Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    ivaness
    27. dec 2019    Čítané 234x

    Vianočné pečenie s dmBio

    Moje prvá testovačka a rovno zdravé potraviny 😍 To je sen! Práve to som si pomyslela, keď mi blikla správa, že práva ja som 1 z 10 žien, ktoré dostali možnosť testovať dmBio výrobky, keďže zdravé pečenie je mojím veľkým hobby už pár rokov. Prišiel mi skutočne krásny balíček, keby tie potraviny nepotrebujem, určite by mal miesto pod vianočným stromčekom. Vetvičku som pouzila na dozdobenie venca na dverách 😊 

    Celé vianočné pečenie bolo tento rok o to iné, že pár koláčikov som chcela urobiť tak, aby mohol ochutnať aj môj ročný synček. 

    Ako prvé som upiekla medovníčky a verte, toto sú tie naj medovníčky a sú v zdravšej verzii z ražnej a špaldovej múky 😉 Robila som ich uz tretí rok, iné už robiť nebudem. Sú výborné a ihneď mäkké, inšpirovala som sa u Tinkine recepty. 

    SUROVINY na asi 60 medovníčkov

    100 g maslo

    150 g lipový med dmBio 

    100 g trstinový cukor alebo erythritol

    2 čl zarovnaná sóda bikarbóna

    2 čl kopcovitá perníkové korenie

    1 čl škorica

    2 ks vajce + 1 na potretie

    200 g ražná hladká múka (ak nemáte ražnú, použite špaldovú)

    200 g špaldová múka hladká dmBio

    POSTUP

    Cesto je hotové expresne rýchlo, ale musí odstáť v chladničke. Minimálne cez noc, ideálne 12 hodín. Všetky ingrediencie okrem múky si dáme do nádoby a nad paru. Medzitým si do misky navážime múky a zamiešame. Keď nám voda zovrela, začneme zmes miešať, aby sa nám postupne rozpustilo maslo aj med. Trvá to cca 5 minút, pokým sa to rozpustí a zmes sa pekne spojí. Do tohto momentu to miešame lyžicou, od tohto ručnou metličkou. Sem tam premiešame, aby sa nám to pekne prepojilo a zmes začala vytvárať penu. Trvá to asi tak ďalších 5 min. Vypneme a necháme 1 min postáť. Zmes musí byť ako capuccino. Krásne krémová, voňavá a nadýchaná. Ešte horúce po minúte vlejeme do múky a miešame vareškou. Zmes sa krásne hneď spojí. Následne cesto odložíme do chladničky odstáť. Odležané cesto vyberieme z chladu a necháme pri izbovej teplote ohriať cca 30 min, aby sa nám s cestom dobre pracovalo. Zapneme si rúru na 175 stupňov. Cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 3-4 mm a vykrajujeme. Vždy vykrajujeme cca rovnaké tvary veľkostne, aby sa medovníčky rovnomerne upiekli. Ukladáme na plech s pečiacim papierom, potrieme rozšľahaným vajíčkom, môžeme ozdobiť orechom alebo čo máte radi a dáme piecť do rúry na 7-8 min (opäť závisí od toho, ako rúra pečie.) Mäkké hneď, no najlepšie sú na druhý deň 😊

    Musím povedať, že tento rok sa mi podarili ešte akosi lepšie, s cestom sa výborne pracovalo a výsledkom boli neskutočne mäkké medovníčky, na ktoré si pýtala recept aj svokra 😊

    Verím, že dôvodom mohlo byť aj použitie práve špaldovej múky dmBio. 

    Lipový med dmBio je trošku hutnejší, ale to mi vôbec nevadilo, chuť je výborná, i keď ja moc medová nie som, hodnotím ho veľmi pozitívne.

    Orechy, ďatle, ovsené vločky... To je základ týchto guliek, ktoré sa dajú rýchlo urobiť, keď vás zastihne chuť na sladké ✌🏼️ Tentokrát som urobila vianočnejšiu verzius s mrkvou, škoricou, kakaom a perníkovým korenim, v tomto recepte som použila kakao, čokoládu a orechy dmBio. 

    Kakao dmBio má krásnu farbu, intenzívnu vôňu, nemám mu čo vytknúť, určite ho ešte v dm drogérii vyhľadám. 

    Vlašské orechy dmBio ma veľmi milo prekvapili, chuť porovnateľná s domácimi, neboli horké, a keďže boli v balení aj krásne veľké kusy, použila som ich na zdobenie medovníkov. 

    SUROVINY

    1 HR orechov (ja som dala vlašské dm bio)

    1 HR sušených ďatlí (pre verziu bez vločiek stačí 1/2 HR)

    1/2 HR rozmixovaných/rozomletých ovsených vločiek

    1 malá mrkva nastrúhaná nadrobno

    1 PL kakaa DmBio

    50 g na malé kúsky nalámanej čokolády dm bio

    1/2 ČL škorice 

    1/4 ČL perníkového korenia (podľa chuti)

    POSTUP 

    Základný princíp pre prípravu takýchto guliek je nasledovný: V mixéri rozdrvíme na jemno orechy, pridáme ďatle a dôkladne rozmixujeme. Podľa chuti môžeme pridať rôzne korenia, chia, mak, kokos, čokoládu, iné sušené ovocie... V mojom prípade aj vločky rozmixované na prach, pre bezlepkovú verziu môžeme vynechať, ale treba dat menej ďatlí. Podľa konzistencie je možné pridať kokosový olej alebo vločky, aby sa dali zo zmesi tvoriť bezproblémovo guľky. Hmota by sa nemala lepiť na ruky. Môžeme obaliť v kokose, kakau... 

