Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.

    #hp_smart_app HP multifunkčnú tlačiareň s wifi sme kúpili ešte na jar keď deti zostali 2,5 mesiaca doma a využívame ju aj s appkou , hlavne na tvorenie, aj práve dnes sme si vytlačili obrázky a vyzdobili trblietkami

    (2 fotky)
    helka77
    20. nov 2016    Čítané 153x

    Už sa blíži Mikuláš: Aký príbeh rozpovedať deťom?

    Čarovné legendy! Za tajomného večera, v tichu pri sviečkach, keď budete s deťmi čakať na sladkú nádielku v obloku, im môžete vyrozprávať krásny príbeh o tom, ako vznikla tradícia sv. Mikuláša. Určite vás drobci budú počúvať so zatajeným dychom.

    Kto bol sv. Mikuláš?

    Mikuláš je postavou opradenou mnohými legendami. Traduje sa o ňom, že sa narodil okolo r. 280 – 286 v Patare. Ako devätnásťročný bol svojím strýkom, biskupom Mikulášom vysvätený za kňaza a stal sa predstaveným kláštora Sion v blízkosti Myry. Počas prenasledovania kresťanov okolo r. 310 bol vraj zajatý a týraný. Po rodičoch zdedil veľké bohatstvo, ktoré rozdeľoval medzi chudobných.

    Mikulášske legendy

    V susedstve žil chudobný muž, ktorý mal tri dcéry. Nemohol im zabezpečiť veno, tak sa rozhodol predať ich do nevestinca. Mikuláš sa o tomto jeho pláne dozvedel a rozhodol sa, že nešťastie odvráti.

    Do troch vrecúšok zabalil zlaté mince, za ktoré mohol vystrojiť chudobný otec dcéram svadbu. Počas troch nocí vhodil vždy jedno z vrecúšok do spálne dievčat. V poslednú noc sa otec zobudil, rýchlo bežal za neznámym dobrodincom a spoznal v ňom Mikuláša. Z celého srdca mu ďakoval. Mikuláš jeho vďaku odmietol a povedal: „Ďakuj Bohu, ktorý vás neopustil. Ja som bol len jeho posol...“

    Iná legenda hovorí o tom, že Mikuláš sa často večer po zotmení prechádzal ulicami a pozoroval ľudí za oknami. Keď videl chudobnú ubiedenú rodinu s deťmi, ktorým nevedeli dať rodičia nič na večeru, do obloka im vložil jedlo, hračky i niekoľko mincí. Nik nevedel, kto je tým dobrodincom, pretože Mikuláš chcel zostať v anonymite.

    Od tých čias vznikla tradícia sviatku svätého Mikuláša. Je mu venovaný 6. december, pretože vraj Mikuláš umrel práve v tento deň.

    Čisté čižmičky v okne!

    Zvyk s čižmičkami v oknách sa traduje práve z legendy o tom, ako Mikuláš nechával v oblokoch chudobných ľudí dary. V žiadnej domácnosti s malými deťmi teda v tento výnimočný deň nesmú chýbať čižmičky v okne!

    Môžeme ich tam položiť spolu s deťmi. Samozrejme, najprv ich dobre očistíme.

    Kedysi si deti čistili kapce či čižmičky, obe topánky z páru. Do jednej dostávali uhlíky či prútik, do druhej sladkosti a ovocie.

    Dnes chodieva Mikuláš s anjelom a čertom do domácností, na námestia, do školských a kultúrnych zariadení a pýta sa detí, ako sa správali počas minulého roka. Deti mu zarecitujú básničku, zaspievajú pesničku a za to dostanú sladkosti a ovocie.

    Náš tip:

    Odrežte na Mikuláša konárik zo stromu alebo kríka, najlepšie z čerešne, jablone alebo slivky a dajte ho do vázy. Niečo si pritom želajte. Ak konárik do Štedrého dňa rozkvitne, želanie sa splní...

    Pripravte si mikulášsku veršovačku

    1. Mikuláš, Mikuláš, priateľ náš starý,
    každý rok nosievaš do okien dary.
    Mikuláš, Mikuláš, ty veľký svätý,
    každý rok myslievaš na dobré deti!

    2. Mik, mik Mikuláš, prišiel s čertom na koláč,
    sľubujem, sľubujem, že už hnevať nebudem...

    3. Kde sa vzal, tu sa vzal, Mikuláš pod oknom stál,
    v ruke veľkú paličku, na hlave mal čiapočku.
    Z bielych fúzov, teplý šál,
    tak na deti vykúkal.

    4. Mikulášsku dobrý strýčku, modlím sa ti modlitbičku,
    zlož tú svoju plnú nošu, daj nám darov, svojich trošku,
    či koníčka medového, či koláčka makového,
    veď ty strýčku Mikuláš, mnoho dobrých darov máš...

    pozn. Autor: Redakcia magazínu Najmama  Zdroj: Ema 

    Včera sme stihli povybavovať urady aj poradňu, dr. nas pochvalila ze ma takmer pôvodnu pôrodnu váhu tyzden po narodení...3640g a poobede sme stihli aj prvy vylet-na Pial gratulovať apovi k narodeninám...

    Pomaham starkej

    Včera pršalo ale nám to nezabránilo byť vonku 🙂
    #spamujeme

    #spamujeme Na vystave domacich zvieratiek

    Na Pialskych hodoch

    Ešte 99 dní a k Ninke pribudne sestrička Nelka 🙂

    (3 fotky)