ildici12
13. jún 2013

Dary mora

Morské plody- tvoríky žijúce v moriach sa v poslednej dobe tešia čoraz väčšej obľube medzi ľuďmi. No samozrejme nie medzi všetkými- niekto ich nemôže ani cítiť. Jedna moja kamarátka napr. tvrdí, že by v živote nezjedla chobotnicu, keďže cíti jej chápadlá (keď však je kuracie stehná, nesťažuje sa na nohy, no ale to je už trochu iná téma 😀). Ja som morské plody milovala, teraz by som ich však už nevedela zjesť.

Z oficiálneho hľadiska sa tieto tvoríky považujú za zdravé, s minimálnym obsahom tuku  a s veľkým podielom minerálov a nenasýtených mastných kyselín. Sú mimoriadne náročné na skladovanie, môžu sa predávať, kým sú čerstvé, pričom sa mimoriadne rýchlo kazia. Z tohto hľadiska mimo prímorských krajín sa rozšírilo ich skladovanie formou mrazenia, v poslednom čase sa však dajú vo veľkých hypermarketoch kúpiť aj čerstvé. Aj s mrazenými darmi mora však treba byť opatrní- často sa totiž nekladie dôraz na prepravu tohto tovaru a môže dôjsť k čiastočnému alebo úplnému rozmrazeniu a tým ku znehodnoteniu mäsa- predovšetkým v lete. Mne sa pred pár rokmi stalo, že som si kúpila krevety, ktoré som doma pripravila, no nedali sa vôbec jesť, keďže nesmierne páchli. Potom som si pozrela obal- samozrejme boli z Poľska. Takže aj pri týchto výrobkoch čítajte obal a hlavne skúste nájsť morské plody s nejakou vierohodnejšou krajinou pôvodu 🙂

Krevety sú obľúbené hlavne pre ich rýchlu prípravu, čo sa však väčšinou dosiahne tým, že pred mrazením ich predvaria. Známy kuchár Jaroslav Židek je napr. vyslovene proti takýmto výrobkom, a ja som tiež zástancom názoru, že keď môžem, vyberiem si čerstvo zamrazené krevety bez tepelnej úpravy. Majú veľmi vysoký obsah bielkovín a minerálov, hlavne selénu, železa a vápnika. Pripravujú sa z nich hlavne koktaily, šaláty, ale dajú sa upraviť aj na masle, podávať v sendvičoch. Mimoriadne vhodný na ich dochutenie je cesnak.

Marinované tigrie krevety so zemiakovou kašou

Autor: @drobec33

 

Deň pred varením si pripravíme marinádu a necháme krevety pácovať. K marináde zmiešame v miske olivový olej, šťavu z jedného citróna, roztlačený cesnak, trošku rozdrvenej hrubozrnnej soli s bylinkami. Na ďalší deň krevety prudko opečieme na panvici a následne ich podlejeme troškou vody a chvíľku podusíme. Podávame so zemiakovou kašou.

Opražené krevety marinované s cesnakom a citrónovou šťavou s pico de gallo a avokádom

Autor: @irsina83

 

Suroviny na 1 osobu: 200g kreviet, polka citróna, 3 strúčiky cesnaku, olivový olej a morská soľ. Na pico de gallo potrebujeme 3 stredne veľké paradajky, čerstvú vňať koriandru, mladú cibuľku, jalapeno papričku, citrónovú šťavu a soľ.

Postup: krevety naložíme na 4 hodiny do marinády. Opečieme ich vo woku. Ingrediencie na pico de gallo nasekáme na drobno a premiešame, dochutíme soľou a citrónovou šťavou podľa chuti. Nakrájame na kúsky polku avokáda.

Langusta je veľký rak a varí sa dosť dlho, aj hodinu. Nebudem jej prípravu veľmi rozpisovať, pre mňa je to dosť morbídne a nechutné, hlavne čo sa týka prípravy živého zvieratka. Kto je až taký veľký gurmán (neviem, či takéto zaobchádzanie so zvieratom sa dá nazvať gurmnástvom) to už určite vie, ak nie, ľahko sa to dá vygoogliť 🙂

Homár sa pripravuje rovnako drasticky ako langusta (ospravedlňujem sa, ak to tak niekto nevníma, no mne sa o tom nedá písať viac pozitívne), musí sa rozrezať, následne sa okorení bylinkami a upečie sa na masle.

