Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    de_zi
    3. mar 2022    Čítané 782x

    Detské postieľky: Akú postieľku kúpiť (pre novorodenca či batoľa)?

    Dnes sa pozrieme na ďalšiu položku z „povinnej“ výbavičky. Reč je o postieľkach. Označila som postieľku ako povinnú v úvodzovkách, pretože povinná je len do momentu, kedy zistíte, že v nej vaše dieťa nechce spať, respektíve sa vám ho nechce v noci desaťkrát vyberať a vkladať naspäť. 😊

    To bol aj náš prípad. Využili sme ju len prvé mesiace, keďže som malú chcela mať na monitore dychu, keď som nebola pri nej. Bola som rada, že sme vybrali lacnejšiu.

    zdroj: www.rawpixel.com

    Všeobecné požiadavky pre bezpečnosť postieľky

    • európska norma EN 716-1
    • bezpečná vzdialenosť medzi priečkami (4,5 cm a 6,5 cm)

    Postieľky som rozdelila do kategórií. Niektoré by, samozrejme, zapasovali do viacerých naraz. Napríklad postieľka so sťahovacou bočnicou môže byť na kolieskach a s možnosťou vybrať niektoré priečky. Snažila som sa však pri každej kategórii zvoliť odlišný vzhľad, keďže každý máme iný vkus. Okrem typov teda získate aj prehľad, z akých dizajnov môžete voliť. 😊

    Postieľky som rozdelila nasledovne:

    🔷 1. Podľa materiálu:

    🔹 drevené

    Najčastejšie je to bukové drevo, môže byť však aj borovica, smrek, či iné.

    🔹 kovové

    Výhodou by bola dobrá odolnosť a ľahká údržba, dnes sa s nimi však v obchodoch už bežne nestretnete.

    🔹 látkové

    Sú to väčšinou cestovné postieľky, prípadne postieľky k manželskej posteli. Tým sa budem venovať neskôr.

    zdroj: www.simplynursery.com

    🔷 2. Podľa ceny:

    🔹 nižšia cenová kategória

    ✨IKEA Sniglar✨
    Jednoduchá drevená postieľka, ktorou nič nepokazíte. Dno matraca možno nastaviť do dvoch polôh, konštrukcia je dostatočne pevná. Nevýhodou je, že bok sa nedá odstrániť. Ja som vybrala práve túto a v pomere cena kvalita ju hodnotím ako naozaj perfektnú.

    null

    🔹 stredná cenová kategória

    ✨Drewex ADEL biela so spúšťacím bokom✨
    Ak ste fanúšikom oblejších tvarov, táto cenovo prívetivá postieľka má od predošlej navyše možnosť spúšťania bočnice. Matrac možno nastaviť do troch polôh. Horné hrany sú vybavené plastovými ochranami proti ohryzeniu.

    null

    🔹 vyššia cenová kategória

    ✨Stokke Sleepi 120 cm✨
    Tu ide zrejme nielen o vyššiu, ale jednu z najvyšších cenových kategórií, kedy za tento dizajnový kúsok od Stokke zaplatíte približne 700 €. Jej prednosťami, okrem netradičného oválneho tvaru, je jej variabilita a tiež kolieska, pomocou ktorých ju jednoducho posuniete. Vďaka výškovo nastavovateľnému dnu matraca a jednej odnímateľnej strane možno postieľku nastaviť do štyroch rôznych podôb, podľa veku dieťatka. Štandardne je určená do 3 rokov, no s rozširovacou súpravou (nie je súčasť tohto výrobku) až do veku 10 rokov. Nevýhodou je potreba špecifického matraca rovnakého tvaru.

    null

    zdroj: www.pampers.com

    🔷 3. Podľa účelu:

    🔹 klasická

    🔹 cestovná

    ✨ Petite&Mars Koot Lion žltá✨
    Od cestovnej postieľky očakávame hlavne to, aby bola ľahká, prenosná a skladná, no stále by mala spĺňať to najdôležitejšie – bezpečnosť. Organizácia dTest nechala otestovať 17 modelov postieľok a výsledok bol taký, že viac než polovica nesplnila požiadavky normy ohľadom bezpečnosti a odolnosti.

    Pri výbere dajte teda pozor napríklad na úložné vrecká, v ktorých by mohla uviaznuť hlavička, alebo kryty rohov, ktoré ľahko zachytia kus oblečenia. V dosahu nesmú byť ostré hrany, vyčnievajúce súčiastky a malé diely.

    null

    🔹 k posteli

    Postieľka pre tých, ktorí chcú mať bábätko pri sebe, no nechcú spať spoločne v jednej posteli. Prakticky ňou môže byť akákoľvek postieľka so sťahovacou či odnímateľnou bočnicou, ak budú pasovať matrace výškovo, prípadne ich rozdiel chráni bočnica.

    Mne osobne sa to neosvedčilo. „Ikeácku“ manžel prerobil tak, že sme jeden bok odstránili a pritlačili k manželskej posteli. Matrace boli v jednej úrovni, no vznikol medzi nimi priestor. To som vyriešila dlhým vankúšom. Dcérka sa však v tom období začala častokrát v priebehu noci budiť a potrebovala zaspať na prsníku, takže to pre nás i tak nemalo zmysel.

    ✨ JOIE Roomie Glide Starry Night✨
    Textilná postieľka, ktorej bočnicu možno spustiť jedným pohybom. Výška matraca má až 11 polôh. Ďalšími výhodami sú kolieska a funkcia hojdania. Môže byť teda skvelým variantom, ak hľadáte niečo ľahké, prenosné a variabilné zároveň. Nevýhoda je, že ju využijete maximálne do 9 kíl dieťatka.

    null

    zdroj: www.unsplash.com Helena Lopes

    🔷 4. Podľa konštrukcie:

    🔹 so sťahovacou bočnicou

    ✨ New Baby so sťahovacou bočnicou biela✨
    Sťahovaciu bočnicu ocenia najmä nižší rodičia a všetci, ktorí sa nechcú zohýbať cez okraj. Rošt možno nastaviť do troch výšok a bočnica obsahuje aj dve odnímateľné priečky. S reliéfnym obrázkom zvieratka.

    null

    🔹 s odnímateľným bokom

    Ako už bolo napísané, výhodou týchto postieľok je, že ich možno prisunúť k manželskej posteli.
    ✨ Kinderkraft Mia Gray✨
    Z tejto postieľky vďaka odnímateľnému boku môžete spraviť pohovku pre staršie dieťa. Slúži na to menší diel bočnice, ktorý je súčasťou balenia.

    null

    🔹 s odnímateľnými priečkami

    Túto vlastnosť má takmer každá postieľka, ktorá nie je len v „základe“. Využijete pri starších detičkách, ktoré vedia samé týmto vzniknutým otvorom zliezť z postieľky. Dajme si teda napríklad túto, s netradičným tvarom horných okrajov.

    ✨ KLUPS Radek III biela✨
    Má navyše aj sťahovaciu bočnicu, matrac možno nastaviť do troch polôh.

    null

    zdroj: www.unsplash.com Bastien Jalliot

    🔷 5. Iné vlastnosti:

    🔹 rastúca

    ✨ Ingvart SMART BED 9v1✨
    Oválny tvar, tri úrovne roštu, kolieska, ktoré možno treba zabrzdiť... to všetko má rastúca postieľka SMART BED. Navyše, namontovať môžete aj lyžiny, vďaka čomu sa bude postieľka kolísať. Výhodou oválneho dizajnu je nejaké to ušetrené miesto.

    null

    🔹 dizajnová

    ✨ WO Stardust Cot✨
    Pre každého môže označenie „dizajnové“ znamenať niečo iné. Táto postieľka je však niečím odlišná. Okrem netradičnej grafitovej farby má jednu priečku medenú, inak je vyrobená z masívu borovice.
    Rošt ponúka 4 možnosti polohovania a vybrať sa dajú 3 priečky.

    null

    ✨ Charlie Crane KIMI✨
    Tu som si neodpustila ukázať vám aj ďalšiu, ktorá je naozaj netradičná. Nenájdete na nej klasické priečky, jej obvod je lemovaný šnúrkami a doplnený priehľadnou textíliou. Šnúrky je možné zmeniť tak, aby tvorili rovné línie, ak vás omrzí jej vzhľad. Bočnica je odnímateľná, dá sa teda pretvoriť na otvorenú posteľ pre väčšie dieťa. Nevýhodou je špeciálny tvar matraca a fakt, že sa dá dať len do jednej, spodnej polohy. Za takýto kúsok zaplatíte niečo cez 700 €, vrátane matraca.

    null

    🔹 na kolieskach

    Výhoda je zrejmá – postieľku môžete ľubovoľne posúvať po byte/dome, ak to bude potrebné.
    Kolieska sa tu objavili už viackrát, nepridávam teda do tejto kategórie ďalšiu. 😊

    🔹 s úložným boxom

    ✨ WO 2v1 Classic Cot Bed s úložným boxom✨
    Úložného priestoru nie je nikdy dosť. Viem, že mne by sa úložný box pod postieľkou zišiel, keďže pod ňou skladujem napríklad neotvorené balenia plienok. Takto bude všetko pekne upratané a dobre prístupné.

    Postieľka je väčšia než štandard, treba na to pamätať napríklad pri kúpe mantinelu.

    null

    Ak už máte výber postieľky dávno za sebou, podeľte sa v komentároch, s ktorou ste boli spokojné.😊

    Ceny produktov umiestnených v tomto článku sú aktuálne ku dňu jeho publikovania.

    de_zi
    27. nov 2021    Čítané 2768x

    Odsávačky na mlieko: Elektrická alebo ručná?

    Odsávačka materského mlieka je položka, ktorá nie je nevyhnutná v pripravovanej výbavičke. Určite je však dobré mať prehľad o tom, aké trh ponúka a ktorá by mohla byť pre vás tá najlepšia.

    Ja som s týmto rozhodnutím dlho otáľala, až som nakoniec narýchlo po príchode z pôrodnice hľadala takú, ktorá by mi vyhovovala a zároveň nebola príliš drahá. Prešla som si niekoľko diskusií a aj u odsávačiek na mlieko platí, že každému môže sadnúť iná. Ak si tiež neviete rady, verím, že tento článok vám pomôže aspoň trocha sa zorientovať. Ak už nejakú doma máte, môžete pridať recenziu. Takto.

    zdroj: www.milkbarbreastpumps.com.au

    Potrebujem odsávačku mlieka?

    Tento pomocník sa vám hodí na:

    • rozbehnutie laktácie,
    • zvýšenie tvorby mlieka,
    • uľavenie od napätia prsníkov spôsobené prebytkom mlieka,
    • dočasné odsávanie pri poranení bradaviek,
    • občasné odsatie, ak si potrebujete od bábätka nachvíľku odskočiť,
    • pravidelné odsávanie, ak nemôžete alebo nechcete dojčiť.

    Aké sú odsávačky mlieka?

    Manuálne odsávačky mlieka sú vhodné vtedy, ak nebudete odsávať príliš často. Vo všeobecnosti je práca s nimi náročnejšia a menej šetrná, (nemusí to byť však pravidlo) keďže je potrebné ručné ovládanie – stláčanie. Ich výhodou je nulová hlučnosť, nízka cena a váha, skladnosť. Delia sa podľa mechanizmu odsávania na pákové, piestové a balónikové.

    Elektrické odsávačky mlieka sú pohodlnejšie a rýchlejšie. Využijete ich najmä pri častejšom odsávaní. Ak odsávate denne, obzvlášť vhodné sú odsávačky s ktorými odsávate súčasne z oboch prsníkov. Cena je adekvátne vyššia.

    Dvojfázové odsávačky majú funkciu simulácie satia dieťaťa, čím lepšie stimulujú tvorbu mlieka.

    Koľko stojí odsávačka mlieka?

    Cenové rozpätie je naozaj široké. Pri manuálnych odsávačkách začína spodná hranica niekde pri 10 €, cez elektrické okolo 100 €, po odsávačky na dva prsníky sa môže vyšplhať až na približne 350 €.

    Neodporúčam dopredu kupovať tú najdrahšiu odsávačku, ak ešte neviete, či a ako často budete odsávať. Ja som siahla po tej zo strednej cenovej kategórie a využila som ju asi len prvý mesiac a potom ešte párkrát. V budúcnosti ju zrejme ešte občas využijem. So svojim výberom som bola spokojná. V nasledujúcom výbere ju však neuvádzam, keďže sa už nepredáva. 😊 Poďme sa už teda pozrieť, čo nám trh ponúka.

