handprintscentrum
11. júl 2014

Angličtina v predškolskom veku

Tento článok píšem z USA. Všade okolo znie krásna americká angličtina, ktorá je balzamom pre uši.

Deti z našej škôlky Handprints by sa tu už nestratili. Prečo?  Pretože boli "hodené do vody" a musia sa v cudzom jazyku naučiť plávať.

Mnoho rodičov detí predškolského veku rieši otázku, ako naučiť hovoriť dieťa plynule po anglicky.

Z dlhoročnej praxe môžem povedať, že jediný účinný spôsob, aby dieťa komunikovalo v inom jazyku je vystaviť ho vplyvu tohoto jazyka a ono sa bez akejkoľvek námahy naučí komunikovať.

Ako  prebieha učenie angličtiny u nás v HANDPRINTS?

Prvé dni, keď dieťa nastúpi do kolektívu mu to málinko uľahčujeme. V situáciách, kedy ešte potrebuje viac emocionálnej opory na dieťa hovoríme aj po slovensky, ale len do chvíle, kedy sa cíti spokojné a je pripravené sa hrať. V tej chvíli začíname opäť s angličtinou. Robíme to tak preto, lebo pocit bezpečia dieťaťa a emocionálna pohoda sú naše priority.

Postupne v priebehu prvých dní minimalizujeme počet slovenských slov na nevyhnutné situácie.

V priebehu prvých pár týždňov  sa dieťa oboznámi s prvými anglickými vetami.

Zámerne som nenapísala "slovami", pretože slovíčkovú angličtinu, akou sa vyučuje v štátnych materských školách  nepoužívame. Je nefunkčná, a pre plynulú komunikáciu nepoužiteľná.

Ako rastie slovná zásoba dieťaťa, ak navštevuje našu škôlku?

Už prvý deň sa dieťa domov vracia s niekoľkými novými slovami. Vačšina sa ako prvé naučí All done, Good job, Yes, No. V priebehu prvého dňa dieťa rozumie vete Wash your hands, Sit down, a chápe slovíčka ako snack, play, playground.

Tým, že sa dieťa dostáva do kontaktu s angličtinou v reálnych siutáaciách, jeho pasívna slovná zásoba rastie expanzívne.V priebehu prvých dvoch týždňov rozumie takmer všetkým pokynom, ktoré v škôlke dostáva. Za mesiac sa zorientuje vo všetkých činnostiach a jeho slovná zásoba sa obohatí predovšetkým v oblasti názvov hračiek, potravín, činností. (maľovanie, kreslenie, skladačky, pohybové aktivity, aktivity spojené s hudbou, zvieratá a podobne)

Za prvý mesiac má dieť v našej škôlke väčšiu slovnú zásobu a lepšie porozumenie, ako deti, ktoré navštevujú krúžky angličtiny celý predškolský vek.

Po prvom roku dieťa rozumie takmer všetko. Začína odpovedať po anglicky, a niektoré slová, s ktorými sa stretlo prvý krát v škôlke má v pamäti uložené po anglicky. To znamená, že ak sa s nimi nestretlo mimo škôlky, pomenuje ich po anglicky a nemá k nim slovenský ekvivalent🙂

Preto pri rozhovore s dieťaťom začnete počuť, že začína dopĺňať vety o anglické slová, aj keď hovorí po slovensky. Mnoho rodičov si toto obdobie veľmi užíva, pretože v tomto období  začnú sami počuť výsledky pobytu dieťaťa v anglickej školke. V tomto období dieťa dokáže požiadať o láskavosť, vypýtať si predmety, dohodnúť sa, začína v angličtine vyjednávať a popisovať jednoduché situácie.

Po druhom roku pobytu v našom full time English zariadení sa jeho slovná zásoba rozrasite tak, že samo komunikuje bez zábran.

Robí ešte mnoho gramatických chýb, ktoré vychádzajú predovštetkým z detskej logiky.

Keď dieťa opúšťa naše centrum, je schopné plynulo komunikovať s native speakermi, pretože je ich jazykovému vplyvu vystavené počas pobytu u  nás, a dokáže komunikovať na akúkoľvek tému.

Aktivity, ktoré pre deti pripravujeme sú atraktívne, čo deťom uľahčuje prekonať prvotné rozpaky z bilingválneho prostredia a na iný jazyk si po pár dňoch zvyknú tak, že ho akceptujú a považujú za samozrejmosť.

Ak sa vám naša metóda výuky anglického jazyka páči, neváhajte sa k nám prísť pozrieť.

Deti prijímame počas celého školského roka.

Ak vás článok zaujal, neváhajte ho komentovať.

Začni písať komentár...

Odošli