Mušle sú tiež mimoriadne bohaté na bielkoviny, môžete ich kúpiť čerstvé alebo mrazené. S čerstvými treba zaobchádzať veľmi opatrne, napr. sa majú skladovať v teplote nižšej ako 4 stupne, nikdy nie v uzavretej nádobe, lebo sa môžu udusiť. Jedia sa špeciálnymi pinzetami. Keď si kúpite čerstvé zatvorené mušle, nemusíte sa trápiť s ich otváraním, po kontakte s vriacou vodou sa samy otvoria. Pripravujú sa väčšinou na víne, s omáčkami, na omelete, ale sú súčasťou aj národného španielskeho jedla-paelly.

Rizoto s krevetami a mušľami

Autor: @lyongirl

 

Osmahneme pór na oleji, pridáme krevety a chvíľku podusíme, nie viac ako 3 minúty.Odložíme bokom. Pripravíme rizoto z ryže, mrazenej zeleniny a mrazených mušlí a nakoniec premiešame s hotovými krevetami.

Krabie mäso je tiež veľmi vyhladávané, v našej krajine sa predávajú predovšetkým pod názvom krabie- surimi tyčinky. Keď si však dôkladne prečítate názov výrobku napísaný malými písmenkami, narazíte na toto: tyčinky z rybieho mäsa s krabou príchuťou. Určite by som ich neodporúčala konzumovať, žiaľ nič zdraviu prospešného pre nás neobsahujú. Keď si prečítate zloženie, často po krabom mäsa ani stopy niet. Sú tam rôzne druhy rýb, zahusťovadlá, škroby, farbivá. Jednoducho málo muziky za málo peňazí. Na znázornenie vám rada uvediem zloženie jedného produktu: rybie mäso separované z treskovitých rýb (32%), pšeničný škrob, rastlinný olej, jedlá soľ, cukor, sorbitol, polyfosforečnany, príchute krabieho mäsa,  výťažok z krabieho mäsa, zmes korenín, ryžové víno, L-glutamát sodný, uhličitany vápenaté, paprikový extrakt, papsanthin, kapsorubi. Dáte si? 🙂

Chobotnica  má mäso diétne, ale trochu tuhé, preto sa musí dlhšie variť. Pripravuje sa grilovaním, pečením alebo dusením, ale v Stredomorí sa napr. chápadlá chobotnice aj nakladajú do slaného nálevu. Bývajú súčasťou šalátov, jedál z ryže alebo cestovín.

Kalamar je obľúbený pre svoju rýchlu tepelnú úpravu, stačí ho variť, grilovať, smažiť 1-2 minúty. Hodia sa k nemu paradajky a papriky, taktiež cesnak a olivový olej.

K darom mora pre mňa rozhodne patria aj morské riasy- rastlinky žijúce len v najčistejších častiach oceánov a morí. Sú cenené hlavne pre svoj vysoko podporný účinok na organizmus človeka, sú plné minerálov (vápnik, železo, jód a magnézium) a vitamínov (A,B,C, D3,E a v stopových množstvách vraj aj B12). Najväčšou výhodou rias je skutočnosť, že na rozdiel od rýb neprijímajú z mora okrem cenných minerálov nečistoty a škodliviny- kde je voda príliš špinavá, tam jednoducho prestanú rásť. Jednou z významných vlastností rias je ich schopnosť eliminovať z nášho tela ťažké kovy, ale aj odbúravanie tukov a hlienov, ktoré sa v našom tele vytvárajú a zhromažďujú v dôsledku nadmernej konzumácie mäsových výrobkov.

Riasy môžu mať zelenú, hnedú a červenú farbu, pričom platí, že zelené žijú v povrchových vodách, červené v hlbších a hnedé medzi tým. Taktiež platí, že rovnaký druh rias zbieraný na rôznych miestach má inú chuť, napr. kombu zbierané v Severnej Amerike má drsnejšiu chuť než kombu pochádzajúce z Japonska.

