domichrumi
18. nov 2018
203 

Mojich 7 tipov ako utíšiť nervózneho nespáča

Už počas tehotenstva som snáď ako každá budúca mamička snívala o ukážkovom bábätku. Ideálne by bolo keby spalo celú noc. Alebo aspoň väčšinu noci. Aby pekne papalo, kakalo, minimálne plakalo a zaspalo samé v postieľke. Proste také super dieťa z každej druhej knižky, či internetovej stránky o materstve.

Teraz už však viem, že mať také dieťaťko je snáď ako vyhrať hlavnú cenu v lotérií.

Keď sa narodila Lilka, vedela som, že to nebude také jednoduché ale tešila som sa na okamih keď prídeme domov a spolu s manželom sa budeme môcť popasovať s úlohou, ktorá sa volá rodičovstvo.

Radosť z tohto okamihu ma prešla vo chvíli, keď som pôrodnicu skutočne opúšaťala. Prvé noci po pôrode som totiž to s mojou plačúcou vytúženou dcérkou pochodovala po chodbe, izbe, natriasala ju, čičíkala, prikladala na prsník a ona aj tak plakať neprestala.

... a tak som hľadala, skúšala, čítala, radila sa s inými mamičkami a prišla som na zopár trikov, ktoré naozaj fungovali! Tieto triky nielen, že dokázali utíšiť moje malé vrešťadlo, ale prispeli aj k obnove môjho psychického zdravia.

1. Priloženie k prsníku - táto metóda u nás fungovala takmer stále. Dieťatko sa pekne upokojí, zapojí sací reflex do toho si ťahá lahodné mliečko, cíti vôňu maminky, jej teplo, jej srdiečko a už je v siedmom nebi. Keďže je prsník stále po ruke je to super utišovací prostriedok. Avšak ak som si nechcela doma vypestovať prísavku, skúšala som Lilianku naučiť aj na cumlík. Ten však účinok nemal. Po prvých ťahoch z cumlíka prišla na to, že z neho nič nejde a vypľula ho…. Skúšala som jej cumlík ponúkať aj niekoľko mesiacov, bohužiaľ úspech nulový. Škoda pretože cumlík je tiež výborným utišovacím prostriedkom!

2. Natriasanie, nosenie - Či už nosenie na rukách alebo v šatke. Niektoré maminky si nosič/šatku nevedia vynachváliť. Dieťatko si k sebe privinú na hrudník, a ono sa pomaličky utíši a zaspinká. V nosiči cíti blízkosť a teplo mamy a upokojí ho aj tlkot maminho srdiečka. Ak sa k tomu pripoja aj rytmické pohyby chôdze či jemné natriasanie má pocit ako keby bolo zas v brušku a cíti sa úžasne.

3. Pevné zavinutie - Niekedy bábätko vyrušia v pokojnom spánku jeho vlastné končatiny, ktoré majú zrazu kopec miesta a nekontrolovateľne sa pohybujú do strán. Neraz sa bábätko nechtiac udrie alebo poškrabe, či vyľaká vplyvom Moorovho reflexu. Preto je v prvých mesiacoch veľmi vhodné dieťa zavinúť do zavinovačky alebo perinky a takto mu fixovať mu rúčky aj nôžky.

4. Tíšenie, čičíkanie - táto metóda u nás fungovala perfektne! Monotónne opakovanie spoluhlások alebo slabík ako šššš, ččččč, haju haju haju…. sú pre nás doteraz zaručeným úspechom. Navyše, dieťatku tento zvuk pripomína známy šum z bruška, ktorý vydáva krv putujúca v cievach matky.

5. Biely šum - alebo tichý/ružový šum v podobe zvukov vysávača, digestora, práčky alebo iného spotrebiča či dokonca zvuk áut alebo rýchlej premávky, má podobný účinok ako vyššie spomínané šššš. Existuje mnoho hračiek, ktoré vám tento zvuk prehrajú hoc aj do nekonečna a vy aspoň nemusíte zapínať práčku každé 2 hodiny….

Spomeniem napríklad Uspávaciu Žirafku, Sloníka, Sovičku, Projektor s Motýlim kamarátom, Kolotoč s Motýľmi od Fisher-Price.

6. Priloženie na hrudník (telo na telo) - Pre bábätko nie je nič lepšie ako cítiť vôňu mamičky, jej teplo, jej lásku, dotyk, pohladenie. A navyše je to aj veľmi príjemné pre obe strany 🙂

7. Sebavedomie, Sebadôvera, Pokoj a Trpezlivosť - Chvíľu mi ako prvorodičke trvalo, kým som pochopila, že všetky svoje emócie prenášam na dieťatko. Sprvu som bola vystrašená, nervózna niekedy aj zúfalá a to sa veľmi odrážalo na tvorbe mlieka a aj na správaní mojej Lilianky. Bola plačlivá, nechcela spať, prípadne spala veľmi málo a krátko a to ma ešte viac znepokojovalo. Postupne som ale prišla na to, že aj napriek mojím nedostatkom som pre moju dcéru bohyňa a najlepšia mamička na svete. Upokojila som sa a aj napriek vytrvalému plaču som neprestávala veriť v to, že svoje dieťatko utíšim. Po prvých úspechoch som si začala viac a viac veriť a to mi zvýšilo sebavedomie nie len ako mame ale aj ako žene.

Šťastná mama, šťastné dieťa.

Tieto triky a tipy síce nie sú ničím prelomové ale naozaj fungujú! Niekedy nám stačilo použiť len jeden a niekedy zas bolo potrebné využiť kombináciu viacerých týchto metód. Lilka si dlhú dobu ulietavala na natriasaní v kočíku a k tomu jej museli hrať hitovky ako vysávač alebo aj obyčajné šušťanie. Niekedy zaspala sama na prsníku a niekedy som s ňou musela natriasať v nosiči, čičíkať ju šuškať a pochodovať po byte. Ach radosť byť rodičom 😀

Tak dúfam, že vám tieto tipy aspoň troška pomôžu. Niektoré fungujú na prvýkrát niektoré až na piaty, desiatykrát. Treba skúšať a nevzdávať sa!

Tak teda milé spolumatky, utíšeniu a uspávaniu zdar!

#fisherprice #spanok #uspavanie #utisenie

Začni písať komentár...

Odošli