rockjane200
    Správa bola zmenená    25. okt 2021    

    #recepty #vegetarianskerecepty Brokolicove fašírky 🙂

    Vacsie navstevy (nad 15ludi) riesim rada stolovanim formou svedskych stolov. K tomu mi sluzia najma recepty na chutne natierky, ktorymi mozno bud plnit jednohubky, ci kosicky alebo pouzit na oblozene chlebicky. Overene mam najma sunkovu penu, penu z lososa, vajickovu kremovitu a mexicku natierku. Tieto natierky maju vzdy uspech. #recepty na natierky mozno najst tu- https://recepis.sk/2020/01/17/luxusne-natierky-...

    #pecenie aj pre zaciatocnicky.
    #vianoce #recepty vsetky vianočné recepty v skupinke, si vitana❤stastne, sladke pecenie
    https://www.modrykonik.sk/group/8057/?query=%23...

    domichrumi
    Správa bola zmenená    8. sep 2019    

    Nedeľa je ten správny deň na slivkový koláč s posýpkou. 😋😍

    Koláč som robila z domácich vajíčok, sliviek a ako inak aj medu. 🥚🍒🍯Konečný výsledok je naozaj veľmi chutný, takže mi neostáva nič iné iba vám ho odporúčiť 😜👌
    .

    Na cesto budeme potrebovať:🍯
    2 vajcia, 120g maslo, 100g med (ale pokojne dajte aj viac mne sa cesto zdalo málo sladké…. ak ale nie ste zvyknutý sladiť tak to bude akurát) med môžete nahradiť aj cukrom, prípadne iným sladidlom, ktoré máte doma, 2dcl mlieko, 400g polohrubá múka, citrónová kôra, štipka soli, 1 vanilkový cukor a 1 prášok do pečiva.
    .

    Na posýpku budeme potrebovať:🍯
    100g masla, a rovnaké množstvo cukru a hrubej múky, spolu zmiešame a vytvarujeme do tuhšej posýpkovej hmoty.
    .

    A ako zlatý klinec - slivky! 😊🙏🏻🍯
    .

    Postup: 🍯
    roztopené maslo vyšľaháme s vajciami a medom, prileje mlieko a nakoniec vsypeme všetky suché suroviny a vymiešame tuhé cesto. Husté cesto rozotrieme na vymastený a vysypaný plech a na vrch poukladáme vykôstkované slivky (podľa sezóny aj čerešne, čučoriedky...atď) a nakoniec posypeme mrveničkou 😊

    Dobrú chuť 😜

    #recepty #receptysmedom #vcelarovedeti

    foxylady13
    22. jan 2019    Čítané 256x

    Je vám zima? Skúste Low Carb potraviny, ktoré vás krásne zahrejú

    V chladných zimných mesiacoch náš organizmus prirodzene stagnuje. Spomaľuje sa metabolizmus, máme menej energie, cítime sa unavení a nechce sa nám moc hýbať. Telo sa menej prekrvuje, preto je nám väčšia zima a túžime tak po zahriatí. Najradšej by sme si zaliezli do perín a nevyliezli skôr ako na jar. Na to, aby sa telo zohrialo, potrebujeme veľa energie. A my ho môžeme podporiť správne zostaveným jedálnym lístkom, v ktorom nebudú chýbať „zahrievacie“ potraviny. Tie telu v boji s chladom hravo pomôžu, dodajú mu energiu, podporia obranyschopnosť a navyše dokážu až o 15 % zrýchliť metabolizmus. Zrýchli sa tým aj spaľovanie a tuky budú krásne miznúť.

    Prepnite svoj vnútorný termostat na zahrievanie

    Určite ste už o potravinách, ktoré nás zahrievajú, alebo, naopak, ochladzujú, niekedy počuli. So schopnosťou potravín vyvolávať po ich zjedení pocity tepla alebo chladu v tele už niekoľko tisíc rokov pracujú staré východné civilizácie, dopodrobna sa nimi zaoberá tradičná čínska medicína a ajurvéda. Po informácie však nemusíme chodiť zase tak ďaleko, aj naši predkovia vnímali vplyv potravín na telo a jeho zdravie počas rôznych ročných období a svojimi poznatkami sa aj riadili.

    Jedlo samotné má pre organizmus zahrievací efekt. Pri trávení potravy totiž vyvíjame energiu, ktorá produkuje v tele teplo. Preto je v chladných mesiacoch potrebné pravidelne jesť a hlavne nehladovať. Niektoré potraviny vyžadujú na svoje spracovanie viac energie, majú takzvaný termogénny efekt. A práve zahrievacie čiže termogénne potraviny majú vplyv nielen na zvýšenie tepla v organizme, ale aj na množstvo spálených kalórií. Čo by teda nemalo v našej zimnej strave chýbať?

    Zahrejte sa proteínmi

    Najúčinnejší termogénny efekt majú potraviny s vysokým obsahom bielkovín ( https://www.ketodiet.sk/eshop/ )  . Telo má s ich spaľovaním najviac práce a pri ich trávení nám vnútri pekne zakúri. Podľa výskumov majú potraviny bohaté na bielkoviny oveľa väčší zahrievací efekt než jedlo s vysokým obsahom sacharidov alebo s vysokým obsahom tuku. A tak siahnite radšej po tých nízkosacharidových.

    Cez zimu si doprajte mäso, najlepšie hydinové, jahňacie a divinu a nevynechávajte ani ryby, ktoré sú na bielkoviny naozaj bohaté. Ak nie ste práve mäsoví, dajte šancu tofu alebo tempehu. Dostatok bielkovín síce obsahujú aj mliečne výrobky, tie však telo skôr ochladzujú, preto ak si ich chcete dopriať, kombinujte ich s korením, ktoré v tele docielia pocitov tepla. Do mlieka pridajte napríklad škoricu, kurkumu či zázvor. Do tvarohu potom zamiešajte chren alebo cesnak a môžete sa tešiť na výbornú nátierku.

    Zelenina ako vitamíny a sveter v jednom

    Aj zelenina dokáže navodiť pocit tepla, len je potrebné vybrať tú správnu. Zabudnite na studené šaláty, zeleninu je v zime vhodné konzumovať tepelne upravenú. Skúste najrôznejšie zapekanie - https://www.ketodiet.sk/clanky/blog/sezonny-jedalny-listok-iv-zimne-zapekanie/, dusenie aj grilovanie. Zahrievací efekt ešte navyše podporíte správnym výberom korenia. K zelenine pridajte tymian, kurkumu alebo zázvor a naozaj si pochutnáte.

    Do svojej stravy zaraďte kvasenú zeleninu, samozrejme tú bez pridaného cukru. Nielenže dokonale zahreje, ale vďaka baktériám mliečneho kvasenia podporí aj vašu imunitu. A to sa v zime určite hodí. Do kvasenej zeleniny sa často pridáva chren, svojou pikantnou chuťou nás dokáže poriadne rozpáliť, podporí krvný obeh a pre svoj vysoký obsah vitamínu C ( https://www.ketodiet.sk/p/ketodiet-vitamin-c-90-tabliet-1/ )  je skvelým pomocníkom aj v boji proti nachladnutiu. 

    A aká zelenina je v zime najvhodnejšia?

    Stavte hlavne na tú sezónnu:

    • kel
    • tekvica
    • fenikel
    • paštrnák
    • špenát
    • pór
    • cesnak
    • cibuľa

    Polievka je základ

    Už naše babičky a určite aj ich babičky sa tohto pravidla držali. Obzvlášť v chladnom počasí im na stole nikdy nechýbala pekne výdatná teplá polievka (https://www.ketodiet.sk/clanky/blog/sezonny-jedalny-listok-iii-jesenne-polievky-ktore-zahreju/) , často aj ako hlavné jedlo dňa.

    Na zahriatie sú ideálne pomaly varené vývary, a to mäsové aj zeleninové. Poriadnu porciu bielkovín a vitamínov do seba dostanete aj s proteínovou polievkou -https://www.ketodiet.sk/c/proteinove-polievky/ , skúste napríklad paradajkovú minetrone - https://www.ketodiet.sk/recepty/detail/proteinova-polievka-minestrone/ . Teplú polievku si môžete pokojne dopriať hneď ráno a v brušku budete mať pekne teplučko.

    Nezabudnite na korenie

    Ku skvelým zahrievačom patria aj niektoré korenia, preto by v strave určite nemali chýbať. A čo vám najviac rozprúdi krv?

    • kurkuma
    • čili
    • horčica
    • čierne korenie
    • rasca
    • ženšen
    • oregano
    • rozmarín
    • aníz
    • škorica
    • klinček

    Náš tip: Do kokosového mlieka pridajte štipku kurkumy, škorice a trochu nastrúhaného zázvoru alebo štipku kajenského korenia (čili), priveďte do varu a chvíľu zohrievajte. Za chvíľu budete mať nápoj, čo rýchlo zahreje a postaví na nohy.

    Pite teplé bylinkové čaje

    Uvarte si čaj z byliniek, sú skvelou voľbou nielen na zahriatie, ale pomôžu aj proti niektorým zdravotným neduhom. Vhodný je tymian, materina dúška i harmanček, tieto tri bylinky majú aj veľa spoločného, pôsobia veľmi dobre na trávenie a pomôžu udržať na uzde aj baktérie a vírusy.

    Zahrievací efekt má takisto aj kvet podbeľa, lipy a čiernej bazy, siahnite po nich, keď sa necítite úplne vo svojej koži. Skúste aj ginko biloba, ktoré pekne rozprúdi váš krvný obeh.

    Nezabudnite ani na zázvor, ktorý výborne pôsobí aj proti baktériám. Po vypití zázvorového čaju pocítite o chvíľu príjemné teplo po celom tele. Použite ho aj ako korenie do mäsových a zeleninových jedál.

    Zdravé tuky

    Telesnú teplotu pomáhajú regulovať aj zdravé tuky, ak ich máte v strave dostatok, nebudete chlad pociťovať. Do jedálneho lístka tak nezabudnite zaradiť semienka a orechy. Mandle, kokos, lieskové alebo vlašské oriešky si pridajte napríklad do proteínovej kaše (https://www.ketodiet.sk/c/proteinove-kase/) alebo vášho obľúbeného smoothie (https://www.ketodiet.sk/c/proteinove-smoothie/) a hneď budete mať zdravé a výdatné raňajky. Konopné, ľanové, slnečnicové a tekvicové semienka zase skvele doplnia teplý zeleninový šalát.

    Pretože si na prvé jarné lúče ešte chvíľu počkáme, zahrejte sa dobrým jedlom. Ponuka potravín, ktoré vám proti pocitu chladu pomôžu, je naozaj pestrá, a tak sa nebojte byť v kuchyni kreatívni.

    ZDROJ: www.ketodiet.sk

    Autor: Iva Karlovská

    Foto: Iva Karlovská, KetoDiet

    foxylady13
    20. dec 2018    Čítané 272x

    Ako na pohodový Štedrý deň bez zbytočných kalórií

    Ešte než zasadnete k štedrovečernej večeri, čaká vás deň plný rozprávok, radostí, ale tiež množstvo nezdravých lákadiel. Ako sa diétnym prechmatom vyhnúť a užiť si pohodové Vianoce bez pocitu „ťažkého brucha“? Skúste to napríklad s vianočným harmonogramom, ktorý pre vás pripravila Nikola z KetoDiet, a naozaj ľahučkým sviatočným menu.

    Štedrý deň krok za krokom

    Aby ste si užili Vianoce bez stresu, berte všetko s nadhľadom. Nezáleží predsa na tom, že ste nestihli utrieť prach zo všetkých poličiek, umyť okná a napiecť 20 druhov koláčov. Najdôležitejšie je, aby ste sa vy sami dobre naladili. Pri tom vám môže dosť dobre pomôcť aj trochu plánovania. Ak máte plány v obľube, zasadnite deň vopred s rodinou k spoločnej večeri a dajte hlavy dokopy. Ako by mali tohtoročné Vianoce prebiehať a kto si čo zoberie na starosť?

    Môžete si skúsiť vytvoriť svoj vlastný vianočný časový harmonogram. Môžete sa napríklad inšpirovať tým naším. Ku každému riadku sa navyše hodí dopísať meno člena rodiny, ktorý bude „kapitánom“ danej aktivity. Aj svoj rozvrh však berte len ako návod, aby ste sa nedostali pod tlak v prípade nezdaru, alebo si do neho pre istotu presné časy nepíšte vôbec a bavte sa.

