moderna_mamina
    Správa bola zmenená    4. feb 2019    

    Blog❣️
    V noci sa mi Milanko zobudil o 4 a už nechcel zaspať. Zobrala som ho a išli sme do Paťkovej izby, lebo v spálni spal manžel aj Paťko. V Paťkovej izbe som ho uspávala na rukách. Väčšinou mu dám v noci flašku mlieka a spí ďalej. No teraz ju nechcel 😒

    V Paťkovej izbe som ho hojdala,chodila s ním po izbe. Má vyše 10 kíl,je fakt dosť ťažký je to taká iná váha ako keď máš 10 kilovú činku 😀

    Nechcel spať. Ja som bola fakt strašne unavená. Lebo som večer nemohla zaspať, Paťko sa zobudil asi dvakrát a do toho toto.. hlava ma nezvykne bolievať, no teraz som myslela,že mi vybuchne ..z únavy. Nebudem klamať začala som byť z toho nervózna. Bolo mi zle, malý nespal a vedela som,že nebudem môcť spať ani cez deň, lebo manžel šiel do práce.
    Jedine čo ma napadlo bolo, že zase celý deň byť s deťmi a spať pôjdem najskôr o 22:00 a ako to zas bude a bla bla..čím som bola nervóznejšia tým bol Milanko nespokojnejší. No po chvíľke som si uvedomila jednu vec.
    Toto všetko raz skončí.. Keď bol Paťko taký malinký som už chcela nech je väčší . Ani som sa nenazdala a už ma v noci nepotrebuje na uspavanie, už nepotrebuje aby som ho nosila na rukách. Chce byť pri nás tak príde.
    Pozrela som sa na Milanka a došlo mi,že za chvíľu vyrastie aj on. No teraz ma ešte potrebuje. Potrebuje v noci jesť a nato potrebuje mňa. Keď sa mu nedá v noci zaspať,potrebuje v noci mňa aby som ho v náručí uspala. Len mňa. Presne tento pocit mi dal naraz toľko energie,sily a chuti,že som si to vychutnávala a za chvíľku malý zaspal 🙂 Lebo sa už cítil dobre.
    Prišlo mi viac správ,že ako to s nimi zvládam keď som celé dni a niekedy aj vikendy úplne sama,od rána do večera. Presne vďaka tomuto. Majú len mňa,lebo ocko pracuje, tak robím čo môžem kým som s nimi doma. Lebo všetko raz skončí🙂
    A čo som robila keď som ho uspala ? Plná energie išla robiť obed 😀
    Keď niekedy budete v podobnej situácii, spomeňte si nato, že ste jeho maminka a potrebuje vás .. potrebuje sa u vás cítiť v bezpečí 🙂 nebude to tak navždy 🙂
    #blog #materstvo #uspavanie #stres #radost #dietatko #syncek #mama #navzdy #dieta #laska #vsetko #chlapcek #unava #nevladzem #maminka

    domichrumi
    18. nov 2018    Čítané 203x

    Mojich 7 tipov ako utíšiť nervózneho nespáča

    Už počas tehotenstva som snáď ako každá budúca mamička snívala o ukážkovom bábätku. Ideálne by bolo keby spalo celú noc. Alebo aspoň väčšinu noci. Aby pekne papalo, kakalo, minimálne plakalo a zaspalo samé v postieľke. Proste také super dieťa z každej druhej knižky, či internetovej stránky o materstve.

    Teraz už však viem, že mať také dieťaťko je snáď ako vyhrať hlavnú cenu v lotérií.

    Keď sa narodila Lilka, vedela som, že to nebude také jednoduché ale tešila som sa na okamih keď prídeme domov a spolu s manželom sa budeme môcť popasovať s úlohou, ktorá sa volá rodičovstvo.

    Radosť z tohto okamihu ma prešla vo chvíli, keď som pôrodnicu skutočne opúšaťala. Prvé noci po pôrode som totiž to s mojou plačúcou vytúženou dcérkou pochodovala po chodbe, izbe, natriasala ju, čičíkala, prikladala na prsník a ona aj tak plakať neprestala.

