foxylady13
21. júl 2018
158 

Sezónny jedálny lístok II: Diétne letné grilovanie

K teplým letným večerom neodmysliteľne patrí grilovanie. Jedni sa ho nemôžu dočkať, iných zožiera obava z kilogramov navyše. Ako si grilovačku užiť, aj keď práve teraz diétujete alebo len holdujete zdravému životnému štýlu? Vyskúšajte naše skvelé diétne recepty, s ktorými vašej štíhlej línii žiadna ujma nehrozí.

Jednoduché recepty sme postavili na dostupných a hlavne sezónnych potravinách. Dôvody, prečo si v obchodoch a na trhoch vyberať potraviny podľa aktuálnej sezóny, sme si vymenovali už v minulom článku, podľa ktorého ste si mohli pripraviť hneď tri druhy jarných nátierok - https://www.ketodiet.sk/clanky/blog/sezonny-jedalnicek-i-jarne-natierky/ . Ako sa však hovorí, opakovanie je „matkou múdrosti“. Sezónne potraviny sú teda kvalitnejšie, zaručene čerstvé, plné chuti, vitamínov a minerálnych látok. Navyše ich nákupom podporíte miestnych farmárov a ešte ušetríte.

Podľa sezóny si vyberajte hlavne základ svojho zdravého jedálneho lístka, a to zeleninu. Práve dostatok zeleniny vám pomôže ľahšie stráviť porcie mäsa, ktoré si nielen na grilovačkách doprajete. Najmä hovädzí steak vaše trávenie dosť potrápi, takže ak grilujete večer, siahnite radšej po inom mäse, ľahším hydinovým alebo jemnejšej rybe.

3 diétne recepty na letné grilovanie

Všetky recepty si môžete dopriať už od 2. kroku diétneho plánu KetoDiet.

Grilovaný pstruh s cesnakom a listami zeleru

Namiesto klasického steaku si z čas na čas ugrilujte rybu. Nie je nič jednoduchšie, ako svoj obľúbený druh zabaliť do alobalu a pridať dostatok čerstvej zeleniny alebo byliniek. Vyskúšajte ľahkého pstruha, ktorého stačí „naplniť“ cesnakom a listami zeleru.

Ako na to?

Pripravte si alobal a položte si naň umytú, osušenú a vypitvanú rybu. Celú ju potrite kvalitným olivovým olejom a citrónovou šťavou. Okolo ryby i dovnútra pridajte nakrájaný cesnak, odvážni pokojne celé strúčiky, a pár zelených listov zeleru. Dochuťte soľou, korením a obľúbenými bylinkami. Skvele sem pasujú napríklad tymia

n alebo rozmarín. Rybu potom do alobalu zabaľte a položte na rozpálený gril. V polovici grilovania, t. j. po 10 minútach, ju obráťte a za približne ďalších 10 minút ju máte hotovú.

K rybe podávajte akékoľvek druhy grilovanej zeleniny, prípadne si dajte celozrnné pečivo, ktorému sa nemusíte vyhnúť ani počas diéty. Ak si strážite obsah sacharidov v strave, siahnite po tmavom proteínovom chlebe.

Prečo cesnak?

Cesnak sa odjakživa používa ako dezinfekcia. Obsahuje však aj veľa vitamínu C a skupiny B, z minerálov potom jód a selén. Poznáte ho ako silný a účinný prírodný antioxidant aj antibiotikum, ktorý súčasne posilňuje imunitu, pomáha vyrovnať hladinu cholesterolu a pozitívne pôsobí na trávenie. Svoje až liečivé účinky, hlavne vysoký obsah sírnej zlúčeniny alicín, si však zachováva hlavne pri konzumácii za surova. Tepelnou úpravou ich mnoho stratí. Takže komu nevadí nepekná vôňa, vyhráva.

Prečo zeler?

Vedeli ste, že zelerové listy obsahujú veľkú dávku vitamínu A? A keď si okrem listov dáte aj buľvu zeleru, dostanete do svojho tela vitamín C aj vitamíny zo skupiny B, z minerálnych látok potom horčík, draslík, vápnik, železo, sodík aj kyselinu listovú. Zeler na rozdiel od cesnaku pri tepelnej úprave obsah dôležitých živín nestráca. Navyše pomôže vaše telo zbaviť škodlivín a znížiť hladinu cholesterolu i krvného tlaku, podporí chudnutie a môže byť nápomocný pri prevencii rakoviny žalúdka.

Grilovaný syr HALLOUMI s baklažánom, cuketou a paradajkami

Ako ste si možno už všimli, KetoDiet výživová poradkyňa Martina Dvořáková na svojom Instagrame @ketomartinahttps://www.instagram.com/ketomartina/ odporúčala na grilovanie Halloumi Cheese. Syr pôvodom z Cypru má pre keto a low carb stravovanie úplne skvelé nutričné hodnoty. V 100 g je totiž 25 g bielkovín a iba 0,5 g sacharidov.

