Všetkým je nám známe, že priveľa soli spôsobuje zavodnenie tela a zabraňuje organizmu vo vylučovaní sodíka a potom jednoducho stúpa krvný tlak. Nadmerný prísun soli ľudskému zdraviu škodí. Najťažšie, ako to tak už býva, je nájsť zlatú strednú cestu a soliť s rozumom.
Uvádza sa, že slovenský muž ročne spotrebuje až 6 kg soli a žena 4 kg. A aj keď máte pocit, že práve vy tak veľmi nesolíte, nenechajte sa pomýliť - veľa soli do seba dostanete prostredníctvom bežných potravín, a to aj bez dosoľovania. Tak isto ako cukor, aj soľ je návyková a stojí za vznikom mnohých civilizačných ochorení. Vinu na ňu môžeme hádzať za vysoký krvný tlak, obezitu, mŕtvice, infarkty, zlyhanie obličiek, pečene a iných orgánov, ale aj vznik cukrovky II. typu.
Skúste obmedziť dosoľovanie a pozrite si týchto 5 tipov ako dochutiť jedlo aj bez použitia soli.
Bylinky - zasypte hotový pokrm čerstvými bylinkami a na soľ si ani nespomeniete. Použite pažítku, bazalku, petržlen či koriander.
Korenie - korenie sú v podstate sušené bylinky. Jeho chuť je koncentrovanejšia, výraznejšia. Kupujte si len korenie jednodruhové alebo koreniace zmesi, ktoré neobsahujú soľ (v niektorých je jej až 50%!).
Mäsový vývar - keď ako základ pokrmu použijete poriadne silný mäsový vývar, dostanete do jedla veľa chuti bez toho, aby ste súčasne prijali toľko sodíka.
Lahôdkové droždie - je strašne zdravé a strašne dobré. Obsahuje vitamíny skupiny B a proteíny a navyše chuťou pripomína parmezán. Môže sa ním koreniť, soliť, zahusťovať, pripravovať polievky, omáčky i nátierky.
Pikantná zelenina - cibuľa, cesnak, zázvor či ostré papričky dodajú jedlu šmrnc aj bez soli. Tieto plodiny popoženú váš metabolizmus, nezaťažia trávenie a navyše z fádneho pokrmu vykúzlia exotickú lahôdku!
ZDROJ: www.fitkult.sk
Začni písať komentár...