Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    ildici12
    13. jún 2013    Čítané 0x

    Dary mora

    Morské plody- tvoríky žijúce v moriach sa v poslednej dobe tešia čoraz väčšej obľube medzi ľuďmi. No samozrejme nie medzi všetkými- niekto ich nemôže ani cítiť. Jedna moja kamarátka napr. tvrdí, že by v živote nezjedla chobotnicu, keďže cíti jej chápadlá (keď však je kuracie stehná, nesťažuje sa na nohy, no ale to je už trochu iná téma 😀). Ja som morské plody milovala, teraz by som ich však už nevedela zjesť.

    Z oficiálneho hľadiska sa tieto tvoríky považujú za zdravé, s minimálnym obsahom tuku  a s veľkým podielom minerálov a nenasýtených mastných kyselín. Sú mimoriadne náročné na skladovanie, môžu sa predávať, kým sú čerstvé, pričom sa mimoriadne rýchlo kazia. Z tohto hľadiska mimo prímorských krajín sa rozšírilo ich skladovanie formou mrazenia, v poslednom čase sa však dajú vo veľkých hypermarketoch kúpiť aj čerstvé. Aj s mrazenými darmi mora však treba byť opatrní- často sa totiž nekladie dôraz na prepravu tohto tovaru a môže dôjsť k čiastočnému alebo úplnému rozmrazeniu a tým ku znehodnoteniu mäsa- predovšetkým v lete. Mne sa pred pár rokmi stalo, že som si kúpila krevety, ktoré som doma pripravila, no nedali sa vôbec jesť, keďže nesmierne páchli. Potom som si pozrela obal- samozrejme boli z Poľska. Takže aj pri týchto výrobkoch čítajte obal a hlavne skúste nájsť morské plody s nejakou vierohodnejšou krajinou pôvodu 🙂

    Krevety sú obľúbené hlavne pre ich rýchlu prípravu, čo sa však väčšinou dosiahne tým, že pred mrazením ich predvaria. Známy kuchár Jaroslav Židek je napr. vyslovene proti takýmto výrobkom, a ja som tiež zástancom názoru, že keď môžem, vyberiem si čerstvo zamrazené krevety bez tepelnej úpravy. Majú veľmi vysoký obsah bielkovín a minerálov, hlavne selénu, železa a vápnika. Pripravujú sa z nich hlavne koktaily, šaláty, ale dajú sa upraviť aj na masle, podávať v sendvičoch. Mimoriadne vhodný na ich dochutenie je cesnak.

    Marinované tigrie krevety so zemiakovou kašou

    Autor: @drobec33

    Deň pred varením si pripravíme marinádu a necháme krevety pácovať. K marináde zmiešame v miske olivový olej, šťavu z jedného citróna, roztlačený cesnak, trošku rozdrvenej hrubozrnnej soli s bylinkami. Na ďalší deň krevety prudko opečieme na panvici a následne ich podlejeme troškou vody a chvíľku podusíme. Podávame so zemiakovou kašou.

    Opražené krevety marinované s cesnakom a citrónovou šťavou s pico de gallo a avokádom

    Autor: @irsina83

    Suroviny na 1 osobu: 200g kreviet, polka citróna, 3 strúčiky cesnaku, olivový olej a morská soľ. Na pico de gallo potrebujeme 3 stredne veľké paradajky, čerstvú vňať koriandru, mladú cibuľku, jalapeno papričku, citrónovú šťavu a soľ.

    Postup: krevety naložíme na 4 hodiny do marinády. Opečieme ich vo woku. Ingrediencie na pico de gallo nasekáme na drobno a premiešame, dochutíme soľou a citrónovou šťavou podľa chuti. Nakrájame na kúsky polku avokáda.

    Langusta je veľký rak a varí sa dosť dlho, aj hodinu. Nebudem jej prípravu veľmi rozpisovať, pre mňa je to dosť morbídne a nechutné, hlavne čo sa týka prípravy živého zvieratka. Kto je až taký veľký gurmán (neviem, či takéto zaobchádzanie so zvieratom sa dá nazvať gurmnástvom) to už určite vie, ak nie, ľahko sa to dá vygoogliť 🙂

    Homár sa pripravuje rovnako drasticky ako langusta (ospravedlňujem sa, ak to tak niekto nevníma, no mne sa o tom nedá písať viac pozitívne), musí sa rozrezať, následne sa okorení bylinkami a upečie sa na masle.

    Mušle sú tiež mimoriadne bohaté na bielkoviny, môžete ich kúpiť čerstvé alebo mrazené. S čerstvými treba zaobchádzať veľmi opatrne, napr. sa majú skladovať v teplote nižšej ako 4 stupne, nikdy nie v uzavretej nádobe, lebo sa môžu udusiť. Jedia sa špeciálnymi pinzetami. Keď si kúpite čerstvé zatvorené mušle, nemusíte sa trápiť s ich otváraním, po kontakte s vriacou vodou sa samy otvoria. Pripravujú sa väčšinou na víne, s omáčkami, na omelete, ale sú súčasťou aj národného španielskeho jedla-paelly.

    Rizoto s krevetami a mušľami

    Autor: @lyongirl

    Osmahneme pór na oleji, pridáme krevety a chvíľku podusíme, nie viac ako 3 minúty.Odložíme bokom. Pripravíme rizoto z ryže, mrazenej zeleniny a mrazených mušlí a nakoniec premiešame s hotovými krevetami.

    Krabie mäso je tiež veľmi vyhladávané, v našej krajine sa predávajú predovšetkým pod názvom krabie- surimi tyčinky. Keď si však dôkladne prečítate názov výrobku napísaný malými písmenkami, narazíte na toto: tyčinky z rybieho mäsa s krabou príchuťou. Určite by som ich neodporúčala konzumovať, žiaľ nič zdraviu prospešného pre nás neobsahujú. Keď si prečítate zloženie, často po krabom mäsa ani stopy niet. Sú tam rôzne druhy rýb, zahusťovadlá, škroby, farbivá. Jednoducho málo muziky za málo peňazí. Na znázornenie vám rada uvediem zloženie jedného produktu: rybie mäso separované z treskovitých rýb (32%), pšeničný škrob, rastlinný olej, jedlá soľ, cukor, sorbitol, polyfosforečnany, príchute krabieho mäsa,  výťažok z krabieho mäsa, zmes korenín, ryžové víno, L-glutamát sodný, uhličitany vápenaté, paprikový extrakt, papsanthin, kapsorubi. Dáte si? 🙂

    Chobotnica  má mäso diétne, ale trochu tuhé, preto sa musí dlhšie variť. Pripravuje sa grilovaním, pečením alebo dusením, ale v Stredomorí sa napr. chápadlá chobotnice aj nakladajú do slaného nálevu. Bývajú súčasťou šalátov, jedál z ryže alebo cestovín.

    Kalamar je obľúbený pre svoju rýchlu tepelnú úpravu, stačí ho variť, grilovať, smažiť 1-2 minúty. Hodia sa k nemu paradajky a papriky, taktiež cesnak a olivový olej.

    K darom mora pre mňa rozhodne patria aj morské riasy- rastlinky žijúce len v najčistejších častiach oceánov a morí. Sú cenené hlavne pre svoj vysoko podporný účinok na organizmus človeka, sú plné minerálov (vápnik, železo, jód a magnézium) a vitamínov (A,B,C, D3,E a v stopových množstvách vraj aj B12). Najväčšou výhodou rias je skutočnosť, že na rozdiel od rýb neprijímajú z mora okrem cenných minerálov nečistoty a škodliviny- kde je voda príliš špinavá, tam jednoducho prestanú rásť. Jednou z významných vlastností rias je ich schopnosť eliminovať z nášho tela ťažké kovy, ale aj odbúravanie tukov a hlienov, ktoré sa v našom tele vytvárajú a zhromažďujú v dôsledku nadmernej konzumácie mäsových výrobkov.

    Riasy môžu mať zelenú, hnedú a červenú farbu, pričom platí, že zelené žijú v povrchových vodách, červené v hlbších a hnedé medzi tým. Taktiež platí, že rovnaký druh rias zbieraný na rôznych miestach má inú chuť, napr. kombu zbierané v Severnej Amerike má drsnejšiu chuť než kombu pochádzajúce z Japonska.

    Predávajú sa väčšinou v sušenej forme, pričom musíme dbať na ich uskladnenie v suchu, keďže podvplyvom vlhkosti sa môže stratiť ich aróma. Keby vám však náhodou riasy zvhli, určite ich nevyhodte, môžete ich zachrániť usušením na nízkej teplote v rúre. A keď na nich objavíte bielu vrstvu, netreba panikáriť, nejde o pleseň- je to vrstva morskej soli, ktorá sa na riasach objavuje pri zmene teploty.

    Medzi najznámejšie riasy patria dusle, nori, wakame, kombu, agar-agar, arame a hijiki. Z týchto som mala šťastie ochutnať len nori a agar, no určite sa chcem dostať aj k ostatným. Detičkám by som odporúčala podávať od 1 roka. Nie som odborník na výživu, ani som neštudovala tabuľky, no zdravý rozum mi radí, že asi od tohto veku by mohli byť zrelé na tieto rastlinky. Ja som ich malej najčastejšie pridávala do polievky, tie má strašne rada, ale napr. s nori vločkami sa bez problémov dá ochutiť aj hlavné jedlo. Ostatné riasy sa zase môžu pridať do jedla počas varenia.

    Nori je riasa pre začiatočníkov, nazýva sa aj morskou bazalkou. Väčšinou sa dá kúpiť v podobe sušených vločiek, ktoré už netreba nejak špeciálne upraviť- stačí s nimi na konci varenia dochutiť jedlo. Odporúča sa používať pri mastných jedlách, keďže zlepšujú trávenie, znižuje cholesterol a sú bohatým zdrojom cenných bielkovín. Táto riasa je bohatá na vitamín A, B,C.

    Riasa wakame je slávna pre svoj vysoký obsah vápnika- obsahuje ho niekoľkokrát viac ako kravské mlieko. Je bohatá na železo, čistí krv a upravuje krvný tlak. Väčšinou sa predáva vo forme sušených plátov. Treba si kúsok odlomiť- asi za veľkosť poštovej známky, namočiť na pár minút do vody. Keď zmäkne, nakrájame ju na kúsky a dáme variť cca 5-10 minút do polievky. Dá sa používať aj do zeleninových šalátov, v tomto prípade ju stačí namočiť do vody na pol hodinu, pokrájať na kúsky a servírovať so šalátom.

    Kombu sa považuje za liek pri chorobách štítnej žľazy, keďže má mimoriadne vysoký obsah jódu. Okrem toho čistí črevá a detoxikuje naše telo. Jeho príprava je časovo náročná, preto sa odporúča podávať so strukovinami alebo natural ryžou. Kúsok veľkosti 2-3 poštových známok povaríme vo vode asi hodinu. Jeden americký vedec sa o ňom vyjadril takto: „Zo štrnástich prvkov, ktoré sú podstatné pre funkcie látkovej výmeny ľudského tela, sa ich trinásť vyskytuje v kombu. Mal by byť k dispozícii  ľuďom vo všetkých krajinách“.

    Agar je výborným prírodným želírujúcim prostriedkom, má jemnú chuť. Je bohatý na minerály. Môže sa používať aj na slano aj na sladko- do pudingov, náplní, ako aj do aspikov. Jeho príprava je veľmi ľahká, vyžaduje len krátke varenie. Čo trvá dlhšie je proces stuhnutia J Musíme počkať, kým nám puding atď. sa dokonale vychladí, ináč je naša práca márna (samozrejme len z vizuálneho hľadiskaJ) Predáva sa v 3 formách- práškovej, v paličkovitej a vločkovej forme. Prvé dve formy sú komerčné, menej kvalitné, pretože sa pri ich výrobe používa kyselina sírová na rozpustenie škrobu a na odstránenie červenej farby riasy. Vločkový agar je vyrobený prírodnou cestou a prejde dlhým procesom prípravy : riasy sú na pobreží zbierané a sušené. Potom sú na zimu donesené do hôr, kde sa varia spoločne s octom, aby hrubá vláknina zmäkla. Hustá polievková zmes, ktorá sa pri tom vytvorí sa precedí cez šatku. Vyžmýka sa mäkká  tekutina, ktorá sa nalieva do štvorcových foriem a nechá sa tam usadzovať.

    Želatínová forma sa ďalej krája na pásy a pokladá sa vonku na bambusové tyče, aby na ňu svietilo čo najviac slnka. Počas jedného až niekoľkých týždňov  za studených nočných teplôt pásy zamrznú, pričom ich slnko počas dňa  znovu rozpustí a tým sa eliminuje obsah vody. Konečný produkt je super ľahký, suchý vláknitý pás bez škrobu, ktorý bol prirodzeným spôsobom vybielený na svetle. Má svetlo hnedú farbu.

    Jahodovo-čerešňový puding s agarom

    Autor: @ildici12

    Rozmixujeme očistené jahody a vykôstkované čerešne, aby sme dostali zhruba pol litra tekutiny. Následne ich dáme variť. Akonáhle začnú vrieť, primiešame polovicu sáčku agaru, počkáme, kým zase začne vrieť a odstavíme. Na spodok misky rozložíme špaldové keksiky a zalejeme ich pudingom. Necháme ho vychladnúť a stuhnúť na studenom mieste cca 2-3 hodiny.

    Jablkový puding s agarom

    Autor: @ildici12

    50g hrozienok umyjeme a dáme variť s klinčekmi. Pridáme na kúsky pokrájané jablká- asi 500g a zalejeme cca 2,5 dl vody. Varíme do zmäknutia. Po uvarení vyberieme klinčeky, rozmixujeme jablká s hrozienkami a vodou. Prisypeme polovicu sáčku agaru a dáme zase variť na chvíľku. Následne vypneme sporák, puding rozlejeme do mištičiek a necháme vychladnúť.

    Arame patrí do skupiny hnedých rias a pred varením potrebuje krátke namočenie cca 15 minút, počas ktorého zvojnásobí svoj objem. Následne sa varí zhruba 25 minút. Je prirodzene sladký, bohatý na jód a vápnik, bol používaný na liečenie chorôb žensých pohlavných orgánov.

    Hijiki obsahuje okrem veľkého množstva minerálov (má najviac vápnika zo všetkých rias) aj stopové prvky, ktoré posilňujú náš organizmus. Ak chcete mať krásne lesklé vlasy, určite si túto riasu zaobstarajte J Pri varení používajte naozaj len minimálne množstvo, keďže dokáže zväčšiť svoj objem až 5násobne. Pred tepelnou úpravou ju treba namočiť na asi 10-15 minút a následne s vodou, v ktorej bola namočená sa varí 40-50 minút.

    ildici12
    6. jún 2013    Čítané 0x

    Ryby, rybky, rybičky

    Mne ako vegetariánovi sa dosť ťažko píše o mäse a jeho prednostiach, ale pokúsim sa od toho odosobniť. Mojim účelom nie je vystrašit vás (dosť kritiky bude v článku), aby ste nekupovali ryby, len upozorniť na prípadné podvody výrobcov a trošku pomôcť, ako si vybrať kvalitné rybie produkty.

    Všeobecne sa hovorí, že ryby sú zdravé a aspoň raz týždenne by mali mať miesto v našom jedálničku. Samozrejme aj v tomto prípade ide o polopravdu: ryby sú totiž zdravé, ale nie všetky. Napríklad taký mrazený pangasius, ktorý si môžete kúpiť v akcií za 3 eurá/kg, určite nebude patriť do kategórie zdravých rýb. Za kvalitu sa totiž pripláca, ale myslím si, že to si všimol každý, kto sa o to aspoň trošku zaujíma. Vlado Zlatoš, v poslednom čase dosť slávny odborník na zdravú výživu, tréner napr. hovorí, že namiesto veľkých rýb ako je tuniak a losos by sme mali uprednostňovať malé a tučné ryby ako sardelky, ančovičky a makrély. Zdôvodňuje to tým, že veľké ryby majú v sebe viac olova a ťažkých kovov a keďže dlhšie žijú, tieto kovy ich pečeň zmetabolizuje. Iní odborníci zase tvrdia, že treba jesť väčšie tučné ryby, pretože obsahujú viac omega- 3 mastných kyselín. Kde je pravda? Posúdenie nechám na vás 🙂

    Omega-3 mastné kyseliny sa však veľmi rýchlo kazia, preto treba dbať aj na spôsob uskladnenia ryby- či už ide o mrazenie alebo konzervovanie. Konzervované ryby by som vám osobne moc neodporúčala, a to z toho dôvodu, že väčšina konzerv obsahuje nebezpečnú látku bisfenol A- BPA, ktorá je potencionálne rakovinotvorná. Keďže konzervy majú trvanlivosť aj niekoľko rokov, táto látka sa pomaly, ale isto uvoľnuje z kovu rovno do rýb. A keď už naozaj si chcete kúpiť konzervu, určite nejakú kvalitnejšiu, drahšiu. A ešte jedna vec- drveným tuniakom by ste sa mohli tiež vyhýbať, väčšinou obsahujú menej kvalitné časti ryby, často aj pomleté kostičky. Je síce pravda, že jedna nemenovaná internetová stránka pre ženy ich odporúča, pretože obsahujú aj kostičky a je tam veľa vápnika, ale ja som toho názoru, že vápnik sa dá doplniť aj z lepších zdrojov ako z rybacích kostičiek 😀 Najlepšie je si vybrať rybu uloženú vo vlastnej šťave- väčšina olejov, do ktorých ukladajú ryby, sú veľmi málo kvalitné( dokonca aj sójový olej sa skrýva pod týmto názvom). A ešte jedna perlička: keď si myslíte, že jete tuniak v konzerve, pretože je to na obal napísané, môžete sa veľmi mýliť. Podľa európskej legislatívy sa totiž ako tuniak môže označiť aj ryba tunec pruhovaný. Dôvodom tohto pre nás „prospešného“ opatrenia je aj fakt, že v poslednom čase sa vďaka príliš veľkému rybolovu značne zmenšil počet tuniakov žijúcich v oceánoch (v súčasnosti je to len 15% oproti stavu pred začiatkom intenzívneho rybolovu).

