erodinka
    11. jún 2012    Čítané 0x

    5 jazykov lásky

    V manželstve je veľmi dôležité napĺňať citovú nádrž lásky svojho partnera. To sa dá však len vtedy, ak poznáme jeho jazyk lásky a snažíme sa ním hovoriť. Vtedy nám partner najviac rozumie a je veľmi šťastný a láskou naplnený. 

    V manželstve je veľmi dôležité napĺňať citovú nádrž lásky svojho partnera. To sa dá však len vtedy, ak poznáme jeho jazyk lásky a snažíme sa ním hovoriť. Vtedy nám partner najviac rozumie a je veľmi šťastný a láskou naplnený. Ak robíme presný opak, tak dokážeme hlboko zraňovať partnera a pritom si to vôbec nemusíme uvedomovať. Mnoho ľudí hovorí iba svojím jazykom lásky, pretože ten je pre nich prirodzený. Pre partnera, ktorý ma iný jazyk lásky môže byť takýto prejav vyprázdňovaním citovej nádrže a môže sa cítiť časom veľmi nešťastný vo vzťahu. Jazyky lásky sa dajú využívať aj pri iných ako manželských vzťahoch, čím dokážeme druhých robiť veľmi šťastnými. Americký dlhoročný vzťahový poradca Gary Chapman vo svojej knihe The Five Love Languages veľmi výstižne pomenoval 5 jazykov lásky, ktoré napĺňajú citové nádrže ľudí. Skúsme investovať čas do učenia sa týchto jazykov, pretože tieto sú najdôležitejšími jazykmi v našom živote.

    Fyzický dotyk

    Nie je to len o spálni, ako by si niekto mohol myslieť. Objatia, bozky, pohladenia, podanie rúk, potľapkanie po pleci alebo pohladenie po tvári,  blízkosť pri manželovi/manželke je predpokladom k tomu, aby partner cítil lásku a naopak odlúčením veľmi trpí. Jeden z najväčších trestov pre partnera je, ak odmieta dotyky, čo môže byť pre neho deštruktívne a veľmi ťažko odpustiteľné.

    Slová ocenenia

    Činy nie sú vždy dôležitejšie pred slovami u človeka, ktorého jazykom lásky sú slová ocenenia. Pre takéhoto človeka znamenajú úprimné komplimenty ocitnutie sa v „siedmom nebi“. Pre partnera s týmto jazykom lásky, ktorý počuje slová ako „milujem Ťa“, „záleží mi na Tebe“, „zvládol si to výborne“ a počuje aj slovné odôvodnenia, sa napĺňa citová nádrž veľmi rýchlo. Slovné urážky však dokážu túto citovú nádrž veľmi rýchlo vyprázdniť a veľmi ťažko zabudne tento človek na slová úrážok.

    Prijímanie darov

    Je dôležité si nezameniť tento dar s materializmom, pretože ľudia, ktorí vnímajú lásku cez prijímanie darov to takto nevnímajú. Človek, ktorý má takýto prejav lásky, vníma za darom prejav lásky, ocenenia, prejav veľkej pozornosti... Ak máte takýto prejav lásky, tak v dare cítite, ako sa človek musel obetovať, aby Vám tento dar mohol odovzdať. Zabudnutie na narodeniny, meniny, výročie... môže byť pre človeka s týmto prejavom lásky zničujúce.

    Prejavy služby

    Pri prejavoch služby, nemusí ísť o veľké veci, ale stačí povysávať, príp. poumývať podlahu, riad a človeku s týmto prejavom lásky sa jeho citová nádrž rapídne napĺňa. Partneri s jazykom prejavu služby najradšej počujú, „nechaj, rád to urobím z lásky za Teba“. Za lenivosťou, ktorá im spôsobuje viac práce vnímajú, že druhým na nich nezáleží.

    Kvalita času (plnej pozornosti)

    Veľmi silným prejavom lásky pre týchto ľudí je plná pozornosť bez akejkoľvek inej činnosti, bez pozerania TV, bez krájania, umývania...  Plná pozornosť, koncentrácia, pohľad vie vzbudiť u tohto človeka vnútornú naplnenosť. Presúvanie termínov,  nepočúvanie, prerušovaná komunikácia často prerušovaný pohľad, iné činnosti pri komunikácii vedia vzbudiť veľmi negatívne emócie u človeka s týmto prejavom lásky.

    Držme si palce, aby sa nám darilo rozpoznávať a hovoriť jazykmi lásky našich blízkych, aby sa mohli cítiť veľmi šťastní. Veď je to naša úloha a všetci túžime po láske 😉

    Ak by ste si chceli naštudovať viac k 5. jazykom lásky, tak knihu si môžete zakúpiť v našom e-shope.

    erodinka
    31. mar 2016    Čítané 8x

    RODINKA, s.r.o.

    Nájdete u nás široký sortiment tovaru pre rodinku, ktorý je neustále dopĺňaný a obmieňaný.

    Kladieme veľký dôraz na kvalitu služieb.

    Snažíme sa vybavovať Vaše objednávky veľmi promptne.

    Pri objednávke od 100 EUR neplatíte za balné a dopravu.

    Máte až 60 dní na vrátenie tovaru. Viac v zmluvných podmienkach e-shopu.

    Sme výhradnými dovozcami nemeckých plaveckých produktov zn. FREDS SWIM ACADEMY.