    ... a tak som hľadala, skúšala, čítala, radila sa s inými mamičkami a prišla som na zopár trikov, ktoré naozaj fungovali! Tieto triky nielen, že dokázali utíšiť moje malé vrešťadlo, ale prispeli aj k obnove môjho psychického zdravia.

    1. Priloženie k prsníku - táto metóda u nás fungovala takmer stále. Dieťatko sa pekne upokojí, zapojí sací reflex do toho si ťahá lahodné mliečko, cíti vôňu maminky, jej teplo, jej srdiečko a už je v siedmom nebi. Keďže je prsník stále po ruke je to super utišovací prostriedok. Avšak ak som si nechcela doma vypestovať prísavku, skúšala som Lilianku naučiť aj na cumlík. Ten však účinok nemal. Po prvých ťahoch z cumlíka prišla na to, že z neho nič nejde a vypľula ho…. Skúšala som jej cumlík ponúkať aj niekoľko mesiacov, bohužiaľ úspech nulový. Škoda pretože cumlík je tiež výborným utišovacím prostriedkom!

    2. Natriasanie, nosenie - Či už nosenie na rukách alebo v šatke. Niektoré maminky si nosič/šatku nevedia vynachváliť. Dieťatko si k sebe privinú na hrudník, a ono sa pomaličky utíši a zaspinká. V nosiči cíti blízkosť a teplo mamy a upokojí ho aj tlkot maminho srdiečka. Ak sa k tomu pripoja aj rytmické pohyby chôdze či jemné natriasanie má pocit ako keby bolo zas v brušku a cíti sa úžasne.

    3. Pevné zavinutie - Niekedy bábätko vyrušia v pokojnom spánku jeho vlastné končatiny, ktoré majú zrazu kopec miesta a nekontrolovateľne sa pohybujú do strán. Neraz sa bábätko nechtiac udrie alebo poškrabe, či vyľaká vplyvom Moorovho reflexu. Preto je v prvých mesiacoch veľmi vhodné dieťa zavinúť do zavinovačky alebo perinky a takto mu fixovať mu rúčky aj nôžky.

    4. Tíšenie, čičíkanie - táto metóda u nás fungovala perfektne! Monotónne opakovanie spoluhlások alebo slabík ako šššš, ččččč, haju haju haju…. sú pre nás doteraz zaručeným úspechom. Navyše, dieťatku tento zvuk pripomína známy šum z bruška, ktorý vydáva krv putujúca v cievach matky.

    5. Biely šum - alebo tichý/ružový šum v podobe zvukov vysávača, digestora, práčky alebo iného spotrebiča či dokonca zvuk áut alebo rýchlej premávky, má podobný účinok ako vyššie spomínané šššš. Existuje mnoho hračiek, ktoré vám tento zvuk prehrajú hoc aj do nekonečna a vy aspoň nemusíte zapínať práčku každé 2 hodiny….

    Spomeniem napríklad Uspávaciu Žirafku, Sloníka, Sovičku, Projektor s Motýlim kamarátom, Kolotoč s Motýľmi od Fisher-Price.

    6. Priloženie na hrudník (telo na telo) - Pre bábätko nie je nič lepšie ako cítiť vôňu mamičky, jej teplo, jej lásku, dotyk, pohladenie. A navyše je to aj veľmi príjemné pre obe strany 🙂

    7. Sebavedomie, Sebadôvera, Pokoj a Trpezlivosť - Chvíľu mi ako prvorodičke trvalo, kým som pochopila, že všetky svoje emócie prenášam na dieťatko. Sprvu som bola vystrašená, nervózna niekedy aj zúfalá a to sa veľmi odrážalo na tvorbe mlieka a aj na správaní mojej Lilianky. Bola plačlivá, nechcela spať, prípadne spala veľmi málo a krátko a to ma ešte viac znepokojovalo. Postupne som ale prišla na to, že aj napriek mojím nedostatkom som pre moju dcéru bohyňa a najlepšia mamička na svete. Upokojila som sa a aj napriek vytrvalému plaču som neprestávala veriť v to, že svoje dieťatko utíšim. Po prvých úspechoch som si začala viac a viac veriť a to mi zvýšilo sebavedomie nie len ako mame ale aj ako žene.