    Keď máte prístup k čerstvým rybám vo vašom meste, určite siahajte po ne než po mrazené, či už ide o ryby z miestneho rybníka alebo ryby sladkovodné a morské ponúkané hypermarketmi. Rozdiel v kvalite a chuti pocítite aj vtedy, keď si kúpite čerstvú rybu, zamrazíte ju a následne rozmrazenú ju upravíte. Nedá sa porovnať s rybami, ktoré kúpite už zamrazené. Veľkým háčikom pri mrazených rybách je aj skutočnosť, že pri rozmrazení značne stratia na svojej váhe. Možno 400g treska, ktorú rozmrazíte a upečiete, nakoniec bude mať len 300 g. Nakoniec teda zaplatíte viac za kilo ryby, ako keby ste kúpili čerstvú. Dôležité je si všímať aj hrúbku glazúry, ktorú výrobca musí uviesť na obale a označuje ľadovú vrstvu, ktorou je ryba obalená. Najlepšie je, ak výrobca uvádza nulovú glazúru, v rybe by malo byť minimum vody. Pozor si treba dávať aj na mleté rybacie filety, ktoré výrobca môže „obohatiť“ škrobom, múkou, či vlákninou. Aj v tomto prípade platí: dôkladne čítať zloženie 🙂

    A keď si myslíte, že v mrazených rybách nenájdete aditíva, mýlite sa 🙂 Najčastejšie sa z týchto „pochúťok“ vyskytujú predovšetkým polyfosfáty, ktoré pomáhajú naviazať do svaloviny vodu. Vďaka tomu výrobcovia do obalu musia zabaliť menej mäsa, keďže veľkú časť ryby bude tvoriť voda. No a keďže je obsah fosfátov v mäsa legislatívne obmedzená, výrobcovia vymysleli ďalšiu účinnú kombináciu, ako znížiť hmotnosť predávaného mäsa: je to kombinácia kyseliny citrónovej, jedlej sódy a soli.

    V skratke sa ešte poďme pozrieť na nami najbežnejšie kupované ryby.

    Pangasius je sladkovodná ryba a obsahuje omnoho menej výživných látok ako ostatné ryby, hlavne omega-3 mastných kyselín, jódu a bielkovín. Má menej výraznú chuť, mnohí ho však obľubujú práve kvôli tomu.

    Lososa asi netreba veľmi predstavovať, je obľúbený medzi labužníkmi. Najčastejšie si môžeme kúpiť filety, ale vo väčších hypermarketoch nájdeme aj celé ryby. Patrí medzi najlepšie zdroje omega-3 mastných kyselín, rovnako ako tuniak.

    Tillapia je veľmi chutnou morskou rybou, má veľmi jemné a mäkké mäso, mnohí ju dávajú deťom. Jeho nevýhodou, čo sa však len tak ľahko nedočítate je, že ide o veľmi tučnú rybu (údajne je tučnejšia ako hamburger a slanina). Aj pomer omega 3 a 6 mastných kyselín v ňej je nesprávny- obsahuje totiž málo omega 3 kyselín, ale veľa omega 6 kyselín a cholesterolu. Tie tillapie, ktoré sa chytajú v mori, takýto problém nemajú, ale keďže ide o 3. najkonzumovanejšiu rybu na svete, väčšina z nich pochádza z chovu.

    Aljašská treska je bohatá na bielkoviny, neosahuje tuky a má vysoký obsah jódu. Ľudia ju majú radi pre jej jemnú chuť.

    Po týchto informáciach sa teda poďme pozrieť na chutné recepty, ktoré sa dajú pripraviť z rýb.

    Tortilla plnená tuniakom a čerstvým špenátom

    Autor: @zuska_29

    Potrebujeme: tortilly, čerstvý špenát, sušené paradajky, kvalitný tuniak v konzerve, červenú fazuľu, uhorku a biely jogurt

    Postup: Tortillu potrieme jogurtom, poukladáme na ňu špenát, tuniaka, fazuľku, nakrájanú uhorku a sušené rajčiny. Tortillu zatočíme a jedlo je hotové.

    Maki a nigiri z tuniaka

    Autor: @irsina83 

    K sushi ryži potrebujeme 500 g ryže. Marináda: 6 polievkových lyžíc octu (najlepšie originál ryžový ocot),2 až 3 polievkové lyžice cukru (najlepšie originál hnedý trstinový cukor)
    0,5 kávovej lyžičky soľ (morská soľ). Ocot, soľ a cukor zmiešame v menšej nádobe, privedieme do varu a nádobu odložíme na chladné miesto. V Japonsku používajú na prípravu ryže špeciálny hrniec na varenie ryže. U nás je najlepšie použiť nádobu z nehrdzavejúcej ocele. Ryžu najprv 4-5 krát opláchneme v tejto nádobe pod prúdom vody. Po poslednom opláchnutí vylejeme všetku vodu, nalejeme do nádoby 600 ml vody a počkáme asi 30 min. Nádoba by mala byť asi taká veľká, že voda bude nad povrchom ryže asi 1-2 cm. Po 30 minútach dáme nádobu na veľmi silný oheň a zakryjeme pokrievkou. Keď začne ryža vrieť, plameň stíšime. Takto ryžu varíme asi 10 min. Po 10 minútach vypneme plameň a ryžu necháme odstáť v nádobe ešte 10 min. Po 10 minútach ryžu z nádoby vysypeme do drevenej (originál bambusovej), keramickej alebo smaltovanej nádoby. Po vyrovnaní povrchu ryžu polejeme marinádou. Obyčajne používame polievkovú lyžicu. Ryžu premiešame sekavým spôsobom drevenou varečkou a potom ju necháme vychladnúť. Nádobu prikryjeme a odložíme na chladné miesto. Po vychladnutí je ryža pripravená na sushi. Následne už len do nakrájaných plátkov ryby zabalíme ryžu.

    Lososové filety s bylinkami a opekanými zemiakmi

    Autor: @irsina83

    Potrebujeme: 200g lososa, 200g rybieho filé, petržlenovú vňať, pažítku alebo zelenú časť mladej cibuľky, šalviu, rozmarín, 7 strúčikov cesnaku olúpaných, 7 strúčikov cesnaku so šupkou, 7 ks cherry paradajok, 6-8 zemiakov, morskú soľ, kmín, olivový olej, 1 citrón.

    Postup : Lososa si nakrájame na 4 približne rovnaké kúsky a uložíme na plech, ktorého dno sme si pokvapkali olivovým olejom. Vedľa lososa poukladáme filé a ryby si posolíme. Do mixéra dáme petržlenovú vňať, pažítku, šalviu, olúpaný cesnak, olivový olej - asi 2 ČL a trocha soli a zmixujeme. Malou lyžičkou si bylinkovú zmes navrstvíme na ryby. Olúpeme jeden citrón, rozoberieme ho na mesiačiky a poukladáme ho na jednotlivé kúsky rýb a tak isto aj malé kúsky rozmarínu. Vedľa rýb si nakrájame zemiaky na tenšie mesiačiky, poukladáme cherry paradajky, strúčiky cesnaku so šupkou a posolíme morskou soľou. Pridáme na vrch zemiakov aj trochu kmínu, podlejeme trochou vody, pokvapkáme trochou olivového oleja a zakryjeme alobalom. Dáme piecť do vyhriatej trúby na 250 stupňov na 30 minút, potom rybu vyberieme bokom a zemiaky vrátime späť zakryté a pečieme ďalších 10-15 minút. Potom vrátime rybu späť do plechu a odkryté necháme z vrchu zagrilovať. Všetky chute sa krásne spoja.

    Grilovaný losos s vínovou omáčkou, celozrnnou ryžou a poľným šalátom

    Autor: @zojec

    Na vínovú omáčku potrebujeme 2 cibule, 2 dcl vína, ovsenú smotanu (môže byť aj šľahačková), soľ a čierne korenie. Cibuľu pokrájame, opražíme, zalejem vínom a podusíme. Keď je cibuľa mäkká, precedíme cez sitko. Lososa ugrilujeme. Do výpeku dáme cibuľový vývar, pridáme smotanu a necháme prevrieť. Ochutíme soľou a čiernym korením.

    Špenátovo-lososové lasagne

    Autor: @pallacinka

    Podusíme listový špenát s cesnakom, soľou a korením, resp. inými bylinkami. Pripravíme si bešamel z mlieka a celozrnnej (pohánkovej) múky a vrstvíme: bešamel, lasagne, bešamel, špenát s kúskami surového lososa, lasagne, bešamel, špenát s lososom. Posledná vrstva má byť lasagne poliate bešamelom. Navrch dáme strúhaný syr a dáme zapiecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov, kým nám syr nezačne hnednúť.

    Lososový šalát

    Autor: @nelika666

    Potrebujeme: ½ cibule alebo jarnej cibuľky, 2 uhorky, 250g lososa, 5 vajec, 1 kyslú smotanu alebo jogurt, biele korenie, pažítku, soľ a olivový olej.

    Postup: Uvaríme si vajcia natvrdo. Lososa prudko upečieme na panvici z oboch strán a necháme vychladnúť. Možno použiť aj údeného lososa. Všetky ingrediencie nakrájame na kocky, pridáme kvapku oleja (nemusí byť) a zmiešame s kyslou smotanou alebo jogurtom.

     Losos s pestom, pečenmý zemiakmi a zelenou fazuľkou na cesnaku

    autor: @emilly

    Na ešte zmrazeného lososa rozotrieme pesto, dáme ho na plech vymastený olivovým olejom, prikryjeme alobalom a dáme zapiecť do rúry. Cca 10 minút pred koncom pečenia dáme dole alobal a prepneme na gril, aby sa ryba trošku pripiekla. Zemiaky uvaríme v šupke, nakrájame a na posledných 10 minút pridáme na plech k lososovi. Fazuľové struky udusíme na panvici, pridáme 2 kocky mrazeného špenátu, keď sa voda vydusí, zeleninu ešte trošku opečieme. Dochutíme soľou a 2 strúčikmi roztlačeného cesnaku.

    Zaujali vás naše recepty a chcete sa podeliť o tie vaše? Radi vás uvítame v našej skupine: http://www.modrykonik.sk/skupina/1803/detail/

    ildici12
    31. máj 2013    Čítané 0x

    Malé, ale neskutočne silné - zázračné semienka

    Pravdepodobne ste z názvu neuhadli, čo bude témou tohto článku, tak to hneď na začiatku prezradím - olejnaté semienka. Tieto malé zázraky prírody by naozaj mali mať dôležité miesto v našom jedálničku- a to každý deň. Žiadne syntetické vitamíny a minerálové tabletky totiž nedokážu vám poskytnúť toľko pozitív ako tieto semienka.

    Ľanové semienka sú známe pre svoj vysoký obsah omega-3 mastných kyselín, ktoré si naše telo nevie vyprodukovať samo, dokáže ich prijať iba zo stravy. Okrem toho sa účinne používajú pri tráviacich ťažkostiach: dokážu vyčistiť črevá, totižto naviažu na seba všetky „nečistoty“, ktoré sa tam nachádzajú. Semienka sa odporúčajú konzumovať najlepšie v mletom stave a vždy len čerstvo namleté na mlynčeku na kávu alebo mak (teda nekupovať nasáčkované dopredu namleté semienka, ktoré predáva aj jedna nemenovaná drogéria J. Mali by sa jesť spolu s potravinami s vysokým obsahom bielkovín- okrem mliečnych výrobkov sem patrí aj pór, orechy, cesnak, pazítka, cibuľa. Tuky v semienkach obsiahnuté sa totiž rozpustia len vtedy, keď sa zlúčia s bielkovinami a tým sa zvýši ich vstrebateľnosť. Odporúča sa zjesť jedna polievková lyžica denne, v prípade choroby aj tri.

    Niektoré zdroje uvádzajú, že ľanový olej má schopnosť bojovať proti rakovine a dokonca ju aj úspešne vyliečiť. Mnohokrát som sa stretla s odporúčaním, aby olej bol konzumovaný s mliečnymi výrobkami, napr. cottage cheesom- vraj sa v tomto prípade zmnohonásobňujú účinky oleja. Nemyslím si, že by vegáni alebo ľudia s intoleranciou laktózy, prípadne alergiou na BKM si mali robiť starosti- verím tomu, že príroda nás dokáže vyliečiť aj na báze rastlinných zdrojov bez potreby živočíšnych tukov.

    Šupky ľanových semienok obsahujú tzv. lignany, ktoré majú silné antioxidačné účinky. Pri lisovaní ľanového oleja však väčšina týchto lignanov odstráni. Preto je dôležité kontrolovať balenie, ktoré kupujeme, niektorí výrobcovia totiž ich nevracajú späť do oleja. Ďalšia vec, ktorú treba sledovať pri kúpe ľanového oleja je, aby bol skladovaný v chladničke a v tmavej flaši- na svetle a v teple totiž dôjde k rýchlej oxidácii a tým k znehodnoteniu.

    Ľanové semienka môžeme pridať do šalátov, chleba alebo pečiva, prípadne ako ozdobu na husté krémové polievky. Môžu sa jesť aj osamote, no dôležité je ich dôkladne požut. Určite odporúčam vyskúšať aj ľanové tyčinky, ktoré si viete veľmi jednoducho doma vyrobiť.

    Ľanovky

    Autor: @katka_1983

    Ľanové semená namočíme aspoň na tri hodiny do vody, aby pustili sliz. Pripravíme si tri misky, semienka rozdelíme rovnomerne do misiek. Do jednej pridáme nakrájané sušené slivky a mletý mak, osladíme medom. Do druhej pridáme nasekanú zmes orechov a hrozienka, tiež osladíme medom. Do tretej dáme nasekané para orechy a trošku mandľovej arómy a tiež med. Sušíme v rúre na 60° s ventilátorom (alebo na slniečku, kto ho má teraz veľa k dispozícií) J

    Šalát s restovanými šampiňómni a ľanovými semienkami

    Autor: @levandullka

    Malé hlavičky šampiňónov chvíľku orestujeme na olivovom oleji, zmiešame so šalátovými listami (hlávkový, lollo, rímsky- čo máme doma), s nakrájaným tvrdým syrom. Ozdobíme paradajkami, ľanovými, prípadne inými semienkami.

    Slnečnicové semienka sú tiež nesmierne zdravé, ich konzumáciou totiž podporujeme celkové zdravie nášho tela, ale prispievame aj ku zníženiu choresterolu. Sú bohaté na vitamíny E, B1 a B5, na železo, vápnik, selén, horčík a meď, bielkoviny, antioxidanty a esenciálne mastné kyseliny. Môžeme ich jesť surové alebo opražené. Veľmi rada ich pridávam do ranných ovsených vločiek, do jogurtov, šalátov alebo ozdobím s nimi polievky. Keď zjete 2 polievkové lyžice slnečnicových semienok denne, pokryjete napr. dennú odporúčanú dávku vitamínu E, ktorý je silným antioxidantom a pomáha predchádzať vzniku rakoviny. Výhodu majú aj tí, ktorí z rôznych dôvodov nemôžu jesť mliečne výrobky- semienka obsahujú veľmi vysoký podiel vápnika. Treba si však s nimi dávať trošku pozor, sú dosť kalorické, takže sa odporúča aspoň jeden deň v týždni si od nich dať pauzu.

    Zeleninový šalát so slnečnicovými semienkami

    Autor: @artemissska

    Nakrájame na kúsky paradajky, jednu žltú papriku, stopkový zeler, pór a ľadový šalát. Pridáme rukolu a dochutíme opraženými slnečnicovými semienkami, arašidovým olejom a balzamikovým octom.

    Zelená spargľa s kozím syrom a schwarzwaldskou šunkou

    Autor: @zuzigirl

    Potrebujeme: ½ kg zelenej špargly, 100g kozieho syra a 3-4 plátky schwarzwaldskej šunky. Špargľu umyjeme, odrežeme spodné konce. Osušenú ju vložíme do vyolejovaného pekáča, preložíme syrom a slaninkou/šunkou a zapekáme na 200 stupňoch 15-20 minút. Dressing: 3-4 lyžice olivového oleja, 2-3 lyžice balzamikového octu, korenie , soľ a opražené píniové alebo slnečnicové semienka.

    Tekvicové semienka sú moje obľúbené, s dcérkou niekedy súťažíme, kto ich zje viac 🙂 Snažím sa ich kupovať na trhu od babičky alebo v bio-kvalite. Tešia sa veľkej obľube hlavne v kruhu mužov, keďže účinne predchádzajú rakovine prostaty. Určite ich však odporúčam konzumovať aj v prípade nejakej infekcie, nádchy, nachladnutia, pretože sú bohaté na zinok- prvok, ktorý výrazne posilňuje našu imunitu. Okrem zinku sa však v nich nájde aj mangán, meď a železo, vitamíny skupiny B. Sú bohaté aj na esenciálne mastné kyseliny, hlavne na omega 3 a 6. No nekúpte si ich, keď vám urobia také dobro 🙂 Hodia sa do šalátov, do tekvicovej polievky alebo nátierok. Odporúča sa ich namáčať na pár hodín pred konzumáciou, keďže sa v nich aktivujú enzýmy pre nás tak prospešné. Denne ich môžeme zjesť aj 2 hrste, pričom by sme mali uprednostňovať nepražené a nesolené semienka.