Ako na to?

Jednoduchšie to už byť nemôže. Halloumi totiž najlepšie chutí len tak na sucho ugrilovaný a na rozdiel od väčšiny syrov si aj pri tepelnej úprave zachová svoj tvar, preto nie je nutné ho do ničoho baliť. Porciovaný ho teda položte rovno na gril a nechajte z každej strany pár minút dozlatista opiecť.

Ako príloha k nemu výborne ladí práve sezónna zelenina, a to cuketa, baklažán alebo paradajky. Zeleninu stačí pred samotným grilovaním pokvapkať kvalitným olivovým olejom a pridať obľúbené korenie a bylinky. Vyskúšajte tymian, rozmarín, oregano alebo lisovaný cesnak.

Prečo cuketu?

Cuketa obsahuje minimum kalórií, zato však veľkú dávku minerálov, napríklad horčíka aj sodíka, a vitamíny skupiny B. Preto sa skvele hodí do redukčnej diéty. Z cukety alebo cukiny pripravíte skvelé polievky, nátierky, „cestoviny“ - https://www.ketodiet.sk/recepty/detail/cuketove-spagety-s-restovanou-hlivou-a-proteinovymi-medailonikmi/, placky, len tak ju ugrilujete alebo upečiete vláčny múčnik. Pozitívne pôsobí na trávenie, imunitu a vďaka vysokému obsahu vody prečisťuje obličky.

Prečo baklažán?

Baklažán sa právom radí medzi superpotraviny. Je totiž nabitý vitamínmi a minerálmi. Obsahuje betakarotén a vitamíny skupiny B na posilnenie imunity a zníženie hladiny cholesterolu. Z minerálov nám dodá dôležitý draslík, horčík, zinok aj železo. Baklažán má rovnako ako cuketa nízku kalorickú hodnotu, v tele pôsobí protizápalovo, posilňuje imunitu a navyše pomáha mozgu odolávať starnutiu.

Prečo paradajka?

Paradajka sa dá v kuchyni využiť na mnoho spôsobov a zároveň je jedným z najsilnejších antioxidantov. Vďaka červenému farbivu, tzv. lykopénu pochytá veľké množstvo tzv. voľných radikálov v tele. Pozitívne pôsobí na trávenie, imunitu, znižuje hladinu cholesterolu a krvného cukru. Okrem toho má pozitívne účinky na pokožku, ktorú pomáha vyhladzovať. Vyskúšajte raz miesto uhorky na unavené oči položiť plátky paradajok.

Osviežujúca bomba! Letný šalát s melónom, uhorkou a fetou

Nemáte radi mäso? Nevadí. Pre vás mám výborný recept na svieži sezónny šalát, po ktorom sa na každej grilovacej párty len zapráši. Jeho príprava navyše nezaberie viac ako 15 minút.

Ako na to:

Vodný melón, šalátovú uhorku a syr feta si nakrájajte na kocky. Vo veľkej mise premiešajte a prihoďte natrhané lístky čerstvej mäty a bazalky. Šalát na záver premiešajte s domácou zálievkou vinaigrette a je hotový.

Na zálievku vinaigrette použite:

  • 2 polievkové lyžice olivového oleja,
  • 2 polievkové lyžice limetkovej šťavy,
  • 1 polievkovú lyžica medu (tú v diétnom pláne vynechajte),
  • soľ a korenie podľa chuti.

TIP! Pre výraznejšiu chuť zálievky si ju pripravte, než začnete krájať zeleninu, aby si chute stihli „sadnúť“.

Prečo vodný melón a uhorku?

Okrem dôležitých vitamínov a minerálov, vlákniny v melóne a bielkovín v prípade uhorky tvorí oba druhy zeleniny z veľkej časti voda – pri melóne je to 93 % a uhorky dokonca 96 %. Vedeli ste, že práve jedlá s vysokým obsahom vody vás rýchlejšie zasýtia, takže ich dokážete zjesť menšie množstvo na posedenie? Preto sa skvele hodia do diéty. Z osviežujúceho šalátu sa teda nielen najete, ale podporíte aj svoj pitný režim a pomôžete tak predísť dehydratácii organizmu.

Letné menu vôbec nie je nuda, čo poviete? A variácií zdravých šalátov existuje neúrekom. Vykúzlite si zakaždým iný a dochuťte ho jednoduchými domácimi diétnymi zálievkami - https://www.ketodiet.sk/clanky/blog/dietne-zalievky-na-salat-do-5-minut/

Dobrú chuť!

ZDROJ: www.ketodiet.sk

#ketodiet

#recepty

#inspiracia

#fit_do_plaviek

Začni písať komentár...

Odošli