jumama
30. jan 2022
1926 

Detský riad, čo poteší jedákov aj nejedákov: Keď dopapáš, uvidíš obrázok!

Akého papkáča doma máte? Ak máte dieťa, ktoré rado od malička ochutnáva rôzne druhy potravín, tak vám trošičku závidím. V dobrom. Môžete popustiť uzdu fantázii a variť čokoľvek, variť pestro a zdravo...

Ak máte vyberavého papkáča, určite sa nevzdávate a za zdravé stravovanie denne bojujete. Je skupina detí, ktoré sú vnímavejšie voči vôňam, chuti, štruktúre jedla. Intenzívnejšie vnemy im zabraňujú niektoré jedlá zjesť, lebo vôňa, chuť, či štruktúra jedla im spôsobuje napínanie.

pixabay.com

Často sa stretávam s názorom, že stačí dieťa vyhladovať a opakovane ponúkať to isté jedlo, kým ho nezje. Nedať mu nič iné, hoc aj celý deň, len aby prestalo trucovať a vyhladlo. Priznám sa, že s tým nie úplne súhlasím. Nemusí to fungovať na všetky deti.

Inšpirovať sa, ako problém riešiť je často možné tam, kde je problém najvypuklejší. Pretože práve ten, kto rieši najsilnejšie prejavy problému, musí odskúšať veľa postupov a usilovne ich overovať, neustále prichádzať s novými nápadmi. Veľmi často je problém s vyberavým jedením popisovaný u autistických detí alebo detí s ADHD. Ich rodičia sa naučili byť veľmi tolerantní k jedálničku dieťaťa, no na druhej strane aj veľmi vynachádzaví pri jeho rozširovaní.

V článku sa preto pozrieme na niektoré stratégie, ktoré môžu pomôcť rodičom vyberavých jedákov.

Detský riad a detský príbor s obrázkami

Niekedy stačí na motiváciu dieťaťa málo - obrázok na tanieriku schovaný pod jedlom, presnejšie tanier s detským motívom. Či je to kašička, ovocné pyré, prvé príkrmy, dieťatko sa môže tešiť, že keď dopapá, uvidí obrázok. V domácich potrebách nájdete rôzne sady detského riadu, ktoré obsahujú plytký tanier, misku, šálku s detskou potlačou a niekedy aj ďalšie nádobky.

Tanier detský 4-dielna sada Žirafa

Tanier detský 4-dielna sada Žirafa - sada keramických tanierov dodávaná v darčekovom balení.

Môžete mať dve sady na striedačku, aby tej prefíkanej tanierikovej obrázkovej motivácie bolo viac. Motív vyberte podľa záujmu dieťaťa.

Aj detská lyžička, vidlička s obrázkom, či nožík môžu byť motiváciou pre malého papkáča. Vidličku ponúkajte, keď má jedlo kúsky. Napríklad aj k ovocnému tanieriku. Napichovať si kúsky melóna je zábava. Vidličku pribaľte aj ku krabičke ovocia na výlety. Prsty zostanú čistejšie. Príborový nožík spočiatku ponúkajte napríklad na to, aby si dieťa samé natrelo chlebík maslom, pomazánkou, prekrojilo kúsok jabĺčka na menší kúsok. Až neskôr sa naučí používať celý detský príbor.

Pekné detské príbory s rôznymi obrázkami má značka Zwilling:

Zwilling Detský príbor Prinzessin

Zwilling Detský príbor Prinzessin je určený deťom. Zwilling má presne to, čo deti milujú. Ich detské príbory sú prispôsobené pre ľahké držanie a jedlo dokážu premeniť na veľkú zábavu.

Spoločné stolovanie rodiny

Ak vaše dieťa neokabáti obrázok na tanieriku, skúste spoločné stolovanie. Dajte dieťaťu možnosť samostatne si nabrať jedlo. Pokrmy sú umiestnené na stole a každý si naberá čo chce a koľko chce. Nekomentujte, ak si dieťa nenaberie z každého nachystaného jedla. Ak dieťa jedlo aspoň ochutná, aj keď nezje, nedoje - nevadí! Ochutnal si, vieš už ako to chutí... možno nabudúce si dáš viac.