    Vianočný harmonogram

    Dopoludnia

    08.30 – raňajky – vianočný čokoládový puding proste musíte ochutnať

    09.30 – zdobenie stromčeka

    10.30 – sledovanie obľúbených rozprávok a desiata – vytipujte si v televíznom programe napríklad 2 až 3 obľúbené rozprávky a zaraďte ich podľa vysielacieho času do svojho rozvrhu

    11.30 – príprava sviatočnej polievky – bude hrášková alebo zeleninová?

    12.00 – spoločný rodinný obed (alebo na Štedrý deň držíte pôst, aby ste videli zlaté prasiatko?)

    Popoludní

    13.00 – prechádzka v prírode alebo po meste, prípadne bežkovanie, ak nás tento rok čakajú biele Vianoce

    15.00 – krájanie červených jabĺčok, ktoré rovno využijete ako olovrant

    Komu nebude na desiatu jablko stačiť, dá si proteínové čipsy (https://www.ketodiet.sk/c/proteinove-cipsy/) s cesnakovo-syrovou nátierkou alebo ochutná niektoré zo zdravých kúskov cukroviniek (https://www.ketodiet.sk/clanky/blog/ako-si-pochutnat-na-vianocnych-cukrovinkach-a-nepribrat/)

    15.30 – púšťanie lodičiek zo škrupín

    16.30 – príprava večere

    Večer

    18.00 – štedrovečerná večera

    19.30 – rozbaľovanie darčekov

    20.30 – rozprávková pohoda alebo prechádzka na čerstvom vzduchu na „polnočnú“

    Rada nad zlato

    Doprajte si voľno na 1. sviatok vianočný. „Toto pravidlo u nás platí už niekoľko rokov
    a hodlám sa ho dodržať aj tento rok,“ hovorí Nikola. Urobte si jednoducho domácu pohodu.
    A nemusíte ani variť, ak vám zostane niečo zo včerajška. Alebo do svojho jedálneho lístka zaraďte niektoré z ketojedál (https://www.ketodiet.sk/eshop/), ktoré budete mať hotové raz-dva. Rodinné návštev a stretnutia s priateľmi si naplánujte až od „Štefana“.

    Vianočné menu ľahko

    S Vianocami, ktoré vám nenarobia kilá navyše, ste určite začali už na začiatku decembra, keď ste si upiekli zdravšie sladké pečivo. Vezmite tento rok za iný koniec aj svoje vianočné menu. Naše výživové poradkyne pripravili pre tých z vás, ktorí už nie sú v diétnom režime, celodenné menu, na ktorom si pochutíte a zároveň sa budete cítiť skvele. Navyše môžete mať celý deň poruke nakrájanú zeleninu, prípadne ovocie, aby ste ľahšie odolali ochutnávaniu – napríklad pri natieraní chlebíčkov nátierkou.

    Raňajky

    Vianočný čokoládový puding

    Potrebujeme:

    -2 vrecúška proteínového pudingu s príchuťou čokolády (https://www.ketodiet.sk/p/proteinovy-puding-s-cokoladovou-prichutou-7-porcii/)
    -400 ml polotučného mlieka
    -2 lyžice sušených brusníc bez pridaného cukru
    -3 lyžice nasekaných vlašských orechov
    -4 kocky 80 % čokolády

    Postup:

    Vlašské orechy, brusnice aj tmavú čokoládu si najprv nasekajte nahrubo, pripravte do mištičky a pustite sa do pudingu – zmes na proteínový puding zmiešajte s vlažným mliekom a habarkou dôkladne rozmiešajte. Puding nechajte asi 20 minút zľahka stuhnúť (občas zamiešajte) a až potom do neho pridajte nasekané ingrediencie. Výnimočne môžete do pudingu pridať pár kvapiek brandy, aby bol výnimočný. Vzniknutú zmes opatrne vlejte do silikónových formičiek (napr. na muffiny), ktoré ste si predtým dôkladne vytreli kokosovým tukom, a dajte do chladničky stuhnúť aspoň na 2 hodiny, najlepšie cez noc. Pred vyklápaním najprv nožom opatrne oddeľte puding od formičky, prípadne si pomôžte teplou vodou. Aby puding lahodil oku, môžete ho ozdobiť orechmi.

    Nie ste na puding? Vyskúšajte druhý sladký recept. Alebo si môžete dopriať oba, keď si dáte jeden na raňajky a druhý na dopoludňajšiu desiatu.


    Pečené hrušky s domácim müsli a gréckym jogurtom

    Potrebujeme:

    -2 veľké hrušky
    -2 lyžice čakankového sirupu
    -50 g pekanových orechov
    -6 tenkých plátkov masla
    -mletú škoricu

    Na chrumkavé domáce müsli:

    -100 g orechov podľa chuti (vlašské, pekanové, kešu...)
    -80 g nasekaných mandlí
    -120 g ovsených vločiek
    -1 lyžicu nasekaných tekvicových semienok
    -1 lyžicu medu
    -2 lyžice strúhaného kokosu
    -60 g masla

    A ako vrchol dokonalých raňajok pridajte 2 tégliky gréckeho jogurtu.

    Postup:

    Koláčovú formu si vymažte maslom. Hrušky nakrájajte na plátky a tie poukladajte do vymastenej formy. Hrušky polejte čakankovým sirupom, posypte pekanovými orechmi
    a škoricou.

    Rúru si predhrejte na 160 °C a začnite s prípravou domáceho müsli. Vo väčšej miske zmiešajte najprv všetky suché ingrediencie, potom zalejte medom a rozpusteným maslom a premiešajte. Zmes nasypte na plech na papier na pečenie alebo do zapekacích misiek.

    Formu s hruškami aj zapekacie mištičky pečte v rúre na 160 °C pokojne naraz, a to asi 20 až 30 minút. Chuť pečených hrušiek s domácim müsli podčiarkne studený grécky jogurt. Servírovať môžete napríklad tak, že do misky dáte jogurt, naň pečené hrušky zaliate šťavou, ktorá sa z nich vypiekla, a navrch nasypete müsli.

    Obed

    Vianočná hrášková polievka

    Potrebujeme:

    -400 g mrazeného hrášku
    -1 stredne veľká cibuľa
    -1 lyžica masla
    -3/4 l čistého kuracieho vývaru
    -1 téglik smotany na varenie
    -soľ
    -biele korenie
    -petržlenová vňať
    -4 plátky celozrnného toastového chleba

    Postup:

    Nadrobno nakrájanú cibuľu nechajte v hrnci na masle zosklovatieť, pridajte prepláchnutý hrášok, prilejte vývar a varte približne 15 minút. Potom polievku dôkladne rozmixujte. Prilejte smotanu a za stáleho miešania varte ešte 5 minút. Podľa svojej chuti osoľte a okoreňte.

    Z toastového chleba si povykrajujte vianočné motívy (alebo ho nakrájajte klasicky na kocky) a opekajte asi na 15 minút v rúre. Ak máte radi krutóny viac chrumkavé, opečte ich ešte na panvici na kúsku masla. Polievku môžete ozdobiť zelenou petržlenovou vňaťou alebo smotanou a podávať s vianočným toastom.

    Ak neholdujete strukovinám, vyskúšajte inú polievku. Čo tak napríklad zeleninovú?

    Zeleninová polievka s „celestínskymi“ ketorezancami

    Potrebujeme:

    -¾ l zeleninového vývaru
    -5 zemiakov
    -4 stredne veľké mrkvy
    -1 pór
    -1 cibuľu
    -1 polievkovú lyžicu ligurčeka
    -1 lyžicu zelerovej alebo petržlenovej vňate
    -soľ
    -štipku rasce

    Postup:

    Všetku zeleninu nakrájajte na väčšie kusy a vložte do hrnca so zeleninovým vývarom. Pridajte rascu, ligurček, zelerovú alebo petržlenovú vňať a varte domäkka. Potom všetko rozmixujte ponorným mixérom a dosoľte.

    Namiesto klasických celestínskych rezancov si pripravte ketorezance. Poslúži vám na to proteínová omeleta sa slaninovou príchuťou (https://www.ketodiet.sk/p/proteinova-omeleta-so-slaninovou-prichutou-7-porcii/), ktorú pripravíte podľa návodu a pokrájate do tvaru širokých rezancov. Tie potom servírujte s polievkou.

    Popoludňajšie „maškrtenie“
    Ak vám nebude na olovrant stačiť tradičné rozkrojené jablko, skúste si urobiť našu obľúbenú nátierku a dať si ju ako dip k našim proteínovým čipsom (https://www.ketodiet.sk/c/proteinove-cipsy/).
    Cesnakovo-syrový dip k proteínovým čipsom KetoDiet
    Potrebujeme:
    -200 g syra Gervais
    -150 g nastrúhanej goudy
    -2 polievkové lyžice bieleho jogurtu
    -1 ks väčšej mrkvy
    -¼ lyžičky čili korenia
    -mleté čierne korenie
    -soľ
    -2 až 3 strúčiky cesnaku

    Postup:
    Umytú a oškrabanú mrkvu nastrúhajte najemno. Cesnak olúpte a roztlačte. Mrkvu a cesnak zmiešajte so syrom Gervais, nastrúhanou goudou a jogurtom. Podľa chuti osoľte a okoreňte.

    Štedrovečerná večera

    Kapor v cesnakovo-zázvorovej marináde

    Potrebujeme:

    -4 ks kaprích filiet s kožou (môžu byť aj podkovy)
    -4 strúčiky cesnaku
    -1 lyžičku sušeného zázvoru
    -1 lyžičku soli
    -2 lyžice citrónovej šťavy
    -0,5 dl repkového oleja
    -olej alebo masť na plech

    Postup:

    Na marinádu zmiešajte prelisovaný cesnak, zázvor, soľ, citrónovú šťavu a olej. Vidličkou vyšľahajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja. Touto marinádou potrite kaprie filety
    a nechajte odležať aspoň 2 hodiny, najlepšie cez noc v chladničke.

    Na plechu v rúre rozohrejte masť alebo olej. Do rozohriateho tuku vložte porcie kapra
    a pečte na 200 °C cca 30 minút. V polovici pečenia porcie obráťte.

    Podávať môžete so zemiakovo-batatovým šalátom.

    Batatovo-zemiakový šalát

    Potrebujeme:

    -4 menšie sladké zemiaky
    -3 zemiaky
    -1 červenú cibuľu
    -2 jarné cibuľky
    -3 stredne veľké nakladané uhorky
    -1 balenie kyslej smotany (250 g)
    -150 g šunky od kosti
    -3 vajcia z voľného chovu (uvarené natvrdo)
    -soľ
    -korenie
    -1 lyžičku dijonskej horčice  

    Na domácu majonézu:

    -2 žĺtky
    -½ až ¾ hrnčeka olivového oleja
    -1 lyžička citrónovej šťavy
    -1 lyžičku vínneho octu
    -1/2 lyžičky dijonskej horčice
    -soľ

    Postup:

    Sladké zemiaky i zemiaky uvarte v šupke.

    Medzitým si pripravte domácu majonézu: do vyššej nádoby vložíte všetky ingrediencie
    a pomocou ručného šľahača zmes pomaly vyšľahajte (pohybujte pozvoľna mixérom hore
    a dole), kým sa nevytvorí majonéza. Hotovú majonézu nechajte vychladnúť v chladničke.

    Uvarené bataty a zemiaky ošúpte, nakrájajte na malé kocky a vložte do väčšej misy.

    Pridajte najemno nakrájanú cibuľu aj jarnú cibuľku, šunku, na kocky nakrájané vajcia, najemno nakrájané nakladané uhorky, kyslú smotanu, domácu majonézu, soľ a korenie
    a všetko dôkladne a opatrne premiešajte.

    Nechajte cez noc odležať v chladničke a podávajte napríklad s naším kaprom v cesnakovo-zázvorovej marináde.

    Všetky recepty nájdete aj v našom receptári (https://www.ketodiet.sk/recepty/?sort=od_nejnovejsich&q=&searchrecipes=hledat).

    Šťastné a veselé Vianoce so štíhlou líniou!

    ZDROJ: www.ketodiet.sk

    foxylady13
    21. júl 2018    Čítané 158x

    Sezónny jedálny lístok II: Diétne letné grilovanie

    K teplým letným večerom neodmysliteľne patrí grilovanie. Jedni sa ho nemôžu dočkať, iných zožiera obava z kilogramov navyše. Ako si grilovačku užiť, aj keď práve teraz diétujete alebo len holdujete zdravému životnému štýlu? Vyskúšajte naše skvelé diétne recepty, s ktorými vašej štíhlej línii žiadna ujma nehrozí.