    Ako všetky ostatné semienka, aj tekvicové sa dajú kúpiť v podobe studene lisovaného oleja. Používa sa výlučne v studenej kuchyni, aby sa vplyvom tepla nezničili cenné látky v ňom obsiahnuté. Má veľmi silné antioxidačné účinky. Cena je dosť vysoká (250 ml balenie sa dá kúpiť za 9 eur a viac), ale nemala by nás odrádzať- jednak, že ho netreba veľa používať a na druhej strane táto cena sa nikdy nevyrovná hromade liekov, ktoré nám lekár predpíše, keď ochorieme, nehovoriac o nepríjemnom pocite choroby.

    Paštéta z tekvicových semienok

    Mnou pozmenený recept od @mirka1308 - v pôvodnom recepte sa namiesto tekvicovych semienok používajú slnečnicové

    Potrebujeme: 1,5 šálky tekvicových semienok, 1/3 šálky citrónovej šťavy, za hrsť jarnej cibuľky, ¼ šálky petržlenovej vňate, 1 lyžicu pravej sójovej omáčky, 1 lyžicu umeoctu alebo morskej soli.

    Postup: Tekvicové semienka namočíme do čistej vody na 12hod, prepláchneme a rozmixujeme. Pridáme ingrediencie a krátko domixujeme. Natierame na kváskový chlieb alebo plátky zeleniny.

    Mrkvovo-tekvicová polievka s tekvicovým olejom

    Autor: @irsina83

    Ingrediencie : 1 mensia maslová tekvica, 2 stredne veľké mrkvy, olivový olej, morská soľ, muškátový orech a bylinková soľ, plátok masla, 2dcl polotučného mlieka

    Postup: na olivovom oleji opražíme mrkvu, na kolieska pokrájanú do hnedkava, pridáme nakrájanú, olúpanú tekvicu na kocky. Premiešame, zalejeme vodou, pridáme bylinkovú soľ a muškátový oriešok. Keď zelenina zmäkne, polievku rozmixujeme. Keď je hustá, pridáme asi 2 dcl mlieka, necháme prejsť varom. Pridáme plátok masla a trošku dochutíme morskou soľou.

    Sezam je známy hlavne pre svoj vysoký obsah vápnika, horčíka, fosforu a vitamínov skupiny B. Používa sa ako ozdoba na pečivo, na kaše, do šalátov, ale známy je aj sezamový olej a sezamová pasta, tzv. tahini. Neodporúča sa ho pražiť kvôli vysokému obsahu nenasýtených mastných kyselín, ktoré sa pod vplyvom tepla znehodnotia. Používať ho by mali aj tí, čo trpia anémiou, keďže obsahuje veľa železa- minimálne 2-3krát týždenne.

    Baklažán so sezamom a mozzarellou

    Autor: @puhinka2

    Suroviny : baklažán, mozzarella, červená paprika, mrkva, paradajky, fazuľové struky, cesnak , 4 žĺtky, sezam čierny a biely, bazalka, olivový olej, morská soľ, čierne korenie mleté

    Postup : Baklažán pozdĺžne prekrojíme na dve polovice. Dužinu vydlabeme lyžicou a odložíme do misky. Polovice nasolíme a necháme 15 minút vypotiť, potom opláchneme a osušíme. Na rozohriatej panvici s olivovým olejom pridáme nasekaný cesnak na drobno , papriku tiež nadrobno, mrkvu na pásiky, fazuľové strúky tiež nakrájané na kúsky a nasekanú baklažánovú dužinu.

    Ochutíme soľou a čiernym korením a krátko spolu opražíme. Pridáme drvené paradajky, nasekanú bazalku a varíme asi 32 minút. Baklažán naplníme uverenou zmesou. Mozzarelu nastrúhame na hrubo a žltky spolu zmiešame a nanesieme na vrch naplneného baklažánu. Baklažán dáme do rúry rozohriatej na 220 stupňov a pečieme 15 minút. Pri podávaní posypeme sezamom.

    Ranná kaša s makom a sezamom

    Autor: @careamell

    Večer namočíme ovsené vločky, pohánkovú lámanku, vlašské orechy, strúhaný kokos, lyžičku medu, sezamové semienka a lyžičku nemletého maku do vody. Ráno zamiešame a pridáme zomletý mak a čerstvé ovocie.

    Nátierka hummous

    Autor: @zojec

    200g cíceru uvaríme do mäkka. Následne ho zmixujeme s polkou citróna alebo limetky, 2 strúčikmi cesnaku, jednou PL tahini. Dochutíme soľou.

    Síce k olejnatým semenám priamo nepatria, rada by som sa zmienila ešte o vlašských orechoch, ktoré tiež obsahujú veľké množstvo cenných tukov. Tieto zdraviu prospešné tuky tvoria až 70% ich obsahu, ktoré napr. paradoxne podporujú spaľovanie tukov. Takže ľudia, ktorí ste na diéte, hor sa do vlašských orechov 🙂 Keď si dáme každý deň aspoň za hrsť, nielenže budeme krásne štíhli (samozrejme zjdenodušujem, vaša štíhlosť nezávisí len od vlašských orechov, ale aj od množstva sladkostí, kvality jedla atď) ale aj zdraví. budeme menej starnúť (vďaka vitamínu E, ktorý je známy antioxidant). Vlašské orechy obsahujú veľké množstvo zinku, o ktorom som už písala pri tekvicových semienkach.

    Pečené jablká s ovsenými vločkami, kokosom a vlašskými orechmi

    Autor: @victoriad

    Jablká nakrájame na kúsky. Vymastíme zapekaciu misu a poukladáme do nej jablká. Posypeme škoricou, orechami, hrozienkami, kokosom, ovsenými vločkami, prípadne trstinovým cukrom. Na vrch ešte nakrájame plátky masla alebo kokosového oleja. Zapečieme na 180 stupňoch 30 minút.

    Mandle sa považujú za kráľovnú orechov, keďže obsahujú najviac výživných látok (okrem iného aj omega 3 a 6 mastné kyseliny). Rovnako ako sezam, sú neskutočne bohaté na vápnik, ale aj vitamín E- keby sme si každý deň dali za hrsť, zmizol by náš problém deficitu tohto vitamínu. Väčšina ľudí ho totiž nemá dostatok. Dôležité je vedieť, že mandle by sa mali konzumovať so šupkou, ak teda máte možnosť si vybrať, určite si kúpte nelúpané. Dôvod je jednoduchý: väčšina účinných látok sa totiž nachádza v šupke. Šupky mandí údajne zlepšujú aj činnosť bielych krviniek, ktoré hrajú nesmierne dôležitú úlohu pri zdolávaní nachladnutia alebo infekcií. Takže keď ste chorí, okrem tekvicových semienok sa dopujte aj mandlami 🙂 Dobré je ich pred jedením namočiť na pár hodín do vody, vďaka čomu sa aktivujú enzýmy, živiny a stanú sa ľahšie stráviteľnými.

    Mandlový koláč s malinami a čučoriedkami

    Autor: @irsina83

    Suroviny: 1 šálka špaldovej hladkej múky, 4 PL mletých mandlí, ¾ šálky trstinového cukru, 3 čajové lyžice kypriaceho prášku, 2 vajcia, 90 g rozpusteného masla, štipka soli, 2 ČL vanilkového extraktu, maliny a čučoriedky.

    Postup: Múku, soľ a kypriaci prášok si preosejeme a pridáme cukor a pomleté mandle, premiešame, pridáme vajcia a rozpustené maslo. Všetko vymixujeme mixérom alebo v kuchynskom robote. Zapekacie misky si vymastíme maslom a vysypeme múkou, naplníme každú misku do polky a ozdobíme malinami a čučoriedkami, dáme piecť do rozohriatej trúby na 180 stupňov na 25 minút.

    Na záver by som ešte doplnila recept na mandlové mlieko, ktoré môžu aj detičky od 6 mesiacov. Je neskutočne chutné a zdravé, optimálna náhrada kravského mlieka. A ďalší plus: toto mlieko je lacnejšie ako z obchodu J Všetko, čo potrebujeme sú jeden hrnček mandlí (najlepšie so šupkou) a 4-5 hrnčekov vody. Mandle si cez noc namočíme do vody. Ráno ich scedíme a vodu vylejeme. Mandle dáme do mixéra, prilejeme trochu vody a začneme mixovať. Ostatnú vodu prilievame postupne. Následne tekutinu precedíme cez jemné sitko alebo čistú utierku a vzniknuté mlieko dáme naspäť do mixéra. Opäť rozmixujeme a precedíme. Mlieko môžeme dochutiť aj lyžičkou medu.

    Zaujali vás naše recepty a chcete sa podeliť o tie vaše? Radi vás uvítame v našej skupine: http://www.modrykonik.sk/skupina/1803/detail/

    ildici12
    24. máj 2013    Čítané 0x

    Bylinky - alebo príroda dáva nášmu zdraviu zelenú

    Krásne zelené rastlinky, ktoré symbolizujú zdravie. Nielen dobre voňajú a dodávajú chuť našim jedlám, ale  môžu pomáhať aj pri boji s chorobami a zásobovať naše telo vitamínmi a minerálmi. Žiaľ, nie každý má doma záhradku, kde si ich môže vypestovať a v byte majú bylinky značne sťažené podmienky k rastu (alebo sa budem musieť priznať, že nie som úspešný záhraník, keďže doteraz sa mi podarilo vypestovať len žeruchu, trošku bazalky a majoránu 🙂 ostatné buď nevyklíčili alebo vyschli :-/.

    Takže pre nás ostáva väčšinou kupovať sušené bylinky, ktoré je potom dôležité vzduchotesne skladovať, aby nevyciveli (myslím, že to každá gazdiná vie, ale predsa som to musela napísať 🙂. Aj tu je dôležité dbať o kvalitu, radšej by sme mali investovať viac do drahších byliniek, než kupovať vlastné značky hypermarketov. Mne osobne sa už stalo, že som si kúpila bazalku nemenovaného reťazca, doma som balenie otvorila, ten obsah však voňal všelijak, ale určite nie ako bazalka. V poslednom čase sa prikláňam ku značke Sonnentor, ale aj slovenskí výrobcovia nám ponúkajú kvalitné sušené bylinky.

    Poďme sa teda pozrieť na tie, ktoré najčastejšie používame.

    Bazalka  nás láka svojimi sýtymi, zelenými listami, ktoré majú veľmi výraznú chuť. Výborne sa hodí do paradajkových omáčok (polievky), do šalátov, ale môže sa z nej pripraviť aj pesto. Výhodu majú tí, ktorí majú doma veľa tejto bylinky. Málokto vie, že bazalka má aj liečivé účinky, predovšetkým pri uvoľnení kŕčov, udržiavaní rovnováhy črevnej flóry, ale taktiež pomáha pri hnačkách a nadúvaní.

    Cestoviny s bazalkovým pestom

    Autor: @careamell 

    V hlbokej nádobe zmiešame listy bazalky, rukoly, šalvie a majoránky. Pridáme trochu olivového oleja, citrónu, soli a vlašských orechov.

    Oregáno je hotový zázrak, má nesmierne širokú skálu používania ako liek, ale rovnako dodáva jedlom výbornú chuť. Je neoddeliteľnou súčasťou paradajkových jedál, pizze, ale výborne sa hodí aj do šalátov, polievok a do mäsa. Využíva sa najmä pri chorobách pľúc a priedušiek, pri kašli či boľavom hrdle. Pomáha tiež pri trávení ťažkých jedál, keďže podporuje vylučovanie žlče. Čaj sa pripravuje tak, že 2 čajové lyžičky čerstvého alebo sušeného oregána zalejeme horúcou vodou a necháme vyluhovať 10 minút. V obchodoch so zdravou výživou môžeme dostať aj oregánový olej- je hodne drahý, používa sa však len po kvapkách, keďže má veľmi vysokú koncentráciu. Väčšinou aj štípe ne jazyku, no jeho účinky určite stoja za to, keďže ničí plesne a zápaly, má antibakteriálne účinky.

    Pizza z polenty s oregánom

    Autor: @zojec 

    Uvaríme vo vode kukuričnú kašu, ktorú potom prelejeme do pekáča. Necháme stuhnúť a ochutíme kukuricou, paradajkami, olivami, mozzarellou alebo hocičím iným podľa vlastných predstáv. Vrch posypeme čerstvým oregánom a bazalkou, a dáme do rúry vyhriatej na 220 stupňov na cca 30 minút.

    Rozmarín má nesmierne dobrú chuť aj vôňu, je typickou súčasťou mediteránnych jedál. Výborne sa hodí k vareným zemiakom, k zelenine, ale aj do polievok. Rozmarín je mála z tých bylín, ktoré sa pridávajú na začiatku varenia, aby sa jeho chuť dostala do jedla. Väčšina byliniek sa totiž pridáva až na konci varenia, keďže éterické oleje v nich obsiahnuté sa rýchlo vyparia.

    V liečiteľstve sa využíva hlavne pri nerovom vyčerpaní,kašli, astme, nespavosti a migréne.

    Zemiaky s rozmarínom a šošovicou

    Autor: @irsina83 

    Suroviny: 2 ks sladkých zemiakov, 7 ks stredných zemiakov, 2 vetvičky rozmarínu, hrubozrnná soľ, 2 PL olivového oleja, petržlenová vňať, šošovica, kari korenie a čierne korenie.

    Postup: Vo vode si uvaríme zemiaky a necháme ich vychladnúť. Do vody dáme uvariť šošovicu s kari korením, soľou a čiernym korením podľa chuti. Zemiaky ošúpeme, prekrojíme na polky. Na veľkú panvicu dáme olej a poopekáme zemiaky s rozmarínom a trochu ich osolíme. Keď sú opečené tak ich rozkrájame na ľubovoľné tvary a navrstvíme ich do misy so šošovicou a petržlenovou vňaťou.

    Petržlenová vňať je známa pre svoj vysoký obsah vitamínu C, E, vápnika a železa. Pri liečení anémie sa využíva veľmi úspešne, keďže okrem železa obsahuje aj spomínaný vitamín C, ktorý je kľúčový pri vstrebávaní železa. Môžeme ju pridávať do hocijakých jedál, našej fantázii sa medze nekladú. Najčastejšie sa používa na dochutenie polievok, zemiakov, omáčok a nátierok.

    Zeleninová polievka z červenej šošovice

    Autor: @lucka1987

    Prísady: petržlen, zeler, mrkva, červená šošovica, kurkuma, petržlenová vňať a soľ.

    Postup: zeleninu spolu s 1/2 šošovice varíme do zmäknutia v osolenej vode, rozmixujeme a pridáme kurkumu. Zvlášť v kastrólku si uvaríme druhú polovicu šošovice (krátko cca 10 min), pridáme do rozmixovanej polievky a dozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou.

    V liečiteľstve je významná pre svoj močopudný účinok, takže sa používa väčšinou pri ochorení ľadvín.

    Majoránka je u nás veľmi rozšírená bylinka, používa sa predovšetkým do mastných mäsitých jedál, keďže zvyšuje tvrobu žlče a tráviacich štiav. Rovnako sa však hodí k paradajkám a polievok.

    Hlavnou liečivou vlastnosťou majoránu je jeho silne utišujúci vplyv na nervovú sústavu, preto ho používame pri rozčúlení, stresoch, nespavosti, migréne a pocitoch slabosti. V ľudovom liečiteľstve sa používa odvar pri chorobách horných ciest dýchacích, pri hnačkách a nadúvaní.

    Falošná škvarková nátierka

    Autor: @veroninna1

    2hrnčeky mierne osolenej vody privedieme k varu, pridáme 1 hrnček bielej pohánky a varíme cca 20 minút na miernom ohni. Medzitým si opečieme 1 veľkú cibuľu a 4 strúčiky cesnaku na 1 lyžici oleja alebo masla. Pridáme to k uvarenej pohánke, osolíme, okoreníme, dáme majoránku, 1 lyžicu horžice a 3 lyžice olivového oleja. Pomixujeme a na záver pridáme 2 nakladané uhorky.

    Žerucha je drobná, ale veľmi účinná šalátová zelenina a rastie ako huby po daždi (z vlastnej skúsenosti hovorím, čím viac ju strihám, tým hustejšie mi rastie). Má mierne štipľavú chuť a je bohatá na vitamín C, K, železo, vápnik a horčík. Je veľmi účinným „liekom“ pri anémii a pritom aj posiluje našu imunitu. Mnohí si ju dávajú na chleba ako pažítku, no jej využitie je omnoho širšie. Konzumuje sa však výlučne v surovom stave, preto sa hodí do omáčok, nátierok, ozdobenie polievok.

    Cviklová polievka s kokosovým mliekom a žeruchou

    Autor: @artemisska

    Suroviny: 2 stredne veľké cvikly, voda, 200-300 ml kokosového mlieka, 2 ČL škorice, himalájska soľ, ovsené alebo pohánkové vločky na zahustenie, žerucha na ozdobu.

    Postup: Cviklu si nastrúhame na väčšom struháku, zalejeme vodou a necháme variť, pokým nie je mäkká. Osolíme, pridáme škoricu, kokosové mlieko, necháme chvíľku povariť a nakoniec zahustíme. Hotovú polievku ešte posypeme žeruchou.

    Ten, kto aspoň raz zasadí vo svojej záhrade kôpor, už sa ho nikdy nezbaví J Rastie ako burina, je veľmi odolná, mnohými však neobľúbená a nedocenená bylina. Keď ho máte po ruke veľa, určite ho nevyhadzujte, radšej ho treba nasekať a zamraziť. Takto si môžeme užiť chuť čerstvého kôpru po celý rok! A prečo by sme si mali viac vážiť túto aromatickú rastlinku? Má neskutočne pestré využitie v kuchyni: hodí sa do omáčok, do polievok- predovšetkým mliečnych, je neodmysliteľným korením pri príprave rýb, pri konzervovaní uhoriek a používa sa aj na ochutenie varených zemiakov. Treba ho však pridávať už do hotového jedla, aby nestratil svoju arómu.

