wayfarer
    18. apr 2019    Čítané 200x

    Spánok: Pampers s Jo Tantum

     "A tak teraz ostáva láska, spánok, zábava, tieto tri; no najväčšia z nich je... spánok."

    1. List Pamperským

    Lebo spánok je dôležitý. Je prospešný, potrebný a nenahraditeľný. Pre bábätko, aj maminku. Veď, ktorý rodič, by už len nechcel pokojný spánok pre seba i dieťatko. 

    V tomto článku vám prinášam odborné rady a tipy pre lepší spánok bábätiek, podľa spánkovej expertky s 25-ročnými skúsenosťami, Jo Tantum, ktorá je zároveň členkou programu Pampers: Láska, spánok, zábava.

     Ako sa vraví, každé bábätko je iné, a na každé platí niečo iné. Jo Tantum počas svojej dlhoročnej praxi v spánkovom poradenstve vytvorila 5 základných kategórií malých "spáčov", a tak vzniklo týchto 5 typov:

    HVIEZDICA - ŠKOVRÁNOK - LEŇOCHOD - SOVA - SURIKATA

    Nájdete medzi nimi toho svojho? 🙂

    1. HVIEZDICA

    Spí v polohe hviezdice, budí sa každú chvíľu a neustále má potrebu uisťovať sa, že sme nablízku, a hoci ľahko zaspí, ľahko sa aj opäť zobudí.


    K uspávacím pomôckám pre lepší spánok našich "hviezdičiek":

    - bavlnená / mušelínová plienka, ktorú máte medzi sebou a bábätkom dostatočne dlho na to, aby "nasiakla" vaše vône, prípadne vaše  nosené "tričko", ktoré necháte spinkať s bábätkom. Známe vône a pachy bábätko ukľudňuje a vedú k pokojnejšiemu spánku.
    - naučte sa bábätko uspávať samostatne. Začnite cvičiť počas denného uspávania, sledujte známky únavy a dodržujte pravideľnosť. Vždy bábätko ukladajte na rovnaké miesto.
    - mojkáčik - každé dieťatko ma svojho obľúbenca 😉

    2. ŠKOVRÁNOK

    Alebo inak "ranné vtáča".

    Vstávanie s malým ranostajom o piatej ráno, znie skoro ako "ranná mora". Nikto po nej netúži, a jo Tantum v tomto prípade radí nasledovné: 

    - Akustická pomôcka alebo uspávacia aplikácia s upokojujúcimi melódiami, ako napr. šum mora, zvuk dažďa, a pod. Používajte ju pravidelne počas uspávania, takže počas ľahkej fázy spánku, ich melódia ukľudní a pomôže opätovne zaspať.

    - Hlaným kľúčom k dobrému spánku je úplne zatmenie v izbe. Pamätajte si, bábätká nevedia, koľko je hodín. Nevedia, že je 5 hodín ráno. Deti majú fázu ľahkého spánku medzi 5:30-6:30 rovnako ako dospelí. To máme ešte z čias, kedy sa vstávalo ešte "so slnkom". Skúste radšej "presvedčiť tmou" vaše dieťa, že je ešte noc, radšej ako mu vytvoriť zvyk skorého ranného vstávania (pokiaľ to samozrejme tak samy nechcete).

    3. LEŇOCHOD

    Priznajte sa, ktorá z vás je tá šťastná a má doma malého sedmospáča? 🙂 Bábätko, čo miluje spánok, a zaspí kedykoľvek a kdekoľvek, či je noc, či deň.


    Pri takýchto spáčoch, nie je moc potreba radiť s uspávaním, alebo udržaním v dlhšom spánku. Ale treba byť obozretný, čo je príčinou ich zobudenia. Pravdepodobne to bude nejaký diskomfort dieťatka, napr. v podobe rastu zúbkov, choroby, a pod. Vtedy je dôležité nie len vyriešiť príčinu, ale bábätko si bude vyžadovať určite viac pozornosti, túlenia, dotykov a vyššiu frekvenciu kŕmenia. 

    4. SOVA

    Častokrát sa zdá, že malé sovy nespia, lebo spánok nepotrebujú.
    Pravda je však úplne inde...

    - Deti potrebujú veľa spánku. 
    - Myslieť si, že keď deťom nedoprajete poobedný spánok budú lepšie spať v noci je mýtus.

    - Fakt je, že pravdou je presný opak. Vaše nevyspané bábätko, bude oveľa ťažšie uspávať, častejšie sa bude zobúdzať a často môže nočné prebudenie trvať príliš dlho.
    - Bábätká, ktoré sa často budia, nevedia spať v hlbokom spánkovom cykle. 
    - Fáza hlbokého spánku je nesmierne dôležitá - závisí od nej napr. aj správny imunitný systém.

    Takže, ak máte doma "malú sovu", nechajte si poradiť od Jo Tantum, a doprajte sovičkám lepší spánok 😉

    5. SURIKATA

    Malé surikaty, sú na tom podobne ako sovy. Je ale najvyšší čas, zastaviť ich nočné vystrájanie a nekonečné mrvenie. Tak ako pri sovách platí, VŠETKY deti potrebujú dobrý spánok.

    - Vezmite im vietor z plachiet a nájdite si svoju uspávaciu rutinu. Hodinu pred spaním stlmte svetlá, zvuky, a venujte sa ukľudňujúcim aktivitám, ako kúpeľ, rozprávanie, kŕmenie,
    - Hoci sa surikaty zdajú, že unavené nie sú, pravdou je, že sú unavené až príliš.
    - V prípade, že majú nedostatok denného alebo nočného spánku, reagujú presne ako dospelí, s nervozitou hľadajú svoje pohodlie. Ich myseľ rovnako ako telo je prestimulované, a kedykoľvek sa môžu zrútiť od náhlej únavy.

    Doprajte preto svojej surikate čo najviac spánku a pohodlia zároveň. Pokiaľ si nie ste istí, či správne obliekate svoje bábätká na nočný spánok, možno vám pomôže táto prehľadná tabuľka:

            K pohodlnému spánku bezpochyby patrí aj spoľahlivá plienka. Pocit vlhkosti, či potreba prebaľovať bábätko viac krát za noc, určite neprispieva k dobrým spánkovým návykom.

            Spoločnosť Pampers neustále inovuje svoje plienky, a to aj v snahe zabezpečiť, čo najpohodlnejší a ničím nerušený spánok bábätka. V Británií až 88 % rodičov odporúča práve plienky Pampers Baby Dry, ako najlepšiu voľbu. Aj u nás nedávno prebehli certifikované testy, v ktorých sa plienky Pampers Baby Dry, stali jednoznačným víťazom.

     (Viac o dTeste v článkuhttps://www.modrykonik.sk/blog/wayfarer/article/dtest-plienky-pampers-active-baby-dry-s-2kcmxe/)

    Zaujal Vás článok? Našli ste si medzi 5 postavičkami od Jo Tantum aj toho svojho nespáča? 🙂 Ja som veru doma mala hviezdicu, a musím uznať, že mnohé tipy pomohli aj nám, tak pevne verím, že bude článok nápomocný aj ďalej 😉

    Ak Vás téma spánku zaujala, odporúčam tiež článok SPÁNOK: Mýty vs. fakty od Agnieszka Piotrowska z DobraNocka, ktorý nájdete tu: https://www.modrykonik.sk/blog/wayfarer/article/spanok-myty-vs-fakty-2f515h/

    Alebo sa prídite podeliť o vaše rady, tipy skúsenosti ku nám do skupinky Pampers:

    https://www.modrykonik.sk/group/10261/

    Spánku zdar!