    Jednoduché recepty sme postavili na dostupných a hlavne sezónnych potravinách. Dôvody, prečo si v obchodoch a na trhoch vyberať potraviny podľa aktuálnej sezóny, sme si vymenovali už v minulom článku, podľa ktorého ste si mohli pripraviť hneď tri druhy jarných nátierok - https://www.ketodiet.sk/clanky/blog/sezonny-jedalnicek-i-jarne-natierky/ . Ako sa však hovorí, opakovanie je „matkou múdrosti“. Sezónne potraviny sú teda kvalitnejšie, zaručene čerstvé, plné chuti, vitamínov a minerálnych látok. Navyše ich nákupom podporíte miestnych farmárov a ešte ušetríte.

    Podľa sezóny si vyberajte hlavne základ svojho zdravého jedálneho lístka, a to zeleninu. Práve dostatok zeleniny vám pomôže ľahšie stráviť porcie mäsa, ktoré si nielen na grilovačkách doprajete. Najmä hovädzí steak vaše trávenie dosť potrápi, takže ak grilujete večer, siahnite radšej po inom mäse, ľahším hydinovým alebo jemnejšej rybe.

    3 diétne recepty na letné grilovanie

    Všetky recepty si môžete dopriať už od 2. kroku diétneho plánu KetoDiet.

    Grilovaný pstruh s cesnakom a listami zeleru

    Namiesto klasického steaku si z čas na čas ugrilujte rybu. Nie je nič jednoduchšie, ako svoj obľúbený druh zabaliť do alobalu a pridať dostatok čerstvej zeleniny alebo byliniek. Vyskúšajte ľahkého pstruha, ktorého stačí „naplniť“ cesnakom a listami zeleru.

    Ako na to?

    Pripravte si alobal a položte si naň umytú, osušenú a vypitvanú rybu. Celú ju potrite kvalitným olivovým olejom a citrónovou šťavou. Okolo ryby i dovnútra pridajte nakrájaný cesnak, odvážni pokojne celé strúčiky, a pár zelených listov zeleru. Dochuťte soľou, korením a obľúbenými bylinkami. Skvele sem pasujú napríklad tymia

    n alebo rozmarín. Rybu potom do alobalu zabaľte a položte na rozpálený gril. V polovici grilovania, t. j. po 10 minútach, ju obráťte a za približne ďalších 10 minút ju máte hotovú.

    K rybe podávajte akékoľvek druhy grilovanej zeleniny, prípadne si dajte celozrnné pečivo, ktorému sa nemusíte vyhnúť ani počas diéty. Ak si strážite obsah sacharidov v strave, siahnite po tmavom proteínovom chlebe.

    Prečo cesnak?

    Cesnak sa odjakživa používa ako dezinfekcia. Obsahuje však aj veľa vitamínu C a skupiny B, z minerálov potom jód a selén. Poznáte ho ako silný a účinný prírodný antioxidant aj antibiotikum, ktorý súčasne posilňuje imunitu, pomáha vyrovnať hladinu cholesterolu a pozitívne pôsobí na trávenie. Svoje až liečivé účinky, hlavne vysoký obsah sírnej zlúčeniny alicín, si však zachováva hlavne pri konzumácii za surova. Tepelnou úpravou ich mnoho stratí. Takže komu nevadí nepekná vôňa, vyhráva.

    Prečo zeler?

    Vedeli ste, že zelerové listy obsahujú veľkú dávku vitamínu A? A keď si okrem listov dáte aj buľvu zeleru, dostanete do svojho tela vitamín C aj vitamíny zo skupiny B, z minerálnych látok potom horčík, draslík, vápnik, železo, sodík aj kyselinu listovú. Zeler na rozdiel od cesnaku pri tepelnej úprave obsah dôležitých živín nestráca. Navyše pomôže vaše telo zbaviť škodlivín a znížiť hladinu cholesterolu i krvného tlaku, podporí chudnutie a môže byť nápomocný pri prevencii rakoviny žalúdka.

    Grilovaný syr HALLOUMI s baklažánom, cuketou a paradajkami

    Ako ste si možno už všimli, KetoDiet výživová poradkyňa Martina Dvořáková na svojom Instagrame @ketomartinahttps://www.instagram.com/ketomartina/ odporúčala na grilovanie Halloumi Cheese. Syr pôvodom z Cypru má pre keto a low carb stravovanie úplne skvelé nutričné hodnoty. V 100 g je totiž 25 g bielkovín a iba 0,5 g sacharidov.

    Ako na to?

    Jednoduchšie to už byť nemôže. Halloumi totiž najlepšie chutí len tak na sucho ugrilovaný a na rozdiel od väčšiny syrov si aj pri tepelnej úprave zachová svoj tvar, preto nie je nutné ho do ničoho baliť. Porciovaný ho teda položte rovno na gril a nechajte z každej strany pár minút dozlatista opiecť.

    Ako príloha k nemu výborne ladí práve sezónna zelenina, a to cuketa, baklažán alebo paradajky. Zeleninu stačí pred samotným grilovaním pokvapkať kvalitným olivovým olejom a pridať obľúbené korenie a bylinky. Vyskúšajte tymian, rozmarín, oregano alebo lisovaný cesnak.

    Prečo cuketu?

    Cuketa obsahuje minimum kalórií, zato však veľkú dávku minerálov, napríklad horčíka aj sodíka, a vitamíny skupiny B. Preto sa skvele hodí do redukčnej diéty. Z cukety alebo cukiny pripravíte skvelé polievky, nátierky, „cestoviny“ - https://www.ketodiet.sk/recepty/detail/cuketove-spagety-s-restovanou-hlivou-a-proteinovymi-medailonikmi/, placky, len tak ju ugrilujete alebo upečiete vláčny múčnik. Pozitívne pôsobí na trávenie, imunitu a vďaka vysokému obsahu vody prečisťuje obličky.

    Prečo baklažán?

    Baklažán sa právom radí medzi superpotraviny. Je totiž nabitý vitamínmi a minerálmi. Obsahuje betakarotén a vitamíny skupiny B na posilnenie imunity a zníženie hladiny cholesterolu. Z minerálov nám dodá dôležitý draslík, horčík, zinok aj železo. Baklažán má rovnako ako cuketa nízku kalorickú hodnotu, v tele pôsobí protizápalovo, posilňuje imunitu a navyše pomáha mozgu odolávať starnutiu.

    Prečo paradajka?

    Paradajka sa dá v kuchyni využiť na mnoho spôsobov a zároveň je jedným z najsilnejších antioxidantov. Vďaka červenému farbivu, tzv. lykopénu pochytá veľké množstvo tzv. voľných radikálov v tele. Pozitívne pôsobí na trávenie, imunitu, znižuje hladinu cholesterolu a krvného cukru. Okrem toho má pozitívne účinky na pokožku, ktorú pomáha vyhladzovať. Vyskúšajte raz miesto uhorky na unavené oči položiť plátky paradajok.

    Osviežujúca bomba! Letný šalát s melónom, uhorkou a fetou

    Nemáte radi mäso? Nevadí. Pre vás mám výborný recept na svieži sezónny šalát, po ktorom sa na každej grilovacej párty len zapráši. Jeho príprava navyše nezaberie viac ako 15 minút.

    Ako na to:

    Vodný melón, šalátovú uhorku a syr feta si nakrájajte na kocky. Vo veľkej mise premiešajte a prihoďte natrhané lístky čerstvej mäty a bazalky. Šalát na záver premiešajte s domácou zálievkou vinaigrette a je hotový.

    Na zálievku vinaigrette použite:

    • 2 polievkové lyžice olivového oleja,
    • 2 polievkové lyžice limetkovej šťavy,
    • 1 polievkovú lyžica medu (tú v diétnom pláne vynechajte),
    • soľ a korenie podľa chuti.

    TIP! Pre výraznejšiu chuť zálievky si ju pripravte, než začnete krájať zeleninu, aby si chute stihli „sadnúť“.

    Prečo vodný melón a uhorku?

    Okrem dôležitých vitamínov a minerálov, vlákniny v melóne a bielkovín v prípade uhorky tvorí oba druhy zeleniny z veľkej časti voda – pri melóne je to 93 % a uhorky dokonca 96 %. Vedeli ste, že práve jedlá s vysokým obsahom vody vás rýchlejšie zasýtia, takže ich dokážete zjesť menšie množstvo na posedenie? Preto sa skvele hodia do diéty. Z osviežujúceho šalátu sa teda nielen najete, ale podporíte aj svoj pitný režim a pomôžete tak predísť dehydratácii organizmu.

    Letné menu vôbec nie je nuda, čo poviete? A variácií zdravých šalátov existuje neúrekom. Vykúzlite si zakaždým iný a dochuťte ho jednoduchými domácimi diétnymi zálievkami - https://www.ketodiet.sk/clanky/blog/dietne-zalievky-na-salat-do-5-minut/

    Dobrú chuť!

    ZDROJ: www.ketodiet.sk

    foxylady13
    10. júl 2018    Čítané 224x

    Osvedčené diétne tipy! Ako si užiť leto bez výčitiek?

    Letné prázdniny, na ktoré ste sa dlho tešili, sú tu. Čo je však dobré postrážiť si v priebehu uvoľneného leta, aby vaše štíhle krivky alebo skvele naštartované chudnutie neutrpeli? S KetoDiet pre vás máme hneď 3 overené tipy.

    1. Neupúšťajte od pravidelnosti

    Čo si budeme hovoriť, horúce leto zvádza k poľaveniu. Pre vás, vaše odhodlanie aj štíhlu líniu však bude rozhodujúce vyvarovať sa prípadným pošmyknutiam. A to nielen počas diétneho plánu, ale aj po jeho skončení. Nezabúdajte na to, ako ste sa cítili s nadváhou a nenechajte si svoj nový zdravší režim rozhodiť.

    „Dôležité je sa aj mimo domova stravovať pravidelne, jesť 5x denne po cca 3 hodinách. Je nutné strážiť si aj kvalitný pitný režim. Mali by sme sa zaujímať o to, čo jeme, a hlavne o to, ako si rozložiť jedlo v priebehu dňa. Sacharidy zaraďujeme skôr dopoludnia a k večeru ich, naopak, uberáme alebo vynecháme úplne. No a tiež stále nezabúdajme na pravidelnú pohybovú aktivitu. Sama dobre viem, ako je na cestách hocikedy ťažké pravidelne a zdravo sa stravovať. Mám preto vždy v kabelke poruke proteínovú tyčinku, ale aj vrecúško KetoDiet proteínového smoothie, ktoré si za pár minút v šejkeri pripravím,“ hovorí nutričná poradkyňa KetoDiet Martina Dvořáková.

    Pokiaľ máte sem-tam o niečo dlhší deň alebo len chodíte spať v lete neskôr, zaraďte jedno na bielkoviny bohaté jedlo navyše. „Nemali by sme chodiť spať prejedení, ale ani hladní. Ideálne by sme mali posledné jedlo zjesť 2 hodiny pred spaním, dokonalý univerzálny návod však neexistuje. Čo vyhovuje jednému, druhému nemusí. Niekto bude spokojný, keď bude jesť 3x denne a iný si dopraje pokojne 6 menších porcií za deň. Vždy je dôležité, aby sme sa cítili dobre. Len tak môžeme nastavený stravovací režim dlhodobo dodržiavať,“ dopĺňa Martina Dvořáková.

    Leto je ideálnym obdobím na chudnutie aj preto, že vás v teplom počasí prejde chuť na výdatné jedlá. Základom letnej stravy sú ľahké zeleninové šaláty napríklad s prírodným plátkom hydinového alebo hovädzieho mäsa či s grilovaným syrom. Šaláty si navyše môžete dochutiť domácimi diétnymi zálievkami.

    2. Osviežujte sa ľahko a diétne

    Vaša pevná vôľa teraz podstúpi „skúšku ohňom“. Na kúpaliskách, záhradných grilovacích párty, hudobných festivaloch aj na dovolenke vás bude čakať veľa lákadiel. Ako odolať kopčekom smotanových zmrzlín, nanukom s chrumkavou čokoládovou polevou alebo jarmočným cukrovinkám? Sladké vás nedobehne, ak budete mať poruke iné dobroty. Pripravte si svoje diétne pochúťky, ktoré si môžete dopriať aj počas diéty a pochutí si na nich celá rodina.