    Predovšetkým kojacie maminky by ho mali používať, keďže podporuje tvorbu materského mlieka, ale okrem toho tíši aj kašeľ. Širšiemu používaniu sa tešia hlavne semienka kôpru, ktoré sú plné vitamínu C, A, vápniku aj fosforu. Používajú sa hlavne pri zlom trávení a nespavosti.

    Zapekaná ryba so zeleninou a kôprom

    Autor: @mirkatn 

    Rybu spolu s mrazenou zeleninou dáme na pekáč a dáme piecť. Bude postupne púšťať vodu, treba ju priebežne vylievať. Keď je ryba mäkká zalejeme zmesou pripravenou z vajíčka a byliniek- petržlenová vňať a kôpor a posypeme syrom. Necháme ju zapiecť. Ako prílohu si uvaríme zemiakovú kašu a zeleninový šalát.

    Pažítka je nenáročná bylinka, ktorá však nám vie veľa dať. Dávame ju do nátierok, šalátov, ale nájde svoje miesto aj v polievkach. Je súčasťou očistných kúr, keďže čistí črevá, je bohatá na vitamín C, vápnik, železo aj betakarotén. Pomáha aj v boji proti črevným parazitom.

    Syrové placky s kukuricou a pažítkou

    Autor: @e.l.i.e.n.k.a

    Suroviny: 175 g múky (polovica pohánková, polovica kukuričná), 1 lyžica prášku do pečiva, 2 vajíčka, 125 ml mlieka, 200g konzervovanej sladkej kukurice, 100 g syru, 2 lyžice nasekanej pažítky

    Postup: Suroviny zmiešame a lyžicou formujeme placky, ktoré upečieme na panvici alebo plechu.

    Tymián má úžasnú vôňu, je jedným z mojich obľúbených bylín. Podobne ako rozmarín, aj tymián sa pridáva počas varenia, aby vypustil zo seba svoju typickú chuť. Používa sa na ochutenie rýb, mäsa, strukovín a šalátov. Veľmi rada ho pridávam do cibuľovej polievky, dodáva jej neopakovateľnú chuť.

    Čaj z tymiánu sa odporúča pri nachladnutí, bolestiach hrdla a kašli, ale pomáha aj pri nespavosti.

    Ako vidíte, príroda sa skutočne postará o naše blaho, pretože cez chutné jedlá nás dokáže aj liečiť. Nebojte sa zelených byliniek, používajte ich všade, kde môžete, vaše zdravie za to určite stojí 🙂 A ešte k tomu vás bude vaše okolie chváliť, ako úžasne varíte 🙂

    Zaujali vás naše recepty a chcete sa podeliť o tie vaše? Radi vás uvítame v našej skupine: http://www.modrykonik.sk/skupina/1803/detail/

    ildici12
    17. máj 2013    Čítané 0x

    Chlieb náš každodenný

    Chlieb je jedným z našich základných potravín. Niekto si bez neho nevie predstaviť raňajky, iný večeru.

    V dávnych časoch to tvorilo aj samostatné jedlo, keď ľudia nemali čo jesť. Dnes je v hypermarketoch obrovský výber chleba, minimálne 20 druhov sa nám núka, aby sme ho zobrali. A to sme ešte nehovorili o pečive, biely rožok, grahamový, viaczrnný, multicereálny, tmavý... kto sa má v tom orientovať? Čo vlastne tieto vedecké názvy v sebe skrývajú? Ja vám to prezradím: v 99,9% prípadoch BIELU múku. Nejdem sa o nej tentokrát rozpisovať, to som už spravila v predchádzajúcich článkoch.

    Chcem podotknúť len na to, že je úplne zbytočné platiť 5násobnú cenu za nejaký viaczrnný rožok, keď v podstate má také isté zloženie ako biely za 5 centov. Žiaľ, v tomto prípade neplatí, že za vyššiu cenu získavame aj vyššiu kvalitu. Nechcem robiť reklamu, no myslím si, že kto sa o to trošku zaujíma, nebude preňho prekvapením, keď poviem, že jediný 100%ne celozrnný chlieb na slovenskom trhu je Slatinský. Za celozrnný sa nemôže označiť chlieb, ktorý nemá aspoň 70% celozrnnej múky v sebe. Treba dôsledne čítať aj v tomto prípade etiketu - jasné, v prípade balených chlebov je to jednoduché, no ale čo chlebíky a pečivo, ktoré sú voľne vyložené na regáloch? Keď máme šťastie, nájdeme zoznam pečiva a jeho zloženie zavesené niekde v tom oddelení, v horšom prípade si ho treba vypýtať od personálu. Avšak ochota na ich strane nemusí byť - dajú vám 50stranný dokument a nech sa páči, nájdite si, čo hľadáte.

    Výhodou balených chlebov je aj to, že môžeme odsledovať, čo všetko väčšina výrobcov pridáva do cesta na chlieb: väčšinou im nestačí múka, voda, droždie a soľ, pre dobro spotrebiteľa sa tam nájdu aj tzv. múku vylepšujúce látky, napr. benzoylperoxid (používa sa pri výrobe krémov na akné, do farieb na vlasy). V pekárenstve je celkovo povolených 100 aditív. Aby sa napr. cesto nelepilo, pridávajú lecitín a kyselinu askorbovú. Trvanlivé celozrnné chleby obsahujú konzervačné látky, ktoré zabraňujú splesniveniu, napr. kyselinu sorbovú (na potkanoch spôsobila nádory v žalúdku).

    Je pravda, že kupovať ražný alebo špaldový chlieb je určite lepšie ako ten konzumný pšeničný, avšak aj v tomto prípade platí, že chleby sú väčšinou pripravované z bielej múky. V obchodoch so zdravou výživou určite nájdete aj ich celozrnných kvalitnejších kolegov, avšak za omnoho vyššiu cenu. Tak prečo neskúsiť upiecť chlieb doma? Je to úplne jednoduché: potrebujete k tomu kvalitnú múku, droždie (v lepšom prípade kvások - ale o tomto neskôr), vodu, soľ, možno nejaké olejnaté semiačka a dve silné ruky. No a rúru som zabudla. Myslím, že väčšina gazdiniek tieto suroviny máva bežne doma.

    A teraz sa trošku vrátim ku kvásku, ktorá sa v poslednom období opätovne teší čoraz väčšej sláve. Tento živý „tvor“ je veľmi citlivý a treba sa oňho starať, aby prežil a obohacoval náš každodenný chlieb cennými baktériami. V bežných obchodoch kváskový chlieb sa vôbec nedá kúpiť, jedine v Tescu som objavila taký balený ražný - ale aj ten obsahuje droždie. A prečo? Lebo pripraviť kváskový chlieb trvá aj 2 dni. Nestačí vymiesiť cesto, nechať ho za hodinu vykysnúť a upiecť chlieb. Je to trošku zložitejšie, ale ten výsledný efekt určite stojí za to.

    Mnoho ľudí si mýli kvások s kvasnicami - čo je vlastne droždie. Kvások vzniká zmiešaním celozrnnej ražnej múky s vodou (dá sa však kúpiť aj sušený žitný kvások v obchodoch so zdravou výživou, z ktorého podľa návodu tiež môžeme pripraviť náš vlastný kvások). Cesto necháme v pokoji pracovať a každý deň ho prikŕmime. Na 3. deň by sme mali dostať krásny kvások, ktorý zdvojnásobil svoj objem a je plný drobných bubliniek, ktoré svedčia o prítomnosti nášmu zdraviu prospešných mliečnych baktérií. Z takéhoto kvásku sa už dá vymiesiť cesto a nechať ho odstáť 10-12 hodín, aby kvások „prepracoval“ múku.

    Kým kvasnice obsahujú len jeden jediný druh baktérií, v kvásku sa vytvorí až 40 druhov prospešných baktérií mliečneho kvasenia. Tieto baktérie zvyšujú stráviteľnosť chleba, posilňujú našu črevnú mikroflóru a dokážu rozložiť fytín v múke. Fytín je vlastne soľ kyseliny fytinovej a nachádza sa v klíčkoch a šupe zrna. Kyselina fytová vytvára v črevách spolu s ostatnými minerálmi, ktoré sa nachádzajú v jedle nerozpustné zlúčeniny, ktoré sú veľmi ťažko stráviteľné. Enzým fytóza, ktorá dokáže rozpustiť tieto zlúčeniny, sa prirodzene vytvorí v kvásku počas procesu kvasenia. Chlieb z kvasníc kysne veľmi rýchlo, fytín sa nedokáže úplne rozložiť a pôsobí na nás demineralizačne.

    Udržiavanie kvásku je veľmi jednoduché - pri vymiesení cesta vždy odložíme 1-2 lyžice kvásku do zaváraninového pohára do chladničky, vzduchotesne ho zavrieme potravinárskou fóliou. Kvások nám takto vydrží aj týždeň. Pred pečením ho vyberieme z chladničky a nakŕmime ho - mliečne baktérie sú totiž hladné a čakajú na jedlo. Teda pridáme zase múku a vodu a necháme pár hodín pracovať kvások, aby zväčšil svoj objem.

    Poďme sa teda pozrieť na pár kváskove chleby, ktoré uvarili členky našej skupiny.

    Kváskový chlieb

    Autor: @sumienka242 

    Zmiešame 100g celozrnnej múky, 200g hladkej múky, cca 140g vody, 300g kvásku a 8 g soli. Vypracujeme cesto. Je dôležité naozaj poctivo a dlho miesiť (10-15 minút), len vtedy bude náš chlieb krásny nadýchaný. Pekári hovoria, že cesto má byť ako ušný ľaľôček J Nebojte sa, určite budete na ceste vidieť zmenu konzistencie J Chlieb sa nechá vykysnúť 6-8 hodín, najlepšie cez noc. Pečie sa vo vyhriatej rúre cca 30 minút na 180 stupňoch. Môžete však experimentovať, niektorí trvdia, že chleba treba dávať do studenej rúry, iní odporúčajú dať pod chleba plech plný vody, vďaka týmto fintám sa mení potom konzistencia kôrky.

    Kváskový chlieb č.2

    Autor: @zojec

    Suroviny: 1 kg celozrnnej špaldovej múky, cca 500 ml vody, 2 dcl kvásku, soľ a semienka podľa chuti.

    Z ingrediencií si vypracujeme cesto, nesmie sa lepiť na misku, ani na ruky, potom prikryjeme utierkou a necháme minimálne 6-7 hodín kysnúť. ideálne v noci. ráno cesto dáme na pomúčnú dosku, preložíme z každej strany, vznikne nám bochník, ten uložíme na múkou vysypanú utierku do ošatky (alebo kosíka, ideálne do niečoho, čo prepúšťa vzduch) a necháme ešte 2 hodiny odpočívať. potom preložíme do vyhriatej jánskej misy (vložiť do rúry pri zapínaní aj s vrchnákom) pokiaľ nemáte jánsku misu, alebo pekáč s vrchnákom vhodý do rúry, možte dat aj na obyčajný pekáč. akurát tak nenarastie. Pečie sa 30 minut, ale prvých 10 minút na 250 zakrytý a potom sa odokryje a 20 minút na 200.

    Kváskový chlieb č.3

    autor: @inngrid

    Suroviny: 300g kvásku, 300g celozrnnej múky, 140 g vody, 5g soli a 10g rasce.

    Večer založí,e kvások zmiešaním ražnej múky, vody a lyžičky materského kvásku. Prikryjeme ho a necháme pri izbovej teplote 12-16 hodín odpočívať. Na druhý deň NEZABUDNITE odobrať 1-2 lyžičky kvásku do uzatvárateľného pohára a odložte do chladničky, kde môže čakať i týždeň do ďalšieho pečenia. Ku kvásku v mise pridáme pšeničnú múku, vodu, soľ a rascu. Ručne alebo robotom premiešame cca 10 minút. Vyklopíme na pomúčenú dosku, poriadne premiesime a necháme cca polhodinku prikryté odpočívať. Potom vytvarujeme bochník a vložíme do pomúčenej ošatky, prípadne pekáča vyloženého utierkou a vysypaného múkou. Nechaáme kysnúť 3-5 hodín, počas ktorých by cesto malo približne zdvojnásobiť svoj objem. Potom ho už len šetrne preklopíme do hrnca, či remosky, urobíme na ňom pár zárezov a môžeme piecť. V sporáku asi 35 minút, v remoske 45.

    Pre tých, ktorí zatiaľ chcú pracovať s kvasnicami, tiež ponúkame zopár chutných receptov.

    Domáci nemiesený chlieb

    Autor: @lucka1987 

    Zmiešame 3 hrnčeky celozrnnej múky, s ¼ lyžičky sušeného droždia, 1 čajovou lyžičkou soli a 1 a pol hrnčeka vody. Suroviny stačí premiešať iba tak aby sa spojili. Misu prikryjeme potravinovou fóliou a necháme vykysnúť 12-18 hodín. Po vykysnutí cesto vyklopíme na pracovnú dosku, dobre podsypeme múkou, párkrát preložíme a necháme 15 minút odpočinúť. Do poriadne pomúčenej utierky položíme bochník a necháme ho 2 hodiny kysnúť. Predhrejeme rúru na pol hodinu na 230 stupňov, a dáme do nej zohriať aj nádobu, v ktorej budeme piecť. Dôležité je, aby mala aj vrchnák. Do horúcej nádoby preložíme chlieb a pečieme zatvorené 30 minút. Potom ho odkryjeme a pečieme ďalších 15-20 minút, aby chlieb získal chrumkavú kôru.

    Cibuľkový grahamovo-celozrnný chlieb so semienkami

    Autor: kattija

    300ml teplej vody zmiešame s 1 PL octu, 2 PL oliv.oleja, PL, 300g celozrnnej múky,150 g grahamovej, 80 g hladkej múky, rascou od oka, nakrájanou cibuľou, 15g droždia, 1 PL soli, 1 PL cukru, tekvicovými a slnečnicovými semienkami. Cesto necháme vykysnúť a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňoch.

    Špaldový chlieb bez kvasníc

    Autor: @barcabejby 

    Suroviny: 1 kg špaldovej celozrnnej múky, 8 dkg mletého lanového semena, 1 PL soli, 1 ČL sody bikarbóny, 1 dcl olivového oleja, 8 dcl vody.

    Všetko zamiešame, dáme do formy na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňoch cca 30 minút.

    Kysnuté cesnakové rožky

    Autor: @artemisska

    Potrebujeme: 250 g celozrnnej špaldovej múky, 250 g hladkej múky, 100g masla, 250 ml mlieka, 1 žltok, ½ kocky kvasnice, ½ čl soli. Do náplne 1 hlave cesnaku, 1 lyžicu soli, 0,5 dl oleja.

    Z mlieka, cukru a kvasníc pripravíme kvások, zmiešame s ostatnými prísadami. Necháme kysnúť pol až jednu hodinu. Cesto rozvaľkáme na tenko a nakrájame na štvorce. Potrieme zmesou soli, oleja a pretlačeného cesnaku. Štvorce stočíme a upravíme do tvaru rožka. Potrieme vajíčkom, posypeme sézamovým, ľanovým semienkom a dáme piecť do rozpálenej rúry na 220°C asi na 15-20 minút.

    Špaldové celozrnné rožky

    Autor: @lucka1987 

    Potrebujeme: 400g špaldovej celozrnnej múky, 200g celozrnnej múky, 300 ml vlažnej vody, ½ kelímku kyslej smotany, 1 čl soli, 2 čl rasce, 2 čl sezamových semienok, 2 čl slnečnicových jadierok, ½ kocky droždia.

    Zo surovín vymiesime cesto, ktoré necháme vykysnúť. Cesto dáme na na pracovnú dosku linky, rozvaľkáme a vykrajujeme pohárom. Vyvaľkané stáčame, pritom naťahujeme jeden koniec. Cesto je veľmi plastické, dobre sa s ním robí. Vrch sa môže potrieť vajkom a posypať semienkami. Ukladáme na plech a necháme podkysnúť, kým vyhrejeme rúru na 170 stupňov. Pečieme pol hodinu.

    Zaujali vás naše recepty a chcete sa podeliť o tie vaše? Radi vás uvítame v našej skupine: http://www.modrykonik.sk/skupina/1803/detail/

    ildici12
    9. máj 2013    Čítané 0x

    Sladidlá - ktoré nie a ktoré áno

    Mnoho ľudí tvrdí, že bez cukru sa žiť nedá. Čiastočne majú pravdu, avšak dôležité je, o aké cukry ide. V poslednom storočí rapídne narástla spotreba cukru na celom svete. Veď sa len pozrime na svoj deň: ráno kávička/čaj s cukrom, nejaké zapekané musli, biely chlieb s nátierkou alebo sladké pečivo. Na desiatu ochutený jogurtový nápoj alebo Mars tyčinka. Po obede si ako dezert dáme malý zákusok. Na olovrant v lepšom prípade ovocie, v horšom zase nejaká sladkosť. A čo večerné prejedanie sa pred telkou? Rozhodne to nášmu telu neprospeje. Kým v roku 1900 človek za rok spotreboval 40 kg cukru, v roku 2009 už 81 kg- teda 225 g cukru denne. Je to viac ako 100 kockových cukrov za deň! Významne k tomu prispeli svetové vojny, keď výživnej stravy bolo nedostatok, pričom cukor sa dal ľahko a lacno vyrobiť a predstavoval zdroj energie.

    Dovolím si tvrdiť, že biely rafinovaný cukor je toxín. Môže sa to mnohým ľuďom zdať extrémne, ale naše telo pri nedostatku jednoduchých cukrov reaguje veľmi podobne, ako keď drogujúci človek nemá k dispozícií svoju potrebnú dávku. Pokazí sa nám nálada, sme nervózni, náhle nám klesne hladina cukru v krvi a je nám na odpadnutie, trasieme sa. Toto som ja všetko prežívala v niektorých chvíľach, keď som nemala pri sebe nejakú sladkosť.