    Radka

    wayfarer
    Správa bola zmenená    26. mar 2019    

    💙💙💙💙 #srdiecka

    HVIEZDICA - LEŇOCHOD - ŠKOVRÁNOK - SOVA - SURIKATA ? 😴

    Spoznali ste v popise pod fotkami svoje >>nespiace bábätko?<< Napíšte do komentára, ktoré, a ja všetkým nevyspatým mamám pošlem pre radosť > 💙 ...a rovno 5 🙂

    Ja som mala doma 100 %tnú hviezdicu. Ale odkedy som tento mesiac venovala všetku svoju pozornosť téme spánku, musím povedať, že tipy na lepší spánok od Jo Tantum a rady od Agnieszky Piotrowskej nám TAAAAKTO pomohli, a ja mám po roku a 7 mesiacoch, už skoro dva týždne celonočne spiace dieťa! A to by moje susedy vedeli rozprávať, že s našim spánkom to bola naozaj tragédia 🙈

    Tak pokiaľ sa aj vy trápite s uspávaním, či častým budením bábätka snáď pár tipov z Akadémie Spánku Pampers pomôže aj vám 😉

    Viac k jednotlivým typom u nás v skupine Pampers: https://www.modrykonik.sk/group/10261/

    Článok Spánok: Mýty vs. fakty, nájdete tu: https://www.modrykonik.sk/blog/wayfarer/article/spanok-myty-vs-fakty-2f515h/

    Dobrú 🙂

    #pampers #spanok #akademiaspanku

    (5 fotiek)

    Aj vaše bábätko spí v polohe ala "hviezdica" ?
    Neustále sa prebúdza a potrebuje sa uisťovať, že ste nablízku?

    Ak vás zaujíma pár tipov na lepší spánok od uznávanej spánkovej odborníčky Jo Tantum, srdečne vás pozývam do našej skupiny Pampers, kde sa tento mesiac venujem téme SPÁNKU: https://www.modrykonik.sk/group/10261/

    #pampers #spanok

    moderna_mamina
    Správa bola zmenená    12. feb 2019    

    Blog❣️
    🥰🥰🥰🥰🥰🥰
    V noci mi prvýkrát prespal celú noc 🙂 Od 19:30 do 6:00 🙂 samozrejme,že som sa v noci budila, pretože skoro 3 roky som vkuse nespala dlhšie ako 3 hodiny 😀 Pritom Milanko aj Paťko spal celu noc. Ja som sa zobudila možno 4krat 😀 Len tak aby sa nepovedalo😀

    Pametam si, že som si myslela, že Paťko nikdy celu moc neprespí. Cca keď mal rok aj pól som ho to naučila, no zase Milanko sa budil 😀
    Teraz keď mi spia obaja tak nespím ja 😒😒 Síce som realista a viem, že to neznamená, že budú spat celu noc. Na 100000% sa tuto noc zobudia 😀

    So spánkom je to tak. Raz mi Milanko cez deň spi dvakrát po 3 hodiny a inokedy spi dvakrát po polhodine 😀😀 môžete robiť všetko rovnako no aj tak to bude zakaždým iné 😀 možno tak do 4 rokov 😀 Patko rok aj pól spal celu noc bez problémov niekedy mal trosku problém, že sa budil a podobne. Potom to prestalo a takto dokola 🙂

    Vaše detičky spia už celu noc ? Ja som si mysela, že už áno no Patko po vyše roku zmenil názor 😀😀😀
    .
    .
    .
    . #czechblogger #czech #mamablogger #slovakgirl #slovakia #czechgirl #mami #love #chlapecek #spanok #spanie #blogger #blogerkycz #blogerkyczsk #instagram #picoftheday #instamama #cute #instablog #instablogger #blogerky #mamablog #followers #dnesblogujem #mamafluenc #instaslovakia #instasvk #sommama #laska #synek

    domichrumi
    18. nov 2018    Čítané 203x

    Mojich 7 tipov ako utíšiť nervózneho nespáča

    Už počas tehotenstva som snáď ako každá budúca mamička snívala o ukážkovom bábätku. Ideálne by bolo keby spalo celú noc. Alebo aspoň väčšinu noci. Aby pekne papalo, kakalo, minimálne plakalo a zaspalo samé v postieľke. Proste také super dieťa z každej druhej knižky, či internetovej stránky o materstve.

    Teraz už však viem, že mať také dieťaťko je snáď ako vyhrať hlavnú cenu v lotérií.

    Keď sa narodila Lilka, vedela som, že to nebude také jednoduché ale tešila som sa na okamih keď prídeme domov a spolu s manželom sa budeme môcť popasovať s úlohou, ktorá sa volá rodičovstvo.

    Radosť z tohto okamihu ma prešla vo chvíli, keď som pôrodnicu skutočne opúšaťala. Prvé noci po pôrode som totiž to s mojou plačúcou vytúženou dcérkou pochodovala po chodbe, izbe, natriasala ju, čičíkala, prikladala na prsník a ona aj tak plakať neprestala.

    ... a tak som hľadala, skúšala, čítala, radila sa s inými mamičkami a prišla som na zopár trikov, ktoré naozaj fungovali! Tieto triky nielen, že dokázali utíšiť moje malé vrešťadlo, ale prispeli aj k obnove môjho psychického zdravia.

    1. Priloženie k prsníku - táto metóda u nás fungovala takmer stále. Dieťatko sa pekne upokojí, zapojí sací reflex do toho si ťahá lahodné mliečko, cíti vôňu maminky, jej teplo, jej srdiečko a už je v siedmom nebi. Keďže je prsník stále po ruke je to super utišovací prostriedok. Avšak ak som si nechcela doma vypestovať prísavku, skúšala som Lilianku naučiť aj na cumlík. Ten však účinok nemal. Po prvých ťahoch z cumlíka prišla na to, že z neho nič nejde a vypľula ho…. Skúšala som jej cumlík ponúkať aj niekoľko mesiacov, bohužiaľ úspech nulový. Škoda pretože cumlík je tiež výborným utišovacím prostriedkom!

    2. Natriasanie, nosenie - Či už nosenie na rukách alebo v šatke. Niektoré maminky si nosič/šatku nevedia vynachváliť. Dieťatko si k sebe privinú na hrudník, a ono sa pomaličky utíši a zaspinká. V nosiči cíti blízkosť a teplo mamy a upokojí ho aj tlkot maminho srdiečka. Ak sa k tomu pripoja aj rytmické pohyby chôdze či jemné natriasanie má pocit ako keby bolo zas v brušku a cíti sa úžasne.

