Príčina bolestí chrbta je vo vašich nohách: Robte týchto 5 cvičení 15 minút denne

    cviky-chrbat-nohy

    Ak si myslíte, že nohy nie sú dôležité telesné partie, potom sa mýlite. Čo sa týka fyzickej aktivity, tak ide zrejme o najpreťaženejšie časti organizmu.

    Nohy podporujú všetky vaše pohyby. Ak sa o ne budete dobre starať, vyhnete sa bolestiam nielen samotných kolien, členkov či bedrových kĺbov, ale aj bolestiam chrbta.

    5000 rokov stará čínska metóda proti bolestiam
    Určite ste už niekedy počuli o akupresúre. Ide o vyše 5000 rokov starú liečebnú techniku vyvinutú a používanú v Ázii, prevažne v Číne.

    Používa presné prikladania prstov a následné stimulovanie konkrétnych bodov na tele.

    Uvedené body sa nachádzajú na energetických dráhach, ktorým sa vraví meridiány. Rovnaké dráhy využíva aj sestra akupresúry – akupunktúra, ktorá však na rozdiel od stláčania dané body stimuluje vpichmi malých ihiel.

    Z akupresúry vychádzajú aj niektoré cvičenia na posilnenie nôh a chrbta, ktoré vám predstavíme v tomto článku.

    Tuto už je 5 sľúbených cvikov. Pomôžu vám uľaviť od bolestí chrbta, posilniť dolné končatiny a zlepšiť rovnováhu a držanie tela:

    1. Tlaky palca a prstov na chodidlách
    Zohrejte si svaly na nohách predtým, než začnete akékoľvek cvičenie. Výborným spôsobom ako to urobiť sú stláčania palca a prstov na vašich chodidlách.

    Postavte sa, mierne pokrčte kolená a potom uchmatnite prstami podlahu alebo koberec. Držte túto pozíciu a rátajte do troch.

    Náš tip: Prírodná liečba štítnej žľazy: Zistite, ako sa navždy zbaviť únavy, priberania, nedostatku energie či vypadávania vlasov. Viac informácií tu
    Urobte 10 opakovaní. Denne zopakujte celé toto cvičenie 2 až 3 krát.

    2. Chodenie po špičkách
    Tento cvik dokáže urobiť naozaj každý, nielen baletky. Chodenie po špičkách posilňuje svaly okolo prstov na nohách, ale aj členkov a lýtok.

    Je to naozaj veľmi jednoduché. Postavte sa na špičky a choďte po nich 20 sekúnd. Potom si oddýchnite 10 až 15 sekúnd a urobte cvik znova. Celkovo ho zopakujte 5 krát.

    Uvedenú celú sériu vykonajte 2 až 3 krát denne.

    3. Krúženie členkami
    Je veľmi dôležité, aby vaše členky boli pevné, no zároveň pružné a ohybné.

    Pohybovo obmedzené a stuhnuté členky výrazne preťažujú kĺby na nohách a stavce chrbtice, čo potom spôsobuje bolesti kolenných a bedrových kĺbov a tiež podporných svalov.

    Pre toto cvičenie si ľahnite na chrbát a zodvihnite nohu. Potom točte členkom v smere hodinových ručičiek a počítajte do 10.
    Cvik zopakujte 1 krát na každú nohu, 2 až 3 krát denne.

    4. Priťahovanie chodidiel
    Ide o cvik veľmi prospešný pre malé svaly v chodidle a členkoch, ktoré sú dôležité pre udržiavanie rovnováhy. Ich precvičovanie ich posilní a predíde možným úrazom.

    Na jeho vykonanie budete potrebovať nejakú gumu. Sadnite si na zem s nohami vystretými pred seba. Pripevnite jeden koniec gumy o posteľ a druhý si uviažte okolo prstov.

    Následne si odstadnite tak, aby bola guma natiahnutá. Potom už len ohýbajte chodidlo v členku a priťahujte gumu k sebe. Vydržte 5 sekúnd a uvoľnite.

    Cvik zopakujte 10 krát na každú nohu, 2 až 3 krát denne.

    5. Zdvíhanie ceruzky prstami na nohe
    Tento cvik je skutočne veľmi ľahký, nenáročný a môže sa cvičiť hocikde.

    Položte na zem ceruzku a snažte sa ju zodvihnúť prstami na nohe. Podržte ju 10 sekúnd a znova uvoľnite na zem.

    Cvičenie vykonajte 5 krát na každú nohu, 2 až 3 krát denne.