itmama15
12. jún 2019
812 

Deň č. 137 Vzorce správania

Som systémová. Všetko podľa poradia, v časovom slede, najlepšie naplánované na 5 rokov s minimálne tromi rezervnými plánmi, zmeny oznámená aspoň 3 dni vopred...  Svojho prvého syna som si "oťukala" za 2-3 týždne po pôrode a odvtedy poznám každý jeho pohľad, pohyb, náladu, reakciu, príčinu aj prípadné následky jeho správania... Všetko mi je na ňom dôverne známe. Možno mi to uľahčil tým, že bol od začiatku taký moj cici, mazláčik a bol vždy veľmi ohľaduplný na moje pocity.

Pri mojej rakete je to však úplne iná muzika. Prešlo viac ako dva roky a pri nej nemám ani šajnu "načom" som. Snažím sa nájsť nejakú logiku, nejaký vzorec v jej správaní, ale nech robím, čo robím, neviem idetifikovať jej výkyvy, jej reakcie, jej nálady. Nedáva mi to nijako zmysel a takáto"húsenková" dráha veru nie je podľa môjho "gusta". Ale pán Božko asi veľmi dobre vedel, čo robí a povedal si: "Tak táto matka, potrebuje poza uši a poriadnu priučku." a BOOM poslal mi moju raketu.

Tak dík, pán Božko. Dnes som na teba intenzívne myslela, ale stále mi vyskakovala v hlave jedna myšlienka.

"Kde je Boh, keď ho potrebujete?"  a odpoveď znie: "Každý profesor je pri skúške ticho."

Vyzerá to ako keby som tu s raketu bojovala kung-fu alebo iný súboj o život, nie je to také tragické (viem, sú aj horšie prípady). My zatiaľ bujeme iba s jej výbuchmi a podráždenosťou. Dokelu kvôli čomu môže byť dvojročné decko večne podráždené. Totálne samonasieraci typ je tá moja raketa. Moja mama by mi dala dve varechy po zadku a tri pohlávky poza uši a hneď by ma prešla zlá náladička. Dnes som s tým chcela už aj ja začať, lebo už o desiatej sa prnčala asi 66x pre nič za nič. Neviem, čo je toto za dzeco, že si ho vlastná matka nevie "omotať" okolo prsta.

Je to taká potmehútka. Vždy na záver dňa sa snažím zrekapitulovať deň viac z pozitívna, , aby som zaspávala a prebúdzala sa s pozitívnou myšlienkou na ňu. Tak sa teda teším z toho, že vždy večer pekne polievame kvetiny a záhradu. Pomáha nám aj syn, ale ako každý chlap v polovici práce začne kecať a kecať a zrazu sa hrá na batmena a polievam iba ja s raketou  Tá je síce mokrá od plienky nižšie, niekedy aj vyššie (keď jej syn vyleje krhličku na hlavu), ale musím povedať, že pri polievaní sa mi naučila funkčne odpovedať na otázku: "Kto chce ešte vodu?" Synátor kričal vždy "jáááááááá". Asi dva dni dozadu to začala opakovať aj ona. Nevedela som, či chápala významu, čo kričí, ale dnes mi aj ukázala prstom na seba, tak si myslím, že tomu celkom rozumie... alebo mi ukazovala obrázok princeznej na tričku? Ty brďo, fakt sa v tomto dzecu nevyznám  Nevadí, píšem si novú polovično funkčnú odpoveď.

Preco polovicno funkcnu odpoved . Ked na otazku kto chce vodu povie ja a este na seba ukaze prstom ? Ved to je jasne . Nechapala co od nej chcete , alebo neviete ci vam to neukazovala princeznu na tricku ? Ja myslim ze obrazky na trickach deti ukazuju inak a vy by ste hned pochopila ze vam ukazuje obrazky ....

13. jún 2019

To je krásna myšlienka, ,,ZE AJ PROFESOR JE PRI SKÚŠKE TICHO....

13. jún 2019

@janette321 ona si tak zrovna tukala na obrazok na tričku, aj syn to tak pochopil, ze Ano mas tam princeznu... ze to vyzeralo na aj aj... to ja odpovedala len preto, ze kričal maly, este podla mna nevie presne ze to je odpoved, krici to co počula od maleho... neviem to vysvetlit, nie je to take ako ked mi syn spontánne odpovie, niektoré mamicky pisali, ze sa deti ako keby naučia odpoved na otázku, ktorú dostávajú... tak mi to prislo, lebo este na ostatne otazky kto to urobil, by spontánne neodpovedala ja alebo niekoho určila. Odpovedala to co počula...

13. jún 2019

@erickatt je velmi sa mi páčila...

13. jún 2019

@itmama15 ja to aj tak nejako nechápem . vaša malá dvojročná vám parádne rozumie . aj v minule ste jej aj sľúbila nejakú polievku za ktorú urobila všetko čo ste od nej chcela . a nechápe tej NAJzákladnejšej veci ako je voda - či chce vodu ? voda ktorá je denno denne ,, milionkrát ,, spomínaná pri všetkom , ako sa človek zobudí od umytia pitia varenia kúpania pršania ....