    3. Pevné zavinutie - Niekedy bábätko vyrušia v pokojnom spánku jeho vlastné končatiny, ktoré majú zrazu kopec miesta a nekontrolovateľne sa pohybujú do strán. Neraz sa bábätko nechtiac udrie alebo poškrabe, či vyľaká vplyvom Moorovho reflexu. Preto je v prvých mesiacoch veľmi vhodné dieťa zavinúť do zavinovačky alebo perinky a takto mu fixovať mu rúčky aj nôžky.

    4. Tíšenie, čičíkanie - táto metóda u nás fungovala perfektne! Monotónne opakovanie spoluhlások alebo slabík ako šššš, ččččč, haju haju haju…. sú pre nás doteraz zaručeným úspechom. Navyše, dieťatku tento zvuk pripomína známy šum z bruška, ktorý vydáva krv putujúca v cievach matky.

    5. Biely šum - alebo tichý/ružový šum v podobe zvukov vysávača, digestora, práčky alebo iného spotrebiča či dokonca zvuk áut alebo rýchlej premávky, má podobný účinok ako vyššie spomínané šššš. Existuje mnoho hračiek, ktoré vám tento zvuk prehrajú hoc aj do nekonečna a vy aspoň nemusíte zapínať práčku každé 2 hodiny….

    Spomeniem napríklad Uspávaciu Žirafku, Sloníka, Sovičku, Projektor s Motýlim kamarátom, Kolotoč s Motýľmi od Fisher-Price.

    6. Priloženie na hrudník (telo na telo) - Pre bábätko nie je nič lepšie ako cítiť vôňu mamičky, jej teplo, jej lásku, dotyk, pohladenie. A navyše je to aj veľmi príjemné pre obe strany 🙂

    7. Sebavedomie, Sebadôvera, Pokoj a Trpezlivosť - Chvíľu mi ako prvorodičke trvalo, kým som pochopila, že všetky svoje emócie prenášam na dieťatko. Sprvu som bola vystrašená, nervózna niekedy aj zúfalá a to sa veľmi odrážalo na tvorbe mlieka a aj na správaní mojej Lilianky. Bola plačlivá, nechcela spať, prípadne spala veľmi málo a krátko a to ma ešte viac znepokojovalo. Postupne som ale prišla na to, že aj napriek mojím nedostatkom som pre moju dcéru bohyňa a najlepšia mamička na svete. Upokojila som sa a aj napriek vytrvalému plaču som neprestávala veriť v to, že svoje dieťatko utíšim. Po prvých úspechoch som si začala viac a viac veriť a to mi zvýšilo sebavedomie nie len ako mame ale aj ako žene.

    Šťastná mama, šťastné dieťa.

    Tieto triky a tipy síce nie sú ničím prelomové ale naozaj fungujú! Niekedy nám stačilo použiť len jeden a niekedy zas bolo potrebné využiť kombináciu viacerých týchto metód. Lilka si dlhú dobu ulietavala na natriasaní v kočíku a k tomu jej museli hrať hitovky ako vysávač alebo aj obyčajné šušťanie. Niekedy zaspala sama na prsníku a niekedy som s ňou musela natriasať v nosiči, čičíkať ju šuškať a pochodovať po byte. Ach radosť byť rodičom 😀

    Tak dúfam, že vám tieto tipy aspoň troška pomôžu. Niektoré fungujú na prvýkrát niektoré až na piaty, desiatykrát. Treba skúšať a nevzdávať sa!

    Tak teda milé spolumatky, utíšeniu a uspávaniu zdar!

    domichrumi
    17. nov 2018    Čítané 796x

    S Fisher-Price je uspávanie hračkou!

    Áno je to tak! Vďaka uspávacím hračkám sa už nie jedno bábätko naučilo pokojnejšie a hlavne rýchlejšie zaspať. Fisher-Price má v ponuke hneď niekoľko hracích pomôcok zameraných na pokojné sny. A ja som mala možnosť sa presvedčiť o ich kvalite a účinnosti. Máme doma 3 takéto hračky a preto začnem práve ich popisom.

    Projektor s Motýlim kamarátom

    Hlavnou časťou hračky je projektor, ktorým môžete dieťatku na stenu premietať nočnú oblohu, alebo nastaviť meniace sa farebné osvetlenie. Projektor ponúka aj množstvo príjemných uspávaniek, zvuky prírody či biely šum. Druhou časťou, je Motýli kamarát v podobe plyšového medvedíka, ktorý môže poslúžiť ako mäkučký mojkáčik. Projektor je vybavený časovačom, ktorým môžete nastaviť premietanie či zvuk na 10, 20 alebo 30 minút. Samostatne môžete spustiť len zvuky prírody/biely šum, uspávanky, projektor nočnej oblohy alebo iba meniace sa svetlo. Pomocou tlačidiel na zadnej časti projektora môžete osvetlenie kombinovať s hudbou a vytvoriť tak drobčekovi to pravé prostredie na pokojné zaspávanie.

    Rozkošný medvedík môže odpočívať v projektore, alebo spinkať spolu s dieťatkom v postieľke ako samostatná hračka. Bonusom je aj to, že sa dá vyprať v práčke. Je ale pravdou, že malý plyšáčik Lilku veľmi neoslovil. S projektorom sa však rada zahrá. Sama si ho spustí a sleduje svetielka, alebo si prepína pesničky. K večernému zaspávaniu si zvykneme pustiť zvuky prírody a uspávanie je o niečo rýchlejšie.

    Žirafka do postieľky

    Žirafka je veľmi mäkučká a hebká. Príjemný materiál na dotyk, čo Lilku nútilo neustále si ju v rúčkach pretáčať a skúmať. Tak ako aj pri ostatných hračkách Fisher-Price aj Žirafka má veľmi pekný a veselý vzhľad. Ak ju dieťatko objíme, alebo ak jej stlačí bruško tak začne svietiť a hrať uspávanky. Dokopy obsahuje 8 pesničiek, čo tvorí 5 minút nepretržitej hudby, ktorá sa pomaličky sama stíši.

    Na jej chrbátiku sa nachádza regulátor hlasitosti, ktorým môžete nastaviť hlasitosť uspávaniek. Lilianka už má popočúvaný celý playlist. A myslím si, že jej vyberavé uško si poriadne pošmakovalo. V postieľke zaujato sledovala svetielko, počúvala hudbu a pretáčala si Žirafku z každej strany. Hračka je vhodná od 6 mesiacov a batoliatku vytvorí naozaj milého a príjemného mojkáčika - uspávačika.

    Čo môže vaše dieťatko Žirafka naučiť?

    - jej mäkké telíčko mu poskytne pocit tepla a bezpečia, pomôže mu lepšie zaspinkať

    - Žirafka je ľahká a jemná, jej chytaním si zlepšuje úchop a cibrí hmat

    - vďaka príjemnej hudbe a svetielku rozvíja senzorické vnímanie

    - Žirafka reaguje na dotyk, vďaka stláčaniu sa zoznámi s príčinou a následkom (stlačím-svieti)

    Uspávačik žirafka

    Táto jednoduchá žirafka pomôže zaspinkať vášmu drobčekovi vďaka 10 uspávankám, bielemu šumu a zvukom prírody. Navyše hudba a zvuky stimulujú zmysli dieťatka a majú pozitívny vplyv na rozvoj sluchu. Žirafka je veľmi praktická. Môžete ju zavesiť na postieľku, položiť na nočný stolík. Vďaka putku ju viete uchytiť aj na kočík a vyraziť von. Tomuto sa hovorí praktický pomocník pri uspávaní! Žirafku podľa mňa ocenia všetky detičky, ktoré milujú biely šum a radi zaspávajú pri nejakom zvuku. Moja Lilka milovala spinkať v kočíku a k tomu počúvať šum, hluk áut a mesta. Teraz chce spinkať už len v postieľke, ale biely šum ešte stále rada ocení.