Predávajú sa väčšinou v sušenej forme, pričom musíme dbať na ich uskladnenie v suchu, keďže podvplyvom vlhkosti sa môže stratiť ich aróma. Keby vám však náhodou riasy zvhli, určite ich nevyhodte, môžete ich zachrániť usušením na nízkej teplote v rúre. A keď na nich objavíte bielu vrstvu, netreba panikáriť, nejde o pleseň- je to vrstva morskej soli, ktorá sa na riasach objavuje pri zmene teploty.

Medzi najznámejšie riasy patria dusle, nori, wakame, kombu, agar-agar, arame a hijiki. Z týchto som mala šťastie ochutnať len nori a agar, no určite sa chcem dostať aj k ostatným. Detičkám by som odporúčala podávať od 1 roka. Nie som odborník na výživu, ani som neštudovala tabuľky, no zdravý rozum mi radí, že asi od tohto veku by mohli byť zrelé na tieto rastlinky. Ja som ich malej najčastejšie pridávala do polievky, tie má strašne rada, ale napr. s nori vločkami sa bez problémov dá ochutiť aj hlavné jedlo. Ostatné riasy sa zase môžu pridať do jedla počas varenia.

Nori je riasa pre začiatočníkov, nazýva sa aj morskou bazalkou. Väčšinou sa dá kúpiť v podobe sušených vločiek, ktoré už netreba nejak špeciálne upraviť- stačí s nimi na konci varenia dochutiť jedlo. Odporúča sa používať pri mastných jedlách, keďže zlepšujú trávenie, znižuje cholesterol a sú bohatým zdrojom cenných bielkovín. Táto riasa je bohatá na vitamín A, B,C.

Riasa wakame je slávna pre svoj vysoký obsah vápnika- obsahuje ho niekoľkokrát viac ako kravské mlieko. Je bohatá na železo, čistí krv a upravuje krvný tlak. Väčšinou sa predáva vo forme sušených plátov. Treba si kúsok odlomiť- asi za veľkosť poštovej známky, namočiť na pár minút do vody. Keď zmäkne, nakrájame ju na kúsky a dáme variť cca 5-10 minút do polievky. Dá sa používať aj do zeleninových šalátov, v tomto prípade ju stačí namočiť do vody na pol hodinu, pokrájať na kúsky a servírovať so šalátom.

Kombu sa považuje za liek pri chorobách štítnej žľazy, keďže má mimoriadne vysoký obsah jódu. Okrem toho čistí črevá a detoxikuje naše telo. Jeho príprava je časovo náročná, preto sa odporúča podávať so strukovinami alebo natural ryžou. Kúsok veľkosti 2-3 poštových známok povaríme vo vode asi hodinu. Jeden americký vedec sa o ňom vyjadril takto: „Zo štrnástich prvkov, ktoré sú podstatné pre funkcie látkovej výmeny ľudského tela, sa ich trinásť vyskytuje v kombu. Mal by byť k dispozícii  ľuďom vo všetkých krajinách“.

Agar je výborným prírodným želírujúcim prostriedkom, má jemnú chuť. Je bohatý na minerály. Môže sa používať aj na slano aj na sladko- do pudingov, náplní, ako aj do aspikov. Jeho príprava je veľmi ľahká, vyžaduje len krátke varenie. Čo trvá dlhšie je proces stuhnutia J Musíme počkať, kým nám puding atď. sa dokonale vychladí, ináč je naša práca márna (samozrejme len z vizuálneho hľadiskaJ) Predáva sa v 3 formách- práškovej, v paličkovitej a vločkovej forme. Prvé dve formy sú komerčné, menej kvalitné, pretože sa pri ich výrobe používa kyselina sírová na rozpustenie škrobu a na odstránenie červenej farby riasy. Vločkový agar je vyrobený prírodnou cestou a prejde dlhým procesom prípravy : riasy sú na pobreží zbierané a sušené. Potom sú na zimu donesené do hôr, kde sa varia spoločne s octom, aby hrubá vláknina zmäkla. Hustá polievková zmes, ktorá sa pri tom vytvorí sa precedí cez šatku. Vyžmýka sa mäkká  tekutina, ktorá sa nalieva do štvorcových foriem a nechá sa tam usadzovať.

Želatínová forma sa ďalej krája na pásy a pokladá sa vonku na bambusové tyče, aby na ňu svietilo čo najviac slnka. Počas jedného až niekoľkých týždňov  za studených nočných teplôt pásy zamrznú, pričom ich slnko počas dňa  znovu rozpustí a tým sa eliminuje obsah vody. Konečný produkt je super ľahký, suchý vláknitý pás bez škrobu, ktorý bol prirodzeným spôsobom vybielený na svetle. Má svetlo hnedú farbu.