    Najhoršie je, že cukor sa už dnes nachádza úplne všade- nie len v koláčoch, cukríkoch a keksoch, ale aj v mliečnych výrobkoch, horčici, kečupu, dokonca aj v šunke a ďalších mäsových výrobkoch (tam sa skrýva pod názvom dextróza).

    Cukry môžeme členiť na jednoduché (monosacharidy)- sem patrí glukóza, fruktóza a dextróza a zložené sacharidy (napr. biely cukor, ktorý tvorí 50% fruktózy a 50% glukózy alebo glukózovo-fruktózový sirup). Poďme sa pozrieť na účinky týchto jednoduchých cukrov. Mnoho z nás si myslí, že fruktóza je zdravá náhrada cukru, veď aj v ovocí sa nachádza, aj na poličkách obchodov zdravej výživy ich môžeme nájsť. Ide o veľký omyl! Kým v ovocí je okrem fruktózy aj veľké množstvo iných látok, ktoré na seba fruktózu viažu a tým neutralizujú jeho negatívne účinky, v prášku sa nenachádzajú. A aké riziko v sebe skrýva konzumácia fruktózy? Síce nám nezvyšuje hladinu cukru v krvi, putuje rovno do pečene, pretože iba tento orgán má predispozície na jej spracovanie. Tým pádom poškodzuje pečeň obdobne ako napríklad alkohol.  Ďalšou obrovskou nevýhodou fruktózy je, že vypína systém, ktorý kontroluje pocit nasýtenia v žalúdku a tým prispieva k zvyšovaniu hmotnosti. Môžeme teda zjednodušene povedať, že konzumácia fruktózy je vlastne konzumácia tuku.

    Glukóza je druh energie, na ktorej dokážeme fungovať. Každá naša bunka ju totiž používa ako zdroj energie, teda je spracovaná každým našim orgánom a len cca 20 % pečeňou. Z toho vyplýva, že glukóza je omnoho menšie zlo než fruktóza.

    Stačilo teórie, poďme sa teda pozrieť, čo všetko nám ponúka trh ako náhradu cukru:

    • Hnedý cukor- osobne by som ho nepoužívala. Je to biely rafinovaný cukor sfarbený melasou. Jedinou výhodou tohto cukru je, že mu melasa dodáva živiny.
    • Trstinový cukor je vhodnou náhradou bieleho cukru. Získava sa totiž šetrnými postupmi z cukrovej trstiny, je ľahšie stráviteľný a menej sa z neho priberá ako z jeho bieleho kolegu J Je bohatý na horčík, železo a zinok.
    • Javorový sirup sa radí medzi tzv. superfoody. Získava sa zo stromu cukrový javor. Na jar výrobcovia šetrne napichajú kmeň stromu, z kadiaľ vyteká číra tekutina. Následne sa pri prísnych podmienkach zohrieva, aby sa vyparila voda. Výsledkom je koncentrát s viac ako 60%ným obsahom cukrov. Je bohatý na draslík, vápnik, mangán, zinok, železo a vitamíny skupiny B. Je to pomerne drahé sladidlo, 250 ml fľašu zoženiete za 7-8 eur alebo viac. Je to dané tým, že na získanie jedného litra sirupu je potrebných 40 l šťavy zo stromu. Vyrába sa vo variantoch A a C, pričom C je výrazne tmavší a má aj intenzívnejšiu chuť. Osobne uprednostňujem variant A, ktorý je jemnejší a vyváženejší.
    • Agávový sirup je v poslednom čase pomerne kontroverzné sladidlo. Je vyrobený z rastliny agáva a má podobnú zlatistú farbu ako med. Má pomerne nízky glikemický index oproti bielemu cukru, avšak zväčša je tvorený fruktózou( až 70%!), ktorá, ako som už písala, poškodzuje pečeň. Musím zdôrazniť, že agávový sirup nie je prírodné sladidlo. Je pravda, že Mexičania vyrábali určitý druh sirupu zo sťavy rastliny agáva, nechali ju pár hodín prevrieť a týmto spôsobom získali prírodné sladidlo. Agávový sirup v podobe, ktorý sa predáva dnes, je druh sladidla vytvorený v 90.tych rokoch. Nevyrába sa totiž zo šťavy rastliny, ale zo škrobu obsiahnutého vo veľkej hľuze. Tento škrob je veľmi podobný kukuričnému alebo ryžovému škrobu a rôznymi chemickými procesmi vrátane rafinácie je škrob spracovaný do sirupu.
    • Med je sladká hmota, ktorú vyrábajú včely z rastlinných šťiav tým, že ich obohacujú látkami z vlastného tela (znie to trošku nechutne že? J) Má liečivé účinky, používa sa pri nachladnutí, žalúdočných problémoch, má antibakteriálne účinky. Určite však neodporúčam kupovať „akože medy“ z hypermarketov, mnoho krát už bolo preukázané, že sú vyrábané pridávaním cukru. Radšej by sme mali trošku popátrať v našom okolí a nájsť poctivého včelára, ktorý si možno vypýta vyššiu cenu, ale za to máme istou, že používame kvalitné sladidlo/liek. Treba ešte dodať, že ľudia trpiaci na cukrovku by ani napriek nízkemu GI medu ho nemôžu konzumovať, pretože obsahuje fruktózu.
    • Stévia je sladidlo 3. Tisícročia, bez obsahu kalórií, sacharidov a škodlivých účinkov, je 300x sladšia ako biely cukor. Má nulový glykemický index. Mnohí, ktorí ju vyskúšali, tvrdia, že má nezvyklú chuť, ale jej neškodnosť za to určite stojí. Najlepšie by bolo určite si doma vypestovať vlastné rastlinky, následne lístky odtrhnúť a nechať vyluhovať vo vode/čaji. Môžu sa s ňou aj koláče sladiť, keďže je odolný vysokým teplotám. Dá sa však kúpiť aj v podobe prášku alebo tabletiek. Okrem sladenia sa používa aj v kozmetike, napr. sa pridáva do zubných pást, lebo má antibakteriálne účinky v ústnej dutine, obmedzuje tvorbu zubného kazu. Výluh z listov sa môže používať aj na vlasy- zabraňuje tvorbu lupín a zvyšuje lesk.
    • Xylitol alebo brezový cukor patrí do skupiny alkoholických cukrov. Je to sladidlo, ktoré sa nachádza v jahodách, zelenine alebo hubách. V poslednom čase sa veľmi ospevuje. Chráni proti zubnému kazu a absorbuje sa pomalšie ako cukor. Objavili sa však aj názory, podľa ktorých môže byť toto sladidlo nebezpečné, spôsobovať krče a dáva živú pôdu kvasinkám. Jedná prírodná liečiteľka, Bee Wilder sa o ňom vyjadrila takto: „Xylitol je vyrobený extrakciou xylénu z brezového dreva alebo kukuričných klasov, a reaguje s vodou tak, že sa vyrobí xylóza alebo "drevný cukor". Potom sa pridá vodík (H2) k vytvoreniu "Xylitolu". Preto je hydrogenovaným spracovaným produktom, ktorý je nezdravý pre každého.“

    Posúdenie nechám na každého z vás, určite však bude lepšia voľba ako ktorékoľvek umelé sladidlo. Možno v rámci prírodných sladidiel bude mať nejakého lepšieho konkurenta

    • Melasa je považovaná za elixír krásy a zdravia. Je bohatá na vápnik, železo, zinok, nenasýtené mastné kyseliny a vitamíny skupiny B. Aj keď som sa ešte úplne neodhodlala vyskúšať tento zázrak, určite sa k nej v blízkej budúcnosti dostanem. Mnohí sa však sťažujú na jej zvláštnu chuť (jemne povedané), takže musím varovať, že asi len tak na lyžičke sa nedá jesť. Treba ju poriadne zamaskovať- najlepšie do niečoho sladkého  Jej pozitívne účinky sa prejavia na pekných vlasoch, silných nechtoch a čistej pleti, posilňuje imunitný systém.
    • Jačmenný slad (sladenka) je veľmi zdravé a výživné sladidlo. Počas sladovania vo vyklíčených jačmenných zrnách sa aktivujú enzýmy, ktoré rozkladajú škrob na skvasiteľné cukry a slad je konečným produktom. Má vysoký obsah vitamínov skupiny B. Určite je ho dobré doma mať. Je síce menej sladký, ale omnoho výživnejší ako biely cukor.
    • Ďaťlový sirup
    • Ryžový, kukuričný sirup- vyrábajú sa prirodzenou fermentáciou obilných zŕn. Obsahujú sodík, draslík, železo. Osobne však cítim určitý mierny odpor ku nim, neviem z akého dôvodu, tak som ich ešte nevyskúšala.

    V skratke by som sa chcela dotknúť aj umelých sladidiel, ktoré sú odporúčané predovšetkým ľuďom trpiacim cukrovkou, alebo obéznym, keďže neobsahujú žiadne kalórie. Keďže v dnešnom svete takmer všetko, čo je umelé, je škodlivé, v prípade sladidiel to platí dvojnásobne. Ide predovšetkým o dve najpoužívanejšie, aspartam sacharin.

    Aspartam je jeden z najnebezpečnejších sladidiel v histórií, a pritom sa nachádza úplne všade- v žuvačkách, sladených nápojoch a nízkotučných potravinách. Je to veľmi lacné sladidlo (bol pôvodne biologickou zbraňou!). Bolo veľmi ťažké presadiť jeho používanie- nakoniec predsa len peniaze zvíťazili nad našim zdravím. Ide doslova o jed, pretože sa v našom tele rozkladá na fenylanalyn, kyselinu asparagovú a methanol. Taká perlička, v leteckých spoločnostiach je konzumácia potravín s obsahom aspartamu zakázaná, pretože môže spôsobiť slepotu a záchvaty. Methanol sa rozkladá už pri 30 stupňoch na kyselinu mravenčiu, ktorá je prudký jed a formaldehyd, ktorý je život ohrozujúci neurotoxín. Je zdokumentovaných celkovo 92 vedľajších účinkov vrátane straty pamäti, rakoviny mozgu a sklerózy multiplex. Dáte si?

    Sacharín je tiež umelé sladidlo, 300x sladší ako cukor a využíva sa v podobných potravinách ako aspartám. Existuje pri jeho používaní podozrenie na možnosť vzniku rakoviny močového mechúra hlavne u mužov, okrem toho spôsobuje aj rakovinu vaječníkov, kože. Vyrába sa z uhlia, synteticky z toluénu. Riadna mňamka.

    Myslím, že škála prírodných sladidiel je dostatočne bohatá, prídu na svoje tak celiatici, ako aj ostatní ľudia bez nejakých alergií. Niektoré sú menej zdravé, iné viac, musím však zdôrazniť, že sladením treba zaobchádzať opatrne. Môžeme predsa skúsiť tú kávu alebo čaj vypiť aj bez cukru, upiecť koláčik s polovičnou dávkou predpísaného cukru. Možno na začiatku bude naša rodina ohrňať nosom, je to však len otázkou zvyku. Po mesačnej snahe obmedziť cukor vo vašej strave sa určite budete čudovať, keď ochutnáte koláč, ktorý upiekla vaša babička, že ako ste predtým mohli jesť tak sladké jedlá. Ja už ani čokoládovú tyčinku z obchodu neviem zjesť, zdá sa mi úplne presladenáJ A detičky na sladké by sme vôbec nemali učiť- majú prirodzený sklon k preferovaniu sladkého, keďže materské mlieko je nasladlé. Mohli by sme im ponúknuť namiesto piškót, Marína keksov a pribináčikov ovocie, doma upečené dobroty sladené len minimálne, prípadne neochutený jogurt. Možno v detstve nie, ale v dospelosti sa nám poďakujú za to, že sme dbali o to, čo im dávame na tanier.

    Nakoniec uvádzam zdroje niektorých mojich tvrdení, aby ste si nemysleli, že toto mi všetko vypadlo z hlavy

    O aspartame: http://nwoo.org/view.php?cisloclanku=2010080015

    O agavovom sirupe: http://www.foodrenegade.com/agave-nectar-good-or-bad/

    O fruktóze: http://www.ceskatelevize.cz/program/port/790-fruktoza-a-jed

    http://martinchudy.blog.sme.sk/c/323189/Cukor-zabijak-ludstva-cislo-jeden-11-krokov-ku-zdraviu-9krok.html

    ildici12
    3. máj 2013    Čítané 0x

    Chutné cestoviny

    Cestoviny sa považujú za jedlo chudobných. Nemusí tomu však vôbec byť tak - za kvalitu sa totiž pripláca.

    Najlacnejšie, ktoré sú pripravené z obyčajnej bielej múky a vody sa naozaj dajú kúpiť za pár centov. Tie však nám okrem neužitočných jednoduchých sacharidov a prázdnych kalórií nedajú nič, až na pocit nasýtenia.

    A že čo nášmu telu spôsobujú tieto jednoduché sacharidy, prečo sú vlastne také nežiadúce? Po ich konzumácií nám náhle stúpne hladina cukru v krvi. Pankreas preto začne produkovať inzulín, aby sa obsah cukru znížil. V konečnom dôsledku však väčšinou dôjde k poklesu pod priemernú úroveň a naše telo sa zase ozve, že potrebuje energiu. Pritom v skutočnosti prijatá energia nebola spotrebovaná, tak ju telo uloží do tukových zásob. Je to nekonečný kolobeh, ktoré jednorazovo nemusí pre nás nič zlého znamenať.

    Opakované a časté používanie jednoduchých sacharidov však vedie ku vzniku cukrovky. (Mimochodom preto je dôležiťé sledovať tzv. glykemický index, ktorý nám udáva ako rýchlo daná potravina  ovplyvňuje hladinu cukru v krvi. Čím nižší je tento index, tým je dané jedlo prospešnejšie pre náš organizmus. Najnižší glykemický index majú práve celozrnné produkty, tých treba skonzumovať čo najviac. Musím však dodať, že aj keď zjeme nejaký výrobok z bielej múky, nemusíme hneď spanikáriť, účinky jednoduchých sacharidov v nich obsiahnutých sa dajú čiastočne zmierniť napr. konzumáciou zeleniny, ktorá obsahuje vlákninu a tým spomaľuje vstrebávanie energie, ako aj konzumáciou správnych tukov- keď si idete dať nejakú sladkosť, dajte si predtým napr. za hrsť vlašských orechov.)

    Takže sa vráťme k cestovinám. Dnešný trh je už chvaľabohu dostatočne dobre zásobený aj zdravšími variantami cestovín - od grahamových cez špaldové, pohánkové, ražné až po kamutové. Na svoje si však prídu aj celiatici - v bio-obchodoch sa dajú kúpiť aj kukuričné, pšenové a ryžové cestoviny. Na chvíľku by som sa zastavila pri pojme grahamových cestovín - mnoho ľudí si ich mýli s celozrnnými. Ide o cestoviny pripravené z obyčajnej bielej múky, do ktorej sú však dodatočne primiešané pšeničné otruby. Je to teda určite menšie zlo ako cestoviny z bielej múky.

    Cestoviny sa dajú konzumovať buď s mäsom (čo nie je zlá voľba vzhľadom na obsah bielkovín, avšak je dosť ťažko stráviteľné, nehovoriac o obsahu antibiotík, ktorými dopovali zvieratá) alebo so zeleninou (ja to považujem za lepšiu voľbu - jednak obsahuje veľa vlákniny, o ktorej som už písala a aj mnoho dôležitých antioxidantov, ktoré dokážu výrazne zmierniť prípadný obsah dusičnanov. Mnohí ľudia totiž argumentujú, aby som si nemyslela, že keď jem zeleninu zo supermarketu, tak jem zdravo. Zabúdajú však práve na existenciu antioxidantov. A mimochodom snažím sa kupovať vždy len sezónnu zeleninu a od domácich pestovateľov).

    Určite je dobré ochutiť cestoviny aj nejakým kvalitným za studena lisovaným rastlinným olejom - olivovým, sezamovým, tekvicovým, makovým, bodliakovým, ľanovým. Dnes je ponuka už naozaj bohatá. Tuky naše telo potrebuje k správnemu fungovaniu, dôležiťé je, aby išlo o správne tuky - a rastlinné sú tie, tých sa nemusíme báť. Samozrejme len s mierou.

    Tak poďme sa pozrieť na recepty, ktoré členky našej skupinky pripravili s veľkou láskou.

    Cestoviny so špenátovým pestom

    Autor: @e.l.i.e.n.k.a.

    V hlbokej nádobe rozmixujeme čerstvé špenátové listy s olivovým olejom, parmezánom, trochou mletých vlašských orechov, čerstvou citrónovou šťavou a dvoma strúčikmi cesnaku. Keby to bolo moc husté, môže sa rozriediť vodou.

    Špaldové cestoviny s brokolicou a kukuricou

    Autor: @ildici12 

    Na oleji opražíme kúsok póru, pridáme na ružičky rozobratú brokolicu a dusíme domäkka. Keď sú už takmer hotové, pridáme polovicu konzervy kukurice. Omáčku môžeme zjemniť maslom.

    Grahamové cestoviny s baklažánom a paradajkami

    Autor: @puhinka2

    Cibuľu nasekáme nadrobno spolu s jedným strúčikom cesnaku. Krátko speníme na oleji a pridáme na kúsky nakrájaný baklažán, papriku a spolu pražíme. Potom pridáme paradajky nakrájané na malé kúsky spolu s bazalkou a varíme až pokiaľ nemáme ucelenú omáčku. Pri podávaní posypeme syrom.

    Špaldové rezance s tofu a rajčinami

    Autor: @rolla20

    Uvaríme celozrnné cestoviny Biomila niťovky. Na oleji osmažíme cibuľku, pridáme 2-3 na plátky nakrájané šampiňóny a rajčinový pretlak. Ochutíme solčankou, oregánom a pravou sójovou omáčkou. Primiešame nastrúhané tofu s dvoma strúčikmi cesnaku a nakoniec zjemníme bielym jogurtom.