    Kolotoč na postieľku Motýliky

    Tento krásny kolotoč sa skladá z troch častí, ktoré sú aj samostatne využiteľné. Keď je dieťatko staršie môžete projektor odpojiť a uložiť ho na stolík. Taktiež aj kolotoč sa dá odpojiť a umiestniť napríklad na kočík počas prechádzky. Zabaví to dieťatko najmä vo veku, kedy ešte nevie samo sedieť, ani ležať sa mu nechce, a tak troška v tom kočíku vymýšľa. Veselé motýliky upútajú jeho pozornosť a môže sa za nimi naťahovať a chytať ich. Keďže sa jednotlivé časti dajú využiť aj samostatne, môžeme povedať, že tento kolotoč ratsie s dieťatkom a v každom veku ho vie čím si zaujať.

    Na kolotoči si aj pomocou ovládača viete nastaviť hlasitosť hudby, svetelný projektor hviezdnej oblohy, biely šum, uspávanky alebo zvuky prírody. Skrátka to, čo vaše dieťatko najviac upokojí a pri čom sa mu najlepšie zaspinká.

    Krásne a podrobnejšie recenzie od mamičiek, ktoré testovali Kolotoč na postieľku a aj Projektor s motýlim kamarátom si môžete prečítať TU!

    Plyšový hrošík projektor na stenu

    Tento Hrošík je taktiež vhodný pre deti už od narodenia. Je plyšový a tak ho môžete položiť rovno do postieľky ako jemnučkého mojkáčika. Na jeho chrbátiku sa nachádza projektor, pomocou ktorého môžete na strope detskej izbičky vykúzliť oblohu posiatu hviezdami. Navyše hrošík taktiež ponúka 30 minút upokojujúcich uspávaniek, bieleho šumu alebo zvukov prírody. Hviezdna obloha, jemné melódie, či biely šum pôsobia relaxačne a drobčekovi  pomôžu sa uvoľniť a pokojne zaspinkať.

    Medvedík Butterfly dreams a Uspávacia sovička

    Mäkkučký Medvedík s motýlimi krídielkami a tykadlami a rozkošná plyšová sovička fungujú na podobnom princípe ako už vyššie spomínaná Žirafka do postieľky. Ak im stlačíte bruško začnú svietiť a spievať uspávanky.

    Medvedík ponúka 30 minút pokojnej hudby, bzučiace zvuky, rytmy pripomínajúce tlkot srdiečka, zvuky prírody alebo len biely šum. Navyše ponúka aj 10 minút príjemných vibrácii, ktoré ak sa spoja s bielym šumom vytvoria perfektnú uspávaciu kombináciu!

    Sovička je veľmi jemná a plyšová. Po jej stlačení dieťatku poskytne pohľad na jemnučké svetielko. Vie húkať a hrá 15 minút jemných uspávaniek, ktoré sa postupne stišujú. Navyše nožičky môžu poslúžiť ako hryzátko.

    wayfarer
    28. mar 2018    Čítané 2220x

    Pár tipov pre lepší spánok bábätka

            Snom každej z nás - cez noc spiace bábätko. Môj prvorodený sa do roka zvykol v noci budiť každé dve hodiny - moja mladšia prespí aj 6-7 hodín každú noc, a je mi jasné, že v mnohých prípadoch je to aj od povahy bábätka, no chcem sa s Vami podeliť o pár tipov pre lepší spánok, ktoré nám osobne pomohli, a viem, že to nie je len o kľudnejšej povahe mojej dcérky 😊

            Obe deti boli (mladšia stále je) kojené. Vždy som vravievala, “Až keď som prestala Kubka kojiť, prespal celú noc” - a tak som si aj myslela, že to je jediná príčina, jeho častého budenia. Keď sa mi o dva roky mala narodiť Hanka, v duchu som si vravela, ako len vydržím ďalší rok vstávať každé dve hodiny a cez deň sa starať o dve deti s úplne rozdielnym režimom. A tak som sa snažila hľadať (predovšetkým na nete) a aplikovať všetky dobré rady, pre lepší spánok bábätiek. A vzhľadom na veľmi dobré výsledky sa s Vami o pár tipov podelím ;)

            1. To čo som sa v zásade snažila dodržiavať pri oboch deťoch je správne oblečenie a teplota izby. Pred každým spánkom izbu vyvetrám a snažím sa udržať jej teplotu pod 19°C (V lete je táto teplota samozrejme nereálna) A ako bábätko do takejto teploty obliecť? Pozrite si túto prehľadnú tabuľku, ktorá Vám isto pomôže 😉 U nás obe deti spali v spacích vakoch, zimný 2 TOG a letný 0,5 TOG.

            2. Režim - Pravidelný režim je pre bábätko dôležitejší, ako si častokrát myslíme. Každodenná rutinná činnosť poskytuje bábätku pocit bezpečia a zároveň ich učia režimu. A čo sa týka spánku, je to snáď to najdôležitejšie. Podľa možností sa ho snažím dodržiavať, čo najpresnejšie. Najmä u staršieho vidím, keď prepasiem jeho zaspávaciu hodinku - to je potom u nás nekonečný večerný cirkus. Tiež treba myslieť na denné spánky, je síce fajn, keď bábo ukočíkujeme 3-x denne na 5 hodín spánku, ale potom nemôžme čakať nočné vyspávanie 😉 Aj v tomto prípade som pre Vás pripravila prehľadnú tabuľku - koľko hodín spánku také bábätko potrebuje a aj ako často, snáď pomôže 🙂

            3. V treťom prípade to je prvá zmena, ktorú som pri malej zaviedla - uspávanie. Kým som si pri malom ničila kríže s ergo-nosičom a každovečerná uspávacia púť po byte ma naozaj že nebavila, pri Hanke som sa rozhodla uspávať na noc jedine kojením a nikdy som ju nebrala na ruky, nenosila, neskákala na fitlopte a podobne. Ak aj má výdatnejší denný spánok, a nezaspí mi pri kojení o 19tej, vezmem ju ešte do detskej kde sa pohráme a skúsim uspávanie o hodinku neskôr - to už zaručene zaspí 😊

            4. A zaspí na manželskej posteli a od 4 mesiaca tam aj spáva s nami. A viem, že názory na túto tému sa u mamičiek veľmi líšia, ja ostávam vďačná "povoleniu" môjho muža, a našej veľkej posteli, ktorá pojme všetkých nás troch a takto prespíme 6-7 hodín bez jediného prebudenia 😉 Viem, že malú moja prítomnosť ukľudňuje a nepotrebuje sa tak neustále prebúdzať a pýtať sa na kojenie, vie že som pri nej 🙂 Teraz má 9 mesiacov, a začínam ju pomaly prekladať do jej postieľky, ktorú mám pri sebe. Vždy keď idem spať aj ja, dám jej "posledné" papanie, pomaly ju preložím a ideme >>spať<< 🙂