    Pripravte si skvelú diétnu domácu zmrzlinu

    Vyskúšajte svoje nové formičky na nanuky, ktorá od KetoDiet pri nákupe nad 115 € dostanete ako DARČEK.

    >>> https://www.ketodiet.cz/eshop/

    3. Pite dostatočné množstvo vody

    V horúcom letnom počasí je dodržiavanie pitného režimu ešte dôležitejšie ako v zime. Je logické, že sa v lete pri totožných činnostiach spotíme o niečo viac ako v zime, takže je nutné stratené tekutiny znovu doplniť. V opačnom prípade sa zahrávate s dehydratáciou organizmu. Vypite 2,5 až 3 litre vody za deň a podľa potreby pokojne pohárik alebo dva pridajte. Stále pamätajte, že do pitného režimu sa počítajú len nesladené tekutiny – čistú vodu môžete prestriedať vychladeným čajom alebo prírodnými minerálkami, vďaka ktorým doplníte dôležitý horčík či sodík. Nepočítajte do neho však kávu ani slané polievky alebo sladené limonády. A alkohol už vôbec nie.

    Dôležité je tekutiny dopĺňať postupne. V priebehu dňa by ste vôbec nemali pocítiť smäd ani sucho v ústach. Nepite teda tým spôsobom, že si dáte pohárik vody ráno a zvyšok dobehnete večer. Svoj pitný režim podporte čerstvou zeleninou a ovocím alebo si z nich rozmixujte osviežujúce smoothie. Zelenina a ovocie totiž priemerne obsahujú okolo 90 % vody – uhorka 96 % a vodný melón 93 %.

    Potrebujete v dusnom letnom dni povzbudenie? Nabite sa energizujúcou zázvorovou limonádou ( https://www.ketodiet.cz/recepty/detail/energy-zazvorova-limonada/ ) alebo si namiešajte nealkoholické mojito ( https://www.ketodiet.cz/p/sirup-bez-cukru-s-prichuti-mojito-500-ml/ ) s vetvičkou mäty, limetkou alebo uhorkou. Než si však do svojho nápoja pridáte veľa ľadu, zbystrite. Vedeli ste, že čím chladnejší nápoj vypijete, tým viac vám bude horúco? Vaše telo ho totiž musí ohriať a pri tom vydá energiu, vďaka ktorej sa môžete dokonca aj zapotiť.

    Užite si krásne slnečné leto!

    ZDROJ: www.ketodiet.sk

    #dojcenie #recepty
    Ahoj, viete mi odporucit nejaku stranku alebo knihu kde su presne recepty alebo len druhy jedal ktore sa smú pri kojení papať? Ďakujeem 😊

    foxylady13
    22. máj 2018    Čítané 381x

    Diétne zálievky na šalát. Skvelé a do 5 minút hotové

    Dať si ako olovrant alebo ľahkú večeru čerstvý zeleninový šalát? Super nápad. Vedeli ste však, že keď si do neho pridáte bežný dresing z obchodu, ktorý obsahuje skryté cukry, alebo zálievku s nivou či iným tučným syrom a ešte prihodíte vyprážané krutóny z bieleho pečiva, o diétnom jedle môžete iba snívať?

    Nielen v rámci diétneho plánu proteínovej diéty si každý deň doprajete veľkú porciu zeleniny. A ak nie, teraz sa to určite zmení. Spestrite si svoj zdravý jedálny lístok tak, že si pripravíte šalát, na ktorom si naozaj pochutnáte. Tu je pre vás hneď 6 tipov na jednoduché diétne zálievky, vďaka ktorým sa vaše zdravé zeleninové šaláty stanú gurmánskym zážitkom.

    Šalátové zálievky od 1. kroku diétneho plánu 

    Balzamová

    • 1 čajová lyžička červeného alebo bieleho balzamového octu alebo ďalšej príchuti (na etikete si však postrážte, aby neobsahoval žiadny pridaný cukor)
    • 1 polievková lyžica olivového alebo tekvicového oleja (nemusíte pridávať)
    • soľ a korenie podľa chuti

    Zázvorová

    • 1 polievková lyžica čerstvého nastrúhaného zázvoru
    • 1 čajová lyžička vínneho octu
    • 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
    • 1 polievková lyžica repkového oleja
    • soľ a korenie podľa chuti

    Šalátové zálievky od 2. kroku diétneho plánu

    Francúzska „light“

    • 1 polievková lyžica olivového oleja
    • 1 čajová lyžička dijonskej horčice
    • 1 polievková lyžice vínneho octu
    • soľ a korenie podľa chuti

    S príchuťou Ázie

    • 1 polievková lyžica sezamového oleja
    • ½ čajovej lyžičky vínneho octu
    • ½ čajovej lyžičky sójovej omáčky
    • 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
    • štipka čili
    • soľ a korenie podľa chuti

    Jogurtové šalátové dresingy od 3. kroku diétneho plánu

    Cesnaková

    • 1 polievková lyžica bieleho jogurtu
    • 1 polievková lyžica olivového oleja
    • 1 prelisovaný strúčik cesnaku
    • 1 čajová lyžička vínneho octu
    • soľ a korenie podľa chuti

    Bylinková

    • pažítka
    • kôpor
    • pamajorán (čerstvé oregano)
    • alebo iné čerstvé bylinky podľa vlastnej chuti
    • 1 polievková lyžica olivového oleja
    • 1 polievková lyžica bieleho jogurtu
    • 1 čajová lyžička balzamového oleja alebo vínneho octu či citrónovej šťavy
    • ½ prelisovaného strúčika cesnaku
    • soľ a korenie podľa chuti

    Uvedené množstvo zálievky je počítané vždy na 1 porciu.

    Teraz už na zeleninu nalákate celú rodinu! Je to tak? 

    Zdroj: www.ketodiet.sk

    foxylady13
    21. dec 2017    Čítané 219x

    Ako na pohodový Štedrý deň bez zbytočných kalórií

    Ešte než zasadnete k štedrovečernej večeri, čaká vás deň plný rozprávok, radostí, ale tiež množstvo nezdravých lákadiel. Ako sa diétnym prehmatom vyhnúť a užiť si pohodové Vianoce bez pocitu „ťažkého brucha“?

    Skúste to napríklad s vianočným harmonogramom, ktorý pre vás pripravila Nikola Nevečeřalová z KetoDiet, a naozaj ľahučkým sviatočným menu.

    Štedrý deň krok za krokom

    Aby ste si užili Vianoce bez stresu, berte všetko s nadhľadom. Nezáleží predsa na tom, že ste nestihli utrieť prach zo všetkých poličiek, umyť okná a napiecť 20 druhov koláčov. Najdôležitejšie je, aby ste sa vy sami dobre naladili. Pri tom vám môže dosť dobre pomôcť aj trochu plánovania. Ak máte plány v obľube, zasadnite deň vopred s rodinou k spoločnej večeri a dajte hlavy dokopy. Ako by mali tohtoročné Vianoce prebiehať a kto si čo zoberie na starosť?

    Môžete si skúsiť vytvoriť svoj vlastný vianočný časový harmonogram. Môžete sa napríklad inšpirovať tým naším. Ku každému riadku sa navyše hodí dopísať meno člena rodiny, ktorý bude „kapitánom“ danej aktivity. Aj svoj rozvrh však berte len ako návod, aby ste sa nedostali pod tlak v prípade nezdaru, alebo si do neho pre istotu presné časy nepíšte vôbec a bavte sa.

    Vianočný harmonogram

    Dopoludnia

    08.30 – raňajky – vianočný čokoládový puding proste musíte ochutnať

    09.30 – zdobenie stromčeka

    10.30 – sledovanie obľúbených rozprávok a desiata – vytipujte si v televíznom programe napríklad 2 až 3 obľúbené rozprávky a zaraďte ich podľa vysielacieho času do svojho rozvrhu

    11.30 – príprava sviatočnej polievky – bude hrášková alebo zeleninová?

    12.00 – spoločný rodinný obed (alebo na Štedrý deň držíte pôst, aby ste videli zlaté prasiatko?)

    Popoludní

    13.00 – prechádzka v prírode alebo po meste, prípadne bežkovanie, ak nás tento rok čakajú biele Vianoce

    15.00 – krájanie červených jabĺčok, ktoré rovno využijete ako olovrant

    Komu nebude na desiatu jablko stačiť, dá si proteínové čipsys cesnakovo-syrovou nátierkou alebo ochutná niektoré zo zdravých kúskov cukroviniek.

    15.30 – púšťanie lodičiek zo škrupín

    16.30 – príprava večere

    Večer

    18.00 – štedrovečerná večera

    19.30 – rozbaľovanie darčekov

    20.30 – rozprávková pohoda alebo prechádzka na čerstvom vzduchu na „polnočnú“

    Rada nad zlato

    Doprajte si voľno na 1. sviatok vianočný. „Toto pravidlo u nás platí už niekoľko rokov
    a hodlám sa ho dodržať aj tento rok,“ hovorí Nikola. Urobte si jednoducho domácu pohodu.
    A nemusíte ani variť, ak vám zostane niečo zo včerajška. Alebo do svojho jedálneho lístka zaraďte niektoré z ketojedál, ktoré budete mať hotové raz-dva. Rodinné návštev a stretnutia s priateľmi si naplánujte až od „Štefana“.

    Vianočné menu ľahko

    S Vianocami, ktoré vám nenarobia kilá navyše, ste určite začali už na začiatku decembra, keď ste si upiekli zdravšie sladké pečivo. Vezmite tento rok za iný koniec aj svoje vianočné menu. Naše výživové poradkyne pripravili pre tých z vás, ktorí už nie sú v diétnom režime, celodenné menu, na ktorom si pochutíte a zároveň sa budete cítiť skvele. Navyše môžete mať celý deň poruke nakrájanú zeleninu, prípadne ovocie, aby ste ľahšie odolali ochutnávaniu – napríklad pri natieraní chlebíčkov nátierkou.

    Raňajky

    Vianočný čokoládový puding

    Potrebujeme:

    2 vrecúška proteínového pudingu s príchuťou čokolády
    400 ml polotučného mlieka
    2 lyžice sušených brusníc bez pridaného cukru
    3 lyžice nasekaných vlašských orechov
    4 kocky 80 % čokolády

    Postup:

    Vlašské orechy, brusnice aj tmavú čokoládu si najprv nasekajte nahrubo, pripravte do mištičky a pustite sa do pudingu – zmes na proteínový puding zmiešajte s vlažným mliekom a habarkou dôkladne rozmiešajte. Puding nechajte asi 20 minút zľahka stuhnúť (občas zamiešajte) a až potom do neho pridajte nasekané ingrediencie. Výnimočne môžete do pudingu pridať pár kvapiek brandy, aby bol výnimočný. Vzniknutú zmes opatrne vlejte do silikónových formičiek (napr. na muffiny), ktoré ste si predtým dôkladne vytreli kokosovým tukom, a dajte do chladničky stuhnúť aspoň na 2 hodiny, najlepšie cez noc. Pred vyklápaním najprv nožom opatrne oddeľte puding od formičky, prípadne si pomôžte teplou vodou. Aby puding lahodil oku, môžete ho ozdobiť orechmi.

    Nie ste na puding? Vyskúšajte náš druhý sladký recept. Alebo si môžete dopriať oba, keď si dáte jeden na raňajky a druhý na dopoludňajšiu desiatu.

    Pečené hrušky s domácim müsli a gréckym jogurtom

    Potrebujeme:

    2 veľké hrušky
    2 lyžice čakankového sirupu
    50 g pekanových orechov
    6 tenkých plátkov masla
    mletú škoricu

    Na chrumkavé domáce müsli:

    100 g orechov podľa chuti (vlašské, pekanové, kešu...)
    80 g nasekaných mandlí
    120 g ovsených vločiek
    1 lyžicu nasekaných tekvicových semienok
    1 lyžicu medu
    2 lyžice strúhaného kokosu
    60 g masla

    A ako vrchol dokonalých raňajok pridajte 2 tégliky gréckeho jogurtu.

    Postup:

    Koláčovú formu si vymažte maslom. Hrušky nakrájajte na plátky a tie poukladajte do vymastenej formy. Hrušky polejte čakankovým sirupom, posypte pekanovými orechmi
    a škoricou.

    Rúru si predhrejte na 160 °C a začnite s prípravou domáceho müsli. Vo väčšej miske zmiešajte najprv všetky suché ingrediencie, potom zalejte medom a rozpusteným maslom
    a premiešajte. Zmes nasypte na plech na papier na pečenie alebo do zapekacích misiek.