    Manuálne odsávačky mlieka

    zdroj: www.newfolks.com

    TrueLife Nutrio BP Manual
    Táto cenovo naozaj dostupná odsávačka ponúka dve úrovne tlaku satia a podporuje laktáciu tak, že napodobňuje prirodzený priebeh dojčenia. Zjemňujúci silikónový nástavec uľahčuje odsávanie a zmierňuje prípadnú bolesť pri dojčení. Balenie obsahuje aj „cumlík“, takže z odsávačky je možné rovno spraviť fľašku.

    Svojou nízkou cenou je ideálna, ak ešte neviete, či budete potrebovať odsávať, no chcete mať nejakú nachystanú „pre prípad“. Malú hmotnosť a rozmery zasa oceníte, ak je treba pribaliť ju na cestu.

    null

    Philips Avent Natural
    Obľúbená značka Phillips Avent, ktorej dáte prednosť najmä ak už vlastníte aj iné výrobky Avent. Medzi mamičkami pomerne obľúbená.

    Rovnako stimuluje bradavku k rýchlejšiemu toku mlieka. Odsávanie je jemné, nástavec sľubuje kompatibilitu na takmer každú veľkosť bradavky. Sila podtlaku a frekvencia odsávania sa reguluje stláčaním páky. Balenie obsahuje cumlík.

    null

    Medela Harmony Essentials Pack
    Medela je švajčiarska značka, s ktorou sa môžete stretnúť v pôrodnici, kde majú naozaj profi prístroj.

    Tak ako všetky ručné odsávačky, aj táto je spratná a nehlučná. Môže slúžiť ako cestovná odsávačka alebo záloha elektrického variantu. Dvojfázová technológia odsávania napodobuje sací rytmus dieťaťa. Prsný nadstavec má mäkký oválny lem.

    Vo výhodnej sade obsahujúcej navyše 4 vrecká na mlieko a 4 prsné vložky. Nevýhodou môže byť vyššia cena.

    null

    Elektrické odsávačky mlieka

    zdroj: Avent
    Medela Swing Flex
    A dajme si znova Medelu, tentokrát elektrickú. Konektor s ochranou proti „presatiu“ zabraňuje pretekaniu mlieka do hadice a motora. Prsný nástavec s uhlom 105 ° k prsníku umožňuje lepší tok mlieka. Má mäkký, hladký a pružný lem a možno ho otáčať o 360 °.
    Súčasťou balenia odsávačky je veľkosť nástavca 21 a 24 mm. Prípadne je možné zakúpiť inú veľkosť, podľa priemeru bradavky.

    Výhodou je, že ju môžete použiť aj na batérie, pokiaľ nemáte prístup k elektrine. Sila podtlaku má až 11 stupňov, zvolíte si tak celkom presne, čo vám vyhovuje. Dá sa povedať, že je stredne hlučná v porovnaní s ostatnými odsávačkami na trhu.

    null

    Philips Avent Ultra Comfort SCF395/11
    Táto Aventka ničím nezaostáva za Medelou a takisto sľubuje prsný nadstavec, ktorý padne skoro každému prsníku. Vďaka uzatvorenému systému pre hygienické odsávanie sa žiadne mlieko nedostane do hadičky.

    Má 8 stimulačných a 16 odsávacích režimov, dokonca vám môže uložiť ten režim, ktorý vám najviac vyhovuje. Pri odstávaní nie je nutné sa predkláňať. Milý bonus je príjemný minimalistický dizajn.

    Nevýhodou je väčšia hlučnosť.

    null

    Canpol babies EasyStart
    Ak chcete elektrickú odsávačku s rozpočtom okolo 50 €, Canpol EasyStart je vhodným variantom, ktorý pozitívne hodnotia viaceré mamičky. Obsahuje trojstupňovú reguláciu sily satia vytvorenú na prirodzenom rytme satia dieťaťa.

    Možnosť použiť na adaptér aj batérie. Výhodou tu je naozaj prívetivá cena aj vzhľadom na slušný výkon.

    null

    Odsávanie z oboch prsníkov súčasne

    zdroj: Medela
    Philips Avent Duo SCF398
    Ak zatiaľ opomeniem možnosť odsávania z oboch prsníkov, tento Premium variant v bielom dizajne má navyše oproti ružovému, ktorý sme si už predstavili, displej a možnosť dobíjania batérie.

    Táto odsávačka pre oba prsníky je ideálna, ak už viete, že budete odsávať pravidelne. Alebo pokojne aj pri občasnom odsávaní, ak chcete ušetriť čas a vyššia cena pre vás nie je problém. 😊

    null

    Medela Freestyle Flex double
    Pri takýchto odsávačkách sú funkcie veľmi podobné a aby som sa stále neopakovala, spomeniem už len to, čo je navyše. Medela Freestyle Flex double vás poteší funkciou odloženého štartu. Vďaka nej vám prístroj nechá desať sekúnd pred jeho spustením, čo je pri odsávaní z oboch prsníkov súčasne užitočné, pretože vám ponechá voľné ruky, aby ste si bez náhlenia nasadili prsné nadstavce.

    Je to jedna z tých tichších odsávačiek. Nevýhodou je vyššia cena.

    null

    Lansinoh 2v1
    Na záver, nech to nie je stále len o dvoch značkách, si spomeňme túto Lansinoh odsávačku.
    Určená je takisto na oba prsníky súčasne, pričom je možné odsávať aj len z jedného. Má 8 stupňov intenzity a 6 stupňov rýchlosti.

    Použiť môžete s batériami alebo so sieťovým káblom. Balenie obsahuje dve veľkosti prsných nástavcov. Malé plus je vstavaný držiak na fľaše proti vyliatiu.

    Niektoré používateľky sa vyjadrili, že je jemnejšia, ako Aventky. Výhodou je displej, na ktorom si pozriete čas odsávania a tiež prívetivá cena.

    null

    Pás pre ľahšie odsávanie
    Ak odsávate naozaj často a chcete mať voľné ruky, tento pás je na to ako stvorený. Jednoducho drží odsávačky na mieste. Dostať v troch veľkostiach a dvoch farbách.

    null

    Avent vrecká na materské mlieko
    Na odsaté mliečko, ktoré chcete uskladniť v mrazničke sú ideálne špeciálne vrecká na mlieko. Sú predsterilizované a odolné proti pretečeniu vďaka dvojitému uzáveru. Sú dizajnované tak, aby ich bolo možné postaviť. Prakticky nezáleží, akého výrobcu si zvolíte, cena a dizajn sú takmer rovnaké.

    null

    Philips Avent VIA zásobníky na mlieko
    Ak chcete mliečko len chvíľu uskladniť v chladničke mimo fľaše, takéto poháriky sú ideálne. Vďaka adaptéru je možné odsávať priamo do pohára (z Avent odsávačky). Sú vhodné aj do mrazničky. Vrchnák zabraňuje pretečeniu.

    Neskôr ich môžete využiť aj na skladovane jedla pre drobcov.

    null

    S akou odsávačkou máte skúsenosť vy? Kúpili ste ju už dopredu, alebo až po pôrode? Dajte mi vedieť v komentároch. 😊 🤍

    Ceny produktov umiestnených v tomto článku sú aktuálne ku dňu jeho publikovania.

    de_zi
    3. nov 2021    Čítané 2858x

    Monitory dychu pre bábätká: Ktoré sú najlepšie?

    Ak by som si mala vybrať najdôležitejšiu položku do výbavičky, bol by to práve monitor dychu. Občas tu na fóre zahliadnem otázku: Musím mať monitor dychu?/Je monitor dychu dôležitý? Veľká väčšina z nás sa zhodne – áno.

    unsplash.com | Ömürden Cengiz

    Na čo slúži monitor dychu?

    Je to vlastne veľmi citlivý detektor pohybu, ktorý sníma dych bábätka. Pomáha tak predísť hádam najväčšiemu strašiaku rodičov – SIDS (syndróm náhleho úmrtia). Ak by sa dych bábätka zastavil na dlhšie ako 20 sekúnd, monitor upozorní rodičov hlasným alarmom.

    Od kedy do kedy používať monitor dychu?

    Tieto monitory sa dávajú už v každej pôrodnici, je teda dôležitý od prvých dní bábätka a odporúča sa používať do jedného roka. Riziko SIDS je najväčšie do veku 6 mesiacov a častejšie sa tiež vyskytuje u predčasne narodených, či chorých detí.

    Aké mám možnosti zaobstarania monitoru dychu?

    Monitor môžete kúpiť aj z druhej ruky cez bazoš, či iný bazár (prípadne podarovaný od rodiny/kamarátov), no v tom prípade je nutné prístroj nakalibrovať alebo dať skontrolovať funkčnosť, ak bol používaný dlhšie ako dva roky.

    Ak bol používaný len chvíľu, je na vás, či to „risknete“ a budete veriť predávajúcemu ohľadom doby používania, a že s ním bolo dobre zaobchádzané. Monitory sa taktiež dajú za poplatok zapožičať z pôrodnice alebo v sieti lekární Dr. Max s podporou nadácie Križovatka. Zoznam výpožičných miest nájdete TU.

    Požičanie, prípadne príspevok na kúpu ako benefit ponúka zdravotná poisťovňa Union.

    No a samozrejme si môžete kúpiť celkom nový. Ak ho plánujete využívať aj pri ďalších deťoch, treba znova myslieť na kalibráciu, prípadne kúpu novej podložky, ak túto možnosť výrobca ponúka.

    Aké sú druhy monitorov dychu?

    Doskový monitor dychu

    Dych dieťatka sníma podložka, ktorá sa umiestni pod matrac. Tá je káblom pripojená na zariadenie, tzv. vyhodnocovaciu jednotku, ktorá signalizuje dych pomocou blikajúcej diódy.

    Dajte si pozor, ak máte postieľku spojenú s posteľou. Monitor môže snímať váš pohyb a nesprávne tak vyhodnotiť dych dieťaťa. Ja som bola celkom prekvapená, keď som testovala túto citlivosť. Postieľku mám pár cm od postele, no túto medzeru som prekryla dlhým vankúšom. No a monitor snímal môj pohyb zo stredu manželskej postele, aj keď bola postieľka prázdna. Takže pozor na to 🙂

    unsplash.com | Peter Oslanec

    Jablotron Nanny

    Monitor dychu Nanny od českého výrobcu Jablotron je certifikovaná zdravotnícka pomôcka vhodná od 2 kg do 15 kg hmotnosti.

    Balenie obsahuje vyhodnocovaciu jednotku, jednu snímaciu podložku, resuscitačný návod, hygienické utierky, plastovú úchytku na stenu a detské samolepky.

    Vyhodnocovacia jednotka pozostáva z troch kontroliek. Zelená blikaním signalizuje dych bábätka, červená začne blikať (a rozoznie sa aj akustický signál) v prípade, že sa dychová frekvencia zníži pod 8 nádychov za minútu. Červená kontrolka so symbolom batérie upozorňuje na potrebnú výmenu batérií.

    Výhodou je jednoduchá manipulácia, dlhá životnosť priložených batérií, prívetivá cena a overená kvalita. Ako bonus aj to, že kúpou priamo od výrobcu prispejete do nemocníc.
    Ako menšiu nevýhodu vnímam, že po zapnutí vydá pomerne hlasný „kontrolný“ signál. Občas sa tak stane, že dcérka sa na tento zvuk strhne po tom, ako som ju horko ťažko uložila do postieľky. Falošný poplach sme mali len dvakrát po príchode z pôrodnice. Príčinou bolo zrejme to, že sme ju umiestnili kúsok mimo podložky.

    Možnosť kúpiť ako Nanny duo – dve kontrolné jednotky a dve podložky. Dokúpiť sa dá tiež jedna podložka samostatne.

    null

    Hisense Babysense 7

    Babysense 7 od izraelského výrobcu Hisense je bezdotykový monitor dychu, vybavený dvomi podložkami. Identifikuje vzorce dýchania dieťaťa, ktoré prenáša do kompaktného mikroprocesora v kontrolnej jednotke. Ak nie je detegované dýchanie po dobu dlhšiu ako 20 sekúnd alebo ak sa zníži počet dychov na menej ako 10 dychov za minútu, je spustený akustický a vizuálny alarm.

    Balenie obsahuje vyhodnocovaciu jednotku, dve snímacie podložky, držiak jednotky a háčik na zavesenie, príchytku káblov a príručku.

    Vyhodnocovacia jednotka má jedno tlačidlo a uchytí sa na postieľku pomocou plastového držiaka. Zelené svetlo indikuje dych dieťaťa, červené spolu s alarmom signalizuje zníženie frekvencie, či zástavu dychu. Podložky sú oválne.

