20 sekundách.

Monitor dychu s videopestúnkou

Monitor dychu v sade s kamerou, ktorá sníma dieťa a zariadením pre rodiča, z ktorého sleduje obraz, prípadne kontroluje teplotu – podľa funkcií produktu.

Babysense 7 + videopestúnka Babysense V24R

Babysense 7 sme si už predstavili. V tejto zvýhodnenej sade spojenej s videopestúnkou svoje dieťatko môžete kontrolovať pomocou kamery. Tá je vybavená 2,4 palcovým farebným LCD displejom, kamera má nočné videnie a 2x digitálny zoom. Dosah je až 300 m (vo voľnom priestore). Funkcia Talk-back umožňuje obojsmerný prenos zvuku. Na diaľku môžete aktivovať upokojujúce nočné svetlo alebo môžete pustiť dieťatku biely šum. Ďalšou výhodou je sledovanie teploty v izbe.

Obľúbený monitor dychu spolu s funkciami nabitou videopestúnkou tak tvorí ideálnu sadu pre náročnejších rodičov, ktorí chcú mať dieťatko aj takto pod kontrolou. Oceníte aj vtedy, ak bývate vo väčšom dome.

Babysense 7 + videopestúnka Babysense V24R

Babysense Bundle je cenovo zvýhodnená sada od firmy Babysense, ktorá obsahuje monitor dychu Babysense 7 a videoopestúnku Babysense V24R.
Monitor dychu Babysense 7 je nástupcom veľmi obľúbeného modelu Babysense 5 a hlavnou novinkou roku 2018 Izraelského výrobcu Hisense.

Angelcare AC327 monitor dychu a videopestúnka

Monitor dychu so štvorcovou podložkou (16 x 16 cm) má rovnaké vlastnosti ako spomínaný Angelcare AC127.

Videopestúnka takisto ponúka obojsmernú komunikáciu, nočné videnie, digitálny zoom a dokonca rozdeliteľný obraz (napríklad, ak máte dvojčatá) na 4,3 palcovej uhlopriečke. Rozlíšenie obrazovky je 480 × 272 px.

Výhodou je nižšia cena oproti predchádzajúcemu produktu. Ušetríte tak približne 40 €.

Angelcare AC327

Monitor pohybu dieťaťa Angelcare® AC327 s video pestúnkou je spoľahlivá, dôveryhodná pestúnka v krásnom dizajne. Má novú o 40% menšiu bezdrôtovú snímaciu podložku / senzor pohybu SensAsure.

Monitor dychu na plienku/náramok

Malé zariadenie sa jednoducho pripne na plienku a sníma dych tak, že sa dotýka bruška bábätka/alebo ako náramok na nôžku. Nevýhodou je, že môže byť dieťatku nepohodlný, najmä ak je už aktívnejšie.

Liip Smart Monitor

Celkom inú kategóriu tvoria monitory dychu, ktoré sa umiestňujú priamo na dieťa. Tento náramok umožní sledovať tri najdôležitejšie životné funkcie – pulz, kyslík v krvi a teplotu. Pripnete ho jednoducho na členok alebo zápästie. Monitor sa spáruje so smartphonom a zasiela vám upozornenia, ak je to treba.

Meranie sa vykonáva pomocou úplne bezpečného elektromagnetického žiarenia. Tento monitor sa môže použiť od narodenia do veku 7 rokov vďaka trom veľkostiam náramkov. Ten je vyrobený z hypoalergénnych materiálov. Bol klinicky testovaný na 398 deťoch a dosahuje výsledok 98 % zhody so zariadeniami používanými v nemocniciach na meranie základných životných funkcií mladých pacientov.

Môže byť ideálnou kúpou vtedy, ak vaše dieťatko nespí v postieľke. Výhodou oproti podložkám môže byť meranie pulzu, kyslíku a teploty. Tieto hodnoty sa zaznamenávajú do aplikácie, môžete ich v prípade potreby napríklad ukázať pediatrovi.

