igor_bupi
26. máj 2015

Tipy oteckom: 3 otcovské rady pre pokoj v novopečenej rodine alebo načo sa pripraviť

Narodenie syna bola fakt veľká vec. Za pár chvíľ v pôrodnej sále som prežil všetko od šoku cez strach až po šialenú radosť a asi trikrát tam a späť. Ale keďže to dobre dopadlo, dokázal som sa vrátiť do normálu. Prvé dni a týždne sme sa so ženou nevedeli prestať pozerať. Pozerali sme do postieľky, v noci sme sa strhli pri každom zamraučaní, ale aj napriek nedostatku spánku to bolo perfektné.

Keď časom prišiel stereotyp, tiež sme to riešili za pochodu a navzájom obrusovali hrany a nastavovali chod vecí tak, aby to fungovalo čo možno najhladšie. Preto berte tieto odporúčania ako príspevok otca k tomu, aby bola spokojná matka, dieťa a v konečnom dôsledku aj sám otec.

1. Scény zo všedného rodičovského života

Na toto som síce nebol pripravený, ale z odstupu svoju ženu absolútne chápem. Zmeny nálad a popudlivé reakcie nastupovali nečakane. Prehnané reakcie na podnety, ktoré ju predtým takmer neoslovili, aj mňa roztrpčovali. Potom som bol nehnevaný na seba, že sa nedokážem ovládnuť ale postupne sme si na to zvykli.

Asi nie je čo viac dodávať. Dá sa iba obrniť trpezlivosťou. Nám to stálo za to.

2. Nečuduj sa otázke - kedy prídeš?

Chvíľku mi trvalo, kým mi došlo, že opakujúce sa otázky, „Kedy prídeš?“, sú myslené doslovne a skrýva sa za tým potreba aktívnejšieho kontaktu s niekým dospelým.

Tu by som otcovi poradil, že keď sa teda dohodnete, na konkrétnom čase, skús byť presný. Ak sa to nedá, nesľubuj presný čas a skús svoju ženu radšej prekvapiť. Tvoja polovička si už niekoľko hodín predtým prispôsobuje svoj program ku konkrétnemu termínu. Tvoj príchod domov z práce je pre ženu na materskej veľkým bodom denného programu. Ak ho nestihneš, nabúraš jej postupnosť, ktorú si počas dňa mohla zorganizovať inak.

3. Stereotypu sa treba postaviť

Overený, zabehaný a bezpečne presný denný režim je pre dieťa aj pre matku na materskej výborná vec. Na druhej strane nie je nič lepšie, ako keď sa denný režim občas naruší, aby sa aj tá denná rutina získala na hodnote. Myslím to úprimne a doslovne. Každá iná interpretácia, najmä použitie tohto pravidla ako zdôvodnenia neskorého príchodu z práce, bude mať za následok skôr scény. (pozri bod 1)

Pripraviť na každý deň nejaké prekvapenie asi nepôjde, ale myslím, že nájsť priestor pre spoločné malé radosti, nebude až taký problém. Stačí vyraziť na spoločnú prechádzku do lesa, parku, či na miesta, kde sa mamina normálne sama s kočiarom nedostane. Cez víkend doprajte manželke víkend. Nevyžaduje to ani veľa fantázie.

Igor 🙂

"Kedy prides?" je u nas na dennom poriadku 😁😁 a este pre istotu vecer padne otazka "kedy zajtra koncis?" chudak mm, az mi ho je niekedy fakt luto ako ho bombardujem, ale ked sa vrati domov je to naozaj velka ulava 😄

26. máj 2015

Začni písať komentár...

Odošli