        5. U nás snáď najväčšia zmena - Pampers. Jakubka som poctivo “látkovala” - a napriek tým “najlepším recenziám, s najlepšími absorpčnými schopnosťami” som AIO plienky menila každé dve hodiny aj v noci - a často aj prezliekala precikané pyžamko. Ktoré bábätko by to neotravovalo v intenzívnom spánku, že? U malej som povedala rázne dosť! AIO plienky som predala a začala hľadať jednorázové. Bola som veľmi spokojná, keď som zrazu nemusela až tak často prezliekať pocikanú posteľnú bielizeň, spacie vaky a pyžamká, no naďalej som prebalovala 1-2-krát za noc, až kým som neprišla na to, že sa dá noc prespať aj s jednou plienkou 🙂 Najskôr sme to skúsili s Pampers Premium Care, a teraz prespáva na Pampers Baby Dry. Spokojne a v suchu a dlhooo 😊

            Možno Vám niektoré moje tipy na spánok padnú vhod, možno máte lepšie, neváhajte sa s nimi s nami podeliť 🙂 Či už do komentára, alebo v našej skupinke Pampers, ktorú nájdete tu: https://www.modrykonik.sk/group/10261/ Budem sa tešiť. Ahojte! 🙂

    Radka

    pehe
    18. júl 2017    Čítané 790x

    Detské nočné mory vedia potrápiť celú rodinu

    Výdatný spánok je potrebný nielen pre dieťa, ale pre všetkých členov domácnosti.  Nočné mory sú nepríjemná situácia, ktorá starostlivých rodičov veľmi vystraší a zároveň oberie o pokoj nielen počas noci, ale aj počas dňa. Rozmýšľanie nad dôvodmi prečo sa takáto nepríjemná vec dieťaťu deje a ako mu pomôcť je veľmi vyčerpávajúce a stresujúce.

    Nočné mory a nočný des sú na prvý pohľad podobné poruchy spánku, avšak existuje medzi nimi zásadný rozdiel. Nočný des je omnoho závažnejší, dieťa sa pri ňom nedá zobudiť, často dokonca vstane z postele a snaží sa niekam odísť a zo svojho sna si po zobudení nepamätá vôbec nič. Nočné mory sú v podstate živé sny, dieťaťa sa pri nich dá ľahko zobudiť a skoro vždy si pamätá, čo sa mu snívalo. 

    Nočné mory a ich priebeh

    Priebeh a intenzita nočného budenia sú od dieťaťa k dieťaťu iné. Niektoré len zo spánku skríkne a spí ďalej, iné si vyžaduje prítomnosť rodičov, telesný kontakt, upokojujúce slová, hudbu. Nočné mory sa vyskytujú zvyčajne v druhej polovici noci, keď je mozgová činnosť veľmi intenzívna a dieťa spracováva všetky podnety, ktoré zažilo počas bdenia a nejedná sa len o negatívne zážitky, ale aj pozitívne informácie. Dôvodom desivých snov môže byť naozaj čokoľvek, nástup do škôlky, sťahovanie, narodenie súrodenca, prechod na inú stravu, odúčanie od plienok, pozeranie strašidelných rozprávok, narodeninová oslava, výlet do ZOO, prechádzka lesom a mnoho iného.

    "Mne sa tiež niekedy v spánku z ničoho nič rozplače alebo skríkne a potom spinká ďalej. Snažím sa ho ukľudniť, že som pri ňom a že ho nikomu nedám, že ho veľmi ľúbim a tak. Niekedy to zaberie hneď, inokedy ho musím trošku učičíkať v náručí. Určite sa im niečo sníva, veď cez deň registrujú toľko vecí a potom sa im to všetko preháňa v hlávkach," popísala zlé sny u svojho dieťatka jedna z mamičiek na fóre.

    Nočnými morami môžu trpieť deti v akomkoľvek veku, nie sú výnimkou ani u pol ročných detí, dokonca ani u tínedžerov.

    "Malý ma 16 mesiacov, od svojich 8 mesiacov sa budí 5 a viac krát za noc. Viedla som si aj záznam, vždy je to od tej 2:30 hod po polnoci, preto som vylúčila nočný des (vraj ten nastáva hodinu po zaspatí). V noci začne plakať, ale strašne silno, akoby sa veľmi udrel, spadol alebo niečo také. Niekedy mu aj slzy tečú po tvári. Hladkám ho, dám mu hlt čaju a väčšinou zaspí, ale o pol hodiny sa to opakuje," napísala do diskusie svoje zistenia iná mamička.

    Nočný des a jeho priebeh

    Pri nočnom dese sa u detí prejavuje extrémna úzkosť, panika, zdesenie. Dieťa nereaguje na žiadne podnety, pri pokuse o upokojenie zo strany rodičov sa jeho krik a plač ešte vystupňuje. Nočný des sa objavuje zvyčajne v prvej tretine spánku.

    "Podobné príznaky mávala aj moja dcéra, keď mala tak tri - štyri roky, volá sa to nočný des. Z ničoho nič sa v noci prebudila a strašne plakala. Nijako sme ju nevedeli utíšiť. Niekedy naozaj plakala aj pol hodinu, ale ráno si nič z toho nepamätala. Našťastie z toho vyrástla. Teraz už má 11 rokov a je v pohode," pridala sa do rozsiahlej diskusie na fóre jedna z mamičiek. 

    Ako bojovať s nočnými morami a nočným desom

    Univerzálna rada ako pomôcť dieťaťu, aby nezažívalo tieto hrozné epizódy počas spánku neexistuje. Každý rodič si musí nájsť svoje metódy ako to spolu s dieťaťom zvládnuť. Aj napriek tomu je niekoľko dobrých odporúčaní, ktoré možno zapracovať do boja s nočnými morami a desom, ktoré vyplynuli zo skúsneostí mnohých rodičov:

    - upokojujúci rituál pre spánkom, napríklad teplý kúpeľ, jednoduchá rozprávka, láskanie, - rozprávanie o pekných veciach

    - zapnuté nočné svetielko

    - počas epizódy vezmeme dieťa do inej izby alebo

    - si k neme ľahneme a láskyplne sa mu prihovárame, pritúlime si ho k sebe. 

    "U nás zaberá pokojný deň, veľa spánku, režim, pohodička a naozaj veľa denného spánku," radí mamička na fóre.

