Ako zvýšiť "nepolapiteľný" metabolizmus...

Zvýšenie metabolizmu je vnímané ako svätý grál chudnutia- všetci ho hľadajú 🙂.

Ako rýchlo vaše telo spaľuje kalórie závisí od viacerých faktorov.

1. Genetika -niektorí ľudia zdedia rýchly metabolizmus.

2. Muži majú tendenciu spáliť viac kalórií než ženy, a to aj pri odpočinku.

3. Pre väčšinu ľudí spomaľuje metabolizmus neustále po 40 rokoch.

Hoci nie je možné ovládať váš vek, pohlavie, či genetiku, existujú aj iné spôsoby, ako získať podporu.

Povieme si o spôsoboch,na  ktoré by mohol počúvať:

Naše telo neustále spaľuje kalórie, a to aj keď nič nerobíme. Tento tzv. bazálny metabolizmus je zodpovedný za udržanie základných vitálnych funkcií, ze termoreguláciu. A je oveľa vyšší u svalnatých jedincov.Každý kg svalov využíva asi 6 kalórií denne (len pre vlastné udržanie), pričom každý kilogram tuku, spaľuje len 2 kalórie denne.Aj malé navýšenie svalov prinesie veľký prínos v priebehu určitého času.Navyše, po cvičení so záťažou, sú svaly aktívne na celom tele, čím sa zvýši priemerná denná rýchlosť metabolizmu.

                                                                                                            Dopĺňajte dostatok vody

Telo potrebuje vodu na spracovanie kalórií. Ak je stále aj mierna dehydratácia, môže Váš metabolizmus spomaliť. V jednej štúdii dospelých, ktorí pili osem alebo viac pohárov vody denne, spálili podľa očakávania viac kalórií ako tí, ktorí pili štyri.Ak chcete ostať hydratovaní, pite pohár vody alebo ineho nesladeného nápoja  pred každým jedlom a občerstvením.Navyše zvýšte prísun ovocia a zeleniny , ktoré obsahuje veľa vody.

                                                                                     Prečo je dôležitá pravideľná strava počas dňa?

 

Postprandiálna termogenézia - energia využívaná na trávenie a metabolizmus zložiek stravy niekoľko hodín po jedle. Preto jesť viackrát  a častejšie cez deň pomôže schudnúť.Po kozumácii „veľkého“ jedla s dlhodobou prestávkou niekoľkých hodín medzi jedlami sa metabolizmus spomalí.Po kozumácii menšieho jedla  každé 3 - 4 hodiny si udržuje metabolizmus svoje obrátky, takže sa spáli viac kalórií počas dňa.

                                                                                                                  Lepšie s bielkovinou

Telo spaľuje viac kalórií trávením bielkovín, v porovnaním s trávením cukrov a tukov. Bielkovina môže vyžadovať na trávenie  takmer o 25%  energie viac.Aj keď potrebujeme jesť vyváženú stravu, nahradenie niektorých  jednoduchých sacharidov potravinami bohatými na bielkoviny môže významne naštartovať metabolizmus.Zdravé zdroje bielkovín: chudé hovädzie, morčacie, ryby, biele kuracie, tofu, orechy, fazuľa, quinoa, vajíčka a nízkotučné mliečne výrobky.

                                                                                                            Okoreňte si jedlo

Korenené jedlá obsahujú chemické zlúčeniny, ktoré mierne urýchlia metabolizmus (napr. lyžica nasekanej červenej alebo zelenej chilli papričky)Účinok je pravdepodobne dočasný.Vhodné pre rýchle oživenie, spestrenie cestoviny, mäsa...

                                                                                                            Pitie nápojov s ľadom

Ľadovo-studené nápoje nútia telo spaľovať viac kalórií počas trávenia.

Výskum naznačuje, že päť až šesť pohárov vody s ľadom je možné zvýšiť spaľovanie až o 10 kalórií denne. To prinesie úbytok 0,5 kg tukov za rok - bez diéty. }Môžete získať rovnaké výhody tým, že pijete ľadový čaj alebo kávu (ale bez cukru)

                                                                                                  Jedna z výhod čiernej kávy

                                                    Ak pijete kávu, pravdepodobne môže dôjsť ku  krátkodobému zvýšeniu metabolizmu.

                                                                                                        Pomoc so zeleným čajom

Pitie zeleného čaju a čaju oolong ponúka kombináciu výhody kofeínu a katechínov (naštartovanie metabolizmu na niekoľko hodín).

Výskum naznačuje, že pitie dvoch až štyroch šálok čaju môže nútiť telo spáliť o 17% viac kalórií, než je obvyklé (na krátky čas).

                                                                                                           Najlepšie s pohybom

Vplyv rôznych potravín a nápojov na metabolizmus je malý v porovnaní s tým, čo potrebujete pre trvalý úbytok hmotnosti.Najlepším riešením pre vytvorenie fungujúceho organizmu s dostatočným spaľovaním je vybudovanie svalovej hmoty, ktorá musí byť aktívna. Čím viac sa budete pohybovať v priebehu dňa, tým viac kalórií spálite.A pamätajte si: cvičiť ráno má tú výhodu, že získate  urýchlenie vášho metabolizmus po celé hodiny.

Začni písať komentár...

Odošli