    Formu s hruškami aj zapekacie mištičky pečte v rúre na 160 °C pokojne naraz, a to asi 20 až 30 minút. Chuť pečených hrušiek s domácim müsli podčiarkne studený grécky jogurt. Servírovať môžete napríklad tak, že do misky dáte jogurt, naň pečené hrušky zaliate šťavou, ktorá sa z nich vypiekla, a navrch nasypete müsli.

    Obed

    Vianočná hrášková polievka

    Potrebujeme:

    400 g mrazeného hrášku
    1 stredne veľká cibuľa
    1 lyžica masla
    3/4 l čistého kuracieho vývaru
    1 téglik smotany na varenie
    soľ
    biele korenie
    petržlenová vňať
    4 plátky celozrnného toastového chleba

    Postup:

    Nadrobno nakrájanú cibuľu nechajte v hrnci na masle zosklovatieť, pridajte prepláchnutý hrášok, prilejte vývar a varte približne 15 minút. Potom polievku dôkladne rozmixujte. Prilejte smotanu a za stáleho miešania varte ešte 5 minút. Podľa svojej chuti osoľte a okoreňte.

    Z toastového chleba si povykrajujte vianočné motívy (alebo ho nakrájajte klasicky na kocky) a opekajte asi na 15 minút v rúre. Ak máte radi krutóny viac chrumkavé, opečte ich ešte na panvici na kúsku masla. Polievku môžete ozdobiť zelenou petržlenovou vňaťou alebo smotanou a podávať s vianočným toastom.

    Ak neholdujete strukovinám, vyskúšajte inú polievku. Čo tak napríklad zeleninovú?

    Zeleninová polievka s „celestínskymi“ ketorezancami

    Potrebujeme:

    ¾ l zeleninového vývaru
    5 zemiakov
    4 stredne veľké mrkvy
    1 pór
    1 cibuľu
    1 polievkovú lyžicu ligurčeka
    1 lyžicu zelerovej alebo petržlenovej vňate
    soľ
    štipku rasce

    Postup:

    Všetku zeleninu nakrájajte na väčšie kusy a vložte do hrnca so zeleninovým vývarom. Pridajte rascu, ligurček, zelerovú alebo petržlenovú vňať a varte domäkka. Potom všetko rozmixujte ponorným mixérom a dosoľte.

    Namiesto klasických celestínskych rezancov si pripravte ketorezance. Poslúži vám na to proteínová omeleta sa slaninovou príchuťou, ktorú pripravíte podľa návodu a pokrájate do tvaru širokých rezancov. Tie potom servírujte s polievkou.

    Popoludňajšie „maškrtenie“

    Ak vám nebude na olovrant stačiť tradičné rozkrojené jablko, skúste si urobiť našu obľúbenú nátierku a dať si ju ako dip k našim proteínovým čipsom.

    Cesnakovo-syrový dip k proteínovým čipsom KetoDiet

    Potrebujeme:

    200 g syra Gervais
    150 g nastrúhanej goudy
    2 polievkové lyžice bieleho jogurtu
    1 ks väčšej mrkvy
    ¼ lyžičky čili korenia
    mleté čierne korenie
    soľ
    2 až 3 strúčiky cesnaku

    Postup:

    Umytú a oškrabanú mrkvu nastrúhajte najemno. Cesnak olúpte a roztlačte. Mrkvu a cesnak zmiešajte so syrom Gervais, nastrúhanou goudou a jogurtom. Podľa chuti osoľte a okoreňte.

    Štedrovečerná večera

    Kapor v cesnakovo-zázvorovej marináde

    Potrebujeme:

    4 ks kaprích filiet s kožou (môžu byť aj podkovy)
    4 strúčiky cesnaku
    1 lyžičku sušeného zázvoru
    1 lyžičku soli
    2 lyžice citrónovej šťavy
    0,5 dl repkového oleja
    olej alebo masť na plech

    Postup:

    Na marinádu zmiešajte prelisovaný cesnak, zázvor, soľ, citrónovú šťavu a olej. Vidličkou vyšľahajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja. Touto marinádou potrite kaprie filety
    a nechajte odležať aspoň 2 hodiny, najlepšie cez noc v chladničke.

    Na plechu v rúre rozohrejte masť alebo olej. Do rozohriateho tuku vložte porcie kapra
    a pečte na 200 °C cca 30 minút. V polovici pečenia porcie obráťte.

    Podávať môžete so zemiakovo-batatovým šalátom.

    Batatovo-zemiakový šalát

    Potrebujeme:

    4 menšie sladké zemiaky
    3 zemiaky
    1 červenú cibuľu
    2 jarné cibuľky
    3 stredne veľké nakladané uhorky
    1 balenie kyslej smotany (250 g)
    150 g šunky od kosti
    3 vajcia z voľného chovu (uvarené natvrdo)
    soľ
    korenie
    1 lyžičku dijonskej horčice  

    Na domácu majonézu:

    2 žĺtky
    ½ až ¾ hrnčeka olivového oleja
    1 lyžička citrónovej šťavy
    1 lyžičku vínneho octu
    1/2 lyžičky dijonskej horčice
    soľ

    Postup:

    Sladké zemiaky i zemiaky uvarte v šupke.

    Medzitým si pripravte domácu majonézu: do vyššej nádoby vložíte všetky ingrediencie
    a pomocou ručného šľahača zmes pomaly vyšľahajte (pohybujte pozvoľna mixérom hore
    a dole), kým sa nevytvorí majonéza. Hotovú majonézu nechajte vychladnúť v chladničke.

    Uvarené bataty a zemiaky ošúpte, nakrájajte na malé kocky a vložte do väčšej misy.

    Pridajte najemno nakrájanú cibuľu aj jarnú cibuľku, šunku, na kocky nakrájané vajcia, najemno nakrájané nakladané uhorky, kyslú smotanu, domácu majonézu, soľ a korenie
    a všetko dôkladne a opatrne premiešajte.

    Nechajte cez noc odležať v chladničke a podávajte napríklad s naším kaprom v cesnakovo-zázvorovej marináde.

    Všetky recepty nájdete aj v KetoDiet receptári - https://www.ketodiet.sk/recepty/?sort=od_nejnovejsich&q=&searchrecipes=hledat

    Šťastné a veselé Vianoce so štíhlou líniou!

    ZDROJ: www.ketodiet.sk

    foxylady13
    9. nov 2017    Čítané 186x

    Život bez lepku - 2. časť

    Vitajte pri pokračovaní článku o bezlepkovej diéte. V 1. časti ste sa dozvedeli, čo je to lepok, a už viete, aké potraviny, vynechať a ktoré, naopak, do svojej stravy zaradiť v prípade, že nesmiete alebo nechcete jesť lepok. V dnešnom článku sa zameriame na možné úskalia bezlepkovej diéty aj na samotných stravníkov. Potraviny bez lepku sú totiž jedinou účinnou liečbou pre dve z troch skupín ľudí, ktorí si lepok cielene odopierajú.

    3 skupiny ľudí, ktorí držia bezlepkovú diétu

    Existujú tri skupiny ľudí, ktorí sa radia medzi tzv. „bezlepkárov“ a sú vymedzené podľa dôvodu, ktorý ich vedie k tomu, aby konzumovali bezlepkovú stravu.

    Celiatici

    Ľudia v tejto skupine trpia chronickým autoimunitným ochorením zvaným celiakia (celiakálna sprue), ktoré sa týka iba jedincov s určitými geneticky danými predpokladmi. Na vznik choroby však nemá vplyv iba genetika. Ďalšími rizikovými faktormi sú stres, extrémna fyzická záťaž a, samozrejme, prísun lepku v strave. Ak lepok pri celiakii konzumujete, vaše telo začne čoskoro bojovať samo so sebou. Presnejšie povedané, váš imunitný systém začne v prehnanej miere vyrábať protilátky proti niektorým bielkovinám a enzýmom, ktoré sú v lepku obsiahnuté, čo vedie poškodzovaniu črevných stien a k tvorbe zápalu.

    Celiakia sa môže spustiť v ktoromkoľvek veku a niekedy sa objavuje aj v spojitosti s inými chorobami – napr. cukrovkou alebo poruchami štítnej žľazy.

    Typické príznaky celiakie

    • hnačka,
    • nadúvanie,
    • poruchy vstrebávania živín,
    • únava,
    • častejšia kazivosť zubov,
    • afty,
    • chudokrvnosť (anémia),
    • neplodnosť,
    • suchá alebo tzv. „husia koža“,
    • úbytok váhy bez inej príčiny,
    • u detí môže dochádzať i k poruchám rastu.

    Účinnou liečbou celiakie je dôsledné dodržiavanie bezlepkovej diéty, a teda práve vyradenie potravín obsahujúcich lepok, v niektorých prípadoch aj nasadenie vhodných liekov na zvládnutie črevného zápalu a podporu rastu novej črevnej sliznice.

    Alergici

    Atopická (klasická) alergia na lepok je veľmi často zamieňaná s celiakiou, ide však o iné ochorenie. Alergia nie je poruchou, ale prehnanou reakciou imunitného systému na látku – v tomto prípade na lepok – ktorá je inak neškodná a táto reakcia prichádza zvyčajne minúty až desiatky minút po konzumácii potraviny obsahujúcej lepok. Najčastejšie sa alergia na lepok vyskytuje v detstve a v priebehu života môže dokonca aj odznieť.

    Príznaky alergie na lepok

    • nevoľnosť,
    • plynatosť,
    • bolesť brucha,
    • hnačka či zápcha,
    • svrbenie v ústach a hrdle,
    • nádcha a dýchavičnosť,
    • žihľavka alebo ekzémy.

    Aj v prípade alergie je riešením bezlepková diéta, ktorá však nemusí byť taká striktná ako u celiatikov. Výraznú alergickú reakciu môžete tlmiť liekmi proti alergii, čiže antihistaminikami (určite poznáte Zyrtec či Xyzal) alebo očkovaním.

    Ako rozoznať alergiu od celiakie?

    Keďže sa príznaky oboch vyššie uvedených ochorení príliš nelíšia, môže byť ťažké ich od seba odlíšiť. Alergiu na lepok odhalí váš alergológ, a to pomocou krvných alebo kožných imunologických testov. V prípade celiakie pôjdete na vyšetrenie na gastroenterológiu, kde vám vykonajú vyšetrenie čriev (biopsiu čreva) a krvné testy.

    Dobrovoľní bezlepkári

    Tretia skupina ľudí držiacich bezlepkovú diétu sa od prvých dvoch výrazne líši. Dodržiavanie bezlepkovej stravy nepramení z lekárskeho odporúčania, ale z vlastného rozhodnutia. V poslednom čase je trendy skúšať rôzne druhy diét a aj tá bezlepková si našla svojich zástancov. Na internete ste si určite všimli mnoho článkov, ktoré odporúčajú alebo, naopak, odrádzajú od vyčiarknutia lepku z bežnej stravy, ak vás nelimitujú žiadne zdravotné obmedzenia. Lepok vám, ak máte črevá zdravé a stravujete sa vyvážene, neškodí. Naopak, ak ho vynecháte, môžete sa pripraviť o vlákninu aj dôležité vitamíny a minerály. Najvhodnejším odporúčaním je: Počúvajte svoje telo! Sami by ste mali poznať, čo vám sedí a čo nie.

    Úskalia bezlepkovej diéty

    Väčšina ľudí, ktorí držia bezlepkovú diétu, narazí na ťažkosti zvyčajne v momente, keď sa vydajú „jesť von“.

    Obedy v reštaurácii

    Naraziť na bezlepkové jedlo v jedálnom lístku obľúbenej reštaurácie môže byť mnohokrát poriadnym orieškom. Ak namietate, že pomôže aktuálne platná vyhláška o povinnosti zverejňovať zoznam alergénov v jednotlivých jedlách, potom máte čiastočne pravdu. Áno, mala by. Niektorí (samozrejme, nie všetci) reštauratéri si však jej dodržiavanie veľmi zjednodušili, a preto sa nasledujúce situácie môžu stať aj vám:

    Idete si posedieť s priateľmi do reštaurácie a všimnete si, že v menu je pri väčšine položiek napísané: „Uvedené jedlo obsahuje všetky alergény“, alebo je na konci jedálneho lístka uvedená veta: „V jedlách sa môžu objaviť vybrané alergény“. Ako „bezlepkár“ ste takto odkázaný na to, aby ste sa obsluhy pýtali, čo vám môžu ponúknuť bez prítomnosti lepku. Ale ujha! Čašník často netuší, takže sa beží opýtať do kuchyne. Odtiaľ ho vykážu, pretože je čas obeda a on len zdržiava. Nezostáva vám teda nič iné, než si objednať zeleninový šalát a dúfať, že dresing bude „vyhovujúci“ alebo sa zdvihnúť a odísť bez obeda. Nie je to na porazenie?