    Výhodou je jednoduchá manipulácia, moderný dizajn. Oproti Nanny je cenovo výhodnejší, ak berieme do úvahy dve podložky v balení.

    null

    Hisense Babysense 2 Pro

    O Babysense 2 Pro by sa v podstate mohlo napísať to isté ako o Babysense 7. Možno ste si aj vy pri výbere lámali hlavu nad tým, aký je vlastne medzi nimi rozdiel a ktorý z týchto dvoch najnovších modelov od Babysense vybrať?

    Rozdiel je v podložkách. Zatiaľ čo „sedmička“ obsahuje dve oválne, 2 Pro má jednu oválnu a jednu obdĺžnikovú. Môžete si tak vybrať podľa toho, kam chcete podložky umiestniť, alebo skrátka len podľa toho, ktorá možnosť je vám viac „sympatická“. 😊

    Variant Babysense 1 Pro má len jednu obdĺžnikovú podložku a cenovo je takmer totožný s Jablotron Nanny.

    null

    Baby Control Digital BC-210

    Tentokrát od maďarského výrobcu. Je to klinicky testovaný zdravotnícky prístroj s certifikátom, ktorý umožňuje nastaviť prahovú úroveň detekcie. V prípade, že sa hodnota dýchacích pohybov dieťaťa nachádza dlhšie ako 12 sekúnd pod nastavenou prahovou úrovňou detekcie, spustí hlasitý poplach. Obsahuje dve podložky a je vhodný od 2 kg do 20 kg.

    Toto zariadenie poskytuje rodičom i digitálne zobrazenie intenzity dýchania. Na podsvietenom displeji sú zobrazené informácie o sile dýchacích pohybov dieťaťa. Tento monitor si tiež pamätá situácie odohrané v posledných deviatich minútach, ktoré následne dokáže prehrať z digitálnej pamäte.

    Výhodou je vynikajúca citlivosť v bočnom smere, digitálne zobrazenie intenzity dýchania a pamäť. Nevýhodou je trocha zložitejšie ovládanie.

    null

    Angelcare AC127

    Anglický výrobca Angelcare ponúka monitor dychu s novým o 40 % menším snímacím senzorom pohybu s technológiou SensAsure. Alarm sa spustí, ak nie je detegovaný žiadny pohyb po 20 sekundách. Pevná podporná doska udržiava konštantný tlak na celú senzorovú podložku, čo umožňuje detegovať pohyby dieťaťa, aj keď je dieťa na okraji postieľky.

    Senzorová podložka má štvorcový tvar vo veľkosti 16 x 16 cm, citlivosť snímača sa dá nastaviť. Balenie okrem jednej podložky obsahuje tzv. rodičovskú jednotku a detskú jednotku. Rodičovská jednotka, ktorá má dosah až 250 m obsahuje nastaviteľný teplotný alarm, prenos zvuku a funkciu spätného hovoru. Taktiež vás upozorní na slabé batérie. Detská jednotka zmenou farby indikuje teplotu. Možnosť umiestniť na stene aj na stole.

    Výhodou sú dve jednotky, ktoré vedia medzi sebou komunikovať. Bonusom je aj meranie teploty v miestnosti. Ak si chcete prikúpiť ďalšiu podložku, zaplatíte približne 90 €, čo nie je najmenej.

    Ďalšou „podkategóriou“ sú monitory dychu s videopestúnkou. Ideálne, ak chcete občas bábätko skontrolovať aj pohľadom, prípadne videopestúnku využijete aj neskôr.

    null

    Monitor dychu s videopestúnkou

    Monitor dychu v sade s kamerou, ktorá sníma dieťa a zariadením pre rodiča, z ktorého sleduje obraz, prípadne kontroluje teplotu – podľa funkcií produktu.

    Babysense 7 + videopestúnka Babysense V24R

    Babysense 7 sme si už predstavili. V tejto zvýhodnenej sade spojenej s videopestúnkou svoje dieťatko môžete kontrolovať pomocou kamery. Tá je vybavená 2,4 palcovým farebným LCD displejom, kamera má nočné videnie a 2x digitálny zoom. Dosah je až 300 m (vo voľnom priestore). Funkcia Talk-back umožňuje obojsmerný prenos zvuku. Na diaľku môžete aktivovať upokojujúce nočné svetlo alebo môžete pustiť dieťatku biely šum. Ďalšou výhodou je sledovanie teploty v izbe.

    Obľúbený monitor dychu spolu s funkciami nabitou videopestúnkou tak tvorí ideálnu sadu pre náročnejších rodičov, ktorí chcú mať dieťatko aj takto pod kontrolou. Oceníte aj vtedy, ak bývate vo väčšom dome.

    null

    Angelcare AC327 monitor dychu a videopestúnka

    Monitor dychu so štvorcovou podložkou (16 x 16 cm) má rovnaké vlastnosti ako spomínaný Angelcare AC127.

    Videopestúnka takisto ponúka obojsmernú komunikáciu, nočné videnie, digitálny zoom a dokonca rozdeliteľný obraz (napríklad, ak máte dvojčatá) na 4,3 palcovej uhlopriečke. Rozlíšenie obrazovky je 480 × 272 px.

    Výhodou je nižšia cena oproti predchádzajúcemu produktu. Ušetríte tak približne 40 €.

    null

    Monitor dychu na plienku/náramok

    Malé zariadenie sa jednoducho pripne na plienku a sníma dych tak, že sa dotýka bruška bábätka/alebo ako náramok na nôžku. Nevýhodou je, že môže byť dieťatku nepohodlný, najmä ak je už aktívnejšie.

    Liip Smart Monitor

    Celkom inú kategóriu tvoria monitory dychu, ktoré sa umiestňujú priamo na dieťa. Tento náramok umožní sledovať tri najdôležitejšie životné funkcie – pulz, kyslík v krvi a teplotu. Pripnete ho jednoducho na členok alebo zápästie. Monitor sa spáruje so smartphonom a zasiela vám upozornenia, ak je to treba.

    Meranie sa vykonáva pomocou úplne bezpečného elektromagnetického žiarenia. Tento monitor sa môže použiť od narodenia do veku 7 rokov vďaka trom veľkostiam náramkov. Ten je vyrobený z hypoalergénnych materiálov. Bol klinicky testovaný na 398 deťoch a dosahuje výsledok 98 % zhody so zariadeniami používanými v nemocniciach na meranie základných životných funkcií mladých pacientov.

    Môže byť ideálnou kúpou vtedy, ak vaše dieťatko nespí v postieľke. Výhodou oproti podložkám môže byť meranie pulzu, kyslíku a teploty. Tieto hodnoty sa zaznamenávajú do aplikácie, môžete ich v prípade potreby napríklad ukázať pediatrovi.

    Mínusom je, že ho zrejme nepoužijete na drobného novorodenca, pretože aj najmenší náramok je stále trocha voľnejší, a tým pádom nemeria spoľahlivo. Naopak, ak je už dieťa väčšie, môže si ho samé dávať dole. Pripravte sa aj na časté nabíjanie a to, že nemá príliš veľký dosah k vášmu telefónu.

    Ak vás neodradí vyššia cena, mohol by byť skvelýv kombinácii s klasickým monitorom v postieľke a náramkom mimo postieľky.

    null

    Snuza Hero

    Tento monitor sa pripevňuje klipom na plienku a tým sníma pohyb bruška pri dýchaní. Ak je dieťa bez pohybu, pokúsi sa vibrovaním dieťa prebrať. Za ďalších 5 sekúnd vydá hlasný alarm. Signalizuje slabú batériu.

    Tento typ monitora pravdepodobne tiež dlho nevyužijete (cca do 3 - 4 mesiacov). Keď začne byť dieťatko akčnejšie, môže sa z plienky odopínať, alebo si ho samo dá dole. Prípadne ak spí na brušku, mohol by tlačiť.
    Použiť ho možno len v stojacom kočíku, keďže sníma pohyb. Oproti predošlému je cena výrazne nižšia, mohol by byť teda super ako doplnok ku klasickému monitoru dychu.

    null

    Monitor dychu pre dvojčatá

    Obsahuje dve dosky, ktoré možno súčasne pripojiť do jednej vyhodnocovacej jednotky.

    Baby Control Digital BC-220i

    No a na záver tu máme monitor dychu pre dvojčatá. Rozdiel je v tom, že na jednu vyhodnocovaciu jednotku sú pripojené dve snímacie dosky. Cenovo je teda výhodnejší, než dva monitory dychu zvlášť.

    null

    Monitor dychu už máme. To samozrejme nestačí v prípade, ak by prišlo k zástave dýchania alebo inej život ohrozujúcej situácii. Uistite sa, že viete dieťatku poskytnúť prvú pomoc. Ak si nie ste svojimi schopnosťami istí, môžete absolvovať online kurz. Napríklad tento:

    null

    Taktiež nebude na škodu mať po ruke napríklad takúto knihu, kde nájdete všetky dôležité informácie o tom, čo robiť napríklad aj pri uštipnutí včelou, či pri zástave dýchania. Písaná je odborne, no zároveň zrozumiteľne, sviežo a vtipne.

    null

    Na záver vám prajem, aby ste nikdy nemuseli zažiť iný, ako falošný poplach monitora.

    Aké sú vaše skúsenosti a ktorý monitor dychu vlastníte? Dajte mi vedieť v komentároch. Môžete tiež pridať hodnotenie ku konkrétnemu výrobku. Takto.

    Ceny produktov umiestnených v tomto článku sú aktuálne ku dňu jeho publikovania.

    de_zi
    16. okt 2021    Čítané 2180x

    Vonné sviečky, ktoré prevoňajú váš domov

    Sú veci, ktoré sa nám tak nejako neodmysliteľne spájajú s niektorým ročným obdobím. Jeseň pre mňa znamená úľavu od letných horúčav, prírodu sfarbenú do typických teplých odtieňov, večery strávené v deke pri čajíku. V prítmí poskakuje plamienok sviečky. A nielen tak hocijakej! 😊

    unsplash.com | Rebecca Peterson-Hall

    Dnes vám predstavím štyri slovenské značky sviečok, ktoré som mala možnosť otestovať a ktoré mi budú robiť spoločnosť túto jeseň. Na záver pridávam zopár tipov k správnej starostlivosti o sviečky.

    Láskou k bylinkám ich inšpirovala stará mama, ktorá ich ako malé deti brávala často do prírody, kde sa naučili, ako sa tieto bylinky zbierajú a ďalej spracúvajú. Nápad vytvoriť vlastnú značku prišiel až neskôr, keď si z dovolenky v Chorvátsku priniesli ručne vyrobené mydlo. Myšlienka preniesť kúsok krásy a vône prírody, či liečivej sily bylín do kozmetických výrobkov ich natoľko očarila, že si ich sami začali vyrábať.

    Dnes už je zbierka byliniek naozaj rozmanitá a pri ich pestovaní nepoužívajú pesticídy ani chemické hnojivá. Ostatné si buď nazbierajú v lesoch, či kúpia u domácich dodávateľov. V ďalších ingredienciách ako organické oleje, maslá a rastlinné vosky nenájdete ropné deriváty, silikóny, syntetické farbivá a vône, ani neprípustné konzervačné látky či palmový olej.

    • Sviečky sú liate do uzatvárateľných sklenených dózičiek, ktoré tak po dopálení sviečky môžete použiť v domácnosti na odloženie drobností, alebo sa zapojiť do recyklačného programu, čím získate zľavu na ďalší nákup.
    • Ich úspech vo svete prírodnej kozmetiky okrem množstva spokojných zákazníkov potvrdzujú aj ocenenia v súťažiach Podnikateľ roka a Mladý inovatívny podnikateľ.
    • Vlastné či partnerské predajne, medzi ktorými sú aj tie bezobalové nájdete naprieč celým Slovenskom.

    www.soaphoria.sk

    Pre dobrú náladu

    Je ručne odlievaná z ekocertifikovaného sójového vosku s použitím esenciálnych olejov. Na povrchu ju zdobia sušené bylinky a kvietky, čím poteší aj oko.

    Hneď po otvorení dózičky ma prekvapila pomerne intenzívna sladkastá ovocná vôňa. Nájdete v nej tóny vanilky, čučoriedky, mandarínky a ylang-ylangu. Po zapálení asi do dvadsať minút prevoňala celý byt a táto intenzita sa pekne držala aj po dvoch hodinách. Ubúdalo z nej veľmi pomaličky, keďže sójový vosk horí pomalšie ako parafín. Po dohorení som túto príjemnú a nevtieravú vôňu v byte ešte hodnú chvíľu cítila.