Deti môžete zapojiť do chystania stola, pomôžu nastrieť obrus, nachystať príbory, taniere, poháriky. Mne sa to osvedčilo vždy pri štrajkoch, ktoré akoby vznikali z nudy, kým mama pripraví jedlo a stôl: Pridanie nejakej samostatnej úlohy aj dieťaťu, zodpovednosti za niečo, čo zvládne a z čoho má dobrý pocit. Odporúčam video z montessori škôlky, kde si deti chystajú stôl na obed samé. Dôverujte im, že to zvládnu už maličké deti, keď ich postupne zapojíte a vystevtlíte, že s vecami majú zaobchádzať opatrne.

Spoločná príprava jedla

Možnosť hrať sa s jedlom - krájať ho, stláčať, ovoniavať, pri krájaní aj ochutnávať - to všetko môže u dieťaťa pomáhať odstraňovať bloky, ktoré voči jedlu má. Možno kým je ochotné vložiť si ho do úst, pomôže mu preskúmanie jedla aj ostatnými zmyslami - hmatom, čuchom, zrakom.

pixabay.com

Dokonca ešte väčšia motivácia pre dieťa je, ak chystá jedlo niekomu inému. Vstávate ráno skôr ako ocko? Nech mu dieťa samé pripraví chlebík na raňajky. Alebo naopak v nedeľu by sa mohol ocko pochlapiť, nechať maminku vyspať sa dlhšie a pripraviť s deťmi raňajky pre všetkých.

Použite napríklad vykrajovačky na koláčiky aj na vykrojenie obrázkov zo šunky, syra, toastového chleba alebo ovocia, zeleniny. Znova platí, že jeme aj očami a pekne naservírované jedlo môže prilákať k jedeniu aj vyberavého jedáka. Ak sám vykrajuje, možno si kúsok jedla pri príprave odždibne a ochutná.

Tescoma Vykrajovačky zvieratká Delícia Kids

Tescoma Vykrajovačky zvieratká Delícia Kids - sada formičiek je určená na vykrajovanie cukroviniek z lineckého, medovníkového alebo sušienkového cesta.

Jednotlivo servírované jedlo

Nádych, výdych - zjednodušte si varenie milé maminy. Často deti nemajú rady príliš komplikované a mnohozložkové jedlá. Ponúkajte im rôzne potraviny zvlášť, nie všetky v jednom jedle. Možno vás dieťa prekvapí a samostatne podávané hrášky, či nastrúhanú mrkvu zje, aj keď zeleninová polievka je už príliš. Na tanieri podávajte kopček ryže, kopček čistého mäsa a kopček zeleniny. Dieťa má možnosť vybrať si a skombinovať si také množstvo, aké mu chutí. Na samostatné servírovanie jednotlivých potravín vám veľmi dobre poslúžia súpravy servírovacích mištičiek alebo zapekacích mištičiek.

Servírovacie misky bývajú aj s táckou, takže je jednoduché ich prenášať:

Banquet 5-dielna sada misiek Bianca

Banquet 5-dielna sada misiek Bianca obsahuje štyri misky a jeden veľký podnos. Hodí sa pre celú rodinu na každodenné použitie a zároveň je vhodná aj na očarenie výnimočnej návštevy.

Zapekacie misky zase môžu byť rôznych roztomilých tvarov a vzorov ako napríklad tieto bodkované ružové srdiečka:

Keramická zapekacia miska - srdiečko ružové

Keramická zapekacia miska - srdiečko ružové je vhodná na sladké i slané pečenie. Je vyrobená z kvalitnej a silnej keramiky.

Jeme aj očami a pekné prestieranie môže povzbudiť k jedeniu.