    "Asi po štyroch mesiacoch boja s nočnými morami som s malým išla za doktorkou a ona povedala, že mi odporučí psychologičku, ktorá nám s tým pomôže. Pani psychologičke som povedala, čo nás trápi. Dala mi niekoľko rád ako sa nočných môr zbaviť, konkrétne tieto rady: 
    1. S malým chodiť večer na dlhé prechádzky, aby bol na čerstvom vzduchu, hlavne ho veľa unaviť (vytiahla som mu motorku - odrážadlo a prešli sme spolu naozaj kilometre). 
    2. Večer nikdy drobca nesprchovať (sprcha dieťa vzpruží a nabudí) vždy by sa mal večer kúpať, do kúpeľa ešte pridať pár kvapiek levanduľového oleja, ktorý ukľudňuje a pomáha dobrému spánku. 
    3. Pred spánkom žiadne rozptyľovanie (môj muž chodí z roboty domov neskoro večer, asi 15-40 minút predtým, než dávam drobca spinkať. Vždy, keď muž prišiel domov tak sa s malým pojašil, ponaháňal a rozbláznil ho a to nebolo dobré. Pre drobca to bolo niečo silne emocionálne, čo vraj v noci opakovane prežíval, a preto aj s plačom kričal napríklad aj toto: tatino chytaj, už dosť, tu si  a podobne).
    4. Večer teda dodržiavať kľudový režim, žiadna energická hudba, nič divoké v televízore, čítať pokojné rozprávky, počúvať upokojujúce piesne," podelila sa svojimi skúsenosťami mamička na fóre.

    Aj pri nočných morách je dobré navštíviť lekára

    Ak  sú poruchy spánku  obzvlášť intenzívne či veľmi časté, napríklad sa opakovane dejú každú noc viac ako týždeň, alebo majú ťažký priebeh, bez zbytočného odkladu treba navštíviť lekára, ktorý dieťa vyšetrí a vyhodnotí závažnosť stavu a jeho následné liečenie. 

    Foto: pixabay

    bally
    15. máj 2017    Čítané 1567x

    Kolíska pre bábätko je krásna investícia navyše

    Drevená kolíska - po bokoch jemné volány, a celá tá krása prekrytá baldachýnom, má isto stoje čaro. Ak je navyše zdedená po rodinných predkoch, hodnotu má o to väčšiu. 
    Pokiaľ kolíske neodoláte, treba počítať s tým, že to bude investícia navyše, pretože skôr či neskôr budete potrebovať aj postieľku.

    Kolíska má svoje výhody, ale aj nevýhody. Rozhodovanie, či si ju zaobstarať nestavajte na otázke: Kúpime postieľku alebo kolísku? 
    "My sme kolísku nepoužívali. Podľa mňa je to predražená zbytočnosť a myslím si, že nie je dobré učiť dieťa zaspávať kolísaním," myslí si o kúpe kolísky mamička vo fóre. Nájdu sa ale aj také, ktoré na ňu nedajú dopustiť. 
    "Máme postieľku aj u našich aj doma, je to bezpečnejšie a kolíska má veľmi krátke využitie, podľa mňa sa oplatí kolíska, iba ak ti ju má kto požičať, na tých pár mesiacov sa kupovať neoplatí a postieľku budeš musieť mať tak či tak," radí mamička vo fóre.

    Menšie rozmery

    Veľkým plusom sú isto jej rozmery. Keďže je menšia, hodí sa skvele do stiesnenejších priestorov. Mnohé mamičky ju majú len na denné spanie, napríklad v obývačke alebo kuchyni. "Ja mám kolísku, malá má 8 mesiacov a cez deň tam spinkáva, má aj kolieska, tak si ju môžem presúvať. Teraz je už v nej tak akurát, ale hádam ešte mesiac - dva použijeme," podelila sa o svoju spokojnosť jedna z mamičiek na Modrom koníku. 
    Tým, že je kolíska menšia, poskytuje zároveň bábätku väčší pocit bezpečia a nie je tam také stratené ako vo veľkej postieľke. Jemné hojdanie pomáha pri uspávaní a upokojení bábätka, i keď pravdou je, že si na tento spôsob uspávania môže ľahko navyknúť a pri prechode na postieľku bude mať problém zaspať bez hojdania. Kolíska zároveň rozvíja u bábätka zmysel pre rovnováhu.

    Pozor na bočnice

    Jej menšie rozmery nie sú len výhodou. Keďže má väčšina kolísok na dĺžku len cca 95 cm, bábätko z nej pomerne rýchlo vyrastie. Nižšie bočnice sú zároveň nebezpečné, keď sa už dieťatko prevaľuje a ťahá do sedu.
    "Ja som mala kolísku pri prvom bábätku. Bola ešte po mne a mala som ju v obývačke, lebo tam sa mi nezmestí postieľka a chcela som mať malého na očiach. Používali sme ju 3,5 mesiaca, potom sa začal točiť na bruško a išiel do postieľky. Pri dcére som kolísku nepoužívala, lebo som sa bála, že ju z toho jej akčný brat vysype. Kolísku som mala u našich, kde bola dcérka, keď ju varovala babka. Podľa mňa to je krásna investícia," neskrýva nadšenie jedna z diskutujúcich mamičiek.

    Aretácia hojdania

    Pri kúpe kolísky sa tiež uistite o možnosti aretácie hojdania, teda zamedzení kolísania. "My sme mali kolísku bez aretácie a to mi tam chýbalo, lebo keď bol maličký a chcela som ho dať spinkať na bok, tak potom vždy ležal nakrivo, keďže kolíska sa tým pádom posunula do boku. A vždy som sa aj bála, že tam starší príde a stačilo len, že sa oprel a už sa to hojdalo," delí sa o svoju skúsenosť .
    Kolísku využijete najviac 6 mesiacov a potom už budete musieť prejsť na bezpečnejšie miesto na spanie.

    Foto: flickr.com

    kajamihalovicova
    3. máj 2017    Čítané 1718x

    Zariaďte si spálňu podľa feng šuej

    Spálňa predstavuje jedno z najdôležitejších miest z celého bytu. Večer sa sem ukladáte spať a oddychovať, miesto, kde rekapitulujete predošlý deň, relaxujete a pripravujete sa na nový deň. Spálňa by podľa feng šuej mala predstavovať tok harmonickej energie. Je to miesto, ktoré upokojuje a je radosť byť v ňom. Zariadiť si spálňu podľa feng šuej môžete pomocou jednoduchých a praktických nástrojov.

    Umiestnenie postele

    Jedným z najdôležitejších miest v spálni je, samozrejme, posteľ. Pri feng šuej je dôležité najmä jej umiestnenie. V niektorých systémoch feng šuej pracujú odborníci dokonca s kompasom, aby určili tú najlepšiu polohu postele.


    1. Nemali by ste spať s nohami natočenými ku dverám spálne. Pravidlo vychádza z toho, že keď človek umrie, vynáša sa z izby nohami dopredu. Podľa pravidiel feng šuej je teda takéto umiestnenie postele nezdravé.

    2. Nohy by nemali smerovať ani k zrkadlu. Staré učenie to vysvetľuje tak, že naša duša v noci opúšťa telo, pokým my spíme. Pokiaľ v noci opustí naše telo a uvidí sa v zrkadle, tak môže zmiznúť. Podľa tohto pravidla je zrkadlo umiestnené za hlavou alebo vedľa postele v poriadku.