    Z môjho pohľadu sa výborne hodí na pálenie počas dňa, keď si chcete len tak spríjemniť arómu svojho domova. Svojou vyváženou kompozíciou vás aj po dlhšom horení nebude „štekliť v nose“ no vyčerí vám úsmev na tvári vždy keď ju so závanom vzduchu ucítite. A ja tak môžem potvrdiť, že jej názov „pre dobrú náladu“ jej skutočne sedí.

    null

    Pod značkou Májová sa skrývajú okrem sójových sviečok rôzne hand made výrobky z prírodných materiálov, ktoré vznikajú v centre Košíc.

    Krásne farebné a pritom jednoduché. Sójové sviečky prevoňané 100 % prírodnými silicami. Umiestnené sú do sklenenej dózičky so skrutkovateľným vrchnáčikom, ktorú môžete po dopálení znova použiť. Každá etiketa je farebne odlíšená, tak ak by ste si náhodou nevedeli vybrať z 8 lákavých vonných kompozícií, môžete skúsiť tú s vašou obľúbenou farbou na etikete. 😊
    Oslovia všetkých tých, ktorí milujú veselú pestrofarebnosť v spojení s prírodnými materiálmi.

    • Možnosť vyskladať si cenovo zvýhodnené sady sviečok v darčekovej krabičke.
    • Moderný farebný dizajn sviečok, ktorý upustil od zaužívanej bielej, hnedej a béžovej v tejto oblasti.
    • 8 kombinácií vôní, z ktorých si vyberie naozaj každý.
    • Autorka sviečok stojí aj za ekologickým projektom požičovne živých vianočných stromčekov pre východné Slovensko www.stromvkybli.sk.

    www.majova.sk

    Nádych výdych

    Nádych. Ocitnem sa v lese obklopená ihličím. Výdych. Spojenie rozmarínu, limetky a kajeputu (vôňa eukalyptu) mi naozaj evokuje vôňu lesa. Ak ste milovníkom sviežich vôní, zaručene vás tiež očarí.

    Po zapálení netrvalo dlho, kým sa presne taká vôňa ako aj „za studena“ rozložila po celom byte. Odhorievala pomaly, rovnomerne a nedymila, čo je ďalšia výhoda sójového vosku. Zhruba po dvoch hodinách sa vytvorilo jazierko.
    Túto sviečku si budem rada páliť pri práci alebo pri učení, keďže sa mi svojou ostrou sviežosťou hodí práve pre lepšie sústredenie.

    null

    Tento chytľavý názov patrí malej rodinnej firme s dielničkou v Bratislave, ktorú otvorili v roku 2019. Sviečky vyrábajú ručne zo sójového vosku a obsahujú esenciálne a vonné oleje. Pre vznik takejto sviečky je potreba viac ako 60 krokov.

    fotoarchív Botanicandle

    Okrem vône zaujmú aj vizuálne, minimalistickú etiketu na sklenej dózičke dopĺňa skutočne originálne viečko so živicou zaliatymi lisovanými rastlinkami.
    Prázdne dózičky môžete vrátiť a dostanete tak zľavu pri ďalšom nákupe. Okrem ich eshopu ich môžete nájsť aj na rôznych handmade trhoch, festivaloch a vo viac ako 40 obchodoch na Slovensku.

    fotoarchív Botanicandle

    • Zaujímavosťou je, že od ministerky investícii Veroniky Remišovej ich dostala napríklad aj slovenská prezidentka Zuzana Čaputová či predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.
    • Na Expo v Dubaji budú sviečky Botanicandle ako darčeky v slovenskom pavilóne.
    • Možnosť vytvoriť si celkom vlastnú etiketu.
    • Vône nájdete tiež vo forme aroma difuzérov a vonných voskov.

    www.botanicandle.sk

    levanduľa • mandarínka

    Na túto vôňu som bola veľmi zvedavá, keďže levanduľu ako rastlinku mám rada, no keď som ju cítila vo sviečkach, vždy mi bola prisilná. O tejto to však neplatí, čomu vďačí spojenie s mandarínkou, ktorá levanduľu zjemňuje a výborne dopĺňa. Táto kvetinovo ovocná vôňa je ideálna na zmiernenie napätia, ako pomoc pri nespavosti, pri strese či vyčerpaní.

    Ja som ju zapálila na rodinnom stretnutí, kde zaujala naozaj „rozličné nosy“. Odporúčam, ak ste fanúšikom kvetinových vôní, no zároveň máte citlivejší čuch. 😊

    null

    medovka • koriander • bazalka

    Bylinková skrz na skrz. Najviac som v nej cítila práve sviežu medovku, ktorá pôsobí upokojujúco, odstraňuje napätie. Bazalka zlepšuje koncentráciu a duševnú pohodu, koriander zasa upokojuje organizmus.

    Zo sviečky postupne ubúdalo, horela pekne bez dymenia a ja som si ju tak vychutnala pri večernom relaxe po náročnom dni. Ak hľadáte niečo svieže, citrusové a zároveň netradičné, táto je pre vás tá pravá. 😊

    null

    Čajová sviečka zo sójového vosku

    Ako už viete, sójový vosk horí dlhšie než parafínové sviečky, takže tieto „čajovky“ sú ideálne, ak si napríklad chcete dlhšie vychutnať vôňu vonného vosku v aromalampe.

    null

    Oku lahodiace sviečky pre milovníkov luxusu. Netradičná dózička vnútri ukrýva kokosový vosk, alebo vosk z marhuľových jadierok, na povrchu sa trbliece a pripomína snehové vločky. Knôty z egyptskej bavlny sú vyberané tak, aby mali ideálnu hrúbku, či typ zapletenia vzhľadom na pomer voskov či obsah esencií.

    Nádoby sú ručne fúkané z pravého Bohemia krištáľu, ručne vyrobené viečko zdobí brúsený diamant. Po vypálení sviečky môžete nádobky kreatívne zužitkovať napríklad aj ako šperkovničku či dózu na vatové tampóniky. Prípadne ich môžete vrátiť a získať tak zľavu na ďalší nákup.

    luminia.com
    Výhodou je, že pri kúpe si môžete zvoliť darčekovú taštičku, luxusnú darčekovú kazetu alebo ak kupujete sviečku len pre seba, nepotrebné balenie môžete odmietnuť.

    • Etiketa sa dá personalizovať pridaním mena či krátkeho textu.
    • Na webe nájdete rady, ako sa o sviečku správne starať, ako predĺžiť jej životnosť či dokonca ako čistiť nádobku.
    • Vône nájdete tiež vo forme difuzérov alebo parfumov.
    • Ich tvorkyňu Natáliu Gápľovskú môžete aktuálne zahliadnuť v televíznej reklame (Cupra) 😊

    www.luminia.com

    Takto krásne mi prišli zabalené

    Brandied Pear

    Vôňa šťavnatej hrušky ponorenej do koňaku, s vanilkou a kakaom na pozadí, vás omámi svojou sladkosťou doplnenou horkými tónmi. Ak preferujete „jedlé“ typy vôní, táto je pre vás tá pravá.

    Po otvorení vrchnáčika ma prekvapila naozaj intenzívna vôňa. Sladká, teplá, jesenná. Hneď som si ju predstavila ako ideálnu k romantickému večeru pri vínku. Zaujme aj pánov, môj muž ju zhodnotil: ,,wow, perfektná“. 😊
    Po zapálení sa vôňa zjemnila a postupne uvoľňovala. Jazierko sa mi vytváralo pomerne rýchlo a rovnomerne. Tak ako sľubuje, horí bez dymenia.

    null

    Basil Verde

    Svieža a bylinková. Takto na mňa zapôsobila Basil Verde, ktorá v sebe ukrýva marockú mätu, zelené jablko, čiernu ríbezľu, citrónovú kôru, grep a pomaranč. Základ tvorí biely jazmín, muškátový oriešok, tonka a guaiakové drevo. Tento naozaj štedrý a vyvážený mix tónov vo mne vzbudzuje pocit ľahkosti. Ideálny spoločník na relax alebo home spa.

    Rovnako ako predošlá, po zapálení sa vôňa postupne rozvíjala a silnela. Po vytvorení jazierka som sviečku zahasila a vôňa sa v byte držala ešte hodnú chvíľu.

    null

    Všeobecné rady pri pálení sviečok

    • Pri prvom zapálení sviečky je dobré nechať ju rozpustiť do tzv. jazierka. To znamená, že vosk sa rovnomerne roztopí po celom povrchu až k okrajom nádoby. Celý proces môže trvať aj 3 hodiny. Ak tak neurobíte, začne sa vytvárať tunel – vosk sa bude držať pri okraji nádoby a odhorievať bude len stred sviečky.
    • Knôt zastrihnite do dĺžky cca 5 mm, čím zaistíte rovnomerné spaľovanie a stabilitu plameňa – nebude vám dymiť. Ak plameň dymí, skáče alebo je privysoký, knôt je určite potreba zastihnúť. Na strihanie knôtu sú určené špeciálne nožnice:
    null
    • Ak sa počas horenia na skle utvorili sadze, očistite ich vlhkou handričkou.
    • Lepší spôsob ako uhasiť sviečku, než do nej fúknuť je taký, že knôt ponoríte do roztaveného vosku, alebo nádobu so sviečkou jednoducho zavriete. Prípadne môžete použiť zhasínadlo.
    null
    • Rozpustený vosk udržujte čistý, nečistoty opatrne odstráňte.
    • Dbajte aj na bezpečnosť. Sviečku pokladajte na nehorľavý povrch v bezpečnej vzdialenosti od iných horľavých predmetov. Miestnosť by mala byť primerane vetraná.
    • Než odídete z domu, nezabudnite sviečku zahasiť.

    Bonus

    Než som sa dostala k týmto prírodným slovenským sviečkam, vypálila som menšiu zbierku známych Yankee Candle a Woodwick. Počas tehotenstva ma z nich začala bolievať hlava, najmä kvôli zvýšenej citlivosti na pachy/vône, keďže sú pomerne intenzívne. Však to asi poznáte.

    Zaujímalo ma, či je pálenie bežných (spomínané dve používajú parafín potravinárskej kvality alebo mix so sójovým voskom) parafínových sviečok neškodné. Dočítala som sa, že pri spaľovaní sa do ovzdušia dostávajú benzén, toluén a iné škodlivé látky. Ich dlhodobé pálenie tak môže zapríčiniť rozvoj astmy či rakoviny, krátkodobo pocity únavy a bolesti hlavy. Možno to prirovnať k pasívnemu fajčeniu. Okrem toho, parafín ako vedľajší produkt pri rafinovaní ropy je neobnoviteľý.

    Každopádne, som rada, že som mohla vyskúšať alternatívu a hodnotím, že je rovnako kvalitná ako tie, s ktorými som mala doteraz skúsenosť. 😊 Viem, že ich mnohé určite poznáte a nedáte na ne dopustiť, tak v krátkosti pridávam moje dve naj. 😊

    Yankee Candle

    Pozor, ich rôznorodé obrázky na etiketách vás občas nútia kupovať ďalšiu a ďalšiu, aj keď už máte plnú poličku. 😅 Dá sa vybrať z naozaj širokej škály vôní, každá má svoj originálny názov, pod ktorým občas neviete, čo si predstaviť. 😊 Všeobecne sú pomerne intenzívne.

    Warm Cashmere je teplá sladkastá drevito-korenistá vôňa, ideálna na dlhé zimné večery.

    null

    Woodwick

    Zaujala ma hlavne kvôli praskajúcemu knôtu. Keď horí, vydáva jemné pukavé zvuky. Má netradičný tvar „lodičky“ a drevené viečko. Dostať ich však aj v iných prevedeniach.

    Warm Wool je veľmi podobná predošlej, no cítiť v nej navyše svieže tóny. Praskajúci drevený knôt je čistá romantika 😊

    null

    Tak čo, inšpirovala som vás niektorou z našich slovenských eko sviečok, dáte im šancu? Napíšte mi do komentára, prípadne odporučte aj iné. 🔥 🕯️ ❤️

    Ceny produktov umiestnených v tomto článku sú aktuálne ku dňu jeho publikovania.

    de_zi
    5. okt 2021    Čítané 2900x

    Najkrajšie knihy pre deti od 3 rokov

    Úplne prvá vec, ktorú som kúpila mojej dcérke bola knižka. Asi tak tri roky predtým, než sa narodila. 😄 Sama som milovníčka kníh a tak som sa už nemohla dočkať, kým začnem nakupovať tie detské. Teraz má síce len necelé štyri mesiace, no naša zbierka sa o niečo rozšírila. Ja čítam, a dcérka si obzerá nádherné farebné ilustrácie, tíško počúva môj hlas.

    unsplash.com | Annie Spratt

    V tomto článku vám ukážem 4 (+3) knihy z edície Stonožka, ktoré si s malinkou večer čítame a prezeráme. Prikladám tiež vlastné fotografie, aby ste mohli nahliadnuť do ich vnútra a zhodnotiť, že naozaj stoja za to.