    Rýchla desiata bez lepku

    Predstavte si, že pri čakaní na vlak na stanici vyhladnete. Doma ste si nestihli pripraviť desiatu a ste odkázaný na sortiment miestneho občerstvenia alebo obchodu. Skúste na svojej stanici nájsť bezlepkové pečivo alebo iný bezlepkový výrobok, ktorý môžete zjesť hneď ako rýchlu desiatu.

    Bezlepková dovolenka

    Obdobie, na ktoré sa každý z nás teší. Dovolenka, pri ktorej hodíte všetky starosti za hlavu, je však pre ľudí držiacich bezlepkovú diétu takmer nemožná. Jesť proste musíte. Situácia, keď sa ocitnete v cudzej krajine, kde sa navyše ťažko dohovoríte alebo sa stretnete s nepochopením vášho problému, môže byť znepokojujúca a niekedy až stresujúca. Až v týchto bežných situáciách si uvedomíte, že sa z vás stal naozaj vďačný stravník. Zrazu s chuťou zjete takmer čokoľvek, hlavne aby to bolo bez lepku. A čo potom, keď natrafíte na teplé bezlepkové jedlo? Úžasné!

    Pokiaľ ste však zvyknutý cestovať na vlastnú päsť, príprava jedla vopred sa pre vás stala samozrejmosťou. Navyše v dnešnej dobe by už pre žiadny penzión alebo hotel nemal byť problém vám bezlepkové jedlá pripraviť. Stačí sa len vopred dohodnúť.

    Ako si poradiť s diétnymi obmedzeniami?

    Aby ste sa vyhli stresu, keď vás prepadne pocit hladu, plánujte svoj jedálny lístokvopred. Naše bezlepkové proteínové jedlá a nápoje - ktoré sú všetky viditeľne označené modrým symbolom s preškrtnutým klasom - pripravíte za okamih a môžete ich mať poruke ako doma, tak aj na cestách. Keto jedlá vám skvele doplnia zdravú stravu a nebudete po nich hladný. Keď si dáte 1 až 2 porcie denne, neznamená to, že držíte proteínovú diétu, a teda nezačnete nechtiac chudnúť.

    Skúšajte v kuchyni experimentovať

    Dnes, keď je ponuka bezlepkových surovín a potravín aj v bežných obchodoch široká, môžete vo svojej kuchyni popustiť uzdu svojej fantázii. Pri pečení slaných i sladkých koláčov vyskúšajte rôzne druhy múky bez gluténu, napríklad šošovicovú, fazuľovú alebo kukuričnú, alebo ochutnajte náš tip na bleskovo hotové mafiny.

    Bezlepkové brokolicové mafiny

    AKO NA TO?

    → Uvarte 1 brokolicu a zmiešajte s nadrobno nakrájanou cibuľkou, pripravenou zmesou na syrovú omeletu KetoDiet a nastrúhanou mozzarellou (znovu sme pri dôkladnom čítaní etikiet – dajte si pozor, aby bola mozzarella bezlepková – niektoré druhy sa vyrábajú zo sušeného mlieka, ktoré môže obsahovať pšeničný škrob).

    → Dochuťtesoľou, korením a cesnakom.

    → Navrch nasypte zvyšok mozzarelly a dajte piecť asi na 20 minút na 180 °C.

    Dobrú chuť!

    Ďalšie zaujímavé bezlepkové recepty nájdete tu: 

    https://www.ketodiet.sk/recepty/?sort=nejlepe_hodnocene&gluten_free=1&q=&searchrecipes=hledat

    ZDROJ: www.ketodiet.sk

    ladova87
    5. nov 2017    Čítané 161x

    Týždeň veľkého testovania BILLA

    Keďže som na MK nováčik, naozaj som nečakala, že by som práve ja mohla byť jedna z mála vyvolených na testovanie mäska. No možno je to tým, že musím variť takmer každý deň, keďže doma mám tri deti, priateľa a psa  a ďalšie dieťa “na ceste”.

    Snažím sa, aby bola naša strava pestrá a hlavne musím variť to, čo zjedia najmä deti, nie len my dospelí. Tak isto, nakoľko sa momentálne ešte aj sťahujeme, nemám čas vymýšľať recepty typu “kocka v šmyku”. Potrebujem vždy niečo rýchle, chutné a zdravé.

    Moja prvá návšteva prebehla v piatok okolo štvrtej pol piatej. Síce som chladiaci box s výrobkami Slovenská farma našla hneď pár metrov od vstupu do obchodného domu, veľký výber tam nebol. Čo sa týkalo kuracieho mäsa, boli tam posledné dve balenia kuracích krídel, z ktorých sa moje deti asi veľmi nenajedia. Ale našťastie mali hovädzie na guľáš. Tak si hovorím, že to bude asi znamenie. Aby bolo v našom víkendovom guľáši viac mäsa,  vzala som aj jedno balenie bravčového. Mäsko malo po rozbalení krásnu farbu, vôňu ako má mať. Nebolo "žuvacie".

    Samozrejme to som skúšala až po uvarení. Keďže nemám kotlík, tak som to varila len vo veeeľmi veľkom hrnci. Hodila som tam masť a veľa cibule. Keď bola trošku upražená tak kocky mäska, ktoré som nechala podusiť vo vlastnej šťave. Neskôr som pridala paradajky a papriku a tiež nechala podusiť. Keď už bolo mäsko aj zelenina mäkká, tak som pridala zemiaky a vodu. Tesne pred dokončením korenie a cesnak. Buď sme boli všetci veľmi hladní, alebo bol ten guláš fakt dobrý. Ale zjedlo sa všetko a každému chutilo. Plus taký malý tip. Raz na jedných krstinách si dávali do gulášu čerstvú cibuľku. Je to výborné, odvtedy to ináč nejedávam.

    Pri mojej druhej návšteve BILLA som bola veľmi milo prekvapená. Výber kuracieho bol oveľa väčší ako naposledy. Kuracie štvrte, kuracie stehná, kuracie stehná bez kostí a kože, kuracie krídla. Tak isto samozrejme bolo aj bravčové a hovädzie. Asi je lepšie chodiť na nákup ráno. Teraz som bola cca o desiatej. Oslovili mi teda kuracie vykostené stehná, nakoľko je to mäsko šťavnatejšie ako prsia. Mäso malo už zabalené krásnu čerstvú farbu. Tak isto po rozbalení aj pekne voňalo. Nebol tam žiadny závan "staroby", alebo ako by som to napísala. Mäso bolo pekne vykostené. Žiadne zvyšky kostí. Výborne sa s ním pracovalo.

    Tak teda som uvarila super jednoduchý recept. Čínu. Postup je nasledovný. Najprv si na panvici, alebo woku opražíme na drobno nakrájanú cibuľku. K tomu si pridáme na rezance nakrájané mäso. Keď je mäsko "urobené" do biela,  pridáme mrazenú zeleninu (nejaký mix na čínu), trošku premiešame a povaríme, pridáme na kocky nakrájaný ananás, zmes na chinu ( tiež ju nájdete pri omáčkach, príchuť nechám na výber každému chutí niečo iné) a nakoniec pridávam zmes na čínu v prášku, ktorú si rozmiešam s vodou v sklíčku od omáčky, aby nič nevyšlo na zmar. Medzitým som si dala variť ryžu. Chcem podotknúť, že mäso bolo vážne šťavnaté a samo o sebe malo výbornú chuť aj bez dochucovania.

    Ďalší môj nákup som sa stavila o trištvrte na štyri, ale výber bol na moje milé prekvapenie opäť veľký. Tentokrát ma oslovili čerstvé kuracie filé. Samozrejme, jedno balenie je pre nás málo. Ako obedo-večeru sme tentokrát mali karí kurča s celozrnými cestovinami. Milujem varenie na woku, preto som si naň naliala akurát olivový olej a keď bol horúci som si rovno doň “vysypala” kuracie filé. Keď začali byť sfarbené do biela, okorenila som ich troškou soli, papriky a čierneho korenia. K tomu “od oka” kečup a horčicu. Keď sa to celé rozmiešalo, prevrelo, pridala som karí korenie. Každý nech si pridá koľko mu chutí. K tomu som podávala celozrné cestoviny. Opäť všetkým veľmi chutilo 🙂

    Posledný nákup som si “dopriala”. Bravčová panenka. Mňam. Mäsko veľmi lahodné, jemné, šťavnaté a chutné. Nie je nič lepšie na vychutnanie bravčovej panenky ako jemne nakorenený steak médium rare. V strede ružovučký a k tomu opekané zemiačky. Ja osobne ešte k tomu milujem taký svoj dressing. Ten je tiež ultra jednoduchý. Keďže mám rada pikantné veci, tak si iba zmiešam tatársku omáčku s chilli omáčkou. Prepáčte to foto. Nevydržala som na to pozerať bez ochutnania 🙂

    Celé toto testovanie by som zhrnula asi takto.

    V prvom rade ďakujem za takúto možnosť a životnú skúsenosť. Keby som mala vypísať všetky pozitíva a negatíva, začnem tým zlým. Jediné, čo som vnímala ako negatívum bol veľmi malý výber pri mojom prvom nákupe, ale to bola moja chyba, keďže som sa vybrala na nákup v piatok o piatej večer. Avšak viem, že sú aj ženy, matky, ktoré cez deň nikdy nemajú čas na nákup, a preto si to nechávaju na čas, keď už majú deti po škole a krúžkoch. Tak možno by BILLA mohla myslieť aj na to.

    Teraz veci, ktoré som vnímala ako pozitíva. Ostatné dni, ktoré som realizovala nákup bol vždy výber veľký a rozmanitý. Každý deň som v potravinovom chladiacom boxe našla niečo nové, čo ma inšpirovalo na nákup mäsa, ktoré som ešte pred tým neskúsila. A to bola pre mňa výhoda, že som nemusela už večer, alebo skoro ráno rozmýšľať, čo budem variť. Proste som na to prišla vždy až vtedy, keď som zbadala v ponuke Slovenskej farmy niečo, čo som tam predtým nevidela. Mäso bolo vždy chutné a voňavé. Nikdy sa mi nestalo, že by bolo zapáchajúce alebo nedobrej kvality. Určite odporúčam mäso mamičkám aj nemamičkám, ktoré pozerajú v prvom rade na kvalitu a chuť. Určite tam bol citeľný rozdiel oproti “poľským” či napichaným mäsám z dovozu.

    Nebudem preháňať, keď poviem, že som si zamilovala nakupovanie mäsa v BILLA. 🙂

    Helou helou už je vonku trochu chladnejšie takto večer prejem🌜 naozaj len o trochu, no som vďačná aj za to 🙏

    Zrovna dnes som si v tom horku spomenula ako som v 9 mesiaci v -18 stupňoch❄ kráčala z poradne a na jednu sekundu ma aj schladilo 🙈
    A tak si vravím,že zas v zime s láskou budeme spomínať na toto teplo 🌞

    Keď sme pri 🤰 a 👶 ako je to/ bolo/bude u vás v čase podávania príkrmov cca do 1 roka?
    Preferujete doma varené alebo radšej si kúpite?
    Ja si radšej spravím doma varené. Teraz je podľa mňa ideálny čas.... BILLA nám ponúka ovocie a zeleninu, ktoré sú od slovenských dodávateľov.... a koniec koncov ohromne ma o baví 🙂 Malý je riadny jedák tak vždy ma poteší keď všetko spapá, ale nezatracujem ani kupované... v týchto teplách by som sa neodvážila si doma uvariť a mať to v kočíku napr. počas výletu 😨

    Príďte sa za nami do skupinky https://www.modrykonik.sk/group/9734/ , kde si môžme posúvať aj tipy na príkrmy pre tých najmenších 👶👍

    #billa #prikrmy #recepty #ked_uz_nevies_co_varit #maly_jedak

    katjanka
    8. jún 2017    Čítané 40250x

    10 receptov na jednoduché a zdravé prvé príkrmy

    Približne od 4. až 6. mesiaca (záleží od toho, či je dieťatko dojčené alebo nie) môžete svojho drobca začať postupne oboznamovať s prvými príkrmami.