    Cuketový perkelt s pohánkovými cestovinami

    Autor: @zojec 

    Cibuľu, 1 červenú kápiu a 2 cukety nakrájame na kocky a osmažíme na oleji. Keď trošku zmäknú, posypeme červenou paprikou a zalejeme troškou vody. Necháme chvíľku podusiť (stačí 1-2 minúty, zelenina nám ostane chrumkavá). Zatiaľ si rozmiešame v jednom bielom jogurte 1 lyžicu celozrnnej ovsenej múky a trochu vody. Týmto zalejeme cuketu, necháme prevrieť a odstavíme. Dochutíme soľou a petržlenovou vňaťou. Nakoniec omáčku zmiešame s cestovinami.

    Špaldové cestoviny s tvarohom a avokádom

    Autor: @mamina1202

    Uvaríme cestoviny, ktoré následne zmiešame s hrudkovitým tvarohom a zrelým avokádom, nakrájaným na kúsky. Rýchlovka, pri ktorej nemusíte dlho stáť pri sporáku J

    Celozrnné cestoviny so zeleninovou omáčkou

    Autor: @irsina83

    Nastrúhame mrkvu, zeler a cukinu. Zeleninu opražíme na oleji, osolíme, okoreníme, podlejeme vodou a pridáme nasekaný čerstvý špenát. Podusíme domäkka, pridáme paradajkový pretlak, bazalku tymián a roztlačený strúčik cesnaku. Necháme prejsť varom a zmiešame s uvarenými cestovinami.

    Zapekané cestoviny s hlivou

    Autor: @victoriad

    Na olivovom oleji osmahneme pór, pridáme na kúsky nakrájanú hlivu a paradajky nakrájané na kúsky. Pripravíme omáčku. Do zapekacej misy položíme vrstvu uvarených cestovín, zalejeme ich hlivovou omáčkou a posypeme strúhaným syrom. Pokračujeme, kým minieme všetky suroviny. Na vrch idú cestoviny, ktoré bohato posypeme syrom. Dáme zapiecť do rozohriatej rúry na 180 stupňov na cca 20 minút.

    Ražné cestoviny so špenátovým pestom č. 2

    Autor: @ildici12 

    Cestoviny uvaríme podľa návodu a precedíme.  V hlbokej nádobe rozmixujeme 4 hrste čerstvých špenátových listov, za hrsť balkánskeho syru, 1 dcl olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku a trošku slnečnicových semienok. Môžeme dochutiť aj soľou.

    Zaujali vás naše recepty a chcete sa podeliť o tie vaše? Radi vás uvítame v našej skupine: http://www.modrykonik.sk/skupina/1803/detail/

    ildici12
    26. apr 2013    Čítané 0x

    Obilniny s obsahom lepku a ich vyuzitie v kuchyni

    Špalda, ovos, jačmeň, kamut, bulgur, kuskus- alternatívny k pšenici, časť 2.

    Obilniny sú úžasným darom prírody pre nás. Majú neskutočne širokú škálu prípravy, pre vegetariánov tvoria základ jedálnička so strukovinami. Táto kombinácia totiž dodáva telu plnohodnotné bielkoviny, ktoré sa vyrovnajú tým živočíšnym. Samozrejme nechcem nikoho prehovárať, aby sa vzdal mäska, sem-tam však určite neni na škodu ani pre „všežravcov“ pridať trošku obilnín do svojho jedálnička J A ak už obilniny, určite celozrnné. Buď v podobe celých zŕn (krúpy sú vlastne vyleštené celé zrná), alebo celozrnnej múky. Poďme sa tentokrát pozrieť na tie obilniny, ktoré obsahujú lepok, majú úžasnú chuť a sú plné vitamínov.

    Ovos sa vyznačuje najnižším obsahom lepku, preto ho aj niektorí celiatici tolerujú. Väčšinou sa aj deťom odporúča zaviesť lepok v podobe ovsenej kaše. Najbežnejšie ich stretávame vo forme ovsených vločiek, recepty na ich využitie nasladko nájdete aj v článku o raňajkách. Teraz by som sa radšej venovala tzv. nahému ovsu, ktoré sú vlastne celé zrná ovsa. Síce ich častokrát dávajú aj koňom, ja sa za to nehanbím a veľmi rada ich jem J Možno niekedy zvieratá vedia lepšie, čo majú jesť, než my ľudia. A prečo by sme ho mali pravidelne jesť? Obsahuje veľa vlákniny, ktorá ako vieme, pomáha predchádzať zápcham, taktiež vitamíny skupiny B, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie nervového systému. Okrem toho nájdeme v týchto zrnách aj fosfor, horčík, železo, zinok a betaglukán, ktorý je dôležitým prvkom pre budovanie našej imunity. Nemusíme kupovať drahé prípravky v lekárni, dajme si každé ráno tanier ovsených vločiek a hneď sme spravili pre naše zdravie obrovské dobro.

    Nahý ovos sa musí namáčať pred varením, najlepšie 24 h, ale stačí aj cez noc. Keď ho však necháte vo vode 2-3 dni (samozrejme vodu treba často meniť), tak vám aj vyklíčia,prebudíte v ňom prírodu a on sa vám odvďačí ďalšími minerálmi a vitamínmi). Varí sa pomerne dlho (môže sa variť aj v naklíčenom stave), až 40 minút. Ja ho väčšinou používam ako prílohu k jedlu, ale môže sa z neho spraviť aj kaša. Uvarené zrná rozmixujeme a ochutíme podľa chuti.

    Ovsené mlieko

    Autor: @ildici12

    Z nahého ovsa sa dá doma pripraviť aj ovsené mlieko, je to naozaj jednoduché a ušetríte ním veľa peňazí- tie z obchodu sú totiž dosť drahé. Takže 50 g ovsa namočíme na noc, ráno ho uvaríme vo vode- cca 40 minút, alebo v tlakáči 15. Keď vychladne, rozmixujeme so zvyšnou vodou, ktorá nám ostala z varenia, prípadne doplníme ďalšiu vodu, aby sa nám mixovaním nevytvorila kaša. Tekutinu, ktorú dostaneme, precedíme cez jemné sitko, ešte lepšie aj cez utierku. Hotové mlieko ochutnáme, ak sa nám tá chuť zdá byť moc intenzívna, môžeme ju ešte zriediť vodou. Skladujeme v sklenenej fľaši v chladničke, vydrží cca 5-7 dní.

    Špalda

    Táto novoobjavená zázračná obilnina  sa väčšinou pestuje v biokvalite, keďže k nemu má všetky predispozície- špeciálny dvojitý obal zrna, ktorá ho chráni pred nepriaznivými vonkajšími vplyvmi. Nespôsobuje intoleranciu u ľudí citlivých na pšenicu, avšak celiatici ju konzumovať nemôžu. A čo nám všetko poskytuje táto úžasná rastlina? Vitamíny B1, B2, betakarotén, draslík, horčík, fosfor a železo. Výber výrobkov zo špaldy je naozaj bohatý- od múky, cez krúpy, krupicu, samotné zrno, cestoviny, až po tarhoňu môžeme nájsť na poličkách bio-obchodov všetko. Tarhoňa je ideálna hlavne pre tých, ktorí nemajú radi celozrnné výrobky (napr. môj manžel tvrdí, že celozrnná múka ho škriabe v hrdle 😀), keďže je pripravená z bielej špaldovej múky očistenej od otrúb. Tým je však aj menej bohatá na živiny. V našej domácnosti sa najčastejšie používajú cestoviny, múka do pečenia chleba a zákuskov, v poslednom čase som však objavila aj pestrosť využitia samotného zrna ( krúpy sú totiž výrazne drahšie ako zrno 😀).

    Špaldové strapačky s vege slaninou

    Autor: @zojec

    Postrúhame surové zemiaky, pridáme múku (v pomere 2/3 špaldovej a 1/3 bielej), vajíčko a soľ. Vymiešame polotuhé cesto, ktoré sa nahádže z lopatky do vody. Kyslú kapustu osmahneme krátko na cibuli, pridáme čierne korenie a zmiešame so strapačkami. Vege slanina je opražené údené tofu s tebi droždím (lahôdkové droždie, kúpite v zdravej výžive) a horalkou (zmes korenia).

    Špaldová tarhoňa so zeleninou a tofu

    Autor: @monda17

    Podusíme cibuľu, cuketu, špenát a tofu. Uvaríme špaldovú tarhoňu podľa návodu na obale a nakoniec všetko zmiešame dokopy. Jednoduché, rýchle a chutné J

    Špaldové zrno s červenou šošovicou a kyslou kapustou

    Autor: @ildici12

    Cez noc namočené špaldové zrno uvaríme za cca 30 minút do mäkka. Zvlášť v hrnci orestujeme pór, pridáme červenú šošovicu a uvaríme do zmäknutia. Na konci už len dochutíme rozmarínom a vmiešame uvarené špaldové zrno a na malé kúsky nakrájanú kyslú kapustu.

    Špaldový koláč s kokosom a banánmi

    Autor: @mamina1202

    Zmiešamie 150g špaldovej múky s 50g strúhaného kokosu,50g ovsených vločiek, 1celé vajíčko,trošku mlieka a 2 väčšie banány. Cesto by malo byť také akurát, ani riedke, ani moc husté. Pečieme cca 35minút na 180 -200 stupňoch na papieri na pečenie.

    Špaldové krekry

    Autor: @mamina1202

    Suroviny: 70g špaldovej múky,60g ovsených vločiek 50g masla, cca deci vody , tročku soli a jedno žltko. Vypracujeme cesto, dáme na chvíľku do chladu a pečieme cca 20 minút na 160 stupňoch na papieri na pečenie.

    Jačmeň patrí medzi najstaršie obilniny a považuje sa za lekára civilizačných chorôb. Je výborný aj proti zápche. Obsahuje predvošetkým vitamíny skupina B, E, kyselinu panthothenovú a listovú, a veľa kremičitanov. Okrem kuba sa mi však zdá, že v poslednej dobe akoby sme na túto obilninu zabudli. Pritom ponúka aspoň také široké možnosti využitia ako pšenica. Keď poviem jačmeň, asi každý si túto obilninu spája s krúpami, predáva sa však aj samotné zrno- tzv. nahý jačmeň, ale aj celozrnná múka sa z neho vyrába. Múka sa väčšinou používa skôr len ako prímes pri pečení chleba, zákuskov, knedličiek. Chuťovo je však vynikajúca. Takmer určite ju však nenájdete na policiach hypermarketov, zatiaľ som nikde nemala to šťastie. Musíte zájsť do bio-obchodu, investícia do nej sa určite oplatí J

    Jačmenné krúpy s ružičkovým kelom na paradajkách a tofu

    Autor: @zojec

    Opražíme cibuľku a ružičkový kel, podlejeme troškou vody a necháme pár minút podusiť, aby kel zmäkol. Potom pridáme tofu a zalejem paradajkami v konzerve (v lete ošúpanými a nakrájanými čerstvými), môžu sa pridať aj olivy. Dochutíme bazalkou, mletým čiernym korením a cesnakom. Podávame s jačmennými krúpami, ktoré varíme cca 30-40 minút do zmäknutia (keď však máme tlakáč, urýchli nám robotu- stačí variť 15 minút).

    Brokolicovo-jačmenné fašírky

    Autor: @ildici12

    V parnom hrnci naparíme jednu brokolicu, necháme vychladnúť a roztlačíme vidličkou. Uvaríme pol hrnčeka jačmenných krúpov a tiež necháme vychladnúť. Zmiešame brokolicu s krúpami, polovicou balkánskeho syru- rozdrvíme ho prstami, jedným vajíčkom a špaldovou múkou. Fašírky upečieme v rúre na 180 stupňoch z oboch strán.

    Jačmenné krúpy s kuracím mäsom, cuketou, mrkvou a lučinou

    Autor: @zuska_29

    Na olivovom oleji orestujeme mrkvu s cuketou a kuracím mäsom, podlejem troškou vody a necháme dusiť do mäkka. Na konci pridáme 2 lyžičky lučiny a dochutíme oregánom. Podávame s uvarenými jačmennými krúpami.

    Kuskus nie je nič iné ako tvrdozrnná pšenica spracovaná do malých guličiek. Najčastejšie sa však vyrába z bielej múky, ktorá je zbavená cenných vitamínov a preto je vhodnejšie hľadať v obchode celozrnný kuskus. Môže sa pripravovať naslano namiesto ryže ako príloha k jedlu. Mne však omnoho viac chutí nasladko. Kuskus je vhodné mať vždy po ruke, keď nemáme čas variť alebo sa ponáhľame niekam a predsa len chceme svojej rodine pripraviť niečo zdravé. Guličky stačí zaliať horúcou vodou v pomere 2 diely vody na 1 diel kuskusu a nechať stáť asi 10 minút, kým sa všetka voda vsiakne.

    Zeleninová polievka s celozrnným kuskusom

    Autor: @myska2233

    Na hrubom strúhadle nastrúhame mrkvu a kaleráb, mierne orestujeme na oleji a zalejeme vodou alebo vývarom. Pridáme na menšie kúsky nakrájaný karfiol a dochutíme bylinkami. Varíme do mäkka, keď je zelenina už hotová pridáme za 2 PL kuskusu a odstavíme.Treba mať viac vody lebo kuskus to stiahne, aby sme z toho nemali kašu.

    Kuskus s baklažánom a rukolou

    Autor: @lyongirl

    Kuskus pripravíme podľa návodu na obale. Na olivovom oleji orestujeme pór, pridáme na kúsky nakrájaný baklažán a dusíme spolu do zmäknutia. Pridáme kúsky paradajok a zmiešame s hotovým kuskusom. Servírujeme s čerstvými listami rukoly.

    Kuskusovo-fazuľové fašírky

    Autor: @monda17

    1 šálku kuskusu zalejeme 1 a ½ šálkou horúceho vývaru a necháme dôjsť. Medzitým dáme do väčšej hlbokej panvice olivový olej a upražíme cibuľu. Pridáme jednu rozmixovanú konzervu bielej fazule a dôkladne premiešame. Ked je kuskus mäkký, pridáme fazuľovú zmes, 1 PL koriandrovej vňate, 1 PL lahôdkového droždia,1  vajce a vypracujeme cesto. Mokrými rukami vytvoríme menšie fašírky. Opečieme na panvici alebo v rúre.

    Kuskus s cviklou, špenátom a balkánskym syrom

    Autor: @ildici12

    Vyžmýkame z polovice väčšieho pomaranča šťavu, pridáme do nej šálku kuskusu, umyté špenátové listy a šálku horúcej vody. Pod pokrývkou ho necháme odstáť. Nakoniec primiešame jednu nastrúhanú cviklu a dochutíme balkánskym syrom.

    Schválne som nechala na záver dve menej známe obilniny, bulgur kamut, s tými totiž skúsenosti vôbec nemám. Budem však rada, keď sa s nami podelíte o skúsenosti alebo recepty v komentároch, nech sme aj my múdrejší.

    Bulgur je vlastne predvarená celozrnná pšenica a podobne ako kuskus by nemal chýbať v domácnostiach zaneprázdnených žien. Jeho príprava je totiž veľmi jednoduchá- stačí ho zaliať horúcou vodou v pomere 2 diely vody na 1 diel bulguru. Keď sa všetka voda vsiakne, náš pokrm je hotový J Môžeme ho používať ako prílohu, pripraviť chutné ovocné šaláty, alebo len jednoducho do polievky namiesto cestovín.

    Bulgur so šošovicou a cviklovým šalátom

    Autor: @zojec

    V tlakovom hrnci orestujeme cibuľku, pridáme jeden strúčik cesnaku a kari korenie.  Následne zmiešame šošovicu a bulgur, zalejeme vodou a dáme variť cca 20 minút. Pokiaľ nemáme tlakáč, môžeme uvariť bulgur aj šošovicu zvlášť a na konci ich zmiešať. Šalát pripravíme nasledovne: nastrúhame jednu cviklu, pridáme cesnak, umeocot, slnečnicové a ľanové semienka, biely jogurt a zamiešame.

    Grilované tofu so zeleninovou omáčkou a bulgurom

    Autor: @zojec

    Na oleji orestujeme jednu cibuľu, dve stredné mrkvy, 3 stopky stopkatého zeleru , zalejeme zeleninovým vývarom a pridáme nové korenie a bobkový list.  Uvaríme domäkka. Keď je zelenina mäkká, rozmixujeme tyčovým mixérom a necháme prevrieť. Na panvici osmahneme na pásiky nakrájané tofu a zalejeme zeleninovou omáčkou. Podávame s bulgurom, ktorý pripravíme podľa návodu na obale.

    Kamut je forma neprešlachtenej pšenice, ktorá sa musí prísne oddelene pestovať od ostatných obilnín, aby nedošlo k jeho degenerácií. Kúpite ho výlučne v biokvalite. Je vzácny hlavne vďaka vysokému obsahu mastných kyselín a bielkovín. Zaujímavé je, že aj niektorí ľudia, ktorí trpia celiakiou, ho môžu bez problémov jesť. Ide totiž o najmenej alergizujúcu potravinu.

    Zaujali vás naše recepty a chcete sa podeliť o tie vaše? Radi vás uvítame v našej skupine: http://www.modrykonik.sk/skupina/1803/detail/

    ildici12
    19. apr 2013    Čítané 0x

    Bezlepkové obilniny - alternatívy ku pšenici

    Quinoa, pšeno, pohánka alebo alternatívy k pšenici - časť 1.

