Veterníky a odpaľované cesto – láska na prvý pohľad to medzi nami veru nebola. Prvý pokus totiž skončil v koši. Do posledného kúska. A pritom stačilo mať iba dobrý recept, dodržiavať presnú gramáž a postupovať podľa postupu. Odvtedy sa mi odpaľované cesto podarí vždy a nechýba na stole ani počas veľkonočných sviatkov, ktoré sú nielen o tradíciách a zvykoch, ale aj o jedlách. Rozmýšľate, čo sladké na veľkonočný stôl? Vyskúšajte tieto malinové domáce veterníky! Alebo si ich upečte iba tak 🙂 Veď dôvod na sladkú odmenu sa nájde vždy, no nie? ;)
Od údenej šunky a veľkonočnej hrudky až po sladkú pasku či domáce záviny – sviatočné jedlá majú hlboké korene a jedinečné chute. A tie sa líšia nielen kraj od kraja, ale aj rodina od rodiny. Ja som pred rokmi zaviedla taký náš interný veľkonočný dezert, a tým sú práve veterníky. Nie klasické karamelové, ale vždy nejaké svieže, ovocné.
A tak si poďme spoločne pripraviť malinové veterníky. Krok za krokom. Aj keď som pri pečení takzvaný freestylista, ktorý vždy rád improvizuje, kde tu niečo pridá, uberie či zmení, sú recepty, pri ktorých sa skrátka musí ísť podľa receptu a presnej gramáže. Ako mi raz povedal majster kuchyne Jaroslav Žídek: „Varenie je skôr také 'džemovanie', kedy si idete po svojom. Ale pečenie, kde musíte všetko presne navážiť, je ako hra na klavír – máte noty a viete hrať. Pri pečení sa skrátka 'nedžemuje', pri pečení sa postupuje presne podľa gramáže.“ A práve odpaľované cesto je prípad, kedy vážim ešte aj soľ a radšej potláčam svoju chuť urobiť si to po svojom. To prichádza na rad až pri plnkách, nech je svet predsa len v nejakej tej rovnováhe 🙂
Cesto:
Vanilkový krém:
+ 250 g smotany na šľahanie (3 PL mascarpone)
Malinový krém:
Malinové želé:
Čoko poleva:
Predtým, ako sa pustíte do prípravy cesta, odporúčam si deň vopred pripraviť vanilkový krém aj malinové želé. Hlavne vanilkový krém potrebuje poriadne vychladnúť v chladničke.
Cesto:
Do hrnca dáme vodu, mlieko, soľ, cukor a maslo – múku a vajcia zatiaľ nepridávame. Privedieme k varu, nestačí zohriať, naozaj čakáme, kým zmes vrie. Pridáme preosiatu múku a na nižšej teplote miešame dohladka, kým sa cesto neodliepa od stien, cca 2-3 minúty. Cesto potom dáme do misy a na stupni 1, ak máte robota, miešame približne minútu, aby cesto mierne vychladlo. Potom po jednom zapracujeme vajíčka. Premiešame poriadne, aby sa nám nestalo, že na dne misy ostanú nepremiešané časti. Cesto necháme vychladnúť, až potom ho dáme do vrecúška na zdobenie a špičkou vytvoríme veterníky. Aby sa vám papier nešmýkal, spravte si z cesta v rohoch plechu malú bodku a následne dajte papier, ktorý sa tak zafixuje.
Pečieme v rúre (na horný a spodný ohrev, nie ventilátor) predhriatej na 200 °C, po približne 10 minútach ju znížime na 170 °C a pečieme dozlatista. Čas záleží od veľkosti, ja som piekla cca 35 minút.
Dávame si pozor, aby sme ich piekli dostatočne dlho. Ak budeme nedočkavé, nevydaria sa. Prvých 20 minút určite neotvárame dvierka rúry, aby nám neunikla para. Upečené cesto musí byť zlatisté, pevné a vovnútri suché. Vpravo je nevydarený spľasnutý kúsok, ktorý som vytiahla z rúry o 5 minút skôr. Tá istá várka cesta, rozdiel je iba v tých 5 minútach. Ak pečiete veterníky prvýkrát, pokojne si spravte z jedného kusu pokusného králika, vďaka čomu zistíte, koľko minút bude optimálnych.
