jumama
15. aug 2021
2974 

Výbava do školy: Aké pero vybrať pre prváka?

Aký je váš rukopis? Píšete ukážkovo krásne, alebo škriabete ako kocúr? Ak máte budúceho prváčika, ktorého od septembra čakajú vlnovky, čiarky, písmenká a s tým spojené každodenné domáce úlohy, vždy si spomeňte, aký je váš vlastný rukopis! Možno potom pri nacvičovaní písmeniek budete menej prísny 😊 V dnešnom článku budeme spolu vyberať pero pre prváka.

Plniace pero, bombičkové pero alebo gumovacie pero?

Kedysi bol výber jednoduchší. K plniacemu peru ste potrebovali fľaštičku s atramentom: Dávku atramentu ste nabrali cez špičku pera mechanizmom podobným ako striekačka. Do všetkých bombičkových pier sedel jeden typ bombičiek, iné ani neboli na trhu dostupné.

Dnes je väčšina plniacich pier pre prvákov na bombičky. Bombičky sú rôzneho druhu:

  • klasické atramentové bombičky – na opravy je potrebný zmizík - (napr. plniace pero Tornádo od Herlitzu, bombičkové pero my.pen od Herlitzu, bombičkové pero Schneider Voice, atramentové pero Pelikán Griffix 4)
  • guľôčkové náplne – ľahko kĺžu po papieri, nerobia machule (napr. Stabilo EasyOriginal, guľôčkové pero Schneider Zippi, plniace pero Pelikan Twist)
  • gélové náplne – výhodou je, že bývajú gumovacie (napr. gumovacie pero Pilot Frixion Ball)

Ak vyberáte pero pre prvákov, tak pozor na to, že bombičky jednej značky nemusia vyhovovať do pera inej značky! Moja rada znie: Nerobte si veľké zásoby bombičiek. Ak sa pero pokazí (praskne vrchnáčik, vykriví sa špička na pere s atramentovou bombičkou a pod.) a máte doma nakúpenú veľkú zásobu bombičiek, budete pokračovať perom rovnakej značky? Často chce dieťa vyskúšať niečo nové, chce pero ako majú spolužiaci. Niektorý druh pera dieťaťu nemusí sadnúť, môže sa mu pri jeho používaní zhoršiť rukopis, alebo je pero príliš tenké a tvrdé a pri písaní vzniká dieťaťu boľavý mozoľček na prostredníku, kde sa pero opiera.

********************************************************

Plniace pero Tornádo

Je to klasické prvácke pero s oceľovým hrotom, plnené atramentovými bombičkami. Medzi jeho plusy patrí pogumované držanie - teda zmäkčená úchopová časť. Od neustáleho písania tvrdým perom majú deti niekedy boľavý mozoľček na prostredníku, zmäkčený úchop na pere tomu predchádza. Úchyt je tvarovaný, preto je pero zvlášť pre ľavákov aj pravákov.
Pero s klasickým hrotom niekedy vyžaduje pani učiteľka. Neodporúčam pre deti, ktoré ešte stále majú veľký tlak perom na papier, špička pera sa zvykne časom rozdvojiť (teda naša dcéra to dokázala s každým perom tohoto typu).

Plniace pero Tornádo od Herlitz

Plniace bombičkové pero Tornado je vhodné aj pre začiatočníkov.

  • Je vo verzii pre pravákov aj ľavákov - pri výbere sa na to sústreďte.
  • Má hrot z ušľachtilej ocele.
  • Ergonomické pogumované držanie.
  • Balenie obsahuje nálepku s menom.
  • Bombičky plnené atramentom sú v baleniach po 6 ks, alebo vo veľkom balení po 50 ks.

********************************************************

Bombičkové pero my.pen od Herlitzu

Je to klasické prvácke pero s oceľovým hrotom, plnené atramentovými bombičkami. Sú dvojnásobnej dĺžky ako pre pero Tornádo. Dá sa to nahradiť aj dvoma bombičkami Tornádo. Medzi jeho plusy patrí pogumované držanie - teda zmäkčená úchopová časť. Úchyt je tvarovaný univerzálne, preto je to isté pero vhodné pre ľavákov aj pravákov.

