500g hladká múka 200ml vlažné mlieko 20g čerstvého droždia 2 PL kr. cukor 1 a ½ čl soli 125ml smotana alebo biely jogurt 100ml olej (použila som olivový)
lekvár marcipán
V troche vlažného mlieka a cukru si spravíme kvások. V mise zmiešame múku, cukor, soľ a premiešame. Pridáme všetky ostatné suroviny, vrátane kvásku. Cesto poriadne vymiesime. Ja som nechala miesiť niekoľko minút v robote. Podľa potreby pridáme múku a vytvarujeme bochník, ktorý necháme vykysnúť. Cesto potom vyvaľkáme do kruhu, rozdelíme na trojuholníky. Do najširšej časti dáme lyžičku hustého lekváru (ja som dala višňový) a kúsok marcipánu. Zrolujeme, vytvarujeme rožteky, ktoré postláčame tak, aby nám z nich náplň pri pečení nevytiekla. Potrieme žĺtkom zmiešaným s troškou mlieka. Pečieme pri 175st. dozlatista. Po upečení môžeme posypať práškovým cukrom.
500g hladká múka
200ml vlažné mlieko
20g čerstvého droždia
2 PL kr. cukor
1 a ½ čl soli
125ml smotana alebo biely jogurt
100ml olej (použila som olivový)
lekvár
marcipán
V troche vlažného mlieka a cukru si spravíme kvások. V mise zmiešame múku, cukor, soľ a premiešame. Pridáme všetky ostatné suroviny, vrátane kvásku. Cesto poriadne vymiesime. Ja som nechala miesiť niekoľko minút v robote. Podľa potreby pridáme múku a vytvarujeme bochník, ktorý necháme vykysnúť. Cesto potom vyvaľkáme do kruhu, rozdelíme na trojuholníky. Do najširšej časti dáme lyžičku hustého lekváru (ja som dala višňový) a kúsok marcipánu. Zrolujeme, vytvarujeme rožteky, ktoré postláčame tak, aby nám z nich náplň pri pečení nevytiekla. Potrieme žĺtkom zmiešaným s troškou mlieka. Pečieme pri 175st. dozlatista. Po upečení môžeme posypať práškovým cukrom.