13. jún 2019

chápe že chce polievku . ale nechápe že chce vodu ... ?

13. jún 2019

@janette321 nie slovo ja este nema sfunkcnene podla mna, napr. Baba uz nie je len oslovenie ale uz aj odpoved na otázku, co chce, povie baba, viem, ze chce ist za nou... ja používa zatial iba pri tej jednej otázke

13. jún 2019

@itmama15 zasa budem asi nechapava 🤣 ale ti nieje funkcne ked babe hovori baba . A ked sa jej spytate co chce a ona chce ist za babou a odpovie ,, baba ,, ?

13. jún 2019

A to slovo ,, ja ,, ked pouziva len pri tejto jednej otazke a viac nikde . Ako viete ze nieje sfunkcnene . Ked ho pri inom nepouzije - len spravne pri tom jednom . Ked sa jej napriklad opytate ci chce cikat tak nepovie ,, ja ,, .... vlastne ho pouziva spravne ...

13. jún 2019

Ja to chápem teda lebo mame to úplne isto ako vy su otázky veci na ktoré vie odpovedať spontánne vie ze keď niekam prídeme hovoríme ahoj, čau, keď odchádzame papa. Proste sa to naučil opakovaním ale tiež keď to začal používať prve razy nebola som si istá ci tomu naozaj rozumie co vraví teraz už viem ze tomu rozumie lebo je to automatika a toto je proste stále pokiaľ si to poriadne nezapisendobhlavicky používa dane slovo na hocičo proste v svojej mimoncine si ho blble celý deň lebo nevie súvislé rozprávať a pokiaľ vasa mala je dysfaticka tak nerozumie pokynom nejakým dlhým vetam preslovom. Preto jedno max dvojslovne u nás ide najlepšie. Napríklad rutinné pokyny chápe dobre ale také co používame zriedka tak tie sú Španielska dedina u nás proste úplne mimo neho. A ďalšia vec keď vám poviem ze napríklad až teraz som si istá ze vie ukázať na to co chce on to proste doteraz od dvoch rokoch nechápal ten princíp že ma ukázať keď niečo chce. Stále od dvoch rokov som to riešila stále sme ukazovali na všetko s nim aby pochopil ten princíp síce ukázal ale až keď som ja ukázala zopakoval po mne čiže nebolo to spontánne a nešlo to ale posledne dva týždne už som si úplne istá ze to konečne pochopil. Takže ono fakt im to musí nejak prísť do tej hlávky musia si to spojiť so situáciou a samozrejme opakovaním zafixovat.
Mate tu výhodu ze mate ešte staršie dieťa malú môže veľmi potiahnuť vpred v týchto veciach lebo deti veľmi ľúbia napodobňovať a musia to vidieť vo svojom vekovom kolektíve. To tiež už máme odskúšané že keď je malý medzi deťmi pozoruje ich a potom ich napodobňuje co robia ony. Takže u nás to funguje takto nejak. A jedy sú aj u nás hlavne keď nemá povoli alebo keď mu položím nejakú dlhú otázku respektíve poviem pokyn co nechápe vtedy sa jeduje lebo nerozumie u nás veľa pomáha vizualizácia pokynov.

13. jún 2019

@simikak ale jej malá nepoužíva dané slovo na hocičo ....

13. jún 2019

@janette321 tak to nevieme nepísala že či ho počúva aj inokedy ci jej mala ma nejakú mimoncinu. Lebo nášmu sa ústa nezavru iba keď je. A často si slová ktoré už pozná a ma ich zafixovane v hlave rozpráva vo svojej mimoncine že si ich tam proste pridá lebo ich pozná a napodobňuje rozprávanie. A aj keby nemala mimoncinu proste chápem ju že si nie je istá často mávam taky pocit ze ešte som si nie 100 percent istá ci si nejaké slovo alebo pokyn zafixoval. Napríklad slovo daj pochopil asi za dva týždne význam toho ze keď si niečo prosí musí povedať daj. Teraz je to už automatika keď niečo chce a povie baba daj a ukáže si lebo nevie pomenovať. Baba tým myslí mňa mamu vola tak aj tatina.

13. jún 2019

@simikak to vieme . ved autorka napísala že to používa LEN pri tom jednom - a je to správne . kto chce vodu - ja . ona tie slová používa správne . akurát začína práve v dvoch rokoch rozprávať prvé slová ...

13. jún 2019

A ešte proste myslím si ze niektoré pokyny hlavne tie obľúbené ktoré deti milujú proste tie si pamätajú veľmi dobre malý od mala rozumie keď mu poviem pustím ti tuki, pustíme masu a medved proste to miluje a od mala si to zapamätal stačí ze to poviem a už aj uteká a sadne na gauč a čaka a povie ša alebo tuki. Rozumie tomu a tak isto môže jej mala chápať to s tou polievkou lebo to miluje a proste si to pamäta a rozumie tomu netuším ako ale proste je to tak.