Jahodovo-čerešňový puding s agarom

Autor: @ildici12

 

Rozmixujeme očistené jahody a vykôstkované čerešne, aby sme dostali zhruba pol litra tekutiny. Následne ich dáme variť. Akonáhle začnú vrieť, primiešame polovicu sáčku agaru, počkáme, kým zase začne vrieť a odstavíme. Na spodok misky rozložíme špaldové keksiky a zalejeme ich pudingom. Necháme ho vychladnúť a stuhnúť na studenom mieste cca 2-3 hodiny.

Jablkový puding s agarom

Autor: @ildici12

 

50g hrozienok umyjeme a dáme variť s klinčekmi. Pridáme na kúsky pokrájané jablká- asi 500g a zalejeme cca 2,5 dl vody. Varíme do zmäknutia. Po uvarení vyberieme klinčeky, rozmixujeme jablká s hrozienkami a vodou. Prisypeme polovicu sáčku agaru a dáme zase variť na chvíľku. Následne vypneme sporák, puding rozlejeme do mištičiek a necháme vychladnúť.

Arame patrí do skupiny hnedých rias a pred varením potrebuje krátke namočenie cca 15 minút, počas ktorého zvojnásobí svoj objem. Následne sa varí zhruba 25 minút. Je prirodzene sladký, bohatý na jód a vápnik, bol používaný na liečenie chorôb žensých pohlavných orgánov.

Hijiki obsahuje okrem veľkého množstva minerálov (má najviac vápnika zo všetkých rias) aj stopové prvky, ktoré posilňujú náš organizmus. Ak chcete mať krásne lesklé vlasy, určite si túto riasu zaobstarajte J Pri varení používajte naozaj len minimálne množstvo, keďže dokáže zväčšiť svoj objem až 5násobne. Pred tepelnou úpravou ju treba namočiť na asi 10-15 minút a následne s vodou, v ktorej bola namočená sa varí 40-50 minút.

#magazin #zdravie #recepty 

Ja riasu kombu aj wakame dávam stále celú ☹ Aj keď len 2-3 porcie polievky varím naraz.. Nevedela som že len taký kúsok sa má dať...Akosi mi to uniklo... No nič sa mi nestalo 🙂

13. jún 2013

@dianap no myslim ze to skodlive neni 🙂 len ti to dlhsie vydrzi a usetris peniazky 🙂

13. jún 2013

@dianap
@ildici12 ja tiez pouzivam wakame a kolkokrat aj dva dlhe kusky dam do 3litroveho hrnca lebo nikde som sa nedocitala ako sa má dávkovať len ako sa má variť 🙂

13. jún 2013

"milovala" som zraloka, ale teraz mi morske plody uz nic nehovoria 😀 ale nori vlock, pokial nezabudne davam hlavne na posypanie na polievku alebo na chleba, uz mam doma aj hijiki a uz s chystam ich pouzit, tak som zvedava aka budem zdrava 😀 a agar mi moc nechuti, minule som ho skusila spravit ako zelatinu na zakusok a chutovo nic moc ☹
a nato, ze uz nepapam ziadneho ziveho tvora, pekne napisany clanok, tzn. najviac ma zaujali zabaciny - riasy 🙂

13. jún 2013

@ildici12 K tomu homaru by som chcela iba nieco povedat (kedze morske jedla jem dost casto). Nie je to az take drasticke, ako sa to zda....bohuzial...musi sa to uvarit zaziva, inak to straca chut. Trva to ale iba nejakych 5 minut...... Pre mna jedno z najlepsich morskych jedal na svete. Homar (anglicky lobster) je jedna z najdrahsich jedal v akejkolvek restauracii. Naposledy, ked som si ho objednala, tak som platila $100 dolarov.

Krevety robim kazdy druhy tyzden.....ale je z tym piplacka, lebo sa musia "odcrevnit". Je na to specialne naradie (lacne a v kazdom obchode dostupne), ktore prtrhne chrbat krevety a vytiahe sa jemne crievko, kde sa uskladnuju vykaly.....Ten, kto to pred varenim nerobi, tak ten papa krevety aj s......no so vsetkym 😅

Tie krabie tycinky nemaju s krabom absolutne nic spolocne. Mas pravdu. Krabie maso je totiz tisic krat lepsie, chutnejsie, vypada inak a je drahe ako svet.......