    Šťastná mama, šťastné dieťa.

    Tieto triky a tipy síce nie sú ničím prelomové ale naozaj fungujú! Niekedy nám stačilo použiť len jeden a niekedy zas bolo potrebné využiť kombináciu viacerých týchto metód. Lilka si dlhú dobu ulietavala na natriasaní v kočíku a k tomu jej museli hrať hitovky ako vysávač alebo aj obyčajné šušťanie. Niekedy zaspala sama na prsníku a niekedy som s ňou musela natriasať v nosiči, čičíkať ju šuškať a pochodovať po byte. Ach radosť byť rodičom 😀

    Tak dúfam, že vám tieto tipy aspoň troška pomôžu. Niektoré fungujú na prvýkrát niektoré až na piaty, desiatykrát. Treba skúšať a nevzdávať sa!

    Tak teda milé spolumatky, utíšeniu a uspávaniu zdar!

    domichrumi
    17. nov 2018    Čítané 797x

    S Fisher-Price je uspávanie hračkou!

    Áno je to tak! Vďaka uspávacím hračkám sa už nie jedno bábätko naučilo pokojnejšie a hlavne rýchlejšie zaspať. Fisher-Price má v ponuke hneď niekoľko hracích pomôcok zameraných na pokojné sny. A ja som mala možnosť sa presvedčiť o ich kvalite a účinnosti. Máme doma 3 takéto hračky a preto začnem práve ich popisom.

    Projektor s Motýlim kamarátom

    Hlavnou časťou hračky je projektor, ktorým môžete dieťatku na stenu premietať nočnú oblohu, alebo nastaviť meniace sa farebné osvetlenie. Projektor ponúka aj množstvo príjemných uspávaniek, zvuky prírody či biely šum. Druhou časťou, je Motýli kamarát v podobe plyšového medvedíka, ktorý môže poslúžiť ako mäkučký mojkáčik. Projektor je vybavený časovačom, ktorým môžete nastaviť premietanie či zvuk na 10, 20 alebo 30 minút. Samostatne môžete spustiť len zvuky prírody/biely šum, uspávanky, projektor nočnej oblohy alebo iba meniace sa svetlo. Pomocou tlačidiel na zadnej časti projektora môžete osvetlenie kombinovať s hudbou a vytvoriť tak drobčekovi to pravé prostredie na pokojné zaspávanie.

    Rozkošný medvedík môže odpočívať v projektore, alebo spinkať spolu s dieťatkom v postieľke ako samostatná hračka. Bonusom je aj to, že sa dá vyprať v práčke. Je ale pravdou, že malý plyšáčik Lilku veľmi neoslovil. S projektorom sa však rada zahrá. Sama si ho spustí a sleduje svetielka, alebo si prepína pesničky. K večernému zaspávaniu si zvykneme pustiť zvuky prírody a uspávanie je o niečo rýchlejšie.

    Žirafka do postieľky

    Žirafka je veľmi mäkučká a hebká. Príjemný materiál na dotyk, čo Lilku nútilo neustále si ju v rúčkach pretáčať a skúmať. Tak ako aj pri ostatných hračkách Fisher-Price aj Žirafka má veľmi pekný a veselý vzhľad. Ak ju dieťatko objíme, alebo ak jej stlačí bruško tak začne svietiť a hrať uspávanky. Dokopy obsahuje 8 pesničiek, čo tvorí 5 minút nepretržitej hudby, ktorá sa pomaličky sama stíši.

    Na jej chrbátiku sa nachádza regulátor hlasitosti, ktorým môžete nastaviť hlasitosť uspávaniek. Lilianka už má popočúvaný celý playlist. A myslím si, že jej vyberavé uško si poriadne pošmakovalo. V postieľke zaujato sledovala svetielko, počúvala hudbu a pretáčala si Žirafku z každej strany. Hračka je vhodná od 6 mesiacov a batoliatku vytvorí naozaj milého a príjemného mojkáčika - uspávačika.

    Čo môže vaše dieťatko Žirafka naučiť?