    Čo je to edícia stonožka?

    Stonožka je knižná edícia pre deti od 0 do 12 rokov. Vyjadruje tematickú a žánrovú pestrosť literatúry. Ponúka beletriu, poéziu aj populárno-náučnú literatúru našich aj zahraničných autorov. Najmenších potešia leporelá a riekanky, deti v predškolskom veku básničky, rozprávky, maľovanky, pracovné zošity, malých školákov čítanie s porozumením a staršie deti rôzne prozaické príbehy, povesti a prvé encyklopédie.

    ***

    Janko a Marienka

    Tento príbeh o dobrodružnej ceste dvoch súrodencov určite dobre poznáte. Vydajte sa spolu s Jankom a Marienkou cez tajomný les, v ktorom býva zlá čarodejnica z perníkovej chalúpky.

    Na 32 stranách vás čaká tradičný príbeh v netradičnom spracovaní. Krásne ilustrácie na vyrezávaných stranách vás a vaše deti určite zaujmú.

    null

    Popoluška

    Ďalší príbeh, ktorý netreba predstavovať. Popoluška a jej neľahká cesta za láskou vás takisto očarí na krásnych, detailne vyrezávaných stranách, ktoré sú doplnené ilustráciami, tak ako v predošlom príbehu.

    Ak hľadáte klasický príbeh v špeciálnom spracovaní tieto dve knihy sú tie pravé. Stránky sú na pevnom papieri, no treba dávať pozor, aby sa vo vyrezávaných častiach nepotrhali.

    null

    Kto rastie v sade

    Literárno-umelecké vydanie od autoriek Kateryna Mikhalitsyna a Oksana Bula. Okrem textu akoby aj obrázky samotné rozprávali príbeh o slávikovi, ktorý hľadal ten pravý strom pre svoje hniezdo. Na jeho ceste sa mu predstaví mnoho stromčekov. „Ja som VIŠŇA. Pozri, vidíš, aké mám červenohnedé a lesklé konáre? A akú mám kôru? ... Keď ju poškodíš, vytečie z nej višňová hmota,...“ hovorí mu jeden, kým ďalší prezradí, že „jeho meno EGREŠ v taliančine znamená nezrelé hrozno.“

    Deti tak spoznajú celkom 11 stromov, ktoré o sebe niečo porozprávajú. Kniha ako stvorená pre tých, ktorí obľubujú náučnú literatúru. Navyše túto knihu môžete oceniť aj pri hre vonku, keď budete s deťmi pozorovať a spoznávať naše ovocné stromčeky.

    null

    Tukoni. Obyvatelia lesa.

    Autorkou je ukrajinská maliarka Oksana Bula, ktorej diela sú zárukou vizuálneho zážitku. Textovo pomerne minimalistický príbeh očarí jemnými ilustráciami, v ktorých jasne cítiť autorkin rukopis. Listovanie v tejto knižke dáva navyše priestor vlastnej fantázii. Prírodné zelenajúce sa obrázky vyrozprávajú príbeh o čarovných bytostiach z lesa, ktoré učia deti milovať a chrániť prírodu.

    null

    Kníh nie je nikdy dosť a tak prikladám ešte ďalšie 3, ktoré mám na vianočnom wishliste, keďže nadväzujú na vyššie spomenuté. 😊

    ***

    Kto rastie v parku

    Rovnako ako v Kto rastie v sade sú autorkami Kateryna Mikhalitsyna (text) a Oksana Bula (ilustrácie). Tentokrát je hlavným hrdinom klíček, ktorý hľadá svojho rodiča. Spolu s ním sa deti ponoria do sveta prírody a spoznajú napríklad dub, jarabinu, jaseň, či iné listnaté stromčeky. Znova tak môžete s deťmi pri prechádzke prírodou skúmať stromy, o ktorých sa niečo zaujímavé dozvedeli v tejto knihe.

    null

    Kto rastie v lese

    Ďalšie voľné pokračovanie série kníh Kto rastie v parku a Kto rastie v sade. Tentokrát to bude poučný príbeh o jazvecovi z hlbokého lesa. Vydáva sa na putovanie počas ktorého spoznáva rôzne druhy stromov, kríkov a rastlín. Aby bola náučná séria kompletná, táto knižka, ktorá vyšla len minulý mesiac určite nesmie chýbať. 😊

    null

    Narodenie jedličky

    Tukoňov už poznáte. V tejto obrázkovej knihe, ktorá je voľným pokračovaním Tukoni. Obyvatelia lesa. nájdete príbeh o Tukoňovi Jedličke, ktorý dohliada na to, aby všetky jedličky, ktorá sa v lete narodili, rýchlo vyrástli a zvládli blížiacu sa zimu. Špeciálnu jedličku, ktorá sa rodí v zime, však dokáže nájsť len jediný tukoň.

    S týmto pokračovaním, ktoré vychádza v slovenčine len tento mesiac tak lesné dobrodružstvo plné fantázie môže pokračovať. Pripojíte sa aj vy?

    null

    Pomôž aj ty rozšíriť na Modrom koníkovi virtuálnu detskú knižnicu. Hoď mi do komentára tú/tie NAJ a ja ju/ich pridám do centra recenzií. 🙂

    Ceny produktov umiestnených v tomto článku sú aktuálne ku dňu jeho publikovania.

    de_zi
    24. sep 2021    Čítané 5149x

    Káva: Zrnková, mletá, instantná? Ktorá je najlepšia?

    Sto ľudí sto chutí. A vám ktorá chutí?
    Dnes bude reč o kávach. Pozrieme sa v krátkosti na to, ako sa pestuje a ďalej spracováva. Ako sa dá pripraviť a ktoré druhy poznáme. Na záver si ukážeme tie naj v jednotlivých kategóriách.

    Na začiatku bolo zrnko

    No, nie tak celkom. Najprv bola ovocná drevina, kávovník, na ktorom rastú malé červenkasté plody, kávové čerešne. Na prvú úrodu je nutné čakať približne štyri roky. Starostlivosť o kávovník zahŕňa pravidelné hnojenie, obstrihávanie a ochranu pred silným slnečným žiarením. Dnes poznáme 129 druhov kávovníka, no najznámejšie sú Coffea Canephora (Robusta) a Coffea Arabica (Arabika).

    Robusta

    Je to odroda Coffea Canephora, no keďže tvorí až 90 % produkcie, ako Robusta sa označujú všetky odrody Coffea Canephora. Oproti Arabike je tento kávovník väčší a robustnejší. Môže dorásť až do 10 metrov a jeho podiel na kávovom trhu je zhruba 30 %. Má menšie nároky na pestovanie ako Arabica, je odolnejší voči nepriaznivému počasiu a škodcom. Môže mať až 3x viac kofeínu ako Arabica. Po zasadení má prvú úrodu za dva až tri roky.
    Jej chuť je zemitá bez acidity. Má veľmi silné telo s dominanciou horkosti kakaa a horkej čokolády.

    Arabica

    Kávovník Coffea Arabica, z ktorého pochádza, je dnes vo svete najrozšírenejší. Tvorí 70 % svetovej produkcie kávy. Po zasadení má prvú úrodu za tri až päť rokov a pestuje sa vo väčších nadmorských výškach ako Robusta. To má vplyv na jej rozmanitejší chuťový profil, keďže vo vyšších polohách dozrievajú kávové čerešne pomalšie, a teda tak dlhšie prijímajú živiny z pôdy.
    Chuť môže byť naozaj rozmanitá v závislosti od odrody. Nájdeme v nej ovocie, orechy, citrusy, čokoládu ale aj koreniny či karamel.

    No a teraz už to zrnko. Na to, aby sme ho získali, potrebujeme z kávovej čerešne odstrániť vonkajší obal a vnútornú dužinu. Ďalej sa spracováva buď suchým spracovaním, kedy sa čerešne nechajú opáliť na slnku a následne sa ošúpu. Tento spôsob je pomalší a nákladnejší. Káva spracovaná touto metódou má sladké tóny čokolády, orieškov alebo medu.
    Druhou možnosťou je mokré spracovanie, kedy čerešne plávajú vo vodných nádržiach. Zhnité plody sa oddelia a zdravé sa nechajú fermentovať a nakoniec sa vysušia. Chuť takýchto zŕn je kyslejšia s ovocnými tónmi.

    Posledným krokom je praženie kávy, počas ktorého sa zelené zrná zmenia na mastné, voňavé zrnká tak ako ich poznáme. Praženie má vplyv na finálnu unikátnu chuť kávy.
    Káva môže byť upražená do viacerých stupňov. Pri prvom stupni dominuje vysoká acidita, čiže kyslosť. Naopak pri väčšom stupni praženia prevažuje trpkosť a sladkastá aróma.

    Príprava

    Možností prípravy je skutočne mnoho, spomeniem teda len tie najznámejšie.

    Espresso kávovar
    Horúca voda pod vysokým tlakom (9 barov) s pomocou čerpadla preteká cez jemne namleté kávové zrná. Tento proces by nemal trvať viac ako 35 sekúnd, aby káva nedostala horkastú chuť. Pri pákovom kávovare je nutné kávu najprv namlieť a následne ju natlačiť do páky prístroja. Je nutné odhadnúť primerané množstvo namletej kávy a príprava je o niečo náročnejšia ako pri automatických kávovaroch.

    Moka kanvička
    Ak nemôžete alebo nechcete kúpiť kávovar, ktorý stojí nemalé peniaze a zaberá pomerne veľa miesta, ďalším obľúbeným variantom je moka kanvička. Funguje na princípe tlaku vodnej pary, ktorá sa vytvorí v spodnej časti s vodou a prechádza cez strednú časť s kávou až do hornej nádobky, kde vzniká hotový nápoj. Príprava po zovretí zaberie približne päť minút. Odporúča sa skôr hrubé mletie kávových zŕn a výsledná chuť je intenzívna.

    null

    French press
    Po zovretí vody trvá príprava cca 10 minút. Do kanvice sa naleje horúca voda na namletú kávovú zmes. Po vylúhovaní sa stlačí piest smerom dole. Káva sa melie na hrubšie, aby jemné časti nezostali zachytené vo filtri a neprešli do hotového nápoja. Túto kanvičku možno kúpiť v rôznych veľkostiach buď zo skla alebo z nehrdzavejúcej ocele.

    null

    Aeropress
    Vďaka svojej skladnosti je vhodný na cesty. Pripravuje sa tak, že na väčší valec sa nasadí sitko papierový filter. Po jeho navlhčení sa do valca nasype káva, ktorú zalejeme horúcou vodou. Premiešame a necháme chvíľu lúhovať. Následne sa nasadí druhý valec. Celý aeropress dáme nad šálku a zatlačíme, čím do nej dostaneme nápoj.

    null

    Turecká káva
    Aj keď sa možno mnohým z nás najprv vybaví klasický slovenský „turek do skla“, v skutočnosti sa táto káva pripravuje v kovovej nádobe – džezve, do ktorej sa už v procese prípravy pridáva cukor, prípadne aromatické korenie ako napríklad kardamom alebo škorica.

    null

    Možno ste vášnivý domáci barista a potrpíte si na čerstvo praženú kávu alebo vám k rannej pohodičke stačí obyčajná „neska“.
    Poďme sa pozrieť, čo nám trh ponúka a možno v tomto výbere objavíte aj tú vašu naj. Ak nie, neváhajte mi napísať komentár a ja túto kávu pridám do centra recenzií, aby ste ju mohli ohodnotiť a odporučiť ďalším milovníkom kávy.
    Ako ohodnotiť produkt nájdeš TU.

    Instantná káva

    Tu by sme mohli namietať, že táto káva nemá veľa spoločného s tým, o čom píšem vyššie. Pravda. No uvádzam aj tento druh, keďže si nájde určite veľa priaznivcov. 😊

    Instantná káva sa vyrába z praženej mletej kávy tak, že sa zrnká pomelú, zalejú horúcou vodou a po odparení väčšej časti vody vznikne koncentrovaný výluh. Ďalej sa môže spracovať tzv. sušeným rozprašovaním, kedy sa v špeciálnom prístroji výluh spolu s horúcim vzduchom vháňa do vysokej veže kde po odparení vody zostane kávový prášok. Inou metódou je sušenie mrazením, pri ktorom sa kávový koncentrát zmrazuje na cca – 40 °C, rozomelie sa a ľad sa potom odparí – vzniknú kryštáliky instantnej kávy.