Vanilkový krém:
Môžeme si to uľahčit a uvariť obyčajný puding, ale odporúčam si túto časť nezjednodušovať a pripraviť si crème pâtissière, ktorý krém vanilkových krémov. Ak crème pâtissière odľahčíme vyšľahanou smotanou, vznikne nám vanilkový diplomat – a to je presne ten krém, ktorým chceme plniť veterníky. Poďme si však najprv pripraviť tento crème pâtissière, čiže vlastne žĺtkový vanilkový krém. Do hrnca nalejeme mlieko, maslo, cukor, žĺtky, kukuričný škrob a zrniečka z vanilkového struku. Privedieme k varu a za stáleho miešania, približne 2 minúty, uvaríme hustý, hladký krém. Krém necháme vychladnúť – ja najprv premiešavam ručne, aby trochu vychladol, potom zakryjem potravinárskou fóliou a nechám vychladnúť. Nikdy nenechávajte krém stáť bez miešania či fólie, inak sa vám vytvorí koža, ktorú už nerozmiešate. Vychladnutý vanilkový krém nechávam cez noc v chladničke. Potom prešľahám dohladka, ale iba krátko, naozaj pár sekúnd, inak bude riedky. Vyšľaháme si následne dotuha šľahačku (ja zvyknem pridať aj cca 3 PL mascarpone, aby bol krém pevnejší) a opatrne ju stierkou vmiešame do vanilkového krému.
Malinový krém:
Vyšľaháme si dotuha mascarpone, smotanu na šľahanie, cukor a maliny sušené mrazom, ktoré sme si predtým vymixovali na prach.
Malinové želé:
Maliny, ja som dala mrazené, rozvaríme, mixneme a prepasírujeme (ale pasírovať nemusíte, samozrejme). Následne vrátime späť do hrnca, pridáme kukuričný škrob rozmiešaný v troche vody a uvaríme hustý "puding". Dávam pomer cca 20 g škrobu na 200 g mrazených malín (pred varením a pasírovaním).
A ide sa skladať a plniť. Najprv si vrchy veterníkov namočíme v čokoláde. Môžete roztopiť čistú čokoládu, ja pridávam aj smotanu na šľahanie a robím ganache. Táto jarná limitka s ovocím je dokonalá a ako stvorená na tieto veterníky. Všetky krémy si dáme do zdobiaceho vrecka. Ja po naplnení vrecká zacvaknem touto svorkou, aby mi krém nevytekal.
Univerzálne uzávery Profissimo sú vyrábané v rôznych farbách a ponúkajú široké možnosti použitia. Môžu byť označené fixkou a sú odolné voči mrazu a teplu. Praktický pomocník do domácnosti.
Vychladnutý veterník rozkrojíme, naspodok dáme tenkú vrstvu vanilkového krému, následne do stredu malinové želé a okolo neho opäť vanilkový krém.
Ďalšie poschodie bude z malinového krému.
Navrch som dala ešte trochu polevy z bielej čokolády, ktorá mi ostala.
Prikryjeme klobúčikom a dozdobíme podľa seba. My sme posypali lyofilizovanými malinami, ktoré som si odložila bokom, a pridali sme aj marcipánové vajíčkam dmBio a čokoládového zajaca dmBio ako dekoráciu na podnos.
Nuž a už nám ostáva iba posledný krok, ten najlepší, a tým je konzumácia 🙂 Ako môžete vidieť, stačí dodržať pár krokov a veterníky sa určite vydaria.
Verím, že vás recept inšpiroval vytiahnuť zásteru a niečo dobré si upiecť. Či už to budú veterníky, alebo niečo iné. Ak hľadáte tipy, #dm nesklame a prináša nejeden zaujímavý a chutný recept 🙂
Dobrú chuť a sladké chvíľky prajem 🍰
Dominika
Úžasný podrobný recept aj pre necukrarky, určite vyskúšam
@dominika_c
Papier sa da “prilepit” aj tak, ze sa plech zlahka poprska vodou a na nu sa papier prilepi.
Alebo ho dokladne riadne pokrcit (aby mal velmi hustu siet skladov a prehybov), potom vystriet (zjemni to tu jeho tuhu, nepoddajnu strukturu), a tak naformovat do plechu. Potom sa uz “nebrani”.
@sidicek dakujem za mile slova 🥰
@moonlight1210 anoo, to s vodou je super, tiez pouzivam. A krcenie papiera zase do foriem ako na loaf cake, vtedy je to super
Začni písať komentár...
Krásne