    3. Nemali by ste mať výhľad ani na toaletu. Môže to spôsobiť žalúdočné a črevné problémy.

    4. Posteľ by mala byť umiestnená minimálne jeden meter od vchodových dverí do spálne. Je to preto, že človek spiaci bližšie má pocit, že musí ochraňovať človeka, ktorý leží ďalej a to môže spôsobiť nekľudný spánok.

    5. Posteľ má byť umiestnená pri pevnej stene. Toto sa týka najmä detí, kedy umiestnenie postele pri stene dodáva pocit istoty a bezpečnosti.

    Ďalšie pravidlo však hovorí o tom, že posteľ dospelých by mala mať len jednu fixnú stenu. Keď spia dvaja pri sebe, tak ten, čo je v rohu, môže nadobudnúť pocit obmedzenia.
    Pri umiestnení postele myslite aj na to, aby nebola umiestnená pod ťažkou poličkou alebo maľbou. Takisto sa neodporúča spať vedľa ťažkého nábytku. Pravidlo v tomto prípade znie: Výška nábytku sa musí rovnať jej vzdialenosti od postele.

    Na čo by ste nemali zabudnúť pri úprave spálne podľa pravidiel feng šuej

    • Jedným z najdôležitejších bodov je, aby v spálni nebola umiestnená elektronika -
      televízor, CD prehrávač, atď. Oberá vás to o spánok aj o čas, ktorý máte vyhradený výlučne pre seba, respektíve pre seba a svojho partnera.
    • Dbajte na kvalitu vzduchu vo vašej spálni. Tento bod asi nie je potrebné vysvetľovať. Nemôžete mať pozitívnu energiu v spálni, kde je vzduch ťažký a nedýchateľný. 
    • Do spálne sa takisto odporúčajú umiestniť éterické oleje. Vyberte si ale také, ktoré sú skutočne éterické a vyčistia vzduch, nie vonné oleje, ktoré môžu byť toxické. Skúste napríklad levanduľový olej. Má antistresové účinky a priaznivo ovplyvňuje psychiku, pôsobí upokojujúco. 
    • Zo spálne sa takisto odporúča odstrániť všetky fotky vašej rodiny. Spálňa je miestom iba pre vás a vášho partnera, preto fotky vás dvoch môžu zostať. Fotky majú miesto napríklad v obývačke. Odstráňte takisto všetky spomienkové predmety, ktoré sa vám akýmkoľvek spôsobom viažu k smútku alebo minulej smrti.
    • Feng šuej odporúča spod postele odstrániť všetky veci a poriadne priestor vyčistiť.

    Aké farby zvoliť do spálne?

    Možno budete prekvapení, ale čo sa týka spálne, tak neexistuje špecifická farba. Farba, ktorú si vyberiete do spálne, by mala korešpondovať s vašou momentálnou psychickou situáciou.

    Telové odtiene: Paleta od ružovej po baklažánovú predstavuje zmyselnosť a pohodlie.

    Červená a jej odtiene: Tieto horúce farby sa aj podľa feng šuej odporúčajú použiť do spálne ako súčasť romantiky. Symbolizujú takisto fyzickú aktivitu a rast - preto aj veľa detí preferuje červenú farbu pre jej typickú energiu a mladosť. 

    Zelená a modrá: Majú upokojujúce účinky. Nazývajú sa aj ochladzujúcimi farbami. Odporúčajú sa použiť vždy, keď máte pocit, že váš život je “prehriaty” a potrebujete priviesť trochu rovnováhy. Sú spojené aj s myšlienkou rodiny a nových začiatkov. Použite ich teda aj keď sa pokúšate založiť rodinu alebo ustáliť rodinné vzťahy.

    Žlté farby: Tieto farby používajte opatrne. Sú to dobré feng šuej farby, ale nemali by sa používať ako dominantné farby vašej spálne. Žltá je farba sústredenia mysle, intelektu a sústredenia a tak nie je vhodná pre priestor, kde chcete relaxovať.

    Neutrálne farby: Sem patria odtiene od bielej po krémovú. Vytvárajú pokojnú atmosféru, ale mali by ste si dať pozor, aby vaša spálňa nepôsobila nudne a fádne.

    Čierna: Je to farba, ktorá absorbuje energiu. Keď spíte, tak sa vaše energetické pole zatiahne, takže sa obnoví alebo doplní na ďalší deň.

    Čo si myslíte o čiernej farbe vo vašej spálni? Viete si to predstaviť?

    Tri zásady feng-šuej spálne

    1. Vytvorte vo vašej spálni dobrú energiu.
      Tento bod sa týka spálne ako celku. Jej rozloženia postele a nábytku. Použitého množstva nábytku a dekorácií.
    2. Umiestnenie postele.
      Kam môže a kam nemôže smerovať postel - ako najdôležitejšia súčasť vašej spálne.
    3. Farby a dekorácie.
      Spálňa je miesto odpočinku. Zvoľte farby, aké vám navodzujú tú správnu oddychovú atmosféru. Doplňte ich dekoráciami v podobnom štýle, aby nič nepokazilo harmóniu a nenarušilo vaše sny.

    Akú máte spálňu vy? Dodržiavate niektoré zásady feng šuej? Alebo je vaša spálňa úplne iná a cítite sa v nej úžasne? Napíšte alebo pošlite rovno fotku!


    V detskej izbe podľa feng-shui sa budú deti cítiť príjemne

    Fotografie: pexels.com, pixabay.com, stocksnap.io

    katarinka26
    28. jún 2016    Čítané 74x

    Vplyv stresu na kvalitný spánok

    Spôsobuje vám nedostatok spánku stres? Môže to byť opačne. V skutočnosti je stres problémom č. 1, ktorý negatívne ovplyvňuje spánok mnohým ľudˇom. Tento problém je taký rozšírený, že bol 16. apríl vyhlásený za Svetový deň stresu, s cieľom zvýšiť povedomie o strese a jeho účinkoch na nás.

    Štúdie spájajú stres s celou radou zdravotných problémov, od zvýšeného rizika ochorenia srdca až po cukrovku. Avšak vedeli ste, že stres môže byť dôvodom, pre ktorý ste presvedčení, že dobrý spánok je luxus?

    Súvislosť

    Keď je telo v stresovej situácii, kortizol, stresový hormón, sa zvýši a nadobličky začnú produkovať adrenalín a noradrenalín, ďalšie dva stresové hormóny, ktoré sú spúšťačom reakcie „útek alebo boj“. V dôsledku nepretržitého vystavenia stresovým situáciám počas dňa, ako napr. pohľad na predlžujúci sa zoznam Vašich úloh, môže byť pre telo čoraz ťažšie dostať sa zo stavu stresu, a to aj v noci. Toto môže Vášmu telu zabrániť v tvorbe melatonínu, spánkového hormónu. Neschopnosť zaspať môže byť frustrujúca, okrem toho však spôsobuje ešte viac stresu.

    Nedostatok spánku bude mať nasledujúci deň za následok nielen pocit omráčenosti, ale aj zníženie prahu vnímania stresu. To znamená, že ak napríklad meškáte alebo Váš priateľ zruší plány na obed, budete tieto situácie považovať za stresujúcejšie než v skutočnosti sú. Tieto udalosti dňa Vás budú nepretržite udržiavať v strese, čo povedie k rovnako nekvalitnému spánku, aký ste mali predchádzajúcu noc.