    Nescafé
    Asi najrozšírenejšia z rozpustných káv. Vyrobená je zo zŕn odrody Robusta metódou sušeného rozprašovania. Aróma pripomína lieskový oriešok. Prémiový rad Gold sľubuje vyššiu kvalitu vďaka zrnám prvotriednej kvality s vysokým podielom Arabiky. Má jemnú chuť a na povrchu chutnú krémovú penu.
    Všetky produkty si prezriete tu.

    null

    Jacobs Krönung
    Rozpustný variant obľúbenej Jacobs Krönung. Zo zŕn arabika. Taktiež s arómou lieskového orieška. Aj vo verziách Gold, Crema, Velvet.
    Viac tu.

    null

    Tchibo Gold Selection
    100 % arabika s intenzívnou arómou a plnou chuťou v jemných granulkách.
    Všetky kávy Tchibo tu.

    null

    Lavazza Prontissimo Classico
    Obľúbenú talianskú kávu Lavazza, ktorú poznáte z kaviarní si môžete vychutnať aj v rozpustnej verzii. 100 % Arabika zo stredne pražených zŕn sľubuje hustú a krémovú konzistenciu. Aróma je jemne karamelová a káva má strednú intenzitu.

    null

    Davidoff Espresso 57
    100 % Arabika s vysokým stupňom praženia a so strednou aciditou. Očakávať môžete čokoládové tóny.
    Ostatné kávy Davidoff tu.

    null

    Mletá káva

    Nie je nad čerstvo umletú kávu. Hneď po umletí vzniká oxidácia a po 30 minútach káva stratí množstvo látok vytvárajúcich chuť a arómu. Ak si však „nepotrpíte na detaily“, alebo sa vám skrátka kávu nechce každý krát mlieť, balená mletá káva je tiež veľmi chutná, ak zvolíte tú správnu. V tomto výbere nájdete tú moju naj.

    Popradská Extra špeciál
    Toto je môj favorit, odkedy som ju pred niekoľkými rokmi skúsila. 100 % Arabika s jemnou vyváženou chuťou a prenikavou arómou s lieskovým orieškom na pozadí. Veľkým bonusom pre mňa je, že je „naša“, keďže sa snažím dávať prednosť slovenským výrobkom. Majú aj v bezkofeínovej verzii, na tej si fičím teraz, keď dojčím.

    null

    Jacobs Krönung
    Veľmi intenzívna chuť mixu odrôd Arabica a Robusta. Stredne mletá a pražená s plnou ovocno-kyslastou arómou. Stredný obsah kofeínu. Je to moja „druhá voľba“, ak nemám svoju obľúbenú.

    null

    Lavazza
    Zmes Arabiky 80 % a Robusty 20 % s intenzívnou chuťou bez kyslosti. Pocítite v nej tóny korenia. Stupeň praženia je vysoký (dark).

    null

    Zrnková káva

    Po zrnkovej káve zrejme siahnete, ak máte vlastný kávovar alebo mlynček. Mňa si nový kávovar ešte počká do nového domčeka, no zatiaľ mám vyhliadnuté tieto, podľa hodnotení najobľúbenejšie, kávičky.

    Lavazza Qualita Oro
    Táto 100 % Arabika so stredným stupňom praženia má jemnú sladkastú chuť medu, ovocia a kvetov. Obsah kofeínu je nízky, takže jevhodná na bežné pitie. Je jemná a zároveň „tak akurát“ vyvážená – ani nie príliš kyslá, ani trpká. Top 1 na heuréke.

    null

    Segafredo Intermezzo
    Ďalší hit medzi kávami je zmes Arabiky 60 % a Robusty 40 %, so stredným stupňom praženia a vysokým obsahom kofeínu. Oplýva tónmi višní, čokolády a karamelu. Na povrchu môžete čakať jemnú penu (crema). Cenovo najvýhodnejšia z uvedených.

    null

    Tchibo Barista Caffé Crema
    100 % Arabika v ktorej pocítite jemné ovocné tóny. Stupeň praženia je stredný, s nižším obsahom kofeínu. So svojou zamatovou penou je vhodná na prípravu mliečnych káv. Výhodou balenia je, že je znovuuzatvárateľné.

    null

    DeLonghi Kimbo Espresso
    Ak hľadáte jemnú kyslosť, nájdete ju v tejto 100 % Arabike. Stupeň praženia aj obsah kofeínu je stredný. Môžete čakať arómu karamelu a kvetín a na povrchu lahodnú cremu.

    null

    Zdravá káva

    Špeciálnou kategóriou sú potom tzv. zdravé kávy. Väčšinou ide o kávovinový nápoj z čisto prírodných ingrediencií – napríklad čakanka, koreň púpavy, jačmeň, zelená káva (nepražené zrná). Alebo to môže byť klasická káva s pridanou prírodnou ingredienciou, napríklad huba reishi, ženšen, konopné semienka... Je toho naozaj mnoho, takže uvádzam len jednu, ktorú mi odporučila kamarátka. Ak máte s nejakou osobnú skúsenosť, napíšte mi do komentára. Ako som už spomínala, pridám ju do centra recenzií, kde môžete kávu ohodnotiť. 😊

    Goodie Coffree

    null

    TIP na darček
    Alebo aj len tak pre seba. Ak hľadáte niečo unikátne, popozerajte sa napríklad po tejto ochutnávacej sade slovenskej značky Zlaté zrnko. Môžete si vybrať jemné či hrubé mletie, alebo ako zrnkovú kávu.

    Zlaté zrnko

    null

    Tak čo, našli ste v tomto výbere aj tú vašu? ☕️ 🤎

    Ceny produktov umiestnených v tomto článku sú aktuálne ku dňu jeho publikovania.

    FOTO zdroj

    de_zi
    5. sep 2021    Čítané 1494x

    Zubné pasty: z čoho sa skladajú a podľa čoho si vybrať?

    Pri čistení zubov je najpodstatnejšia zubná kefka a správna technika čistenia. So správnou zubnou pastou ste na dobrej ceste k perfektnej ústnej hygiene. Podľa čoho si však vybrať a ako sa orientovať v zložení zubných pást? To som zhrnula v nasledujúcom článku.

    Čo vlastne obsahuje zubná pasta?

    Laurylsulfát sodný (SLS)
    Táto zložka zabezpečuje penivosť pasty, a hoci nie je k umytiu potrebná, navodzuje pocit väčšej čistoty zubov.

    Príchute
    Jedná sa o prírodné oleje, extrakty a príchute ako škorica, aníz a mäta. Môžu to byť aj syntetické látky – aspartám.

    Farbivá
    Umelé farbivá môžu spôsobiť podráždenie, a preto je lepšie sa im vyhnúť.

    Fluorid
    Posilňuje zubnú sklovinu a chráni zuby pred povlakom, baktériami a cukrom.

    Alkohol
    Vysušuje ústa a môže prispieť k opakovaným zápalom ďasien. Hľadajte radšej pasty bez alkoholu.

    Triclosan
    Sporná látka, o ktorej niektorí vedci tvrdia, že môže spôsobovať rakovinu.

    Abrazíva
    Používajú sa na odstránenie škvŕn zo zubov a pomôžu najmä, ak zvyknete často piť kávu, čaj, červené víno alebo farebné limonády. Jedná sa o oxid kremičitý, jedlú sódu, uhličitan vápenatý, fosforečnan vápenatý a oxid hlinitý. Abrazíva sú však pre zuby mimoriadne drsné, voľte preto radšej pastu s nízkou koncentráciou týchto látok.

    Zvlhčovadlá
    Udržuje pastu v želanej konzistencii. Ide najmä o glycerín, sorbitol a vodu. Xylitol navyše pomáha proti vzniku zubného kazu.

    Konzervanty
    Sú potrebné jednoducho preto, aby sa pasta nepokazila. Najbežnejšie sú: benzoan sodný, metylparabén alebo etylparabén.

    A ktorým látkam sa radšej vyhnúť?

    Oxid titaničitý (TiO2)
    Zaručuje žiarivú belosť pasty. Niektoré štúdie potvrdzujú jeho bezpečnosť pri lokálnom použití, zatiaľ však nikto nevykonal test, ktorý by určil, či neprichádza k jeho absorpcii cez sliznicu.

    Parabény
    Používajú sa ako konzervanty. V malom množstve sa považujú za bezpečné, môžu sa však nahromadiť v ľudskom tele, čo môže zvyšovať riziko rakoviny prsníka.

    Propylénglykol
    Vedecké poznatky ho klasifikujú ako všeobecne bezpečný, je však známe, že môže dráždiť pokožku, oči, pľúca a sliznice. Vedci odporúčajú obmedzený príjem najmä u detí.

    Sacharín
    V prípade potkanov bol vyhodnotený ako karcinogénny a u niektorých ľudí spôsoboval kašeľ, nevoľnosť, zvracanie a hnačku. Ako karcinogén u ľudí sa nepreukázal, no ak máte možnosť, voľte radšej pastu bez tejto látky.

    Aspartám
    Toto známe umelé sladidlo sa používa ako aromatické činidlo. Pri jeho požití sa jedna z chemikálií v zlúčenine rozloží na metanol, čiže alkohol. Telo ho však nevie v tejto podobe správne stráviť. Následne tak prechádza krvou a môže sa premeniť na škodlivý formaldehyd. V prípade, že sa táto látka v tele nahromadí, môže spôsobiť poškodenie hlavy, závraty, slabosť, stratu pamäti a gastrointestinálne ťažkosti.

    Karagén
    Extrahuje sa z červených morských rias a používa sa ako zahusťovadlo. Pri testovaní na zvieratách u nich vyvolal črevné problémy. Mnoho ľudí nahlásilo podobné črevné ťažkosti spôsobené touto látkou.

    Dietanolamín (DEA)
    Je to penotvorné činidlo, ktoré sa v niektorých výrobkoch používa na úpravu pH. Je to však hormonálny disruptor, ktorý v spojení s určitými látkami môže reagovať karcinogénne.
    zdroj

    Na čo si dať pozor pri výbere zubnej pasty?

    RDA je tzv. index abrazivity zubných pást. Vyššie číslo = väčšia abrazivita a riziko poškodenia zubnej skloviny.

    0 – 40veľmi nízka abrazivita
    40 – 70nízka abrazivita
    70 – 100stredná abrazivita
    100 +vysoká abrazivita

    Vyberať môžeme z rôznych kategórií:

    Bieliaca pasta

    Je jasné, že asi žiadna bieliaca pasta nerobí zázraky. No ak chcete napomôcť zubom udržať si svetlejší odtieň a odstrániť povrchové škvrny, voľte práve takýto druh pasty. Majú vyššie čistiace schopnosti a spravidla vyššie RDA.
    Konkrétne táto pasta je moja topka. Aj napriek vyššej cene ju doma používame pravidelne. Má úžasnú chuť, a aj keď veta „zanecháva výnimočný pocit čistoty“ znie ako klišé, u tejto pasty to naozaj platí.

    null

    Pasta na citlivé zuby

    Citlivosť zubov je pomerne častý problém. Môže nastávať po opotrebovaní zubnej skloviny alebo ústupe ďasien. Obnažená vnútorná strana zuba, tzv. dentín, ktorý sa nachádza pod ďasnami a zubnou sklovinou vtedy citlivo reaguje na vonkajší podnet. Ak trpíte takouto citlivosťou, je pre vás vhodná mäkká kefka a pasta na zmiernenie citlivosti. Takéto pasty majú nízke RDA.

    null

    Proti krvácaniu ďasien

    Máte problém s krvácajúcimi ďasnami? Ak áno, nemali by ste ho dlhodobo riešiť pastou proti krvácaniu ďasien. Tá sťahujú cievy v ďasnách a výsledkom sú potom nedokrvené ďasná, pretože stiahnuté cievy krvácajú menej .Bakteriálny zápal, ktorý je za problémom krvácajúcich ďasien sa tým nevyrieši. Zápal pretrváva a prechádza do parodontitídy, ústupu ďasien či kývania zubov. Pastu použite len ako prvú pomoc pri liečení a určite sa poraďte s vaším zubárom.

    null

    Prírodná pasta

    Ak ste fanúšik prírodnej kozmetiky, môžete siahnuť po paste, ktorá čistí zuby pomocou prírodných zložiek. Sú šetrné k zubom a ďasnám a väčšinou sú vhodné aj pre deti.

    null

    Zubná pasta kompatibilná s homeopatikami

    Pri užívaní homeopatík je vhodné používať "homeopatickú" pastu bez mentolu.

