foxylady13
19. sep 2018
263 

Ako na to, aby vám aj čistá voda chutila?

Uhádnete, bez ktorej zložky stravy sa naše telo nezaobíde? Aj keď nepatrí medzi základné živiny, je pre nás a naše bežné fungovanie absolútne nevyhnutná. A navyše nám preukázateľne pomáha s chudnutím. Áno, presne tak, reč je o čistej vode.

Koľko vody mám denne vypiť?

Aby dospelé telo správne fungovalo, je dobré dopriať si približne 40 ml vody na každý kilogram telesnej hmotnosti za deň. U 70 kg vážiaceho človeka je to teda zhruba 2,8 litra vody denne. Nezabúdajte, že ak do svojho programu zaraďujete šport, vodu, ktorú vypijete počas cvičenia, do pitného režimu nepočítajte. Počas zvýšenej telesnej aktivity potreba príjmu tekutín stúpa. Aj milovníci dobrej kávy a čajov s vysokým obsahom kofeínu by mali siahnuť po extra pohári čistej vody približne v rovnakom objeme. Kofeín v nápojoch totiž dehydruje.

Balená voda je predsa „lepšia“

Cukor na nás čaká naozaj za každým rohom a ak ste zmätení z lúštenia etikiet balených nápojov a ochutených minerálnych vôd, ktoré sú často nečakane obsiahle, zamerajte sa na to, aby vám aj obyčajná voda z kohútika chutila. Ušetríte potom nielen peniaze, ale aj veľa prijatých kalórií denne. Neplytvanie plastom vás navyše zahreje pri srdci a dodržiavanie pitného režimu pre vás bude oveľa jednoduchšie.

Je voda, ktorú pijem, kvalitná?

Bojíte sa, či je voda z bežného vodovodu dostatočne kvalitná? Verte, že na Slovensku nie sú obavy na mieste a môžete ich pokojne pustiť k vode. 🙂 Voda u nás je vyhovujúca, dôkladne prečistená v čističkách, kontrolovaná legislatívou a obsahuje dobrý pomer všetkých chemických látok, ktoré pre nás kontrolujú príslušné ústavy.

Na čo mi je teda filter?

Určite mi dáte za pravdu, že voda chutí v rôznych častiach Slovenska inak, možno aj v rôznych štvrtiach vášho mesta. Chuť vody je ovplyvnená jej zložením, ktoré sa môže nepatrne líšiť. Okrem látok, ktoré sú pre nás prospešné – minerálov, v nej nájdeme aj také, ktoré sa prirodzene nachádzajú v zemskej pôde a odtiaľ sa dostávajú do vody, ktorú pijete.

To, že voda obsahuje stopové množstvo nežiaducich látok, rovno neznamená, že je pre nás nevyhovujúca. V rozboroch môžete nájsť napríklad zvyšky ťažkých kovov, látky z dezinfekcie a vedľajšie produkty dezinfekcie alebo látky z rôznych materiálov rozvodnej siete, ktorá k vám vodu dopravila. Hovoríme tu často o úplne zanedbateľnom množstve, takže žiadny strach.

Samostatnou kapitolou by sa mohli stať spomínané minerály. Práve ich obsah v zložení vody priamo ovplyvňuje jej tvrdosť. Ak voda obsahuje veľké množstvo minerálov, označujeme ju za tvrdú (nad 300 mg/1 l vody). Naopak, vodu s malým množstvom označujeme skôr za mäkkú (do 100 mg/1 l vody). A teraz to najdôležitejšie. Príliš vysoký obsah minerálov negatívne ovplyvňuje kvalitu vody na pravidelný pitný režim, nie je teda vhodné ju piť dlhodobo.

Ako sa v tom vyznať?

Stačí si pamätať, že ideálny pomer minerálnych látok v kvalitnej vode sa pohybuje v rozmedzí 100 – 200 mg/1 l vody.

Pokiaľ už teraz viete, že máte doma vodu tvrdšiu, určite vyskúšajte niektorú z verzií filtrácie. Filtráciou vody môžete vášmu pitnému režimu dodať extra kvalitu, lepšiu chuť a zbaviť ho nežiaducich látok i vodného kameňa. Dokonca aj s neobľúbeným čistením rýchlovarnej kanvice bude koniec!

Nie je filter ako filter

Zatiaľ neexistuje žiadny univerzálny filter, preto je potrebné najprv zistiť, aké látky vo vode nechcete. Pomocníkom bude rozbor vody, ktorý vám poskytne jej dodávateľ. Informácie nájdete voľne na internete alebo hľadajte odkaz na faktúre za jej dodávku. Teraz, keď zloženie svoje vody poznáte, už stačí len zacieliť na správne riešenie.

Aké máte teda možnosti? Náročnejšie sú filtrácie, ktoré sa inštalujú na kuchynské kohútiky alebo pod drez, poďme si však predstaviť rýchlejší a jednoduchší variant.

1) Filtračné kanvice

V obchodoch a v e-shopoch zoženiete mnoho domácich kanvíc, dokonca aj tých rýchlovarných s čistiacim filtrom. Rýchlovarné kanvice môžem z osobnej skúsenosti jedine odporučiť. Ako to funguje? Filtre v kanviciach nenápadne zatočia najprv s hrubou nečistotou vody, následne vďaka živici redukujú vodný kameň a absorbujú do seba všetky ťažké kovy, ako je olovo alebo meď. Odkvapy predsa piť nechceme! Aktívne uhlie upraví chuť a vôňu pochytaním zvyškov chlóru alebo pesticídov. Bonusom je, že tiež zabraňujú vzniku a množeniu baktérií. Jedným filtrom hravo zvládnete prefiltrovať 100 litrov vody a to je množstvo, ktoré môže pokryť váš pitný režim až na 5 týždňov. Je to vcelku účinné, čo poviete?

2) Šikovné fľaše

Dnešná doba je skvelá aj preto, že sa neustále vytvárajú produkty, ktoré uľahčujú život. Čo tak urobiť krok vpred a okrem filtrovania vody doma skúsiť fľašu, ktorá prefiltruje vodu, kdekoľvek ju doplníte? Krásne farebné fľaše s filtrami, ktoré vodu čistia vo chvíli, keď ju práve pijete, nájdete v mnohých obchodoch i e-shopoch. Fľaše si poradia s chlórom, inými vedľajšími organickými zložkami vody a ešte vám budú skvelým módnym doplnkom. Vďaka týmto farebným pomocníkom nezabudnete na kvalitný pitný režim v práci, škole ani na cestách.

Nechcete sa vzdať svojej obľúbenej fľaše na vodu (https://www.ketodiet.cz/c/doplnkove-produkty/ ) ? Skúste sa pozrieť po cestovných filtroch alebo si dopĺňajte čerstvo prefiltrovanú vodou v pohodlí domova.

Vždy je dôležité zamýšľať sa nad tým, čo pre seba a svoje telo môžeme v podstate jednoducho urobiť, aby bolo zdravé a skvele fungovalo. Zamerať sa v tomto ohľade na pitný režim je trefou do čierneho a verte, že budete prekvapení, čo všetko dokáže správny pitný režim ovplyvniť k lepšiemu. Či už filter používate alebo nie, čo takto dať si práve teraz pohárik dobrej čistej vody?

Úspešný a pozitívne vstup do jesenného obdobia!

Zdroj: www.ketodiet.sk

#ketodiet

#inspiracia

#motivacia

#zdravy_zivotny_styl

Začni písať komentár...

Odošli