    V dnešnej dobe čoraz viac ľudí trpí celiakiou. Lepok má totiž tendenciu zahlieniť organizmus, ničí výstelku tenkého čreva a tým zabraňuje vstrebaniu živín do nášho organizmu. Príroda nám však ponúka dostatočné množstvo alternatívnych obilnín, ktoré by sme mali aj my zdraví ľudia bez alergií zaviesť pravidelne do nášho jedálnička. A že prečo? Lebo rozmanitosť stravy je základom nášho zdravia, a rovnako týmto spôsobom môžeme zásobiť naše telo veľkým spektrom vitamínov a minerálov. Na pšenici nie je nič zlého, problémom však je, že do nášho tela sa dostane väčšinou v jej ochudobenej forme - bielej múke. Na raňajky namiesto chleba (v horšom prípade „akože“ zdravých cereálií, ktoré sú vyrábané z bielej múky a tým pádom sú najdrahšou bielou múkou na trhu) si môžeme dať ovsené vločky, prípadne nejakú obilninovú kašu. Ani k obedu si nemusíme stále dávať bielu ryžu alebo zemiaky. Pozrime sa teda na toto bohaté spektrum obilnín, ich základný spôsob prípravy a chutné receptíky z nich.

    Pohánka

    Táto prastará pseudoobilnina pochádza z južnej Ázie, no v stredoveku sa rýchlo rozšírila aj v našich zemepisných šírkach. Bola považovaná za jedlo chudobných. Keby v tých časoch bohatí ľudia boli tušili, čo všetko táto úžasná rastlinka obsahuje, určite by ju jedli aj oni. Pohánka je významná predovšetkým pre svoj obsah vitamínu P, teda rutínu, ktorý zvyšuje pružnosť ciev a utesňuje ich. Konzumáciou tejto obilniny však prispejeme aj ku zlepšeniu nášho imunitného systému, účinná je aj pri hemoroidoch, keďže reguluje zrážanlivosť krvi. Pomáha pri krčových žilách, ale aj pri ovplyvňovaní hladiny cholesterolu v krvi. Obsahuje vápnik, fosfor, horčík a železo. Je prirodzene bezlepková.

    Bežne sa dá kúpiť v podobe krúpov, múky alebo vločiek. Pohánková múka sa vyznačuje veľkou lepkavosťou, takže je ideálna do koláčov, chleba, ale môže sa z nej pripraviť aj puding. V bio-obchodoch môžete natrafiť aj na tzv. nelúpanú pohánku, ktorá je určená výlučne na klíčenie. Mladé, cca 10-15 cmové rastlinky sa potom konzumujú. Vraj listy pohánky obsahujú najväčšie množstvo rutínu. Osobne som ešte neskúšala, ale určite sa k tomu chcem dostať. J

    Príprava pohánkových vločiek je veľmi jednoduchá. Používam ich vtedy, keď potrebujem pripraviť rýchlo raňajky alebo olovrant. Stačí ich zaliať teplou vodou, nechať asi 5 minúť nabobtnať a prípadný zvyšok vody vyliať.

    Na prípravu krúpov môžem ponúknuť dve rôzne varianty, rozdiel spočíva potom už len v chrumkavosti uvarenej pohánky:

    1, pohánku zalejeme vriacou vodou, necháme 5 minút variť, potom odstavíme a pod pokrývkou necháme dôjsť 15 minút. Takto pripravená pohánka je viac rozvarená, ideálna na prípravu rizota z pohánky

    2. pohánku varíme 2 minúty, odstavíme a necháme dôjsť pod pokrývkou 30 minút. Takto je pohánka chrumkavejšia. Mne chutí pohánka skôr takto , aj keď sa musím priznať, že sa mi nepodarilo prísť na chuť tejto obilniny :-/ Väčšinou ju používam namiesto cestovín do polievky. Malá ju však má rada v akejkoľvek forme, z čoho som nesmierne rada J

    Cviklové rizoto z pohánky Autor: @monda17 

    Cibuľu opražíme do sklovita na oleji, pridáme jednu nastrúhanú cviklu a nakrájaný stopkatý zeler. Spolu trošku restujeme, potom pridáme pohánkové krúpy, zalejeme vodou a necháme variť cca 20 minút. Keď sa voda vyvarí, doplníme ju. Na konci ešťe môžeme pridať lyžicu masla na zvýraznenie krémovitosti.

    Pohánka s tekvicou a jablkami na cesnaku Autor: @drobec33 

    Na rozpálenom ohni orestujeme nakrájanú polku tekvice s jedným nakrájaným jablkom, dvoma strúčikmi cesnaku a tymiánom. Podlejeme troškou vody, aby zmes pustila šťavu a zmäkla. Pridáme pohánku a spolu varíme cca 20 minút. Dochutíme čerstvou petržlenovou vňaťou.

    Ryžovo-pohánkové guľky s omáčkou z červenej šošovice a mrkvy Autor: @ildici12

    Uvaríme hrnček naturálnaj ryže a pol hrnčeka pohánky, necháme ich poriadne vychladnúť. Pridaním pohánkovej múky vytvoríme husté cesto, formujeme gulky a dáme ich variť do vriacej vody. Hneď po vyplávaní ich vyberieme.

    Omáčka: orestujeme jednu mrkvu s cibuľou na oleji, pridáme 2 hrnčeky červenej šošovice a zalejeme 3 hrnčekmi vody. Varíme 15 minút, kým šošovica vsiakne všetku vodu. Následne ju rozmixujeme a dochutíme jablčným octom.

    Pohánkové guľky v paradajkovej omáčke Autor: @zabazelena 

    Pohánku (500g) namočíme na celú noc. Vodu dôkladne scedíme, pridáme orestovanú väčšiu cibuľu, dva strúčiky cesnaku, 4 dcl celozrnnej špaldovej múky a 2 vajcia. Ochutíme soľou, 1 čl. mletej rasce, prípadne aj čerstvo zomletým korením. Z masy tvarujeme guľky (najlepšie polievkovou lyžicou) a opečieme ich na troche oleja (aby držali tvar). Poukladáme do zapekacej misy. Následne pripravíme paradajkovú omáčku: orestujeme cibuľu a cesnak, pridáme čerstvé olúpané paradajky a podusíme do mäkka. Ochutíme soľou,  hnedým cukrom (asi 1-2 PL) a čerstvou alebo sušenou bazalkou. Omáčkou zalejeme guľky a dáme do rúry rozohriatej na 200 stupňov na cca hodinu. Podávajú sa so zemiakmi alebo cestovinami.

    Pohánkovo-karobový puding Autor: @ildici12

    550 ml rastlinného alebo kravského mlieka rozmiešame so 60 g pohánkovej múky  dáme variť. Musí sa neustále miešať, keďže pohánková múka má tendenciu na dne tvoriť hustú vrstvu. Keď je už tekutina teplá, ale nie horúca, pridáme 2 lyžice karobu, trošku mletej škorice a dosladíme medom alebo javorovým sirupom. Uvarený puding vylejeme do misiek a nechame vychladnúť.

    Pšeno 

    Tieto krásne žlté guličky sú ľahko stráviteľné a prirodzene bezlepkové. Majú mierne sladkastú chuť, takže ich netreba ani dosládzať. Netreba si ho mýliť s prosom, pšeno je vlastne lúpané proso. Je významným zdrojom vitamínov B1 a B2, ale aj železa. V súvislosti so železom však musím spomenúť, že k správnemu vstrebaniu železa je nevyhnutný aj vitamín C, takže ak trpíte vy alebo vaše deti anémiou, treba zvýšiť aj dávky tohto vitamínu. Anémia sa totiž dá vyliečiť aj zmenou stravy, nie len syntetickým železom.

    Pri príprave pšena je veľmi dôležité ho trikrát spariť horúcou vodou, čím ho zbavíme prípadnej horkosti. Následne sa zaleje vodou v pomere 1 diel pšena a 1,5 diela vody a varí sa cca 15 minút. Po uvarení sa môže rozmixovať s ovocím alebo zeleninou- takýto pokrm je ideálny pre malé detičky pri zavádzaní tuhej stravy. Ďalej sa môže využiť na prípravu rizota, nákypov, ako príloha alebo závarka do polievok a omáčok.

    Pšenový koláč s tvarohom a jablkami Autor: @chanella 

    1 šálku spareného pšena dáme do hrnca spolu s 2 šálkami mlieka a 1 šálkou vody, 3 PL  trstinového cukru a štipkou soli. Varíme na miernom ohni bez miešania asi 25-30 minút až sa začne pšeno mierne rozvárať a nebude v ňom žiadna tekutina. Do horúceho vmiešame cca 50 g masla. Necháme mierne vychladnúť. Zatiaľ roztlačíme  jeden banán na kašu, pridáme pol šálky trstinového cukru, pol šálky kokosu, 4 žĺtky, 250 g jemného tvarohu, 2 čl vanilkového extraktu, šťavu a kôru z 1 citróna. Vymiešame do hladka. Pridáme uvarené pšeno a dobre premiešame. Nakoniec vmiešame ½ čl sódy bikarbóny. Zo 4 bielkov ušľaháme tuhý sneh a zľahka pridáme do pšenovej hmoty. Tortovú formu (28 cm priemer) vymastíme maslom a vysypeme kokosom. Polovicu pšenového cesta vlejeme do formy, dáme vrstvu z 5 nastrúhaných jabĺk a znovu dáme vrstvu pšena. Pečieme na 200°C 30 minút a na 180°C ďalších 30 minút.

    Pšenový puding Autor: @janulkan

    Jednu šálku pšena rozvaríme so škoricou a klinčekmi. Ešte teple rozmixujeme s vodou alebo mliekom a medom, prípadne iným sladidlom a môžeme rozdeliť na viac častí. Do prvej vrstvy pridáme karob, do druhej banán, do tretej trstinový cukor, do štvrtej zavarane brusnice, do piatej domáci marhuľový džem a strúhaný kokos.

    Pšenovo-kukuričné guľky plnené údeným tempehom v paradajkovej omáčke Autor: @zojec

    250g pšena sparíme 3x vriacou vodou a dáme variť do dvojnásobného množstva vody so štipkou soli na 20 minút. Akonáhle sa pšeno začne variť, stiahneme oheň na minimum, pretože potrebujeme získať hustú kašu. Do vychladnutého pšena pridáme ½ čl celého kmínu, 1 lyžičku petržlenovej vňate, ½ čl soli a 50g kukuričnej múky. Do guličiek cesta zabalíme 1cmové kocky tempehu a dáme variť do mierne osolenej vriacej vody na 6-8 minút.

    Pšenový nákyp Autor: @zojec

    150g pšena prepláchneme vo vriacej vode, minimálne 2x, nič sa nestane keď aj 3-4x a dáme variť do cca 3 dcl vody. Varíme 15 minút na miernom ohni, vypneme a necháme dôjsť. Dáme do veľkej misky, zmiešame dokopy s 1 mäkkým tvarohom, 3 PL oleja, 4 PL medu,2 nastrúhanými jablkami, 1 vajcom (nemusí byť), hrsťom hrozienok, vlašských orechov a slnečnicových semienok. Môžeme pridať aj 2 PL trstinového cukru, to však nie je podmienkou. a dáme na menší vysoký plech, alebo do zapekacej misky, hodíme do rúry a na 180st. pečieme cca 30-40 minút. Vyberieme, pokrájame ako koláč a podávame. Veľká mňamka pre deti aj ockov.

    Pšenové šišky Autor: @victoriad

    150g spareného pšena uvaríme do mäkka. Do vychladnutého pridáme celozrnnú múku a vypracujeme redšie cesto. Tvarujeme pomocou lyžičky malé šišky, hádžeme do vriacej vody. Keď vyplávajú, ešte pár sekúnd povaríme a vyberáme. Navrch môžeme dať domáci jahodový lekvár a orechy. Hodi sa však čokoľvek - strúhanka, kokosový olej, orechy, mak.

    Quinoa

    Ide o tradičnú juhoamerickú rastlinu, ktorá v poslednom čase opätovne dobíja celý svet.  Ide o neobvykle komplexnú pseudoobilninu (aj keď z nej možno získať múku, botanicky nepatrí do čelade klasických obilnín), ktorú môžeme nazvať aj výživovou bombou, vďaka vysokému obsahu bielkovín, beta-karoténu, kyseliny listovej, vitamínu C, vápniku, železa, horčíku a draslíka. Že keď čítaťe tieto riadky, máte chuť si hneď dať za hrsť? J

    Quinoa je nenáročná na prípravu, dáte ju variť v pomere 2diely vody na 1 diel quinoy. Po 15 minútach sa vrátime ku sporáku a čaká na nás hotová mňamka s nadýchanou, sypkou štruktúrou a ľahko orieškovou chuťou. Môže sa pripraviť naslano- ako rizoto, alebo ako príloha, aj nasladko- do nákypov a koláčov. Ja ju niekedy pridávam aj do polievky namiesto cestovín.

    Quinoa so špenátom a mandľami Autor: @pallacinka

    Na olivovom oleji opražíme cibuľu a jeden strúčik cesnaku. Pridáme 150g quinoy, zalejeme 175 ml bieleho vína  a vodou(v prípade detičiek samozrejme vodou 😀 a necháme povariť cca 15 minút. Do hotového príkrmu primiešame 100g baby špenátu, 70g nadrobno nakrájaných mandlí a trošku sušených marhúľ.

    Quinoavý nákyp Autor: @ildici12 

    Postup prípravy je rovnaký ako v prípade vyššie opísaného pšenového nákypu, len namiesto pšena dáme variť 150g quinoy.

    Quinoa s tofu a pórikom Autor: @rajulko 

    200g quinoy uvaríme vo vode za 15-20 minút. 200g tofu nakrájame na kocky a zalejeme sójovou omáčkou. Necháme 10 minút odstáť. Očistenú a nakrájanú brokolicu spolu s jednou mrkvou krátko uvaríme a precedíme. Na olivovom oleji krátko upečieme marinované tofu, pridáme mrkvu, brokolicu, 2 strúčiky cesnaku a uvarenú quinou. Všetko dobre premiešame, pridáme 50-100 ml vody a 2-3 minúty ešte povaríme.

    O ostatných bezlepkových potravinách by som sa zmienila len krátko, myslím že sú dosť známe až na amarant, ale ten u náš nemá široké použitie.

    Amarant (po slovensky láskavec) je tiež juhoamerická rastlina a v obchodoch sa predáva buď vo forme perličiek, múky, alebo pufovaných zŕn. Je plný cenných bielkovín, draslíka, horčíka, vápnika, selénu a zinku. Obsahom vlákniny prevýši ostatné obilniny niekoľkonásobne. Amarantové perličky sa dajú použivať pri príprave polievok- namiesto cestovín, môžu sa pridať aj do rizota, do chleba. Manžel alebo deti si ich ani nevšimnú, pretože sú také malinké a stratia sa medzi ryžou a vy môžete byť spokojné, že dávate svojej rodine zdravé jedlo J Pufované zrná sa najčastejšie používajú k obohateniu jogurtov alebo do ovsených vločiek na raňajky.

    Medzi bezlepkové obilniny patrí aj ryža kukurica. Ryža sa dosť často nájde na našich stoloch, avšak väčšinou v nesprávnej forme- v podobe bielej ryže. Zrná tejto ryže sú totiž zbavené povrchových vrstiev a tým aj cenných minerálov a vitamínov. Naturálna (hnedá) ryža je ľahko stráviteľná a obsahuje nerozpustnú vlákninu, ktorá funguje ako špongia- naviaže na seba vodu, podporuje črevnú peristaltiku a prečistí zažívací trakt. Pri jej konzumácii treba dbať na dostatočný pitný režim, v opačnom prípade môže spôsobiť zápchu. Chuť naturálky sa výrazne líši od bielej ryže, jednoznačne si na ňu treba zvyknúť, ale myslím si, že sa oplatí. Mne táto ryža vyslovene chutí a skôr tá biela mi pripadá ako bez chuti.

    Milé maminky, dúfam, že som vás aspoň trošku presvedčila, aby ste rozšírili svoj jedálniček a tieto nevšedné obilniny a budete ich spolu s vašimi ratolesťami s radosťou jesť. Dobrú chuť Vám praje naša skupinka.

    Zaujali vás naše recepty a chcete sa podeliť o tie vaše? Radi vás uvítame v našej skupine: http://www.modrykonik.sk/skupina/1803/detail/

    ildici12
    11. apr 2013    Čítané 0x

    Jogurty, syry - ako sa z nich vymotať?

    Varíme zdravo a chutne - časť 7.

    Jogurty, syry... tieto výrobky sa vyskytujú na našom stole takmer každý deň. V dnešnej dobe, keď dennodenne čítame články o rôznych potravinových škandáloch, naozaj nie je jedno, ktorý mliečny výrobok ponúkame našej rodine. Či si kúpime jogurt za 22 centov alebo 50.

    Každý z nás predpokladá, že s väčšou cenou pravdepodobne rastie aj kvalita, avšak ani toto pravidlo neplatí plošne. Mnohí sa mi čudujú , pretože čítam zloženie potravín, ale ja si myslím, že v dnešnej dobe je to už naozaj nutné. Dnešným výrobcom už nejde o to, aby nám ponúkli poctivé výrobky najvyššej kvality, ale aby na nás čo najviac zarobili.

    Čo si ja na zložení jogurtov všímam?

