e_z
17. jún 2015

Chcem vylepšiť Wiki Modrý koník. Ako na to?

Wiki Modrý koník je encyklopédia pre snažilky, tehuľky a maminy. Na koníku sme ju vytvorili pre to, aby bolo jednoduchšie nájsť si informácie k tým „našim“ mamičkovským, tehuľkovským, snažilkovým témam na jednom mieste.

Dnes má Wiki presne 2222 článkov. Ale stále nemám pocit, že už je plná a že písať už niet o čom. Ale Wiki nie je len o písaní nových a dopĺňaní už exitujúcich článkov. Pokúsila som sa spísať hlavné aktivity ako sa môžeš do Wiki zapojiť. Pozri si ich, či sa v niektorej z nich nenájdeš:

  1. Našla som chybu v článku: gramatika, preklrepy, nefunkčný odkaz
  2. Chcem písať do Wiki
  3. Chcem sa starať o wiki článok / tému, som v nej doma
  4. Fotím, kreslím alebo mám foto do článku
  5. Chcem byť wiki editor
  6. Mám nápady, zlepšováky do Wiki

Wiki sa tvoja pomoc veľmi hodí. Wikina žiaľ nevie sama poďakovať, ale ver, že tvoju prácu ocenia maminy, ktoré si článok prečítajú. 🙂 Podrobnejší popis k jednotlivým aktivitám nájdeš nižšie v článku.

Skupinka wiki tvoričov

Skupinu Tvoríme Wiki Modrý koník som založila pred pár dňami. Ešte sme sa nerozbehli na plný plyn a mnohé odpovede aj na tvoje otázky tam nenájdeš. Preto, ak si chceš skúsiť tvorbu Wiki a máš akékoľvek otázky, tak sa vôbec nehanbi, vojdi si k nám do skupiny a rovno to na nás vybaľ. Ak máš predsa len zábrany k takémuto činu, tak mi napíš IP 🙂

Tu sa môžeš pridať do skupinky: http://www.modrykonik.sk/group/7720/detail/

Vraj sa necítiš na to, pridať sa k tvorbe Wiki.

Tak potom čítaj ďalej: nemusíš sa cítiť limitovaná, že máš chabú gramatiku, či sa stresovať, že tvoje plány s wiki nečakane prerušila choroba dieťaťa, či danú vec napíšeš alebo odfotíš dostatočne dobre.... Tieto strachy a zbytočné stresy rovno zahoď. Stačí len chuť a  ostatné sa všetko dá vymyslieť a Wiki môžeš tvoriť aj ty. A keby náhodou niekto tvoju prácu ofrfľal? Predsa mu nič nebráni v tom urobiť to ešte lepšie. ;)

@dankaa78 je jedna z prvých, ktorá sa vrhla rovno na vec. Do Wiki chce doplniť zoznam baby friendly reštaurácií, hotelov.... A s @gumkac19 podnikneme spoločne tiež určite niečo v dohľadnej dobe 🙂

Ako na jednotlivé aktivity vo Wiki:

1) Našla som chybu v článku: gramatika, preklepy, nefunkčný odkaz

Ak si guru v slovenčine alebo naďabíš na preklep, či hrúbku alebo nefunkčnú linku, určite si to nenechaj pre seba. Pod každým článkom nájdeš veľké modré tlačídlo Zmeň alebo doplň článok. Klikni a už nám píšeš IP správu, kde spíšeš, čo treba opraviť. V správe je už rovno predpripravený aj link na článok, tak s tým budeš mať menej roboty.

2) Chcem písať do Wiki

Chceš napísať nový článok alebo doplniť niektorý z existujúcich článkov?
Na doplnenie existujúceho článku môžeš využiť modré tlačidlo "Zmeň alebo doplň článok". Nájdeš ho pod každým článkom. Tam napíš tvoju zmenu a my ju doplníme.

Pri úplne novom článku sa musíme spojiť. Najlepšie cez IP. Len tak ti viem dať práva byť wiki editorom. Ak chceš napísať len jeden nový článok, tak jednoduchšia cesta je poslať mi článok do IP a ja ho vložím pod tvojim loginom do Wiki.
Text do Wiki je potrebné napísať vlastnými slovami, aby si rešpektovala autorský zákon.

3) Chcem sa starať o wiki článok / tému

Mnohé z vás sa tu venujú niektorej z oblastí alebo téme. Doma prakticky a tu na koníku onlinovsky. Mnohé ste moderátorkami skupín. Preto je nám všetkým jasné, že ste tie správne osôbky s najaktuálnejšími informáciami z danej oblasti.