    Ďalším receptom boli moje obľúbené čokoladové crincles v zdravšej verzii, ktoré robím každý rok. Časť masla som nahradila kokosovým olejom dmBio, čo bola veľmi dobrá voľba. Crincles aj celý dom boli vďaka nemu krásne prevoňané. Konzistencia sušienok zmenená nebola, čo bolo aj žiadané 😊. Kokosové oleje používam v kuchyni veľmi často, a tento hodnotím veľmi kladne, má dobrú konzistenciu, príjemnú vôňu a je lisovaný za studena.

    Do tohto receptu som použila sčasti aj horkú čokoládu dmBio so 70 %-ným obsahom kakaa, i keď musím povedať, že mi to bolo trošku ľúto, lebo najradšej by som ju zjedla len tak na posedie 😁. Ak máte radi vysokopercentné čokolády, tak túto určite ochutnajte. 

    SUROVINY

    200 g múky (zmes špaldovej a špaldovej hladkej dmBio) 

    25 g kakaa dmBio

    30 g kvalitného masla 

    30 g kokosového oleja dmBio

    2 vajíčka 

    225 g kvalitnej vysokopercentnej čokolády

    sladidlo (ja som dala brezový a trstinový cukor) 

    1 vanilkový cukor dmBio

    1ČL prášku do pečiva s vínnym kameňom dmBio

    štipka soli

    Na obaľovanie:

    sušené ryžové mlieko 

    práškový cukor 

    POSTUP

    Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu s maslom a kokosovým olejom a necháme troška vychladnúť. Vyšľaháme vajcia s cukrom do penista a pridáme rozpustenú čokoládu (nie horúcu) a vanilkovú esenciu.

    Vymiešame dohladka a pridáme zmiešané suché suroviny. Vytvarujeme cesto a dáme aspoň na pár hodín do chladničky, kde krásne stuhne a potom už iba robíme guľky vo veľkosti vlašského orecha, ktoré možeme obaliť v zdravšej verzii zmesi zo sušeného ryžového mlieka a práškového cukru (ja som obalila len pár pre efekt 😜). Poukladáme na plech, ale nie vedľa seba, lebo narastú. Dáme piecť na 10 minút na 170 stupňov. Vrch sušienok by mal byť chrumkavý a mal by popraskať a vo vnútri by mali byť vláčne, vtedy sú správne upečené. 

    Prášok do pečiva s vínnym kameňom a vanilkový cukor dmBio kupujem pravidelne a zostanem im verná aj naďalej. Ide o veľmi kvalitné produkty, dmBio burbon cukor je trstinový cukor s pravou vanilkou, tá vôňa vôbec nie je umelá ako pri obyčajných vanilínových cukroch.

    Okrem vianočného pečenia som upiekla tortičku pre synčeka. Zdravé potraviny na pečenie od dm nemohli prísť v lepší čas, i keď mal narodeniny pred mesiacom, akosi som sa k tomu nedostala, a poznáte to, obidve starké chcú doniesť tortu, takže na moju ani nebol priestor. Z tých však neochutnal, snažím sa, aby papal zdravo, recept na tortičku bol upravený z knižky Mama mňam, bola výborná, chutila aj nám dospelákom. Určite odporúčam. 

    SUROVINY

    Korpus:

    5 menších vajec 

    70 g kokosového cukru

    80 ml kokosového oleja dmBio

    180 g hladkej špaldovej muky dmBio

    25 g kakaa dmBio

    150 ml mandľového alebo kravského mlieka

    1 balenie prášku do pečiva s vínnym kameňom dmBio

    Krém:

    500g mascarpone

    250g tvaroh 

    Lipový med dmBio podľa chuti 

    POSTUP

    Vajcia vymiešame s cukrom do penista (aspoň 10 minút), pridáme rozpustený kokosový olej a teplé mlieko a prešľaháme. Pridáme zmiešané sypké suroviny a už len krátko prešľaháme. Cesto nalejeme do vymastenej a papierom vystlanej formy (24 cm) a pečieme v predhriatej rúre na 175° približne 30-35 minút, cesto si kontrolujte špajdlou 😊. Vychladnutý koláč potrieme krémom, ktorý nám vznikne zmiešaním mascarpone, tvarohu a medu. Necháme stuhnúť v chladničke aspoň 2 hodinky a papáme.

    Po otvorení jahodového džemu dmBio som musela ísť kúpiť vianočku, chutil neskutočne. Veľké kusy a skutočná chuť jahôd a i keď som veľký kritik, keďže doma robím džemy už pár rokov z viacerých druhov ovocia a s pridaním minimálneho množstva cukru a bez umelých konzervantov, tomuto džemu vyšší obsah cukrov prepáčim 😁, lebo je výborný, čo mi dá za pravdu určite aj malý synček, keďže už bol súčasťou aj jeho raňajok viackrát.

    Chcela som ho použiť aj do nejakého koláča a napadlo mi toto 😊 Škoricový @lavas_zdravychlieb prekladaný s jablkovou, orechovou, lekvárovou a pudingovo-ricottovou plnkou 🔝

    Som skutočne veľmi vďačná za možnosť vyskúšať produkty dmBio, a o to viac, že to prišlo v takýto vianočný čas. Testovanie ma veľmi bavilo a som rada, že vďaka testovaniu sme mohli mať o čosi chutnejšie a zdravšie Vianoce a mala som možnosť spoznať ďalšie kvalitne výrobky.