Konkrétne toto pero bolo u našej dcéry obľúbené pre naozaj mäkučkú úchopovú časť.

Plniace pero my.pen od Herlitzu

Bombičkové pero my.pen dostanete v rôznych farebných prevedeniach.

  • Má hrot M z ušľachtilej ocele.
  • Má ergonomický profil v mieste držania.
  • K peru sú bonbičky plnené atramentom v dvojnásobnej dĺžke ako napr. k peru Tornádo.

********************************************************

Bombičkové pero Schneider Voice

Ak majú vaše deti rady pestré vzory, tak skúste perá Schneider Voice. Je to pero s ergonomickou pogumovanou rukoväťou a vystuženým oceľovým hrotom, na klasické bombičky. Úchop je univerzálny, vhodný pre ľavákov aj pravákov.

Bombičkové pero Schneider Voice Green

  • Plniace pero s atraktívnym motívom.
  • Kvalitný oceľový hrot M.
  • Štandardné atramentové bombičky.

********************************************************

Atramentové pero Pelikán Griffix 4

Plniace perá Pelikán patria k drahším, ale môžete sa spoľahnúť na ich pevnú špičku. Pelikán Grifix 4 má ergonomicky tvarovaný úchop a preto je zvlášť verzia pre pravákov a zvlášť pre ľavákov. Je to u prváčikov obľúbené pero, je ľahučké, ľahko sa s ním píše.

Mojej dcére perá s úchytmi rozlíšenými pre pravákov a ľavákov nevyhovovali. Veľa kreslila, písala už v škôlke a vždy mala radšej tenšie perá a farbičky. Ak však dieťa nemá vytrénovaný úchop, môže to byť veľmi dobrá pomôcka. Začína sa hrubšími farbičkami, ceruzkami, prípadne trojhrannými a hrubšími perami.

Atramentové pero Pelikán Griffix 4

Plniace pero Griffix 4 má tvarovaný úchyt a preto je zvlášť verzia pre pravákov a pre ľavákov.

  • Ergonomicky tvarované držanie.
  • Indikátor správneho držania.
  • Okienko umožňujúce kontrolu množstva spotrebovaného atramentu.

********************************************************

Guľôčkové pero Stabilo EasyOriginal

Toto je azda najznámejšie pero pre prvákov s tvarovaným úchytom a guľôčkovými náplňami. Píše ako atramentové, nerobí machule, dá sa zmizíkovať. Je zvlášť pre pravákov a zvlášť pre ľavákov. Dajú sa zakúpiť rôzne hrúbky náplní. Je to hrubšie pero a nemusí vyhovovať deťom, ktoré už majú ustálený úchop a píšu pekne už aj tenkými perami, ceruzkami, farbičkami.

Guľôčkové pero Stabilo EasyOriginal

Ergonomicky tvarované pero s guľôčkovou náplňou, píše ako plniace pero. Už žiadne machule!

  • Prevedenie zvlášť pre pravákov a zvlášť pre ľavákov.
  • Vhodné pre deti, ktoré sa učia písať a školákov od 6 rokov. Uvoľnené držanie pomáha proti únave svalstva ruky a bolestiam pri písaní.
  • Úchyt z nekĺzavého materiálu, nový hrot s každou novou náplňou. Plnený zmizíkovateľným atramentom modrej farby.
  • Naplne rôznych hrúbok - pre menšie deti zvoľte hrubšie hroty, pre staršie deti sú vhodné aj tenučké.

********************************************************

Guľôčkové pero Schneider Zippi

Ak majú vaše deti rady pestré vzory, tak skúste guľôčkové perá Schneider Zippi s ergonomickým úchopom. Úchop je univerzálny, vhodný pre ľavákov aj pravákov. Odporúčam pre deti, ktoré majú rady tvarované perá, ale tenšie ako je Stabilo EasyOriginal.