13. jún 2019

A ide tu o to ze autorka si nie je istá ci to nie je len také naučené ci tomu naozaj chápe tej otázke a odpovedi. A to úplne chápem lebo často mam pocit ze maly zopakuje po nás ale nerozumie tomu ze potrebuje čas aby to pochopil.

13. jún 2019

@janette321 nie slovo j nepoužíva nikde, obcas ja ako jahôd ked pomenovava obrázky, Ale samotné ja ako odpoved ja chcem este nikdy preto si myslim ze ho nema sfunkcnene, ale napr. Slovo baba uz ma sfunkcnene, používa ho spontánne, ked skutočne chce ist za babou alebo ju vidi a pod. Presne ako opísala simikak, ze najskor to používa a hovori bud opakovane alebo do luftu pre seba, nie ako 100% jasnú funkčnú odpoved ktorú odpovie na hocijakú otázku takto položenú... skor rozumie, ze na otázku: kto chce este sa odpovedá ja... nie tomu celému kontextu...
@simikak inak s tym ukazovaním je to este stale aj u nas, vcera sme ukazovali vsetci na lietadlo a obáv s nami a pritom viem, ze ona ho iba počula nevidela, niekedy ukaze aj sama napr. Na chlapca na bicykli, ale to bolo zatial Iba 1x, ostatne imitácia

13. jún 2019

@itmama15 presne aj nas tak to ukazovanie robil že ako keby to mal naučené nerobil to spontánne ani daný predmet nevidel ale ukázal lebo ukazovali všetci. Ale teraz už pekne ukáže a aj zazdiela pozornosť musel to pochopiť a to fakt začalo až teraz nejaké dva týždne co to chápe a robí že sám od seba ukáže na predmet, zviera prstom a ešte sa aj kuk na mňa ci to vidím tiež to nikdy nerobil takže už som si 100 percent istá ze to proste pochopil a nerobí to len ze niekoho vidím ze ukazuje tak ukážem tiež.

13. jún 2019

A aj lietadla si začal všímať až teraz cca mesiac aj to som mu musela hlávku navigovat aby videl a pochopil načo ukazujeme. Takže teraz keď počuje sám ukáže alebo sa pozrie na nebo a hľadá pohľadom. Dovtedy si to nevšímal.

13. jún 2019

Ja si furt myslim, ze chces od nej privela na jej vek

13. jún 2019

@beky1813 citam tie clanky vsetky. Od zaciatku som si myslela ze dievcatko ma min.4-5rokov. Potom mi niekto napisal ze ma 14mesiacov tak ma hned napadlo ze to bude nejaka hlupost. Uplne neviem co si o tom celom mam myslet.

22. jún 2019

@dadka_bb moja raketa je velmi velmi rýchla(ani minútu neobsedi) a výbušná (naozaj takmer za vsetko) a k tomu este takmer nerozpráva.... sice to nie je iba o reci, ale jej vývoj nie je štandardný... najmä socialna oblasť a rec... 🤷‍♀️

22. jún 2019

@itmama15 pocuj,a nezmenila sa ti od ockovania mmr? Moja kamoska mala malu ,tak to bolo delo.az strach sa s nimi stretnut na ihre. Nema ziadnu diagnozu. Nik ju neriesi. Vzdy bola taka diva, neposedna. Kamka vravi ze od mmr ockovania akoby utalo. Ale ziadne diagnozy .absolutne to neriesi

22. jún 2019

@dadka_bb ja uz neviem, ona v tom obdobi prestala dzavotat aj sociálny úpadok tak podla mna bol ale ci to bolo spôsobené mmr neviem bolo to v tom čase ale ziva hyperaktivna bola asi aj predtym

22. jún 2019

@itmama15 nestandardny vyvoj, heh. Ja teraz ako mame krpca stale hovorim ze ma starsia dcera stastie ze sa narodila prva lebo keby sa narodila ako druha tak ju urcite taham po vysetreniach. Pritom je proste taka povaha, tvrdohlava, vsetko chce mat po svojom, clovek sa s nou nedohada a ani neodhodne, tiez ma hystericke amoky ale uz menej nez davnejsie, ma 4 a rozprava ako hotentot lebo mixuje anglictinu a slovencinu, vsetko jej dllllho trvaaaa kym sa to naozaj nauci a ma vo veciach milion recidiv, no a ked bola mensia (tak do dvoch rokov) tak sa s detmi vobec nehrala len ich pozorovala z dialky. Teraz (az na tu rec) je ako kazde ine decko, so svojou vlastnou povahou samozrejme. No ja ju stale nic naucit neviem 🙈, nejak to odo mna nebere, nesustredi sa, ale aj to sa lepsi. Skor sa nauci sama z videi a rozpravok alebo od druhych (babka, terz uz aj v skolke), nez odo mna.
Len ked ju takto spatne porovnavam s mladsim bratom tak su uplne niekde inde v tom ktorom veku.

6. aug 2019

Začni písať komentár...

Odošli