Dresing/kečup

Aj u vašich detí platí, že s kečupom je všetko jediteľné? 🙂 Skúste deťom okrem kečupu ponúknuť aj dresing. Môže pomôcť pri zavádzaní ďalších potravín. Pr. dieťa zje pečené zemiaky s kečupom. Skúste mu nabudúce ponúknuť aj dresing z jogurtu. Môžete ho spolu vyrobiť - jogurt, štipka soli, pár kvapiek citrónovej, či limetkovej šťavy, ak dieťa znesie, tak aj bylinky. Cieľom je zavedenie zdravého dresingu do jedálnička. Potom pomocou neho zavediete ďalšie potraviny, ak už dieťa ľúbi dresing, doplníte napríklad nové zeleniny, upravené do tvaru hranoliek, alebo kúsky mäsa. Dieťa sa sústredí na chuť dresingu a možno potravinu ľahšie prijme, ako niečo už známe.

kitos.sk

Niektorým deťom môže vadiť, ak si pri jedení ušpinia prsty. Na napichovanie jedla im dajte vidličku, alebo špáradlá, či napichovadlá. Pohrajte sa s výberom podľa témy, ktorá je pre dieťa zaujímavá, napríklad malého rozumbradu možno zaujmú vlajky:

Dekoratívne špáratka vlajky

Dekoratívne špáratka vlajky - sú napichovadlá, ktoré spravia Vaše jedlo neodolateľné. Balenie obsahuje 24 kusov.

Tvar jedla

Niekedy je to naozaj tak, že dieťa si vyberá jedlo aj podľa tvaru. Má rado paličky, tyčinky? Nakrájajte zeleniny do tvaru tyčiniek. Pridajte dresing, ak si ho už dieťa obľúbilo, je to medzikrok k tomu, aby raz bola prípustná aj samotná chuť zelenín. Má rado guľôčky? Ponúkajte mu hrozno, bobuľové ovocie, či melón vykrojený guľôčkovou lyžičkou, zaujať môžu aj cherry rajčiny, malé mozzarellky, mäsové guľôčky. Už sme vyššie spomenuli vykrajovadlá, ktoré môžete použiť na vykrajovanie ozdobných tvarov. A tiež napichovadlá, ktoré vám pomôžu nachystať jednohubky - niekedy deti nerady jedlo hryzú, ale ak je nakrájané na menšie kúsky, zjedia ho.

Štruktúra jedla

Všímajte si, aký typ jedál vaše deti uprednostňujú - ak majú rady kašovité, či šťavnaté veci, prispôsobte im jedálniček. Ak naopak majú rady kúsky, chrumkavé veci, zaraďte ich do jedálnička. Možno chlebík s pomazánkou nie je pochuti. No skúste ponúknuť chrumkavý toast - hrianku s tou istou pomazánkou a pôjde to.

Rozprávky a filmy, v ktorých je jedlo 

Niekedy deti dostanú chuť na jedlo, ktoré jedia postavičky v ich obľúbenej rozprávke. Napríklad v seriáli Margyt, podľa knihy u nás známej pod menom Grétka a Betka od Astrid Lindgrenovej jedli sestričky často švédske mäsové guľôčky - naša dcéra si ich vypýtala, že by ich rada ochutnala.

Ak nemáte priamo rozprávku s jedlom, niekedy môže vyberavého jedáka povzbudiť detský riad s obľúbenými rozprávkovými postavičkami.

Pripravte tajný nápoj Elzy a Anny do šálky z Ľadového kráľovstva:

Hrnček na čaj, kakao Frozen Magic

Hrnček na čaj, kakao Frozen Magic je dievčenský porcelánový hrnček zdobený obrázkom hrdiniek rozprávky Ľadové Kráľovstvo.

Labková patrola, hrnček ktorý si deti sami vyfarbia, to už je čosi:

Tlapková patrola – maľovanie hrnčeka

Tlapková patrola – maľovanie hrnčeka je kreatívna súprava určená pre všetkých malých fanúšikov odvážnych psíkov z rozprávky Tlapková patrola.