    null

    Pasta bez fluóru

    Fluoridy sú najbežnejšou zložkou v zubných pastách, no existujú aj varianty bez fluóru pre osoby alergické na fluór. Táto pasta podporuje samočistiacu schopnosť ústnej dutiny zvýšenou tvorbou slín a predchádza tak zubnému kazu neutralizáciou škodlivých kyselín.

    null

    Pasta pre tehotné a dojčiace ženy

    Ak hľadáte špeciálne pastu vhodnú pre tehotné a dojčiace mamy, nájdete ju u slovenskej značky Biela perla. Obsahuje až 98 % prírodných látok a RDA 97 ju radí do skupiny stredne abrazívnych. Je špeciálna tým, že obsahuje 100 % BIO panenský kokosový olej, pantenol, ružový íl a japonskú kaméliu, ktoré pomáhajú regenerovať ďasná a zároveň chránia zuby pred zubným kazom.

    null

    Detská pasta

    Pasty pre deti do troch rokov obsahujú minimum alebo žiadne fluoridy. Množstvo je uvedené na obale. Sú šetrné k ďasnám, nepália a majú príjemnú príchuť.

    null

    Pre väčšie deti, od 4 do 6 rokov, ktorých zúbky už môžu potrebovať väčšiu ochranu, sú vhodné pasty s o niečo vyšším obsahom fluoridov. Taktiež majú príjemnú príchuť.

    null

    TIP na darček

    Premýšľate nad darčekom pre blízkeho? Táto praktická drobnosť by mohla potešiť.
    Sada obsahuje 7 zubných pást v dizajnovom balení so zaujímavými príchuťami. Nájdete tu napríklad jazmín, zázvor alebo škoricu.

    null

    Aj keď je na výber skutočne veľké množstvo zubných pást, ja väčšinou používam dookola tú istú. Máte to tak aj vy, alebo kupujete rôzne pasty? Odporučte mi nejakú pre vás top, rada vyskúšam.

    de_zi
    31. aug 2021    Čítané 4650x

    Pampers, Dada, Lupilu...? Ktoré plienky sú najlepšie?

    Výber detských plienok môže byť veľmi subjektívna záležitosť. Každému dieťatku alebo mamičke sadne niečo iné. Ja sama som vyskúšala asi 7 značiek a nemala som vyslovene problém so žiadnou z nich, no predsa som si vybrala pre mňa tie naj, u ktorých som zostala. V tomto článku zhrniem 9 najznámejších značiek jednorazových plienok, ktoré sú u nás dostupné.

    Samozrejme, ešte je tu možnosť využívania látkových plienok. Je to ideálna voľba, ak chcete ušetriť nejaké peniažky a životné prostredie. Mohli by sme namietať zvýšenou spotrebou vody praním (cca 50 l na jedno pranie 5 kg bielizne), stále to však nie je pre životné prostredie taká záťaž, ako spotreba vody a energie pri výrobe jednorazoviek. Ak by sme chceli ísť do detailu, môžeme prirátať aj znečistenie ovzdušia pri výrobe, distribúcii a následne ich spaľovaní ako odpadu. Prípadne fakt, že na ich výrobu sa používajú suroviny z neobnoviteľných zdrojov.

    Koľko minieme za plienky?
    Podľa anavy minieme za jedno plienkovacie obdobie pri použití jednorazových plienok cca do 1000 € a za látkové plienky cca do 600 €. Úspora na počiatočných nákladoch klesne, ak plienky využijete aj pri ďalšom dieťatku, prípadne kúpite bazárové.
    Potom už len záleží, či sa vám chce „investovať“ ešte to najdôležitejšie – čas. Aj keď to môže byť denne len 15 minút navyše, i tak sa to niekomu pri starostlivosti o dieťa môže zdať veľa. 😊

    Ja používam len jednorazové aj kvôli tomu, že zatiaľ bývame na byte bez balkónu, a tak mám veľmi obmedzené možnosti sušenia bielizne. A samozrejme aj z pohodlnosti. 😊 Tento článok teda bude len o jednorazovkách a aby som vybrala tie „naj“, prešla som si niekoľko diskusií tu na Modrom koníkovi.
    Ak už aj ty máš svoje naj, daj vedieť do komentára, alebo napíš podrobnejšiu recenziu priamo k produktu. Možno tým pomôžeš budúcej mamičke s výberom. 😊
    Ako ohodnotiť produkt nájdeš TU.

    Pampers Premium Care
    Sú to asi najznámejšie plienky. Niektoré budúce mamičky ich aj vďaka reklame môžu považovať za zdanlivo najlepšie na trhu, no nemusí to byť vôbec pravda. Aj tu samozrejme platí, že nesadnú každému.
    Obsahujú tri absorpčné kanáliky. Vpredu je plienka prispôsobená pupku vykrojením. S indikátorom vlhkosti. S týmito som nemala najmenší problém. Nepretekali a ani som necítila chemický zápach pri použitej plienke, ako sa to občas stáva pri niektorých značkách.
    Plienky Pampers možno kúpiť ešte v klasickej verzii Active Baby, Pure Protection – vyrobené z prémiovej bavlny a mäkkých bavlnených vlákien, nie sú bielené chlórom. Pampers Pants – plienkové nohavičky a Pampers Splasher – plienky do vody. Pampers Sleep & Play s vôňou kamilky pre dlhší pocit sucha.
    Cena 0,15 € za kus (veľ. 1)

    null

    Huggies Elite Soft
    Vzadu majú gumičku pre lepšie prispôsobenie dieťatku. Vnútro tvoria mäkké vankúšiky a „vrecko“ proti pretečeniu. S indikátorom vlhkosti. Takisto ich možno dostať vo viacerých verziách – Huggies Ultra Comfort, Huggies Pants, Huggies Little Swimmer a plienky pre väčšie deti, ktoré trpia nočným pomočovaním – Huggies Dry Nites.
    Cena 0,17 € za kus (veľ. 1)

    null

    Dada Extra Care
    Plienky Dada patria k tým z nižšej cenovej kategórie, všeobecne sú však veľmi obľúbené. Táto poľská značka sa vyrába aj v Českej Republike. Oproti rade Premium obsahujú navyše vitamín E brániaci zapareninám. Pružné boky sľubujú, že plienka neotláča a nezarezáva sa. S indikátorom vlhkosti. Bez parfumácie a obsahu chlóru, latexu, pvc a umelých farbív.
    K dostaniu aj Dada Extra Soft a Dada Pants Extra Care
    Cena 0,11 € za kus (veľ. 1)

    null

    Babylove
    Ďalšie veľmi obľúbené plienky od DM drogérie. Neobsahuje pleťové mlieko, latex ani parfumáciu. Pružné zapínacie pásky zabezpečujú dostatočnú voľnosť pohybu. Tekutina je absorbovaná pomocou absorpčných kanálikov. Osobne sa mi zdala taká „tenšia“ a jemná pod rukou, dobre padnúca. Obľúbila som si ich aj vďaka krásnym obrázkom a patrí k mojim favoritom.
    Aj vo variantoch Babylove Nature (EKO plienky), či plienky na plávanie.
    Cena 0,18 € za kus (veľ. 1)

    null

    Lupilu
    Cenovo výhodné plienky z Lidla patria k ďalším obľúbencom. Majú elastické okraje a výrez, ktorý chráni pupok. Tri absorpčné kanáliky v jadre sľubujú dlhú ochranu pred pretečením, čo môžem z osobnej skúsenosti potvrdiť. Čo vnímam ako milý bonus je, že spoločnosť Lidl daruje 10 centov z každého predaného balenia na pomoc rodinám v núdzi.
    Cena 0,10 € za kus (veľ. 1)

    null

    BabyBaby Soft Ultra Dry
    Slovenské plienky, ktoré okrem toho, že obsahujú 0 % latexu, chlóru a parfumov, sú vyrobená z EKO materiálov (certifikovaná buničina). Majú anatomický tvar a flexibilné prvky zaisťujúce dokonalé uchytenie plienky a voľnosť pohybu. Na stránke výrobcu je možné objednať 2 kusy plienok na skúšku za 0,80 €, za kuriéra však zaplatíte 3,60 €, je teda otázne, či sa to oplatí.
    Cena 0,18 € za kus (veľ. 2)

    null

    Kolorky
    Tieto české dizajnovky určite zaujmú už na prvý pohľad. Na výber máte z viacerých krásnych vzorov. Nám výborne padli, nikde neotláčali a tiež nebol žiadny problém s pretečením či zápachom. Napriek vyššej cene si ich rada občas kúpim.
    Vo verzii Kolorky Day , Day Nature – obsahujú bambusovú viskózu a bioplast z kukuričného škrobu, Night, Deluxe Velvet – so sametovým povrchom a Deluxe Velvet Pants
    Cena 0,23 € za kus (veľ. S)

    null

    MonPeri
    Ďalšia česká značka, ktorá svoje plienky vyrába z trvalo udržateľných, environmentálne šetrných zdrojov. Väčšina je biologicky rozložiteľná. Neobsahujú žiadne škodliviny ani chemické látky. Buničina v plienkach pochádza zo šetrne obhospodarovávaných lesov (FSC). Bez toxických farieb a lepidiel, parfumácie a bielenia chlórom. Sú testované a certifikované českým zdravotníckym ústavom. Aj vo verzii MonPeri Pants.
    Cena 0,19 € za kus (veľ. S)

    null

    Muumi
    Poznáte rozprávkové postavičky Moomin (Mumínci)? Presne tie nájdete na týchto fínskych EKO plienkach. Absorpčné jadro pozostáva z buničiny v kombinácii s čistým papierom. Mnoho certifikátov a patentov potvrdzuje zdravotnú nezávadnosť a k životnému prostrediu šetrnú výrobu.
    Aj vo verzii Walkers ako plienkové nohavičky.
    Cena 0,47 € za kus (veľ. 1)

    null

    Čo je dobré vedieť v súvislosti s plienkami a prebaľovaním?

    • pokakanú plienku treba prebaliť čo najskôr, aby sa predišlo infekcii a zapareninám
    • pocikanú plienku meníme cca každé tri hodiny
    • ideálne je dieťatko pri prebaľovaní umyť pod tečúcou vodou
    • doprajte bábätku dostatočný čas aj bez plienky
    • ideálna veľkosť plienky by mala byť taká, ak sa vám v páse do nej vojde jeden prst
    • ak má bábätko otlačené nôžky, je pravdepodobne plienka malá
    • skontrolujte, či gumičky na stehienka pekne priliehajú a nie sú „zastrčené“ dovnútra

    *Uvedené ceny sú platné k 25. 8. 2021

    de_zi
    19. aug 2021    Čítané 1191x

    Ako vybrať slúchadlá a ktoré sú obľúbené v rôznych cenových kategóriách?

    Podľa prieskumu portálu Startitup až 63 % ľudí zapína hudbu hneď, ako začne pracovať. Výskum tvrdí, že počúvanie hudby sa u 90 % ľudí prejaví vyššou produktivitou. Nie vždy je však možné zapnúť si hudbu len tak z počítača alebo rádia. Preto je dobré mať poruke kvalitné slúchadlá, čím sa aspoň nachvíľu odrežeme od okolitého ruchu.

    Ako si vybrať? Pozrime sa najprv na ich základné rozdelenie:

    Cez hlavu – spravidla majú lepšiu kvalitu zvuku. Ďalej sa delia na tzv.:

    • supraaurálne, čiže na uši,
    • circumaurálne, teda cez uši.

    Výhoda slúchadiel cez uši je, že obopínajú celé ucho a odhlučnia tak okolitý ruch. Ucho však po čase môže byť otlačené, prípadne sa môže potiť. To ale záleží od konkrétneho modelu alebo aj od citlivosti samotného počúvajúceho.
    Nevýhodu slúchadiel cez uši môže byť to, že prepustia nejaký zvuk aj do okolia.

    Do uší – vložia sa priamo do zvukovodu a ďalej sa delia na:

    • Štupľové, ktorých výhodou je, že neprepustia hudbu do okolia a zároveň okolie dokonale izolujú. Niekoho však môžu v ušiach tlačiť.
    • Kôstkové slúchadlá tak dobre netlmia okolitý ruch, čo však môže ako výhodu vnímať napríklad niekto, kto chce byť aj pri počúvaní trochu spojený s okolím. Nevýhodou je tiež to, že sa nedajú prispôsobiť uchu a taktiež môžu začať tlačiť, alebo aj vypadávať.

    Dnes máme možnosť kúpy bezdrôtových bluetooth slúchadiel. Môžete si z kancelárie odskočiť na WCko a stále tak počúvať svoju obľúbenú hudbu. Áno, to hovorím z vlastnej skúsenosti, hehe.