    Na začiatku by malo ísť o jednoduché a jedlozložkové pyré a kašičky. Prvé detské príkrmy by mali byť zložené z jemnej zeleniny, ovocia či obilnín. Odporúčame začať jednou prísadou denne a novú chuť zavádzať najskôr až so štvordňovým odstupom. Ako prvé príkrmy môžete zavádzať napríklad jablko, banány, mrkvu, broskyňu, nektarinky, zemiaky, sladké zemiaky, kaleráb, tekvicu, cuketu, cviklu či špenát. Z obilnín zas ryžu, kukuričnú krupicu či pohánku.

    Jablkové pyré

    Medzi najznámejšie a najobľúbenejšie prvé príkrmy patrí práve jablkové pyré. Mnohé mamičky ho volia ako pokus číslo 1. Vyberajte najmä sladšie druhy (Gala, Golden Delicious).

    POSTUP:Jablčká uvarte nad parou domäkka (12 - 15 minút). Rozmixujte dohladka pomocou kuchynského robota alebo v mixéri. Pre jemnejšiu konzistenciu môžete pridať niekoľko lyžičiek dojčenskej vody.

    Hráškové pyré

    Hrášok je bohatým zdrojom živín, obsahuje množstvo vitamínov A a C, železa, vápnika i bielkovín.

    POSTUP:Hrášok umyte a uvarte v parnom hrnci alebo vo „vejári“ domäkka (5 – 10 minút). Po dovarení premyte studenou vodou a nechajte vychladnúť. Vymixujte do hladka. Pre lepšiu konzistenciu môžete pridať malé množstvo vody.  

    Banánové pyré

    Banány sú bohaté na draslík a vlákninu, sú zároveň veľmi šetrné a jemné na trávenie. Považujeme ich za jednu z najvhodnejších ingrediencií pri zavádzaní prvých príkrmov. Buďte však opatrní a s množstvom to nepreháňajte, aby ste dieťatku náhodou nespôsobili zápchu.

    POSTUP: Banán olúpte, nakrájajte na kolieska a vidličkou starostlivo popučte. Na začiatok môžete na zjemnenie konzistencie a vylepšenie chuti pridať niekoľko kvapiek materkého či umelého mlieka.

    Mrkvové pyré

    Vďaka prirodzene sladkej chuti a jemnej štruktúre je mrkva vhodnou ingredienciou pri zavádzaní prvých príkrmov. Zároveň je bohatá na antioxidanty, vitamín A a je plná beta karoténu.

    POSTUP:Mrkvu očistite a nakrájajte na tenké kolieska. Varte domäkka vo vode (približne 25 minút). Nechajte ju vychladnúť a vymixujte pomocou mixéra. Pre zjemnenie štruktúry môžete pridať malé množstvo vody.

    Pyré zo sladkých zemiakov

    Sladké zemiaky sú plné vitamínov, antioxidantov a vlákniny. Zároveň sú príjemne sladké, preto chutia aj deťom.

    POSTUP:Očistené zemiaky nakrájajte na kocky a pečte asi 45 minút v rúre pri 200°C. Keď sú dostatočne mäkké (zistite pichnutím vidličky), vyberte ich z rúry, nechajte vychladnúť a vidličkou popučte. Pridajte malé množstvo teplého mlieka (materského alebo umelého). Rovnakým spôsobom si môžete pripraviť aj tekvicové pyré.

    Ryžová nemliečna kaša

    Ryžová kaša je nealergénna, preto patrí medzi obľúbené prvé príkrmy. Do jedálnička je vhodné zaradiť ju až po oboznámení dieťatka s ľahšími prvými príkrmami (zeleninové a ovocné pyré). Keďže drobčekovi takáto ryžová kaša dlhšie trávi, nedávajte mu ju tesne pred večerným spaním.

    POSTUP:Ryžu uvarte v dostatočnom množstve vody do úplneho zmäknutia, pridajte menšie množstvo materského alebo umelého mliečka a rozmixujte v mixéri. Okrem ryže môžete zvoliť aj kukuričnú krupicu či pohánku. Neskôr môžete do kaše pridávať aj jablkové, hruškové či iné ovocné pyré.

    Pyré z avokáda

    Je bohaté na omega-3 mastné kyseliny a zdravé tuky. Dať svojmu drobcovi ochutnať avokádo sa vám môže na prvý pohľad zdať netypické. No jemná, mäkká konzistencia dostatočne zrelého avokáda mu môže zachutiť. Ak by sa mu predsa len zdala chuť mdlá, pridajte niekoľko lyžičiek popučeného banánu.

    POSTUP:Avokádo prerežte na polovicu, očistite a vydlabte kôstku. Nakrájajte na malé kocky, pridajte malé množstvo vody alebo materského mlieka a poriadne rozmixujte na jemnú konzistenciu.

    Brokolicové pyré

    Brokolicová stonka aj kvety sú výborným zdrojom vitamínov. Pri zavádzaní brokolice na začiatku odsledujte, či vášmu dieťatku nespôsobuje plynnatosť.

    POSTUP: Brokolicové ružičky uvarte nad parou do mäkka (asi 15 minút). Po uvarení ju rozmixujte do hladka spolu s malým množstvom vody, v ktorej sa brokolica varila.

    Od ukončeného 7. - 9. mesiaca

    Do jedálnička môžete zaradiť príkrmy s viac ako jednou ingredienciou. Postupne môžete dieťatko oboznámiť s prvým mäskom (bielym, ľahko stráviteľným), panenským olivovým olejom či žĺtkom. Nové prísady zavádzajte postupne, aby mal drobec dosť času s novou chuťou sa oboznámiť a vy aby ste mali čas odsledovať jeho reakcie.

    Prvý špenát so žĺtkom

    Jednoduchá kombinácia špenátu a bielka dodá dieťaťu množstvo vápnika, železa, vitamínu A a kyseliny listovej.

    POSTUP: Čerstvý špenát uvarte vo vode. Rozmixujte s malým množstvom vody a pridajte uvarený, popučený žĺtok. Na zjemnenie môžete pridať aj malú lyžičku kvalitného olivového oleja.

    Prvá zeleninová polievka

    Zmes zemiakov, mrkvy, brokolice, karfiolu a petržlenu dodá dieťatku množstvo živín a potrebných vitamínov.

    POSTUP: Všetku zeleninu očistíme, umyjeme a nakrájame na malé kocky. Uvaríme domäkka, rozmixujeme, pridáme lyžičku olivového oleja. Pre dosiahnutie krémovejšej konzistencie môžete namiesto vody pridať materské alebo umelé mlieko.

    Prečítajte si o zavádzaní príkrmov viac >>

    #prikrmy #strava #vyziva #recepty #recept

    Foto: shutterstock

    shilou
    7. jún 2017    Čítané 547x

    Jahodové želé

    Moje deti majú najradšej palacinky s jahodovým želé. Keďže jahody máme svoje vypestované, želé si robíme. Nenáročný recept, zvládne  aj začiatočník.

    POTREBUJEME

    • 1 kg jahôd
      • 1 sáčok želírovacieho prípravku (ak ho nedáme, nebude želé, iba klasický džem)
    • 1 lyžica kys. citrónovej
    • 0, 5  kg kryštálového cukru
    • hrniec s dvojitým dnom ( aby spodok neprihorel)
    • mixér
    • varecha 
    • naberačka 
    • fľašky s viečkami

    POSTUP

    Jahody najprv povážime, aby sme vedeli koľko čoho dať. (Ja mám až 4kg)

    Umyjeme a potom odstopkujeme. Niekto to robí opačne, ale tie jahody sú potom v rukách ako blato.

    Dáme na sitko, aby sa odstránila predbytočná voda.

    Mixujeme.

    Hotové rozmixované jahody prelejeme do hrnca s dvojitým dnom.

    Pridáme k jahodám 1/2 želirovacieho prípravku, 1 lyžičku kys. citrónovej, 2 lyžice kryšt. cukru a privedieme k varu.

    Povaríme 3 minúty a pridáme zvyšný kryšt. cukor. Varíme 5 - 8 minút.

    Hotovú zmes nalejeme do zaváracích pohárov a zavrieme viečkom.

    Naplnené poháre dávame ešte aspoň na 12 hodín pod utierku a deku. Neprevraciame poháre.

    Odložíme do regálu medzi zaváraniny. Takto naplnené fľašky vydržia roky, ak sa skôr nezjedia.

    shilou
    30. máj 2017    Čítané 7381x

    Bazový sirup

    Každý rok si vyrábame sirup z bazy. Baza nám kvitne priamo pod oknami, dokonca aj medovka a mäta je z našej záhradky. Najlepšie letné osvieženie pre moje deti a samozrejme aj pre nás dospelých. Pritom recept je veľmi jednoduchý.

    POTREBUJEME

    • 30 ks bazových kvetov ( ja už dávam iba od oka)
    • 1 - 2 citróny
    • 3 stonky čerstvej mäty
    •  3 stonky čerstvej medovky
    • 2 l vody
    • 1 kg kryštálového cukru
    • miska
    • sitko
    • gáza alebo plienka
    • hrniec, nádoba, varecha
    • 1 kávová lyžička kys. citrónovej

    Ak nemáte mätu ani medovku, nič sa nedeje. Môžete kľudne vynechať.

    POSTUP

    Necháme zovrieť 2 l vody a následne ju necháme vychladnúť. Bázu si preložíme do nádoby.

    Pridáme medovku,

     a aj mätu.

    Narežeme si citrón na kolieska a potom ešte na 4 časti. 

    Pridáme všetko spolu do nádoby a zalejeme vychladenou prevarenou vodou.

    Nádoby prikryjeme a necháme postáť 24 hodín.

    Odstatú zmes vymačkáme v rukách.

    Zmes scedíme cez sitko a gázu, alebo plienku.

    Plienka zachytí aj maličké drobné nečistoty.

    Nalejeme do hrnca, pridáme cukor a varíme.

    Keď začne vrieť, varíme už len cca 5 - 8 minút a nalejeme do fľašiek.

    Môžeme samozrejme aj sterilizovať. Sterilizujeme 20 minút v hrnci s vodou. Vyberieme potom na utierku a ešte prikryjeme.

    U nás ide sirup rýchlosťou blesku, ja nesterilizujem.

    Ak nemáte ani mätu, ani medovku, nič sa nedeje. Pripravovala som druhýkrát aj bez toho.

    Dobrú chuť.

    redakcia
    25. máj 2017    Čítané 8955x

    Recepty z bazových kvetov na pitie, jedenie aj liečenie

    Najobľúbenejším receptom z bazy je nesporne bazový sirup. Z kvetov tohto liečivého kríku ale pripravíte aj hlavné jedlo, liečivú masť či osviežujúce šampanské.

    Koncom mája rozkvitnú biele až bieložlté kvety bazy a aj nevšímavých upútajú svojou charakteristickou vôňou. Baza nie je len obyčajný krík, rastúci už aj na sídliskách. Je to všestranná liečivá rastlina.
    Bazový sirup a čaj vynikajúco chutia a osviežujú. Zmierňujú ťažkosti s dýchaním. Majú močopudný účinok, čím pomáhajú pri problémoch s močovými cestami, opuchmi, ako aj telu zbavovať sa toxínov. Zlepšujú pružnosť ciev a jemne znižujú krvný tlak. Dojčiace mamičky poteší, že baza podporuje tvorbu materského mlieka. 

    Plody pomáhajú pri bolestiach nervového pôvodu, vyskočenej platničke, bolesti hlavy.

    Obklady z listov urýchľujú hojenie modrín, popálenín a rán, sušené zastavujú krvácanie z nosa.

    Kôra pôsobí ako preháňadlo.
    Bieliace účinky bazy sa využívali pri čistení pokožky a zosvetľovaní pieh.

    Kedy zbierať kvet bazy?

    Ideálny čas na zber bazových kvetov je vtedy, keď sú kvietky otvorené a najviac voňajú, okvetné lístky nie sú zožltnuté a neopadávajú. Odporúča sa zbierať súkvetia skoro ráno, kým je rosa. Vtedy peľ z kvietkov nevypadáva a tie sú aromatickejšie.

    Ako sušiť bazové kvety?

    Kvety sušte celé, zavesené na šnúru v tieni alebo rozložené bez stopiek v tenkej vrstve. Dávajte pozor, aby nezhnedli, vtedy stratia svoje liečivé účinky.

