Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    eviakula
    21. sep 2014    Čítané 0x

    Čo sa naozaj zmení s príchodom bábätka

    Pred takmer deviatimi mesiacmi som sa stala mamou. Jednoduchá veta, realita je však oveľa zložitejšia. Ako asi každá tehotná ženská (naschvál som sa vyhla pomenovaniu "tehuľka", lebo ho z duše neznášam) som popri hladkaní bruška a nepríčetného nakupovania mini vecičiek čítala kopu kníh o tehotenstve a rodičovstve, trávila som na nete plno času čítaním baby portálov a myslela som si, že na bábo som pripravená. Prd. Ale fakt, že veľký.

    Nič z toho ma nemohlo pripraviť na realitu rodičovstva, ktorá nastala, keď som si doniesla domov toho 50 centimetrového človiečika. Po tých deviatich mesiacoch, čo si na seba s bábom navzájom zvykáme som zistila, že to, čo matku v týchto počiatočných dňoch čaká, nie je sranda. Ak teda čakáte bábo, alebo chcete bábo, čítajte. Tí, čo bábo máte mi určite dáte za pravdu.

    Informácia, že po pôrode prejde premenou telo, je známa. (Aj keď stále tajne dúfam, že sa raz prebudím bez strií na bruchu a s prsiami naspäť na hrudníku.) O zmenách na duši sa diskutuje menej. Tu je podľa mňa pár zásadných vecí, ktoré sa udiali spolu s tým, že som mama.

    1. Zodpovednosť

    Jasné, sú ľudia zodpovední, zodpovednejší, či naopak úplne nezodpovední. Ten druh zodpovednosti, o ktorej píšem ja, je však úplne nový. Troška sa ho desím, troška som naň pyšná. Je to zodpovednosť za inú živú osobu. Úplna zodpovednosť. Za všetko. Za stravu, spánok, oblečenie, za úradné fajnovosti, za návštevy lekárov, proste za všetko. Nikto iný to neurobí, nedá sa to odložiť na neskôr, ani ignorovať. Ten pocit zodpovednosti ide všade s vami a vy neustále rozmýšľate, či všetko, čo robíte je správne, či to bude mať na potomka dobrý dopad aj v budúcnosti, či z neho vyrastie dobrý človek, či sa nedalo niečo urobiť lepšie. Vy ste tá osoba, čo musí ísť s drobcom na pohotovosť, vybrať v pohotovostnej lekárni lieky a modliť sa aby zabrali. Je to len a len na vás. A do konca života.

    2. Únava

    O únave rodičov sa píše veľa. Aj ja sama som o nej veľa čítala. Budem unavená, no bóóóže. Veď to zvládnem. Ha. Toto je však únava diametrálne odlišná od tej po dobrom žúre, alebo po preštudovanej noci. Toto je únava, o ktorej si myslíte, že vás pripraví o rozum. Únava, ktorá spôsobí to, že keď sa bábo v noci zobudí na papanie, tak ste tak unavení, že sa vám sníva, že vstávate, prichádzate k postieľke, kŕmite dieťa....v tom sa zobúdzate, hystericky hľadáte dieťa a ono stále plače v postieľke. Ja osobne som bola schopná zaspať po sediačky. Tak zúfalo som chcela spať, že som aj dvojhodinový spánok považovala za luxus, Dobrou správou je, že telo si po čase zvykne a stačí mu spať denne 5-6 hodín. A funguje 🙂

    3. Voľný čas

    Zo začiatku sa voľný čas rovná nule. Absolútnej. Postupne po zavedení akého takého režimu sa nejaký ten voľný čas nájde. Odísť však von vyžaduje dobrú organizáciu, ktorá zahŕňa manžela/babysittera/mamu/prinajhoršom svokru, naplánovanie úpravy zovňajšku a tiché vytratenie sa z bytu, tak, aby si to dieťa nestačilo všimnúť a nespustilo rev. Neplánované akcie sa zaraďujú medzi mission impossible. Kamkoľvek však pôjdete, budete pozerať na hodinky, nervózne prešľapovať, vyvolávať osobe, ktorá sa podujala na stráženie ratolesti, či je všetko OK a nakoniec sa aj tak po hodine zdvihnete a idete domov. A zaprisaháte sa, že kašlete na to a nikam chodiť nebudete, lebo to celé stojí veľa síl a vôbec si neodýchnete. O nejaký čas sa predsa len opäť niekam vyberiete a scenár sa opakuje.

    4. Nákupy

    Míňali ste predtým všetky peniaze na seba? Tak tomu bude rýchly koniec. Nemám teraz na mysli plienky, krémiky na riťku a iné nevyhnutnosti. Mám na mysli hračky, hrkálky, cumlíky, malilinké svetríky, hracie deky, lehátka, hojdačky. Akonáhle vstúpite do nákupného centra, zákonite nesiete domov jednu z týchto vymožeností, lebo je úžasná a už dietko vidíte, aké je z nej šťastné. A vy sa budete tešiť ešte viac ako drobec, to vám zaručujem.

    4. Pohodlie

    Ak ste boli zvyknutí zapnúť telku a pozerať v kľude film s vyloženými nohami, zabudnite. Po pôrode si film síce zapnete, ale počas neho budete rozprávať riekanky, robiť opičky, dabovať plyšové zvieratká a púšťať hrací kolotoč. Máločo si pozriete celé, väčšinou zachytíte len útržky a kriminálky sa tým pádom pre vás stávajú nepochopiteľné. Na druhú stranu zistíte, že prežijete bez toho, aby ste videli každý diel vášho obľúbeného seriálu. Nakoniec ho prestanete pozerať úplne, najmä ak ho dávajú v čase večerného uspávania. A verte neverte, bude vám to jedno.

    5. Partnerský život

    No...ehm...jak by som to...sexuálny život s drobcom spiacim vo vašej spálni je....ako porsche. Málokto ho má. 🙂

    Napriek všetkým týmto veciam (a aj vďaka nim) je rodičovstvo super. Budete hrdí na každý pokrok, budete štastím bez seba, keď sa na vás usmeje a zažijete takú lásku, akú ste doteraz nepoznali. Hrozné klišé, ale pravdivé. V tomto ani knižky nezavádzajú. 🙂