Mnohé z článkov vo Wiki treba tiež neustále aktualizovať a dopĺňať. Ide zvyčajne o rôzne zoznamy. Či už sú to značky kočíkov, nové jasle, zrušené jasle, miesto na výlet, nová hernička pre deti.... takýchto zoznamov je vo Wiki neúrekom a mnohé by ešte mohli byť.

Viem, že mnohé si poviete, veď to máme už v skupine alebo si treba pohľadať cez #, či prelistovať fórum. Ale, wiki články si otvárajú maminy, pre ktoré je daná situácia nová a neznáma. Práve oni narazia na wiki článok a z dobrého článku ich vieme nasmerovať na tých správnych ľudí a miesta na koníku.
Ak by si chcela pomôť v tejto aktivite, tak stačí sa mi ozvať a spolu vymyslíme ako na to, aby ti to vyhovovalo.

4) Fotím, kreslím alebo mám foto do článku

Kto už by sa rád utopil v mori textu? Každý tvoj obrázok alebo foto v článku ocenia čitatelia článku. Jediná podmienka je, že musí ísť o tvoje vlastné dielo alebo voľne šíriteľné. To len, aby sme neporušovali autorský zákon.  Foto aj s linkou na článok je najlepšie vkladať do skupiny Tvoríme Wiki Modrý koník.
Nemusíš mať profi fotky, aby doplnili text článku. Naposledy sme hľadali foto, na ktorých vidno miesta na výlety s deťmi.

5) Chcem byť wiki editor

Wiki editor má prístup do wiki článkov. Môže ich sám upravovať, dopĺňať a tvoriť nové články. Wiki je encyklopédia, preto každý text v nej je podporený použitými zdrojmi. Byť wiki editorom znamená, že rešpektujem pravidlá Wiki a nehaním iné názory a iných editorov. Ako písať do Wiki ti ukážem a jasnačka, že zo začiatku ti aj pomôžem (už som taký wiki inventár 🙂).

Aby som ti mohla dať práva byť wiki editorom, tak sa mi musíš ozvať. A potom môžeš ísť hneď na vec 🙂

6) Mám nápady, zlepšováky do Wiki

Nápady sa vždy zídu. Viac hláv, viac rozumu. Tak šup s nimi do skupinky Tvoríme Wiki Modrý koník. Ale, keď si sa dočítala až sem, tak ti je určite jasné, že ich realizáciu zvládneš aj sama.

ano @e_z hladam spravnu moderatorku🙂

17. jún 2015

@gumkac19 co ty na to?

17. jún 2015
e_z
autor

Dani, pridám sa do skupiny ako moderátorka, keď niečím prispejem aby som nevydesila členky 🙂 Ale je mi jasné, že veľké moderovanie tam nedám ani náhodou. Aký názov chceš pre skupinu? @dankaa78

17. jún 2015

stale rozmyslam ako to bude..ci zalozime novu sk.alebo vyuzijeme info z inych skupin🙂

17. jún 2015

ja by som sa chcela starat o snazilkovske temy

17. jún 2015
e_z
autor

@chelly Píšem ti rovno v skupine. jupííí 🙂

18. jún 2015
4. okt 2015
e_z
autor

@nika82 Čo mám pozrieť v tom Lidli? Akurát som vyhladla a musím ešte vydržať do obeda 🙂

6. okt 2015

@e_z je to unich nejaka novinka ze Delaktozovana kysla smotana to bde asi teda bezlaktozova http://www.lidl.sk/statics/lidl-sk/ds_img/asset...

6. okt 2015
e_z
autor

@nika82 Dik, som si v tom prvom linku nič nevšimla a to som mala tušenie, že pôjde o niečo bezlaktózové alebo bezlepkové 🙂. Píšu z boku na obrázku, že obsah laktózy max 0,1% a to má tak veľká časť bezlaktózových produktov. Len nechápem, že tam nemohli napísať bezlaktózová (pokiaľ viem, nikde to právne upravené neni, že to musí byť 0%). Super vedieť, budem pátrať v Lidli, keď najbližšie pôjdem a vyskúšame. 🙂

12. okt 2015

@e_z aj mlieko som tam videla

12. okt 2015
e_z
autor

@nika82 Mlieko sa mi tam nikdy kúpiť nepodarilo, aj ho mali mať, ale ja som asi slepá. Máme ale na skok do Rakúska a tam je výber super, tak to riešim najčastejšie tam.

15. okt 2015

@e_z no hold Rakusko je Rakusko

15. okt 2015

Začni písať komentár...

Odošli