    A tak začína začarovaný kruh.

    Táto súvislosť medzi stresom a spánkom je doložená výskumom, ktorý dokazuje, že osoby trpiace chronickou nespavosťou majú vysokú hladinu stresových hormónov a stresujúcejšie udalosti počas roka. Ďalej, iná štúdia zistila, že pracovisko a sociálny stres majú významnú súvislosť s poruchami spánku a zhoršeným prebúdzaním.

    Čo s tým môžete urobiť?

    Odbúrajte stres: Hoci sa to ľahšie povie ako urobí, tipy na odbúranie stresu zahŕňajú hlboké dýchanie, odpojenie sa od elektroniky, keď ste mimo práce, vrátane masáže a cvičenia na dennej báze.

    Konzumujte potraviny, ktoré zlepšujú náladu: určité potraviny obsahujú živiny, ktoré majú pozitívne účinky na chemické reakcie v mozgu. O potravinách, ktoré Vám vylepšia náladu si môžete prečítať tu.

    Výživové doplnky zmierňujúce stres sú vytvorené tak, aby pomáhali zmierňovať príznaky stresu a podporili relaxáciu (mali by obsahovať najmä vitamíny B a magnézium).

    Počas noci zostaňte v tme: pred spaním vypnite všetky elektronické zariadenia, ktoré by mohli vyžarovať svetlo, keďže toto môže ovplyvniť tvorbu melatonínu.

    Spite podľa harmonogramu: uistite sa, že idete spať každú noc v rovnakom čase. Toto pomôže vášmu telu regulovať jeho vlastné vnútorné hodiny.

    Večer a v popoludňajších hodinách sa vyhnite stimulantom: to zahŕňa kofeín, alkohol. Okrem toho, že môžu skutočne zvýšiť kortizol, zabraňujú navodeniu pocitu pokoja v tele.

    Ak problémy so spánkom pretrvávajú, poraďte sa so svojím lekárom, vzhľadom na to, že on dokáže vyšetriť príslušný stav.

    modernirodicia
    23. jún 2016    Čítané 258x

    Nápad za milión

    Som  MAMA, presne ako mnohé z vás. Nie dokonalá, nie neomylná. Proste mama.

    Na prvé dieťatko som sa neskutočne tešila, tešila sa ako si vychutnám rolu mamičky. No nebolo to ako v mojich predstavách….budenie sa aj 6x za noc, spanie cez deň, tak to bol úplny sviatok….vraj zdravé, ale náročné bábätko, ktoré si stále vyžadovalo moju prítomnosť. Áno, zatnete zuby a idete….nevyspatá celá rodina, podráždenosť, beznádej…..je vám to tiež známe?

    Po dvoch rokoch kolotoča okolo dieťatka, prišla skvelá správa: „ Opäť čakáme chlapčeka“.  No radosť aj obavy…ale povedala som si, že tentokrát to už bude iné….že musí existovať spôsob, ako upokojiť nekľudné dieťa, ako predlžiť spánok, aby sme si aj my s manželom trochu vydýchli a začali si užívať rolu RODIČOV.

    A našla som skvelého pediatra H. Karpa. Celé noci som študovala jeho knihy, učenia, semináre….úplne ma to uchvátilo. Jeho filozofia a 25ročné štúdie bábätiek vychádzajú z toho, že dieťaťu chýba štvrtý trimester. Deti sa rodia v 9mesiaci, pretože neskôr by ho už žena nedokázala kôli veľkosti hlavičky porodiť. No organizmus dieťatka ešte nie je tak úplne dovyvíjaný- nedozretý tráviaci systém (čo je príčinou koliky, refluxu), nervový systém, zmyslové vnímenie…. Vymyslel „vypínač plaču“.

    Že také niečo neexistuje?

    Čo je vypínač plaču?

    Je to vlastne 5krokov, ktorými navodíme dieťatku podmienky aké malo v brušku. Dáva vám to zmysel? Mne áno. Veď v brušku bolo dieťatko chránené, cítilo sa v bezpečí, bolo v teple, jemnom pohybe (pohupovalo sa), zabezpečený pravidelný prísun výživy (5 krokov ako mať pokojné a šťastné bábätko)

    Na základe tohto učenia som dostala skvelý nápad!!!

    Spojila som moderné učenie o zavinovaní dieťaťa, ktoré k nám prišlo z USA a rozšírilo sa rýchlosťou blesku do všetkých vyspelých krajín Európy, Austrálie s naším tradičným Slovenským spôsobom zavinovania. Vedeli ste, že napr. vo Veľkej Británii, Francúzku či Rakúsku nepoznajú klasické perinky, aké sa používajú na Slovensku?

    A tak sa narodila MIMI – moderná perinka,

    ktorú som vymyslela, aby pomohla mnohým mladým rodičom.

    Je to čistá Slovenka. Na jej vývoji som pracovala takmer dva roky a snažila som sa vychytať všetky detaily. Vo svete je  jedinečná, proste MIMI originál.

    Rada vás s MIMI original zoznámim, pretože je tu pre vás, MODERNÍ RODIČIA, aby upokojila vaše dieťatko, predĺžila mu spánok a vy ste si mohli užívať tie najkrajšie chvíle, chvíle rodičov s dieťatkom…..pretože to je TO, na čom v skutočnosti záleží….VAŠA RODINA

    S  prianím pekného dňa, 

    Miška

    Jamieson Relax a spánok sa používa na úľavu od nespavosti a zmiernenie nervového napätia
    a úzkosti bez toho, aby sa stal návykovým. Každá kapsula obsahuje nasledujúce účinnézložky:
    - Koreň valeriány lekárskej - mierne sedatívny účinok, na úľavu od úzkosti, podráždenosti, nespavosti, v dôsledku nadmerného nepokoja alebo depresie a mierny liek proti bolestiam.
    - Šištice chmeľu – výnimočnou funkciou účinných zložiek tejto byliny je, že zmierňujú žalúdočné kŕče spôsobené nervozitou, častejšie sa používa, ako silný svalový relaxant, pôsobí upokojujúco pri úzkosti
    a podporuje pokojný spánok.
    - Kvet mučenky (marakuje) – zložka mnohých produktov predávaných ako sedatívum. Existujú uznávané vedecké štúdie, ktoré dokazujú, že navodzuje upokojujúci spánok, najmä u detí a starších ľudí, ktorí majú hyper alebo neuralgické vlastnosti.
    - Kocúrnik - liečivé vlastnosti tejto rastliny sú široko akceptované a využívajú sa v mnohých výrobkoch pre deti - ako tonikum zmierňujúce koliku, bolesť pri prerezávaní zubov a na gastritídu. Mnohé štúdie potvrdili,
    že jeho hlavná aktívna zložka (nepetalakton) má opakujúcu sa účinnosť ako sedatívum.
    #jamieson #relax #spanok

    http://www.pharmshop.sk/jamieson-relax-a-spanok...

    #spanok vcera toho vela nenaspala cez den, mozno tak spolu 2 hodky, to tie tepla.. dnes od rana to dobieha vsade, doma, v autosedacke, u stryka😍👏🏻