A zabudli ste na scallops- lastury, tie su uzasne...su to take ako keby masove gulicky, ked sa vytiahnu z musle. Jedno z mojich najoblubenejsich jedal. Maju jednu vyhodu- jedlo z nich sa da uvarit za rekordnych 5 minut. Maslo, rozsekany cesnak na to lastury a za 5 minut je vecera hotova. Najlepsie sa podvaju s cestovinami.

14. jún 2013

Dary mora sú u mňa neprebádaná oblasť 🙂

14. jún 2013

Ja osobne som milovala morské plody. Keď som bola jedno leto v Grécku, jedla som ich takmer každý deň... No a potom prišla dovolenka v Bulharsku, párkrát sme si objednali mušle, žraloka, a iné potvorky, a tam som s morskými plodmi skončila ☹ Tým chcem povedať, že veľmi záleží na tom, v akej oblasti a z akého mora pochádzajú... A chobotnicu by som teda do úst nevložila a po prečítaní článku ani homára a langustu 🙂 Ale článok je napísaný skvelo!

14. jún 2013

@digysa fuuu, tak si ma zaskocila. Krevety aj mi dost casto robime, ale odcrevnujem ich rucne bez spomenuteho naradia. Je to inak hrozna piplacka. O akom specialnom naradi to hovoris? Nepocula som o tom.

@dianap
@ildici12 o tom som ani ja nevdela, ja som zvykla davat do 3l vody, taku polovicu z tej celej. Ja combu davam do strukovinovych polievok, aby nenaduvali. Avsak ja tu combu z tej polievky nejem, mne to pride take trosku nechutne naoko. Ty to jedavas, @dianap ?

14. jún 2013

mna dary mora neoslnili ... a chudakov homarikov mi je tiez luto ked ich niekto pre "kus zvanca" takto trapi.. a to niesom ziadny ochranar zvierat ani podobne :-/

14. jún 2013

Veru, súhlasím. Dary mora sú veľmi dobré a zdravé. Myslím si však, že u nás sa ich ľudia dosť boja jesť, alebo skôr majú predsudky. Faktom však je, že rovnako ako pri rybách, predáva sa veľa nekvalitného tovaru. A ich správna príprava (pokiaľ sa to človek naučí) stihne veľa ľudí na začiatku odradiť. Krevety sú asi u nás (myslím na SK) najpbľúbenejšie. No veľa x som sa už stretla, že pri grilovaní sa znehodnotili, pretože boli grilované príliš dlho a takmer celé vyschli.
Super článok, ďakujem 🙂

14. jún 2013

@ikuza Ano ale nakrajam to na take drobunke ked je to uz makke...ako petrzlenovu vnat napriklad 🙂 A mne to aj chuti 😀

14. jún 2013

super, už dlhšie sa chystám sa tie riasy, aspoň v tom mám trošku jasnejšie 😉 ďakujem za článok 🙂

14. jún 2013

@digysa ale si ma pobavila že nie je to také drastické iba 5 minút 😀, skús si ponoriť prst do vriacej vody na 5 minút, inak k téme nežijem v prímorskej oblasti takže nič z toho nepotrebujem jesť

14. jún 2013

inac myslela som to ze ma neoslnili ako chutovo nie tento clanok ze by ma neoslnil... ma az teraz napadlo ze to moze vyzniet aj tak 🙂

14. jún 2013

pekny clanok, my jeme najma krevety a ako uz bolo spominane tie sive to je asi podstatne vediet, ze oranzovo ruzove uz presli varom, cize je z nich polotovar, sive su surove. najlepsie cerstve, ak sa neda, nepohrdnem ani mrazenymi a studujem obal odkial su vylovene, kde balene, spotreba, atd. aj chobotnickovy salat je fajn, aj grilovane kalamare su mnamka, napr. v Chorvatsku ci Grecku 🙂 v zivote by som si nedala ale morske plody v slovenskej restauracii,alebo na pizi. a este riasy papame v sushi 🙂 tu nori teda...asi vyskusam aj do polievok, len ci si to udrzi tolko tych mineralnych latok aj ked to prejde varom ? ?

