foxylady13
20. mar 2018
682 

Kam putuje tuk, ktorý stratíme počas chudnutia?

Ako iste viete, ak chcete schudnúť, musíte prestať jesť po 18.00 ho... no dobre, žarty bokom! Každý predsa vie, že je to otázka kalorického príjmu a aktivity. Jedna vec však žart nie je, práve naopak, ide o čistý fakt. Ak sa snažíme chudnúť, strácame tuk. Premýšľali ste však niekedy nad otázkou, kam putuje všetok ten tuk, ktorý stratíme? Či už ste nad tým uvažovali alebo vám to prišlo na myseľ až teraz, prečítajte si zaujímavú štúdiu, ktorá riešila práve to, ako to s tým tukom v skutočnosti je a kam putuje.

Tím UNSW Science in Sydney zistil to, čo sa stane s tukom, keď zhodíme nejaké kilá. Ukázalo sa, že teórie lekárov boli chybné. Nedokážame premeniť stratenú hmotu na teplo alebo energiu, vydýchame ju. Výsledky, ktoré boli zverejnené v British Medical Journalukazujú, že 10 kg tuku sa zmení na 8,4 kg oxidu uhličitého, ktorý vydychujeme, keď dýchame a 1,6 kg vody, ktorú vylučujeme prostredníctvom moču, sĺz, potom a ďalšími telesnými tekutinami. "Správna odpoveď je, že väčšinu hmoty vydychujeme ako oxid uhličitý. Ide to jednoducho do vzduchu," povedal autor výskumu, R. Meerman. 

Ten sa prvýkrát začal zaujímať o biochémiu v rámci chudnutia po tom, keď schudol 15 kg a keď sa pýtal lekárov, kam táto stratená váha putuje, nevedeli mu povedať. Po prieskume u 150 lekárov, diétológov a osobných trénerov zistil, že vyše polovica z nich si myslí, že tuk bol premenený na teplo alebo energiu. 

Ale ako fyzik, Meerman vedel, že by to bolo v rozpore so zákonom zachovania hmoty. Aby zistil, ako to celé presne funguje, spolupracoval s A. Brownom, vedúcimUNSW školy biomolekulárnych vied a s tímom začali počítať biomolekulárne reakcie, ktoré viedli ku chudnutiu. Prebytok sacharidov, bielkovín sú prevedené na triglyceridy (zlúčeniny, vyrobené z uhlíka, vodíka a kyslíka) a potom sú uložené v lipidových kvapkách vnútri tukových buniek. Ak sa chudne, je potrebné rozobrať tieto triglyceridy, aby mali prístup k uhlíku. Výsledky ukázali, že pri úplnom rozložení 10 kg ľudského tuku, potrebujeme inhalovať 29 kg kyslíka. Táto reakcia produkuje 28kg CO2 a 11kg vody. "Naše výpočty ukazujú, že pľúca sú primárnym vylučovacím orgánom pre tuk," tvrdia.

Avšak, nemohli prísť presne na to, čo sa deje s tukovými bunkami v tejto reakcii. Po mesiacoch výskumu objavili vzorec, publikovaný v štúdii z roku 1949, ktorá ich problém vyriešila - zistili, že atómy kyslíka sú zdieľané medzi uhlíkom a vodíkom v tuku v pomere 2:1 (tvoriaci oxid uhličitý a vodu). To im umožnilo prísť s konečným sumárom, že 84 percent z molekúl tuku je vylúčených v podobe oxidu uhličitého a zvyšných 16 percent skončí ako voda.

Bohužiaľ to ale neznamená, že sa niekoľkokrát zhlboka nadýchneme a to nám pomôže schudnúť prebytočné kilogramy. Je potrebné cvičiť, kvôli reakciám uhlíka a rozpadu tukov.

"Počas dňa môžete dýchať určitý počet krát. Počas dňoch keď odpočívame, dýchame približne 12-krát za minútu, takže 17280-krát za deň a každé jedno z nich berie 10 miligramov uhlíka. To znamená, že máte určitý limit, ktorý hovorí o tom, ako veľmi budete strácať hmotnosť počas jedného dňa bez cvičenia," hovorí Meerman.

Srandovná vec na tom všetkom je, že by sme podľa nasledujúceho videa nielen strácali tuk keď dýchame, ale ak by z nás bol uzavretý systém, v skutočnosti by sa z nás stali stromy. I'm Groot. V každom prípade, veľmi zaujímavá téma, s ktorou sme sa s vami chceli podeliť. 

https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=2KZb2_

#ketodiet 

#fit_do_plaviek 

#motivacia 

#cvicenie 

ZDROJ: www.fitclan.sk

To je ale troska odrb clanok. Jasne, ze spalovanim tuku vznika CO2 a H2O, ako spalovanim vsetkeho, ale co je podstatnejsie, ze vznika aj ATP, co je ENERGIA. Cize odpoved, ze sa tuk meni na energiu je spravna.

21. mar 2018

Tak ako pise corola, hlavnym metabolickym konecnym produktom je ATP co je energia a co2 sa tvoria z odstiepenej molekuly acetyl co A co je vlastne produkt oxidacie mastnych kyselin, ktore vznikaju pri rozklade tuku adipocytov... ved zaklady biochemie, to je hlupost, ze nevedia na to odpovedat lekari, ved klasicka beta oxidacia mastnych kyselin😁 biochemia skúška, jak presli?😁

21. mar 2018

@corola
@minuskad kocky, dakujem za odozvu. Clanok som zdielala a uviedla aj zdroj. Nie som lekar a ani odbornik na biochemiu, takze tak😉

21. mar 2018

Začni písať komentár...

Odošli