    1. ideálne je, ak v prvých štyroch ingredienciách nenájdem cukor ani žiadne umelé sladidlo (Light výrobky zo zásady nekupujem, vo väčšine nich je aspartam, prípadne sacharin, o ktorých škodlivých účinkoch sa veľa píše. Stačí si vygúgliť). Pozor, cukor sa môže skrývať aj pod názvami dextróza, fruktóza či glukóza. Za posledných 30 rokov sa v značnej miere rozšírili light výrobky, aj na našom trhu ich nájdeme v hojnom množstve. Čo je však zaujímavé, že napriek silnému marketingu zameranému na konzumáciu light produktov, ktoré nám sľubujú, že nebudeme priberať, obezita sa stáva celosvetovým problémom. Čo je však pre mňa naj, že v USA vymysleli už aj light slaninu s 0%-ným obsahom tuku 😀 No ale vráťme sa teda k tým jogurtom.
    2. Neobsahujú farbivá. Pre mňa za mňa to farbivo môže byť aj prírodné. S divným pocitom by som jedla jahodový jogurt, ktorý je prifarbený cviklovou šťavou. Myslím si, že keď pridám jahody do jogurtu, šťava z jahôd mi automaticky trošku prifarbí ten jogurt. Mne predsa nezáleží na tom, ako je ten jogurt červený, ale či v ňom naozaj nájdem aj kúsky tej jahody.
    3. Neobsahujú konzervačné látky. V dnešnej dobe minimálna trvanlivosť jogurtov je okolo mesiaca, prípadne aj dlhšie. Budem tu robiť trošku reklamu, ale najprírodnejšie sa mi zdajú jogurty od Hollandie, Sabi a Bánovecký. Aj s jednoťáckym smotanovým jogurtom som bola spokojná, no minule som natrafila na exemplár s vyše mesačnou dobou trvanlivosti :-/ 

    Z tejto mojej malej analýzy vyplýva, že osobne preferujem neochutené biele jogurty, najlepšie smotanové. Hlavne aby to malo čo najmenej zložiek. Aj malej dávam zásadne neochutené a s veľkou radosťou ich je. Sem-tam jej doňho nakrájam kúsky ovocia, prípadne lyžičku domáceho džemu.

    Osobne nepreferujem ani Activiu a podobné kyslo-mliečne jogurty, aj keď som si vedomá, že mnoho mamičiek ich dáva svojim deťom. Mám proti nej 2 výhrady:

    1. Črevo malého človiečika nedokáže ešťe spracovať tieto mliečne baktérie, takže jeho črevom prejdú bez akéhokoľvek povšimnutia
    2. Veľkou otázkou je aj životnosť týchto mliečnych kultúr. Keď výrobca garantuje aj 2-3-mesačnú lehotu spotreby, koľko tých baktérií prežije v jogurte?

    Čo sa týka obsahu tukov v jogurte, zatiaľ nie som úplne rozhodnutá, ktorému názoru sa prikláňam.

    Doteraz panoval názor, že deti potrebujú jogurt s čo najvyšším obsahom tukov, keďže potrebujú tuky k zdravému vývoju. Nedávno však prišiel Igor Bukovský spolu s AKV názorom, že deťom by sme mali ponúkať zásadne nízkotučné jogurty.

    Som toho názoru, že rastlinné tuky sú oveľa cennejšie (avokádo, orechy, rôzne rastlinné oleje) a obsahujú oveľa viac vitamínov, omega-3 kyselín ako živočíšne tuky, ktoré sú aj ťažšie stráviteľné. Moje dieťa však jedáva jogurty asi raz za 3 týždne, tak vtedy sa jej snažím ponúknuť kvalitný smotanový jogurt aj s vyšším percentom tukov (8-10%).

    V skratke sa dotknem aj akože „jogurtov“ pre deti - Kostíci od Danone a podobné mňamky. Nikdy v živote by som ich nedala svojej dcérke. S jogurtom to nemá nič spoločné, je to len mlieko prisladené cukrom, zahusťené škrobom a ochutené rôznymi príchuťami. Sami výrobcovia nevedia, čo tie lentilky obsahujú, resp. z čoho sa vyrábajú, nakoľko oni ich odoberajú už ako hotový výrobok.

    Rada vám zase ponúknem niekoľko receptov z našej skupiny o tom, ako zdravo a chutne spestriť náš jedálniček .

    Domáci pribináčik Autor: @drobec33 

    Treba uvariť Alnatura vanilkovy bezlepkovy puding podla navodu a  pridať 1PL karobu. Puding necháme poriadne vychladnúť a následne primiešame jeden cely jemny tvaroh. Treba miesat opatrne, aby sa puding nezrazil. Podávame so špaldovými piškótami a môžeme dochutiť agave sirupom.

    Domáci miláčik Autor: @bublina83 

    250ml šlahačkovú smotanu vyšlaháme s jedným vanilkovým cukrom, potom do nej vmiešame (ja robim vsetko slahacom) dva ovocne alebo biele jogurty podľa chuti a 250g jemného tvarohu.

    Pribináčik s lesným ovocím a horkou čokoládou Autor: @drobec33 

    Postup je rovnaký ako pri prvom recepte. Na konci však krém dochutíme rozmixovaným lesným ovocím (môže byť aj mrazený) a nastrúhanou horkou čokoládou- čím väčšie percento kakaa, tým lepšie.

    Jogurt s lesným ovocím a ovsenými vločkami Autor: @miskap2111

    Jogurt vymiešami s jedným hladkým tvarohom a ovsenými vločkami. Následne už len do pohára nalejeme vrstvy krému z lesného ovocia a jogurtu.

    Jogurt so špaldovými pukancami a lesným ovocím Autor: @mamina1202

    Jogurt zmišame so špaldovými pukancami, jahodami, černicami, malinami, čučoriedkami. Môžeme dosladiť aj sirupom z agave.

    Jogurt s vlašskými orechami a medom Autor: @slniecko41 

    Jogurt zmiešamie s vlašskými orechmi, môžu byť aj mleté a dosladíme domácim medom.

    Tvrdé syry či taveňáky? Ktoré si vybrať?

    Keď sa pozrieme na jednotkovú cenu tvrdých syrov a taveňákov za kilogram, výrazný rozdiel medzi nimi už ani neexistuje. Ceny idú hore, no kvalita prípadne hmotnosť (Karička, že?) ide dole. Nielen ja osobne, ale aj odborníci v oblasti zdravej výživy, odporúčajú skôr kvalitné tvrdé syry než tavené. Čím argumentujú?

    1. Obsahujú taviace soli, predovšetkým fosfát sodný. Tieto fosfáty, ktoré zabezpečujú roztierateľnosť syru, obsahujú veľký podiel fosforu, ktorý je nepriateľom vápnika - fosfor zabraňuje uloženiu vápnika do našich kostí. Takže keď čítate na obaloch zavádzajúcu informáciu, že výrobok je plný vápnika, výrobca vám jednoducho KLAME.
    2. Ich výživová hodnota ani zďaleka nedosahuje výživovú hodnotu prírodných syrov v dôsledku tepelnej úpravy, vďaka ktorej klesá obsah vitamínov a hodnota bielkovín.
    3. Ďalším nebezpečenstvom sú nízkotučné syry, ktoré obsahujú veľké množstvo soli. Zhruba 100g taveného syru obsahuje viac ako 3,2g soli, čo je viac ako polovica odporúčanej dennej dávky pre dospelých.
    4. Tavené syry majú vysoký obsah živočíšnych tukov a nesprávne zloženie mastných kyselín.

    Z toho všetkého mi vyplýva, že pre dieťa je tento výrobok absolútne nevhodný a aj dospelý človek by mal zvážiť, koľko toho zje.

    Keď sa však naozaj neviete vzdať taveňákov, ponúkneme vám pár receptov, ako si doma spraviť kvalitný bez rôznych aditív.

    Zdravá verzia taveného syru Autor: @sumienka242

    Potrebujeme 100g hrudkovitého tvarohu, 1 lyžičku obyčajného masla, 1 lyžičku sódy bikarbóny, bylinky, cesnak alebo korenie. Tvaroh pomaly roztápame v hrnci/panvici, pridáme maslo a sódu bikarbónu a necháme suroviny úplne roztopiť za stáleho miešania. Dochutíme podľa vlastnej chute. Z tohto receptu sa dá pripraviť aj plátkový syr. Na plech vystlený potravinovou fóliou vylejeme rozpustenú zmes v tenkej vrstve a počkáme, kým nestuhne. Potom sa už len nakrája na štvorce alebo obdlžníky.

    Pridávam aj link pre tých, ktorí sa radi pozrú recepty na videu: http://www.youtube.com/watch?v=Di-o1m8ncrE

    Domáci syr Lučina Autor: @drobec33

    Vymiešame 3x 500 ml veľkého Selského jogurtu Hollandia s jednou 200 ml smotanou (môže byť aj zakysaná) a 1 lyžičkou soli. Vzniknutú hmotu dáme do cedidla, do ktorého sme predtým dali čistú utierku/ vreckovku. Cedidlo dáme nad misku do chladničky na 24h a necháme vykvapkať. Vzniknutú syrovátku môžeme ďalej používať do varenia/pečenia. Z tohto množstva vyšlo viac ako pol litra. Hotový syr dáme do nejakej plastovej krabičky a uložíme v chladničke. Dá sa celkom dlho skladovať, až 3 týždne. Dá sa dochutiť bylinkami, cesnakom, paprikou a šunkou. Chuťovo je krémovejší ako ten, čo sa dá kúpiť v obchode.

    Domáci syr Autor: @lucka1987 

    Potrebujeme: 3l čerstvého mlieka, 0,3 ml syridla, 3 ml vody a štipku soli. Mlieko nalejeme do hrnca a dám zohriať na 30-35°C. Odstavíme. Pripravíme si syridlo, neúplne plnú mokka lyžičku a štamprlík vody. Syridlo vo vode zamiešame. Do mlieka za stáleho miešania prilievame pomalyčky syridlo a miešame ešte minútu. Hrniec zavrieme a necháme 30 minút na zosyrenie. Syrenina sa nám musí od hrnca odliepať ako tuhý puding. Metličkou syreninu nakrájame zhora dole a potom zprava do ľava, aby vznikli kúsky. Môžeme teraz pridať soľ. Znova hrniec zakryjeme a necháme 35 minút aby syrenina sadla na spodok hrnca. Umytou rukou vymačkáme srvátku zo syreniny a potom časť srvátky zlejeme do kastróla. Zbytok prelejeme cez sitko s kuchynskou vreckovkou alebo jemným plátienkom. Rohy vreckovky spojíme a vytlačíme srvátku, odkryjeme a syrovú hrudku upravíme. Sytko položíme na misku, zakryjeme rohmi vreckovky hrudku a necháme 24 hodín stáť. Syr by sa nemal konzumovať skôr, lebo po ňom preháňa.

    Postup s obrázkami si môžete prezrieť tu: http://varecha.pravda.sk/recepty/syr-z-kravskeho-mlieka-z-dvora/23009-recept.html

    Maminky, všetko, čo je tu napísané, je môj osobný názor. Takže si z neho zoberte, čo sa vám páči, prípadne si z neho nezoberte nič 🙂

    Zaujali vás naše recepty a chcete sa podeliť o tie vaše? Radi vás uvítame v našej skupine: http://www.modrykonik.sk/skupina/1803/detail/

    ildici12
    4. apr 2013    Čítané 0x

    Zelené listy naozaj nie sú len pre zajace alebo ako ich chutne pripraviť

    Varíme zdravo a chutne - časť 6.

    Mnoho ľudí pri pomyslení na šalát ohrnie nosom a radšej si k jedlu vyberie ako prílohu ryžu alebo zemiaky. Pritom možno ani netušia, že zajace naozaj vedia prečo treba jesť toľko zelených listov a o koľko cenných látok ich odmietnutím prídu. Asi každý vie, že šaláty sú vhodné pri diéte, keďže neobsahujú takmer žiadne kalórie, avšak už menej sa hovorí o vitamínoch, ktoré v sebe skrývajú.  Pod šalátmi rozumieme v tomto kontexte predovšetkým špenát, ľadový šalát, klasický hlávkový šalát, rukolu, ale aj  menej známy mangold, žeruchu, stopkový zeler alebo čakanku. Sú bohatým zdrojom vitamínu C, A,vápniku, železa, karoténov, ale aj folátov. Mnohé ženy používajú kyselinu listovú v podobe tabletiek v období tehotenstva, aby tak predišli vrodeným vývinovým chybám dieťatka. Tie,  ktoré uprednostňujú prírodnejšie zdroje doplnenia zásob kyseliny listovej, majú vždy po ruke šalátovú zeleninu. Vďaka folátom môžu zabezpečiť dostatočnú hladinu tejto kyseliny vo svojom tele.

    Rada by som ponúkla chutné recepty k zavedeniu tohto druhu zeleniny do nášho jedálnička. Obľubu zelených listov môžeme začať pestovať u našich potomkov už v ranom detstve. Ja pravidelne jedávam surový špenát, šalát alebo rukolu pred dcérkou a tým že vidí, s akou chuťou ich jem, dáva si ich aj ona. Aj keď šalát väčšinou končí na tanieri, keďže ho ešte nevie poriadne rozžuť, verím, že jedného dňa bude aj ona chrumkať s rovnakou radosťou túto vitamínovú bombu ako ja J

    Šalát s avokádom a cuketou

    Autor: @zojec

    Umyté listy ľadového šalátu a rukoly zmiešame s nastrúhanou cuketou, kukuricou a na kúsky nakrájaným avokádom. Ochutíme limetkovým dressingom, prípadne jablčným octom.

    Zeleninový šalát so semienkami

    Autor: @artemissska

    Zmiešame podľa chuti vybratý zelený šalát- napr. ľadový s rajčinami, čiernymi olivami, žeruchou, kukuricou a na suchej panvici opraženými slnečnicovými semienkami. Následne ho ochutíme balzamikovým octom a arašidovým olejom.

    Zeleninový šalát s reďkovkami a jarnou cibuľkou

    Autor: @irsina83

    Zmiešame šalát lollo rosso s ľadovým šalátom, reďkovkou, cherry paradajkami, na kúsky nakrájanou oranžovou paprikou a jarnou cibuľkou. Dochutíme olivovým olejom, citrónovou šťavou a morskou soľou.

    Šalát z čerstvého špenátu

    Autor: @irsina83

    Kúsky baklažánu opečieme na panvici a následne ich zmiešame s čerstvým špenátom, ľadovým šalátom, oranžovou paprikou a reďkovkou. Na konci ho dochutíme čerstvým kôprom a olivovým olejom.

    Šalát z valeriánky s tofu a avokádom

    Autor: @irsina83

    Tofu opečieme na panvici, ugrilujeme baklažán, cuketu a červenú papriku. Potom ju už len zmiešame s listami valeriánky, špenátu a avokádom. Dochutíme olivovým olejom a citrónovou šťavou.

    Špargľový šalát s hlivou, klíčkami a jarnou cibuľkou

    Autor: @drobec33

    Suroviny (pre 2 osoby):


    2 veľké hrste mix šalátu (frisé, polníček…), 1 veľká hrsť mungo klíčkov, 10ks bielej alebo zelenej špargle, 1 veľká hrsť hlivy ustricovej, 1 jarná cibuľka,  1 stredne veľká cibuľa, 1PL limetkovej šťavy,
    3PL olivového oleja, 1ČL dijónskej horčice, 1 plátok masla, strúhaný parmezán podľa chuti
    pargľu ošúpeme, odrežeme tvrdé konce (cca 1cm) a dáme variť na cca 3-5 minút s plátkom masla.Potom scedíme cez sítko a prepláchneme studenou vodou.

    Na olivovom oleji si speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme na pásiky nakrájanú hlivu, osolíme, okoreníme a podusíme domäkka. Šalát zmiešame s klíčkami, nakrájanou špargľou, hlivou, na kolieska nakrájanou jarnou cibuľkou a premiešame s dresingom. Dresing si pripravíme zmiešaním olivového oleja, limetkovej šťavy, dijónskej horčice, soli a korenia. Ak chceme,dochutíme strúhaným parmezánom.

    Quinoavý šalát s avokádom a fazuľou

    Autor: @zuzigirl

    Uvarenú quinou zmiešame so šalátom podľa chuti ( ľadový šaláť, špenát, hlávkový šalát), s rozpučeným avokádom, na kúsky nakrájanými paradajkami, vajciami a uvarenou fazuľou. Šalát sa dá dochutiť citrónovou štavou.

    Ak neviete prísť na chuť listovej zeleniny v podobe šalátovej misy máme pre vás riešenie vo forme zeleného smoothie, ktoré v poslednom období prežíva značný boom (aspoň teda v našej skupine na MK určite áno J Základom tohto nápoja sú zelené listy, ktoré sú následne rozmixované rôznymi druhmi ovocia. Ja uprednostňujem pridávať aj bobuľovité ovocie, aby sme obohatili náš nápoj dôležitými antioxidantmi. Pre inšpiráciu nájdete niekoľko receptov aj v tomto článku, no fantázií sa medze určite nekladú J. Tak poďme na recepty!

    Zelené smoothie na tri spôsoby

    Autor: @lyongirl

    Banán zmiešame s 3 menšími  jablkami a šťavou z 3 pomarančov. Do 1 pohára pridáme jahody, do druhého špenát a do tretieho kivi.

    Zelené smoothie s banánom a jablkom

    Autor: @lyongirl

    V nádobe rozmixujeme čerstvé špenátové listy s jedným jablkom, banánom a troškou citrónovej šťavy.

    Zelené smoothie z rukoly

    Autor: @myska2233

    Listy rukoly rozmixujeme s jablkom, banánom a štavou z jedného pomaranča.

    Zelené smoothie

    Autor: @zuzigirl

    125 g špenátu rozmixujeme s dvoma jablkami, jedným banánom, polkou citrónu aj so šupou a dvoma pohármi vody.

    Trojfarebné smoothie

    autor: @lucka1987

    Základ nápoja tvorí šťava zo 4 rozmixovaných jablk, 3 pomarančov  a 1 banánu. Do druhej vrstvy sa pridávjúa ešťe dve hrste špenátových listov a do tretej vrstvy 3 dc domácich zaváraných jahód. Z tohto množšstva dostaneme až 1 l ovocno- zeleninového nápoja.

    Dúfam, že sme vás presvedčili, že šaláty sa naozaj dajú aj chutne pripraviť, tak hor sa do zelene 😀

    Zaujali vás naše recepty a chcete sa podeliť o tie vaše? Radi vás uvítame v našej skupine, kde vás s radosťou príjme takmer 1300 členov.

    Link na skupinu: http://www.modrykonik.sk/skupina/1803/detail/

    Dobrú chuť a do zjedenia priatelia 🙂