    Zaujímavosti o baze

    • Kelti si bazový krík vysoko uctievali, pretože verili, že ochraňuje pred zlými duchmi a negatívnou energiou. Kto ho vyťal, vypustil nečisté sily a ak nezasadil nový, stihla ho životná pohroma.
    • Galovia verili, že v kvetoch bazy sa ukrývajú víly
    • Je to krík životných protikladov: Kvety sú biele a liečivé, plody čierne a za surova jedovaté
    • Verilo sa, že baza chráni pred bleskom a ohňom
    • Bazová vetvička pod vankúšom prináša dobrý spánok.
    • Baza prináša šťastie novomanželom.
    • Budúce mamičky by mali pobozkať bazový krík, podľa povery to prináša dieťatku šťastnú budúcnosť

    Recepty z bazových kvetov


    Bazový ocot

    Kilo sušených kvetov zalejte litrom octu a nechajte na teplom mieste lúhovať osem dní. Preceďte cez gázu a využívajte v kuchyni, alebo ako obklad pri podvrtnutiach, opuchoch, výronoch.


    Bazový sekt

    V štyroch litroch vody rozpustite pol kila cukru a nechajte vychladnúť. Asi 20 bazových kvetov poukladajte do nádoby stonkami nahor a poprekladajte dvoma dobre umytými nakrájanými citrónmi. Zalejte vychladnutou cukrovou vodou, nádobu prikryte gázou a prigumičkujte. Nechajte kvasiť na slnečnom mieste. Raz denne premiešajte a po piatich dňoch ochutnajte, či sekt neoctovie. Bazové šampanské je hotové, keď začne mierne šumieť. Preceďte ho cez gázu alebo kávový filter do fliaš, dobre zatvorte a odložte do chladničky. Pri dlhšom skladovaní občas povoľte uzáver, aby vám bazové šampanské nevybuchlo.
    Tip: Fantasticky osvieži s jahodou a mätou

    Bazový med

    Budete potrebovať približne 60 bazových kvetov, 4 pomaranče, 1,5 lyžice kyseliny citrónovej, kilo kryštálového cukru a liter vody. Kvetom odstrihnite hrubé stonky, dajte do hrnca, zalejte vodou, šťavou z troch citrónov, pridajte kyselinu citrónovú (citrodeko) a jeden ošúpaný pokrájaný pomaranč. Nechajte zovrieť a na miernom ohni povarte desať minút. Nechajte odstáť do druhého dňa. Potom kvety vymačkajte, nálev preceďte a pridajte doň cukor. Nechajte zovrieť a za občasného miešania varte najmenej 1,5 hodiny, kým nehustne. Horúce nalejte do pohárov, zatvorte, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.

    Bazový tvaroh

    Vymiešajte tvaroh s bielym jogurtom a dochuťte trochou bazového medu alebo sirupu. Podávajte s piškótami, deti neodolajú!
    Podobne môžete ochutiť aj plnky do koláčov a zákuskov.

    Bazové želé

    Asi 25 bazových kvetov zalejte litrom jablkového džúsu a nechajte v chladničke 24 hodín. Kvety vyžmýkajte, nálev zlejte do hrnca. Pridajte šťavu z jedného citróna a želírovací cukor 2:1. Dajte variť, po zovretí varte na miernom ohni asi 5 minút kým nezačne tuhnúť. Horúce nalejte do pohárov, zatvorte, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.

    Vyprážané bazové kvety

    Pripravte si cesto ako na palacinky, či už sladké alebo slané. Kvety bazy umyte a jemne osušte. Súkvetie chyťte za stonku, namočte do cestíčka a dajte vysmážať. Počas praženia môžete vytŕčajúce stonky odstrihnúť, ak ich necháte, bude jedlo vyzerať exotickejšie.
    Tip: Na sladko sú bazové kvety vynikajúce poliate medom alebo javorovým sirupom, prípadne ešte obalené v škoricovom cukre. Na slano ich podávajte so zemiakmi a smotanou.

    Liečivá masť z bazových kvetov
    Do štvrť kila rozpustenej bravčovej masti pridajte 3 lyžice rozdrvených kvetov. Nechajte postáť 24 hodín, potom masť prehrejte - len do rozpustenia!, preceďte cez plátno a dobre vytlačte. Môžete pridať trochu včelieho vosku pre hustejšiu konzistenciu. Masť je vhodná na pomliaždeniny, výrony, modriny, suchú kožu, suchý ekzém

    Nezabudli sme ani na bazový sirup. Receptov naň je neúrekom >>

    Mohlo by vás zaujímať aj:  Baza čierna a recepty z nej. Ako pripraviť sirup, lekvár?

    A čo pripravujete z bazy vy?

    #recepty #baza #bazovy_sirup #bazovy_kvet
    foto: flickr, shutterstock

    oira
    15. máj 2017    Čítané 1413x

    Semienka chia sa tešia obľube, dennú dávku však neprekračujte

    Potrebujete znížiť krvný tlak? Máte náročné zamestnanie a potrebujete doplniť energiu?Usilujete sa schudnúť? Snažíte sa do tela dostať vlákninu alebo vápnik? Ste vyčerpaná a chcete zvýšiť koncentráciu a pozornosť?

    Ak ste aspoň na dve otázky odpovedali okamžite slovkom „áno“,  odporúčam vám dozvedieť sa niečo viac o tejto zaujímavej potravine.  Vzhľadom je podobná nášmu maku a jej konzumácii prepadol celý svet.

    Kde sa vzali chia semiačka

    No, ony tu boli vždy. Poznali ich už staré civilizácie Aztékov a Mayov, ale aj ostatní obyvatelia strednej a južnej Ameriky.  Tí si ich cenili veľmi vysoko, pre niektoré kultúry to bolo dokonca posvätné jedlo. Pestovanie chia rastliniek je značne náročné, vyžaduje určitú klímu a určitú nadmorskú výšku. Nepoužívajú sa pri ňom žiadne pesticídy alebo iné umelé hnojivá, taktiež žiadne urýchľovače rastu.  Chia (Salvia Hispanica L.) by sa teda dali nazvať aj biopotravinou. Je až zvláštne, že boom chia semienok v Európe nastal  iba v posledných rokoch a že nám tak dlho boli skryté.

    Čo obsahujú chia semienka?

    • 5-krát viac vápnika ako sa nachádza v mlieku,
    • 2-krát viac bielkovín ako obsahujú ostatné semená,
    • 2-krát viac draslíka ako majú banány,
    • 3-krát viac antioxidantov ako sa nachádza v čučoriedkach,
    • 3-krát viac železa ako v špenáte,
    • najvyšší obsah Omega 3 a 6 mastných kyselín,
    • množstvo vlákniny

    Koľko chia denne?

    Denná porcia je stanovená na 1 polievkovú lyžicu denne.

    Je vhodné rozdeliť si ju na 2 - 3 časti a skonzumovať ju postupne, nie je to však podmienkou. Nezáleží  na tom, akým spôsobom  semienka budete konzumovať  -

    či suché, pomleté, alebo napučané v tekutine.

    Účinky pravidelnej konzumácie chia semienok

    Aby naozaj účinkovali, dodržiavajte pravidelnosť a vyváženosť ich konzumácie. Ak si dáte dávku semienok chia raz za mesiac, určite z nich nechudnete 3 kilá. A tiež naopak, ak si dáte trojnásobnú dennú dávku, určite sa z vás šmahom ruky nestane Superman, ktorý zvládne všetko. Čo teda zaradením tejto potraviny do nášho jedálnička získate? Dá sa povedať, že získate komplexnú výživu, čo sa prejaví na vašej nálade, výkonnosti a v neposlednom rade aj na vzhľade.  Zaradením do jedálnička teda vaše telo získa viacero benefitov:

    1) Zasýtia, udržia energiu a stabilizujú hladinu cukru v krvi – tým, že pri kontakte s tekutinou zvyšujú svoj objem až 10-násobne, zaberú po skonzumovaní v žalúdku viac miesta a teda hlad prichádza neskôr. V prípade, že si neviete predstaviť zmenu svojich stravovacích rituálov zo dňa na deň, napr. neviete si predstaviť raňajky bez pečiva, zaraďte semienka chia ako desiatu alebo olovrant. Postupom času, keď sa budete môcť spoľahnúť na to, že vás skutočne dokážu zasýtiť na viac hodín, je veľmi pravdepodobné, že sa zmenia vo vašom jedálničku na jedno z hlavných jedál.

    2) Bojujú proti tukovým vankúšikom – smerovanie k redukcii tukov vyplýva už aj z predošlého bodu. Bonusom je veľké množstvo omega 3 mastných kyselín, čo je základ pre spaľovanie tukov.

    3) Dodajú telu bielkoviny – pokiaľ ste vegetarián, alebo jednoducho máte pocit, že nekonzumujete dostatok mäsa, toto je rýchla cesta, ako si bielkoviny v tele aspoň sčasti doplniť.

    4) Sú zdrojom vlákniny – podporujú správne fungovanie tráviaceho traktu a zmäkčujú stolicu. Jedna porcia chia semienok pokrýva až tretinu dennej dávky vlákniny.

    5) Podporujú  silné kosti a zdravé zuby  vďaka vysokému obsahu vápnika -  jedna porcia chia semienok obsahuje bezmála 20 % dennej dávky vápnika.

    6) Bojujú proti osteoporóze – okrem vápnika spevňuje kosti aj mangán. Porciou chia zabezpečíte pre svoje telo až 30% dennej dávky mangánu.

    7) Pomáhajú chrániť svalové vlákna a zabezpečovať ich obnovu – za týmto procesom stojí okrem iného fosfor, ktorý tkanivám pomáha a zároveň syntetizuje bielkoviny. 

    Mám ich už kúpené. Ako začať?

    Dobrá správa je, že tieto semienka majú naozaj široké využitie v kuchyni a ich základná príprava je naozaj veľmi jednoduchá.  Do misky alebo šálky dáte 1 polievkovú lyžicu chia semienok, zalejete štvornásobným množstvom studenej vody a necháte 15 minút odstáť. V priebehu státia premiešate, aby sa vodou napili všetky semiačka. Nezľaknite sa - ako semiačka naberú do seba vodu,  vznikne hustejší, na pohľad možno nevábny gél. A práve tento gél je základom ďalších receptov. Pridávajte ho do vášho obľúbeného smoothie, v receptoch na liate koláče alebo muffiny 1 vajíčko kľudne zameňte ze túto gélovitú chia hmotu, alebo ju zamiešajte len tak do jogurtu či ovsenej kaše.  Fantázii sa medze nekladú. Nemajte obavy, chia semienka nijako výrazne neovplyvnia obľúbenú chuť vášho pokrmu, sú chuťovo skoro neutrálne.

    Chia recepty pre prvú inšpiráciu 

    Banánové smoothie

    Potrebujete:  1 banán, 30 g horkej čokolády (min. 72% kakaa), 2 PL chia semienok, 2,5 deci polotučné mlieko

    Postup: Ošúpaný banán pokrájajte do mixéra na menšie kúsky, pridajte horkú kvalitnú čokoládu, napučané chia semienka a zalejte to mliekom. Všetko spolu vymixujte na krémovú hmotu.

    Jahodovo-malinový chia puding

    Potrebujete: 2 hrnčeky mandľového mlieka, 1 balenie mrazených jahôd, ½ hrnčeka chia semienok, ¼ hrnčeka medu , 1 ČL vanilkového extraktu

    Postup:  V mixéri rozmixujeme mandľové mlieko a jahody. Túto zmes zmiešame s chia semienkami, medom a vanilkovým extraktom. Misku prikryjeme a vložíme do chladničky aspoň na 4 hodiny.

    Chia nanuk marhuľový

    Potrebujete: 300 ml kokosové mlieko, 40 g chia semienok, 4 ks marhule,  formičky na nanuky a misku (prípadne med, ak máte radi sladšie)

    Postup: Do misky dajte kokosové mlieko a chia semienka, nechajte ich „napučať“ 25 minút pri izbovej teplote. Potom si vo vyššom pohári rozmixujete na kašu marhule. Do napučaných chia semienok s kokosovým mliekom vložte túto ovocnú kašu a jemne premiešajte. Hmotu rozdeľte do nádobiek na nanuky alebo do jogurtových kelímkov. Vložte do mrazničky aspoň na 1,5 hodiny.

    Na zdravie a dobrú chuť!

    Chia semienka kúpite za dobrú cenu v Bazáre Modrého koníka 

    Foto: pixabay.com