Mínusom je, že ho zrejme nepoužijete na drobného novorodenca, pretože aj najmenší náramok je stále trocha voľnejší, a tým pádom nemeria spoľahlivo. Naopak, ak je už dieťa väčšie, môže si ho samé dávať dole. Pripravte sa aj na časté nabíjanie a to, že nemá príliš veľký dosah k vášmu telefónu.

Ak vás neodradí vyššia cena, mohol by byť skvelýv kombinácii s klasickým monitorom v postieľke a náramkom mimo postieľky.

LIIP SMART

Liip Smart Monitor inteligentný náramok Inteligentný náramok, ktorý vám pomôže postarať sa o vaše dieťa.

Snuza Hero

Tento monitor sa pripevňuje klipom na plienku a tým sníma pohyb bruška pri dýchaní. Ak je dieťa bez pohybu, pokúsi sa vibrovaním dieťa prebrať. Za ďalších 5 sekúnd vydá hlasný alarm. Signalizuje slabú batériu.

Tento typ monitora pravdepodobne tiež dlho nevyužijete (cca do 3 - 4 mesiacov). Keď začne byť dieťatko akčnejšie, môže sa z plienky odopínať, alebo si ho samo dá dole. Prípadne ak spí na brušku, mohol by tlačiť.
Použiť ho možno len v stojacom kočíku, keďže sníma pohyb. Oproti predošlému je cena výrazne nižšia, mohol by byť teda super ako doplnok ku klasickému monitoru dychu.

SNUZA Hero

Sníma jemný pohyb bruška pri dýchaní. Jednoducho pripnite na plienku bábätka a zapnite. Alarmuje, keď necíti pohyb. Vhodné na pozorovanie skôr narodených bábätiek.

Monitor dychu pre dvojčatá

Obsahuje dve dosky, ktoré možno súčasne pripojiť do jednej vyhodnocovacej jednotky.

Baby Control Digital BC-220i

No a na záver tu máme monitor dychu pre dvojčatá. Rozdiel je v tom, že na jednu vyhodnocovaciu jednotku sú pripojené dve snímacie dosky. Cenovo je teda výhodnejší, než dva monitory dychu zvlášť.

Baby Control Digital BC-220i – pre dvojčatá

  • Detekcia sa spracováva cez matrac - Monitor dychu Baby Control Digital nie je v bezprostrednom kontakte s bábätkom. Jeho používanie neovplyvňuje životné podmienky bábätka a rodiny. Je nenápadný a používa sa veľmi jednoducho.

Monitor dychu už máme. To samozrejme nestačí v prípade, ak by prišlo k zástave dýchania alebo inej život ohrozujúcej situácii. Uistite sa, že viete dieťatku poskytnúť prvú pomoc. Ak si nie ste svojimi schopnosťami istí, môžete absolvovať online kurz. Napríklad tento:

Online kurz prvej pomoci

Na online kurze prvej pomoc si osvojíte najdôležitejšie teoretické a praktické zásady poskytovania prvej pomoci u novorodencov, detí v predškolskom a školskom veku. Jeho dĺžka je 90-120 min a prebieha prostredníctvom aplikácie MS Teams.

Taktiež nebude na škodu mať po ruke napríklad takúto knihu, kde nájdete všetky dôležité informácie o tom, čo robiť napríklad aj pri uštipnutí včelou, či pri zástave dýchania. Písaná je odborne, no zároveň zrozumiteľne, sviežo a vtipne.

Ako neprísť o dieťa

Autor: Viliam Dobiáš Branislav Podhoranský

Na záver vám prajem, aby ste nikdy nemuseli zažiť iný, ako falošný poplach monitora.

Aké sú vaše skúsenosti a ktorý monitor dychu vlastníte? Dajte mi vedieť v komentároch. Môžete tiež pridať hodnotenie ku konkrétnemu výrobku. Takto.

Ceny produktov umiestnených v tomto článku sú aktuálne ku dňu jeho publikovania.

Začni písať komentár...

Odošli