Guľôčkové pero Schneider Zippi

  • obľúbené detské školské pero v mini formáte vhodné pre prvákov
  • ergonomické pogumované uchytenie proti zošmyknutiu prstov
  • uzáver pera má plastový klip
  • vhodné pre ľavákov aj pravákov

********************************************************

Plniace pero Pelikan Twist

Vyskúšali sme doma rôzne perá. Pelikán Twist patrímedzi hrubšie perá, má pekný elegantný dizajn a napriek tomu je ľahučké. Čo ma prekvapilo? Jeho úchopová plôška nie je zmäkčená, ako to pri perách s tvarovaným úchytom býva. Dcéra vtedy začínala mať problém s mozoľčekom na prostredníku, museli sme jej boľavý prst pri písaní dokonca prelepovať leukoplastom. A preto toto pero používala menej, aj keď sa jej veľmi páčilo.

Plniace pero Pelikan Twist

Vďaka ergonomickému dizajnu sa dokonale držia v ruke. Dizajnové pero zaobleného tvaru vhodné pre ľavákov a pravákov v kontrastných farebných kombináciách.

********************************************************

Gumovacie pero Pilot Frixion Ball

Gumovacie perá s gélovými náplňami sú veľmi populárne, lebo:

  • nerobia žiadne machule
  • už žiadne prepisovance - dieťa vygumuje omyl a rovno tým istým perom napíše text znova (oprava nie je viditeľná ako pri zmizíkovaní)
  • náplne do pera sú v rôznych hrúbkach - pre menšie deti môžete použiť hrubšie, pre staršie deti najtenšie
  • náplne sú rôznych farieb
  • guma na gumovacie perá sa dá zakúpiť aj zvlášť (časom tá na končeku pera je ušmudlaná)
  • úchytová plôška na pere je z mäkkého materiálu, prsty majú väčší komfort ako pri tvrdých perách

Pilot Frixion Ball je univerzálne tvarované pero vhodné pre ľaváka aj praváka, je určite jedným z najpoužívanejších pier medzi školákmi. Či prváčikmi, či staršími deťmi.

Gumovacie pero Pilot Frixion Ball

  1 skúsenosť

Gumovací a prepisovateľný roller Frixion Ball. Jedinečný výrobok, ideálny nielen pre školákov.

  • Špeciálny atrament - napísaný text je možné vymazať a znovu prepísať na tom istom mieste toľkokrát, koľkokrát chcete.
  • Text zneviditeľníte zahriatím na 65 ° C, ktoré vznikne trením ("gumovaním") plastového zakončenia rolleru na papieri. Znovu sa objaví pri teplote nižšej ako -15 ° C.
  • Pero má vymeniteľnú náplň a je dostupné v širokej farebnej škále.
  • Nepoužívajte na oficiálne dokumenty.
  • Farby: zelená, červená, oranžová, ružová, fialová, čierna.

********************************************************
V mnohých školách je postup pri učení písania rovnaký ako kedysi, keď sme drali školské lavice my rodičia. Deti píšu najskôr mäkkou ceruzkou, povolenie písať perom je akoby odmena za dosiahnutie akurátnej veľkosti písmeniek, akurátneho prítlaku na papier a úhľadnosť. Čo si o tom myslíte? Pamätám si, ako veľmi som túžila písať už perom! Rovnaké to bolo s mojou dcérou, veľmi túžila nepísať už ceruzkou.

Grafomotorika je jemný pohyb. Predpokladom pre zvládnutie grafomotoriky je dobre zvládnutá koordinácia celého tela. Správne sedenie, uloženie zošita, sklon hlavy, pohyb ramena, zápästia, úchop pera. 

Problémy s grafomotorikou nevznikajú v predškolskej triede alebo v prvom ročníku. Keď sa písmenka nedaria, keď dieťa kreslí a píše nerado, s odporom, s hnevom, zrejme ste iba tie problémy uvideli naplno. Pre správny vývoj je nesmierne dôležitý pohyb! Doprajte ho deťom čo najviac, nech behajú, balansujú na obrubníku, skáču na trampolíne, cez švihadlo, korčuľujú, bicyklujú...