    - jej mäkké telíčko mu poskytne pocit tepla a bezpečia, pomôže mu lepšie zaspinkať

    - Žirafka je ľahká a jemná, jej chytaním si zlepšuje úchop a cibrí hmat

    - vďaka príjemnej hudbe a svetielku rozvíja senzorické vnímanie

    - Žirafka reaguje na dotyk, vďaka stláčaniu sa zoznámi s príčinou a následkom (stlačím-svieti)

    Uspávačik žirafka

    Táto jednoduchá žirafka pomôže zaspinkať vášmu drobčekovi vďaka 10 uspávankám, bielemu šumu a zvukom prírody. Navyše hudba a zvuky stimulujú zmysli dieťatka a majú pozitívny vplyv na rozvoj sluchu. Žirafka je veľmi praktická. Môžete ju zavesiť na postieľku, položiť na nočný stolík. Vďaka putku ju viete uchytiť aj na kočík a vyraziť von. Tomuto sa hovorí praktický pomocník pri uspávaní! Žirafku podľa mňa ocenia všetky detičky, ktoré milujú biely šum a radi zaspávajú pri nejakom zvuku. Moja Lilka milovala spinkať v kočíku a k tomu počúvať šum, hluk áut a mesta. Teraz chce spinkať už len v postieľke, ale biely šum ešte stále rada ocení.

    Kolotoč na postieľku Motýliky

    Tento krásny kolotoč sa skladá z troch častí, ktoré sú aj samostatne využiteľné. Keď je dieťatko staršie môžete projektor odpojiť a uložiť ho na stolík. Taktiež aj kolotoč sa dá odpojiť a umiestniť napríklad na kočík počas prechádzky. Zabaví to dieťatko najmä vo veku, kedy ešte nevie samo sedieť, ani ležať sa mu nechce, a tak troška v tom kočíku vymýšľa. Veselé motýliky upútajú jeho pozornosť a môže sa za nimi naťahovať a chytať ich. Keďže sa jednotlivé časti dajú využiť aj samostatne, môžeme povedať, že tento kolotoč ratsie s dieťatkom a v každom veku ho vie čím si zaujať.

    Na kolotoči si aj pomocou ovládača viete nastaviť hlasitosť hudby, svetelný projektor hviezdnej oblohy, biely šum, uspávanky alebo zvuky prírody. Skrátka to, čo vaše dieťatko najviac upokojí a pri čom sa mu najlepšie zaspinká.

    Krásne a podrobnejšie recenzie od mamičiek, ktoré testovali Kolotoč na postieľku a aj Projektor s motýlim kamarátom si môžete prečítať TU!

    Plyšový hrošík projektor na stenu

    Tento Hrošík je taktiež vhodný pre deti už od narodenia. Je plyšový a tak ho môžete položiť rovno do postieľky ako jemnučkého mojkáčika. Na jeho chrbátiku sa nachádza projektor, pomocou ktorého môžete na strope detskej izbičky vykúzliť oblohu posiatu hviezdami. Navyše hrošík taktiež ponúka 30 minút upokojujúcich uspávaniek, bieleho šumu alebo zvukov prírody. Hviezdna obloha, jemné melódie, či biely šum pôsobia relaxačne a drobčekovi  pomôžu sa uvoľniť a pokojne zaspinkať.

    Medvedík Butterfly dreams a Uspávacia sovička

    Mäkkučký Medvedík s motýlimi krídielkami a tykadlami a rozkošná plyšová sovička fungujú na podobnom princípe ako už vyššie spomínaná Žirafka do postieľky. Ak im stlačíte bruško začnú svietiť a spievať uspávanky.

    Medvedík ponúka 30 minút pokojnej hudby, bzučiace zvuky, rytmy pripomínajúce tlkot srdiečka, zvuky prírody alebo len biely šum. Navyše ponúka aj 10 minút príjemných vibrácii, ktoré ak sa spoja s bielym šumom vytvoria perfektnú uspávaciu kombináciu!

    Sovička je veľmi jemná a plyšová. Po jej stlačení dieťatku poskytne pohľad na jemnučké svetielko. Vie húkať a hrá 15 minút jemných uspávaniek, ktoré sa postupne stišujú. Navyše nožičky môžu poslúžiť ako hryzátko.