14. jún 2013

@zajaciq no ja tie nori vlocky prisypem az uplne na konci, ked som uz vypla polievku 🙂 ale vidis, ostatne riasy sa varia a neznicia sa tam tie vitaminy.. je to zvlastne, vo vsetkom inom jedle je to naopak 🙂 cim dlhsie varis tym menej vitaminov sa zachova... :-/

14. jún 2013

@bazarocka Nie som homar, ani ryba, ani musla....prepac...mam rada morske jedlo, viac ako zajacov, kravy, prasata, kozy a jelene.....a ak si videla niekedy v zivote, ako sa zabijaju kravy, alebo prasce, tak tak radsej 5 min.....ale toto uz je pisanie do vetra....milujem tieto blbe "diskusie" o tom, ako tyrame zvierata, ked ich jeme.... Este pojdeme sudit aj levov, nie?

14. jún 2013

@pea87 Morske jedlo sa da pokazit za 1 minut, preto je to skutocne dolezite, aby to varil skuseny kuchar. (mam to odskusane, sice je to rychle varenie, ale tiez sa da rychlo vsetko pokazit).

14. jún 2013

@zajaciq NESPRAVNE....neviem kde si to citala....sive aj ruzove mozu byt cerstve...To su druhy kreviet. Tie ruzove sa volaju pink shrimp. Tie sive sa volaju normalne shrimp.

14. jún 2013

Ale ako vsetky pistete...najlepsie je skutocne jest ich tam, kde sa chytaju...cerstve.

14. jún 2013

@digysa tak to bude potom tym... 😀 to raz totiz varil moj oco prvy/zaroven aj posledny krat v zivote ze vyskusa ake to je spravil to tusim na panvici neviem co vsetko tam daval ale urcite viem ze tam bol petrzlen..vela petrzlenu.. no neoslnilo 🙂

14. jún 2013

@pea87 patrzlen???? haha....jaaaaaaaaj moja...skoda, ze ti pokazil chut..... Ak by morske jedla boli zle, tak by asi nestali 3 krat viac ako vsetky ostatne jedla....

14. jún 2013

predsudky nemam ale nestrcila by som to do ust ani keby cooo 😀 😀 max. tuniak.. smrdi mi to na kilometre.. poklona tym, co to papaju pravidelne 🙂

15. jún 2013

@ildici12 ja som toho nazoru, ze tieto "dary" jest iba v primorskej krajine... kde je to cerstve 🙂

15. jún 2013

@digysa
ano, scallops.. mnam - u nas pod nazvom Musle sv.jakuba.

16. jún 2013

@maci_267 cerstve ryby nemozu smrdiet. Ak smrdia, tak nie su cerstve. 14 rokov zijem v primorskej oblasti a viem o com hovorim. Pamatam si, ako moja mama davala vzdy kapra do mlieka, aby nesmrdel...... Ked prisla sem, tak sa cuduje, ze tie ryby vobec neciti 😅

16. jún 2013

Ked som prvy krat videla krevety, tak som si myslela, ze tym ludom asi preskakuje, ked dokazu nieco taketo dat do ust........... A teraz tvrdim toto: ten, kto sa chova ako male decko (dostane jedlo, ktore nikdy nejedlo a nepaci sa mu a hned zacne hovorit fuj, fuj) a nechce ochutnat morske jedla, tak NEVIE O CO PRICHADZA.

16. jún 2013

krevety som jedla a boli fantastické.možno preto,že som ich nevarila ja 🙂
ale ked tak premýšlam,rada by som skúsila.trošku to oživí náš jedálniček plný prasiat a sliepok 🙂

16. jún 2013

@malinkaaninka Asi tak 🙂 A je to ovela lahsie na zazivacie ustroje.... Ja sa po rybe alebo inej morskej pochutke nikdy necitim prezrato....proste je to naozaj zdrave jedlo.

17. jún 2013

@digysa ja nie som žiadna fanatická ochrankyňa zvierat, ani som nepísala že niečo týraš, len mi to prišlo smiešne ako si napísala že 5 min sa variť vo vode nie je nič strašné, toť vsjo

18. jún 2013

Začni písať komentár...

Odošli