    Keď sme si už určili, aký typ slúchadiel budeme vyberať, poďme sa bližšie pozrieť na jednotlivé parametre:
    Citlivosť
    Údaj vyjadrený v decibeloch (dB), vypovedá o hodnote akustického výkonu slúchadiel a ovplyvňuje ich hlasitosť.
    Impedancia
    Uvedená v Ohmoch (Ω). Má vplyv na hlasitosť a výsledné skreslenie zvuku. Tie s nižšou impedanciou majú vyššiu hlasitosť, no zároveň väčšie skreslenie zvuku. Ak však pripojíme kvalitné slúchadlá s vysokou impedanciou k telefónu, budú hrať potichu. Pri tých bežných nájdeme hodnoty do 100 Ω.
    Frekvenčný rozsah
    Vyjadruje, aké frekvencie sú slúchadlá schopné reprodukovať.

    Keď som si vyberala slúchadlá pre seba, podmienkou bolo, aby boli bluetooth. To som neskôr ešte veľakrát ocenila, napríklad v spomínanej práci, ale aj doma pri upratovaní, alebo pri chôdzi po meste, kedy môžem mať mobil v batohu a slúchadlá na ušiach bez toho, aby som sa zamotala do káblu. Tiež som vyberala podľa dizajnu a samozrejme v neposlednom rade podľa parametrov. Vybrala som tieto:

    Marshall Major III Bluetooth
    Ak hľadáte dizajnovky v cenovej relácii do 100 €, tieto slúchadlá sú ideálna voľba. Máte možnosť výberu z troch farieb. Možno ich jednoducho zložiť do seba aby nezaberali veľa miesta v kabelke či batohu. Vydržia hrať približne 30 hodín a ak sa vybijú zrovna pri počúvaní, stále je tu možnosť pripojenia na kábel. Jednoducho sa ovládajú, môžete si prepínať skladby či regulovať zvuk priamo na slúchadle. Bluetooth má dosah až 9 metrov.
    Osobne ma zhruba po polhodinke začali mierne tlačiť, nevnímam to ale ako veľkú prekážku.

    null

    Beats by Dr. Dre Solo3 Wireless
    Ak tiež hľadáte dizajnové slúchadlá, no preferujete skôr klasický okrúhly tvar (a nevadí vám vyššia cena) mohli by byť Beats pre vás tie pravé. Vyberať môžete z širokej škály farieb, a takisto sa dajú prakticky zložiť. Výrobca udáva výdrž až 40 hodín. Je možné ich prepojiť so zariadeniami Apple.
    Nevýhodou je slabšia izolácia okolitého ruchu.

    null

    JBL Tune 510BT
    Naopak, keď je váš rozpočet na slúchadlá trocha nižší, ideálnou voľbou sú tieto obľúbené JBL. V pomere k cene je perfektná výdrž batérie až 40 hodín. Konštrukcia je ľahká a skladná, vybrať môžete zo štyroch farieb.
    Nevýhodou je slabé odhlučnenie okolia a pocitovo lacné prevedenie konštrukcie.

    null

    Samsung Galaxy Buds+ SM-R175
    Ak hľadáte z kategórie bezdrôtových slúchadiel do uší v strednej cenovej kategórii, tieto by mohli byť tie pravé. Na výber čierne, biele alebo modré. Batéria vydrží až 22 hodín. Majú príjemný neutrálny zvuk a v ušiach sú pohodlné. Možno nabiť pomocou akejkoľvek kompatibilnej nabíjačky v bezdrôtovom puzdre, prípadne pomocou telefónu, ktorý to umožňuje.

    null

    Apple AirPods Pro 
    Ste fanúšikom Apple? Možno by vám padli tieto. Majú schopnosť potláčať okolitý ruch, no dajú sa tiež prepnúť do režimu priepustnosti, ak chcete počuť aj svet okolo seba. Nabíjajú sa v bezdrôtovom nabíjacom puzdre a jedno nabitie vydrží 4,5 hodiny, vďaka puzdru ich však možno využívať až 24 hodín. V uchu sú pohodlné a stabilné. Nevýhodou je vyššia cena.

    null

    Xiaomi Mi True Wireless Earbuds Basic 2
    Tieto slúchadlá sú opäť ideálne, ak nechcete investovať desiatky eur. Kúpite ich približne do 15 € a sú teda ideálne v pomere cena/výkon. Výhodou je dosah je až 10 m a jednoduché ovládanie dotykom. Na jedno nabitie vydržia 4 hodiny a nabíjací box zvládne 3 plné nabitia.

    null

    JBL JR 310BT
    Slúchadlá vhodné pre deti navrhnuté tak, aby neprekročili 85 dB a chránili tak detský sluch. Pohodlné vďaka čalúnenému mäkkému hlavovému pásu. Bezdrôtové pripojenie až do 15 metrov. Možnosť prispôsobenia súpravou samolepiek.

    null

    Sencor SEP 255
    Za naozaj prívetivú cenu možno kúpiť tieto Sencor slúchadlá pre deti. Kábel má dĺžku 1,2 m. Sú takisto do 85 dB a obsahujú tri sady nálepiek.

    null

    Xiaomi Haylou T17
    Hľadáte slúchadlá vhodné aj pri náročnejšom športe? Tieto bezdrôtové Xiaomi s protišmykovými háčikmi do uší by mohli byť tie pravé. Navyše sú aj vodotesné. Batéria vydrží 6 hodín a s použitím nabíjacieho puzdra dokonca až 30 hodín. Ovládanie dotykom.

    null

    Niceboy Hive sport 2
    Slúchadlá Niceboy by takisto mohli byť vhodný parťák na tréning v posilňovni alebo aj na beh vonku hoci aj v nepriaznivom počasí. Majú ergonomické klipy za uši a vydržia vám hrať až 16 hodín. S funkciou multipoint párovanie možno slúchadlá prepojiť až s dvomi zariadeniami.

    null

    Ja som sa v tomto článku snažila ukázať tie najznámejšie a najobľúbenejšie, no vy môžete vyberať z veľmi širokej škály dostupných slúchadiel na trhu, v závislosti od ceny alebo vašich preferencií.
    A čo vy, zvažujete kúpu, alebo už svoje máte? Ak áno, aké? Budem rada, ak mi dáte vedieť.

    de_zi
    28. júl 2021    Čítané 1904x

    Strie: Ako im predísť a ktorý krém/olej sa naozaj oplatí

    Tak a mám to za sebou! Začiatkom júna som porodila svoju prvorodenú dcérku. Môjmu brušku sa podarilo "vyviaznuť" bez jedinej strie, v čo som ani nedúfala, keďže mojej mame aj babke po pôrode strie zostali. Lebo ako dobre vieme, tieto malé jazvičky sú do určitej miery ovplyvnené genetickou predispozíciou. No verím, že som sa im celkom vyhla aj vďaka niektorým zásadám, ktoré som dodržiavala. A ktoré to boli?

    • Piť dostatok vody. Okrem iných benefitov pre telo je pokožka hydratovaná, jemnejšia a vláčnejšia. Strie tak majú menšiu šancu, než pri suchej koži.
    • Prijímanie dostatku bielkovín a vitamínov. Vyvážená strava podporuje zdravie pokožky, a teda môže taktiež pomôcť predchádzať striám. Ďalším benefitom je väčšia šanca pozvoľného priberania na váhe, namiesto toho nárazového.
    • No a na záver som mojej koži pomohla aj z vonka. Používala som oleje, ktoré svojím zložením udržali pokožku vláčnu a pružnú.

    Keďže je na trhu veľa produktov proti striám, či už vo forme oleja alebo krému, spravila som si menší prieskum tých najobľúbenejších. Sama som vyskúšala tri z nich. Poďme sa na to spolu pozrieť.

    Tieto tri produkty som skúšala na sebe počas tehotenstva.

    Bi-Oil PurCellin Oil

    Olej má skutočne príjemnú a nevtieravú vôňu, čo je pri zvýšenej citlivosti na pachy v tehotenstve naozaj významný ukazovateľ. Nie je prehnane mastný, do pokožky sa vsiakne oproti iným olejom rýchlejšie, no zároveň ju udržiava dlhodobo hydratovanú. Ocenila som výber z troch objemovo rôznych balení, keďže som tento olej kupovala v poslednom mesiaci tehotenstva a stačil mi tak menší objem. Nakoniec som si ho však natoľko zamilovala, že si tento olej určite ešte kúpim a budem používať aj naďalej, práve pre jeho príjemnú vôňu. Pri tomto produkte som nenašla žiadne mínusy.

    null

    Botanica Slavica Olejové sérum na tehotenské bruško a strie

    Na túto česko-slovenskú značku prírodnej kozmetiky som narazila na základe pozitívnej skúsenosti od iných mamičiek. Okrem ďalších produktov som sa rozhodla vyskúšať aj toto olejové sérum. Na prvé „ovoňanie” ma prekvapila príjemná, no silná bylinkovo-kvetinová vôňa. Sérum som cítila aj po chvíli stále intenzívne, čo môjmu citlivému nosu začalo vadiť. Pre tie, ktoré majú rady výrazné kvetinové vône to však nebude problém. Olej je viac mastnejší a spoľahlivo hydratuje na dlhšiu dobu.
    Staršia verzia produktu je v plastovej fľaštičke s praktický uzáverom, ktorý sa po stlačení na jednej strane otvorí. Aplikácia je teda jednoduchá. Papierová etiketa sa však rýchlo pri manipulácii zamastila, čo nevyzeralo pekne.

    null

    Weleda Tehotenský telový olej na strie

    Tento olej proti striám som vyskúšala ako prvý. Je cítiť po bylinkách, no mne táto vôňa príliš nesadla. Bez problémov som ho celý dopoužívala, no do budúcna by som zvolila iný produkt. Je mastnejší, treba dlhšie čakať, kým sa vstrebe do pokožky, ktorú však spoľahlivo hydratuje. Ako plus hodnotím sklenený flakónik s praktickou pumpičkou a tiež fakt, že sa jedná o prírodnú kozmetiku. Mínusom je príliš výrazná vôňa a vyššia cena.

    null

    Tu sú ďalšie najpoužívanejšie krémy a oleje.

    Elasti-Q Original

    Podľa hodnotenia spotrebiteľov je tento krém je ľahko rozotierateľný, s príjemnou neutrálnou vôňou. Pokožku zvláčňuje, rýchlo sa vstrebe a nezanecháva mastný film. Svojou cenou spoľahlivo konkuruje ostatným výrobkom na trhu. Možnosť zakúpiť aj v účinnejšom variane Elasti-Q Exclusive, kde je však už cena vyššia.

    null

    Elasti-Q Exclusive

    Rovnako ako pri Elasti-Q Original, spotrebitelia kladne hodnotili jeho príjemnú vôňu a rýchlu vstrebateľnosť.Mamičky zhodnotili, že po pravidelnom používaní sa naozaj vyhli striám. Cena je vyššia oproti výrobku Elasti-Q Original.

    null

    Eucerin Caring Oil

    Tento olej bol ohodnotený ako účinný pri prevencii proti striám. Ľahko sa nanáša, má príjemnú vôňua nezanecháva mastný film na pokožke.

    null

    SebaMed krém na strie

    Krém s príjemnou vôňou, ktorý sa dobre rozotiera a rýchlo vstrebáva. Pokožka je dlhodobo hydratovanáa vláčna. Nešpiní oblečenie.

    null

    Vichy Action Intégrale

    Niektoré spotrebiteľky potrvdili účinnosť tohoto krému. Je bez vône a farby. Nevýhodou je jeho vyššia cena.

    null

    MedPharma Telový krém na strie

    Tento cenovo najvýhodnejší krém proti striám sa dobre rozotiera a ľahko vstrebáva do pokožky. Nie je príliš mastný. Ako plus hodnotím, že ide o český výrobok s najnižšou cenou.

    null

    Po zhodnotení vybraných produktov proti striám je zrejmé, že sa od seba výrazne nelíšia. Všetko sú to kvalitné a obľúbené produkty, pri ktorých sú najčastejšími pozitívami príjemná vôňa, schopnosť hydratovať pokožku a ľahká aplikáciu.
    Stačí si teda vybrať, či preferujeme skôr olej alebo krém, či zvolíme prenikavejšiu alebo nenápadnejšiu vôňu. Či sa olej/krém aplikuje cez klasický uzáver alebo pumpičku.
    Ja už osobného favorita mám. Je ním Bi-Oil PurCellin Oil najmä vďaka svojej príjemnej vôni a cenovej dostupnosti.
    Ktorý je ten váš? Podeľte sa o svoju skúsenosť.