Verím, že každá osobnosť má svoj vlastný rukopis, či dospelácka, či maličká prvácka. Ak vypozorujete, že dieťa robí úlohy z písania a čítania s čoraz väčším hnevom a nechuťou, váľa sa od únavy po stole, alebo naopak odbieha a pri úlohe neobsedí, ak nerado kreslí, alebo sú jeho kresby chudobnejšie ako kresby jeho rovesníkov, veľa prepisuje, škrtá, nedaria sa mu zapamätať tvary písmen - poraďte sa so špeciálnym pedagógom, či sa nejedná o varovné signály porúch učenia.

Poznámka:
Uvedené ceny produktov boli platné v čase publikovania článku. Časom sa môžu líšiť.

Ja určite odporucam Pilota píše sa ním strašne dobre a pri atramentových je nevýhoda že sa stáva že tečú a keď vyzmizikuje ostávajú fľaky pilot to nerobí

16. aug 2021

Skúšali sme Stabilo, Tornádo aj Pilot
Najlepšie sa osvedčilo Tornádo, Stabilo prehralo na celej čiare
Pilot mali deti v prvých dvoch ročníkoch zakázané od učiteľky

16. aug 2021

My sme od zaciatku pisali perom, pamatam si ako som raz pokazila cely riadok a mala som ho začarbany lebo mi to nešlo napisat a učiteľka mi za to dala čierny bod. Miesto toho aby si ku mne sadla a mimo na papier mi pomohla s tým čo mi nejde ma potrestala.
No, to je to čo je na školskom systéme strašne zle. Keď niekomu niečo nejde miesto motivácie je potrestaný, čo demotivuje ešte viac. Nikdy by som dcéru nedala do klasickej školy, to čo sa tam deje je ničenie ľudského potenciálu.

16. aug 2021

Ono to je aj od ucitelky. Dopredu by som pero nekupovala. U nas to funguje tak ze ucitelky si povedia ake pero si maju deti kupit

16. aug 2021
jumama
autor

@gleep1 Toto velmi dobre poznam, este na vyske sa stalo, ze vyucujuci uprednistnival tych, co naoisali test krasopisne, nad obsahom. Mozno to len nevedel po mne precitat 🙂

16. aug 2021

Pre prvaka??? Do pol roka ceruzku

16. aug 2021

Ako učiteľka prvého stupňa odporúčam do polroka určite ceruzku a po polroku klasické bombičkové 🙂 gumavateľné za mňa určite nie

16. aug 2021

Nam sa osvedcilo klasicke cinske atramentove, ma najlepsi hrot, neskriabe, plus je pre mna, ze ma pumpicku na atrament, takze netreba ani bombicky a naberam priamo z flasky, uplne lowcostove a aj ekologicke. Syn podedil povodne moje, co som mala este na vyske, ale na moje prekvapenie sa daju stale kupit.

16. aug 2021

Obyčajné plniace pero. Nič drahé, aj tak väčšinu roka píšu ceruzkami. Ak vznikne mozol, obvykle dieťa moc tlačí, treba na tom zapracovať. Za tých pár mesiacov vedia stratiť kopu pier, načo ich stresovať tým, že stratili drahé pero? Keď rovnakú službu urobia aj lacné? Gumovacie nepodporujem, deti potom flákajú úpravu, nesústredia sa veď môžu vygumovať. Vo vyššom ročníku ich zakazujem používať pri písomke-už sa mi stalo, že sa gumovali zlé odpovede.

16. aug 2021

@michaela329 joj, vynorili sa mi spomienky, každý týždeň bol plač, že sa stratilo nové pero a čo bude doma, lebo bolo drahé :D

16. aug 2021

@majki_ki veď to...tiež mi ich je ľúto, keď prídu poobede a už slzy v očiach, že pero nemám...

16. aug 2021

Začni písať komentár...

Odošli