Hry s jedlom

Ak chcete prísť veciam na koreň, často pomôže vtiahnuť dieťa do hry. Bábiky, či plyšáky sú zástupné postavy, ktoré vám problém pomôžu pomenovať a možno aj vyriešiť. Dajte deťom možnosť prichystať hostinku pre ich bábiky. Nech nastrú na stôl obrus, nachystajú šálky a tanieriky, lyžičky - a je len na vás, či aj jedlo bude hračkárske, alebo povolíte naozajstné (napríklad ovocie, sušené ovocie, či nejaké iné zdravé mlsky, tyčinky a pod.).

pixabay.com

Vy budete rozprávať za jednu bábiku či macka, a dieťa za druhú. Nenápadne môžete zohrať scénku, že váš macko jedlo odmieta. Čo urobí vaše dieťa, ako si s tým poradí?

Ak nemáte doma detské riady, môžno postačia šálky na kávu s podšálkami, dieťa sa bude o to viac tešiť, ak mu ich zveríte. Ak sa bojíte, že by ich rozbilo, pohľadajte v hračkárstvach plechové riady pre bábiky.

Woody Piknik košík s čajovou súpravou

Woody Piknik košík s čajovou súpravou obsahuje košík s riadom pre dve osoby. Hra s týmto setom podporuje detskú fantáziu a kreativitu.

Aké finty používate na vašich nejedákov vy? Napíšte nám do komentárov. Ste prísnejší typ a trváte na tom, že čo je na tanieri musí byť zjedené? Alebo ste mäkší typ a dovolíte dieťaťu vybrať si, čo mu chutí a čo mu nechutí?

Zlatá stredná cesta je zrejme niekde uprostred, pretože za zdravé stravovanie sme zodpovední predovšetkým my rodičia. S rôznymi zábavkami, ktoré odvedú pozornosť malých nejedákov inam, sa nám často podarí uspieť aj bez nátlaku.

Dobry den,precitala som si vas clanok,moj sym mal v roku a pol diagnostikovane HIT zbavili sme sa toho cca o 2 roky ked mal cca 3,5 r. doteraz ma problem s ovocim v surovom stave(natahuje ho z toho k zvracaniu),aj s inymi potravinami,prepacte no nemyslim si,ze to co uvadzate v clanku funguje na deti,ktore maju skutocne problem akceptovat urcite potraviny(a nemyslim si,ze je to iba o tom ako jedlo vyzera a ako vonia-iked priznavam aj to je problem).Vyskusala som vsetko z vasho zoznamu realne nezabralo nic z toho!

30. jan 2022

Celkom ma prekvapila rada - SKÚSTE spoločné stolovanie. Za mňa, toto by sa nemalo skúšať, to by mal byť základ. Jeme vždy spolu od prvej lyžičky zemiačika 😉

A pridala by som najdôležitejšiu vec - žiadne snacky a pochúťky pomedzi jedlá. Žiadne. To sa potom ľahko naplní bruško hlúposťami a dieťa obed jesť nebude nech ma formu, vonu, chut aj obrazkovy tanierik akykolvek. Toto je casto prehliadané si vsimam. U nás sú pochúťky vždy ako olovrant, prípadne desiata. 1x denne kľudne chrumky, susienky, kolacik, atd, ale vsetko ostatne uz je normalne jedlo a ovocie. Ked nechce obed, ale miesto toho skanduje, ze by chcel kolacik (ehm, comu rozumiem, tiez by som zjedla miesto obeda kludne celu mliecnu cokoladu 🤩) ktory mal napriklad na ranajky, nedam, neexistuje, bud spapa obed, alebo bohuzial ❤️ funguje to.

30. jan 2022

@bielic13 Článok mi nepríde ako zaručený návod, ale ako tipy, ktoré môžu zabrať... To, že nezabrali vám, neznamená, že nemusia pomôcť inej mamičke... Samozrejme, držím vám palce.

30. jan 2022
jumama
autor

@bielic13 Uplne vam rozumiem, su aj deti ktore mnoho potravin nemozu. Kvoli HITke, ci alergiam.. Moja dcera ako babo mala velmi silny reflux. Reflux sposobuje slabsi zvierac zaludka a moze sa potom detom z jedla ryhat, alebo im jedlo sposobuju palenie zahy... tak ako ked boli babatka a vracalo sa im mliecko, prikrmy... Moja dcera neje vsetky zeleniny, ze jej smrdia a su horke. Mnohe, co som v clanku popisala, u nas pomohlo. Pomohlo v tom, ze sem tam sa podarilo zaviest novu potravinu, alebo ine jedlo = inu kombinaciu tych zakladnych zloziek, co je ochotna jest. Pestrost sa da dosiahnut skor v tom, ze to aspon kazde zvlast zje, nie skombinovane. Mnoho ludi aj toto vyrusuje. Ze na obed si da dieta ciste cestoviny a potom si zvlast zje syr. Alebo ze nema rado ovocne kolace, ale ovocie - ci cerstve, ci kompot zvlast a cesto zvlast by zjedlo.... Dcera ma par fobii, napr. vcely, injekcie... niekedy je to silnejsie, niekedy slabsie, vnimam to tak, ze su deti, ktore su takto citlive. Niekedy cez jedlo potrebuju kontrolovat, ziskat istotu. To iste jedlo dookola dava istotu... ak im umoznime mat kontrolu, uvolnia sa, vyskusaju mozno aj nieco nove. Cize ano, velmi dobre vam rozumiem, ake je to frustrujuce, ak nic nezaberie. Vacsinou dieta je v pohode a mama vaha, ci spravila vsetko, co mohla. Niekedy je velmi kriticke okolie, hlada vinu v mame, jej vareni, v jej vychove...

30. jan 2022

@jumama Nas syn velmi rad je v uciacej vezi co mame vedla linky. Obaja sme na stojaka. Dava mu to volnost a on sa rozhoduje ci k jedlu pride a ked ma uz dost tak odide.

31. jan 2022

Ďakujem za článok, je zaujímavý. Niečo dodržuje mé, niečo na inšpirovalo. Napr. Môj syn má rôzne fázy. Vždy mu chuti niečo iné a neznáša pre kombinované jedla. Už ma 2 roky. Zbožňuje najmä zeleninu. Na raňajky si dá kopu paradajok, červenú papriku a k tomu maslo. Chlebík nechce jest skoro vôbec. Občas si dá pár maličkých kúskov (musím mu krájať, lebo nerád sa zaspini, radšej chlieb s nátierkou nechytí. Ma rad všetko čerstvé a surové (ovocie aj zelenina), ale aj polievku ľúbi. To si dá stavu a vyberie si niečo z nej, čo zje (petržlen, mrkvu). Mäso je vždy samé. Žiadna kombinácia mäso s ryžou a podobne nefunguje. Ryžu je tiež vždy suchu. Aj zemiaky, samu rybku. Dokonca samotnú, celu konzervu tuniaka🙉. Neexistuje, že by zjedol nejaký pomiešaný miglajz. Čistá delená strava. Jogurt biely a miluje acidko. Ak keksíky, tak len úplne sušienky (nezje nič čokoládové, ani puding). Dosť mi trvalo, kým som rešpektovala tieto jeho "požiadavky" a naučila sa, čo mu chuti. No co, je zdravý, tak asi mu to vyhovuje. Ma svoj tanierik a poharik, ktorý miluje. Ale neviem mu nájsť vhodnú hlbokú lyžičku, pre deti majú samé ploske (ta, co ste odporucili sa mi paci🤩, ďakujem). Od roku a pol je sám (nedovolí mi kŕmiť ho). A ten nápad so spoločným prestieranim a prípravou jedla je super.

31. jan 2022

Začni písať komentár...

Odošli