jumama
5. feb 2022
303 

Nôž na chlieb a čerstvé pečivo? Jednoznačne zúbkovaný...

Priznávam moju absolútnu slabosť - milujem čerstvý chrumkavý chlieb. Dokonca milujem aj starý zoschnutý chlebík, keď je kôrka ešte tvrdšia. Keď som bola malá, súperila som s mojim tatom, komu pripadne chrumkavý konček z čerstvého chleba. "Viac kôrky, viac chrumkavej kôrky!", kričal pahltný tvorček Kôrkomil kdesi vo mne. Ak ma poslali kúpiť chlieb, niekedy som si uždibla či ukusla kôrku z neho už cestou domov.

Moj tato, Piešťanec, konček chleba volal "patka". Má aj u vás konček chleba nejaké špeciálne pomenovanie? A je oň u vás bitka? Pochváľte sa v komentároch, nech máme prehľadný chlebový slovník 🙂

pixabay.com

Krájanie chleba

Podobne ako názvy chleba, aj krájanie chleba podlieha dobe. Kedysi sme krajec chleba odkrajovali tak, že sme si peceň chleba opreli o hruď a nožom fidlikali smerom k sebe, až sme odkrojili krajec. Aj vy ste to robili takto? Pamätám si, že to bolo pre mňa ťažké naučiť sa a neraz som si porezala pri krájaní chleba prst.

Dnes sú oveľa širšie možnosti. Buď kúpite nakrájaný balený chlieb, alebo si peceň nakrájate priamo na krájacej mašinke v obchode. Alebo kúpite chlieb v celku a nakrájate krajce podľa potreby na doske. Je to podľa mňa oveľa bezpečnejšie a krajce sú rovnomernejšie široké.

Nože na chlieb a pečivo

Ak by som vám mala odporučiť nože na chlieb a pečivo, tak jednoznačne pílkové.

pixabay.com

Dokážu prerezať aj veľmi čerstvý chlieb či pečivo bez toho, aby sa ich striedka premenila na stlačenú, zlepenú guču.

Ak chcete krájať chlieb na doske, sú dva spôsoby: Položíte chlieb na dosku jeho spodnou stranou a krájate ho po celej šírke (tak, ako na obrázku vyššie). Vtedy sa vám zíde nôž na chlieb s dlhou čepeľou okolo 20-25 cm, aby zasiahla celú šírku chleba:

Nôž na chlieb Azza

Nôž na chlieb Azza je vyrobený kovaním z jediného kusu prvotriednej nehrdzavejúcej ocele. Má odolnú čepeľ s dokonalým ostrím a ergonomickú rukoväť s masívnymi nitmi.

Alebo ak chlieb postavíte na dosku na bok, na krájanie vám postačí nôž na chlieb s krátšou čepeľou. Mne osobne vyhovuje viac takéto krájanie.

Kúpila som 5 kusový balík týchto nožov a nedám na ne dopustiť:

Nôž na rajčiny Victorinox

Nôž na rajčiny Victorinox je ideálny na krájanie, čistenie, lúpanie, dekorovanie ovocia a zeleniny. Má pohodlnú plastovú rukoväť v čiernej farbe.

Je to môj najobľúbenejší typ nožíka na skoro všetko. Originálne je určený na krájanie rajčín, používam ho ale na chlieb, pečivo, na natieranie, no kľudne aj na krájanie a šúpanie zeleniny a ovocia.

Elektrický krájač na chlieb

Viete, čo mi ešte v Bratislave pri nakupovaní v reťazcových obchodoch chýba? Na želanie nakrájaná šunka alebo syr. Ak si aj kúpite šunku či syr nakrájané na plátky pri pulte, tak už majú dopredu nachystané kôpky. Rozumiem ušetrenému času, no podľa mňa oveľa viac ľudí začalo kvôli tomu kupovať vákuovo balené šunky, salámy, syry a plastového odpadu sa tým pádom hromadí viac, ako by sme potrebovali. V maličkých obchodoch dodnes ak poprosíte pani predavačku za pultom, tak vám ochotne nakrája šunku na tenučké plátky, ktoré sú oveľa chutnejšie ako tie hrubé z kôpok v hypermarkete, ktoré často krát ani nie sú čerstvé.

Ak máte priestrannú kuchyňu a špajzu, no a chlieb, salámy, šunka, syry sú vo vašom jedálničku často, možno by sa vám oplatil aj elektrický krájač. Nielen preto, že si dokážete nakrájať čerstvé plátky v hrúbke, aká vám vyhovuje. Salámy či syry kupované v celku sú lacnejšie a neminie sa také množstvo plastových obalov. Samozrejme, krájač držte mimo dosahu detí a pri krájaní používajte na pridŕžanie krájanej potraviny ochrannú platničku, chráňte svoje prsty.

Elektrický krájač Eta Presto dokáže nakrájať už 15 mm tenké plátky:

ETA Presto 2094 90000

ETA Presto 2094 90000 je elektrický krájač vhodný pre domácnosť. Je určený na krájanie chleba, pečiva, syrov, salámy, ovocia a zeleniny. Zo všetkého dokáže vytvoriť úhľadné plátky vďaka kvalitnému antikorovému nožu Solingen RSG s vrúbkovaným ostrím. Hrúbku rezu je možné nastaviť v rozmedzí 0 až 15 mm otočným regulátorom. Kotúč je z ocele, má protišmykový povrch a nastaviteľné krájanie.

Brúska na nože

Dajú sa pílkové nože na chlieb nabrúsiť? Mala som niekoľko nožov na chleba, no zatiaľ som žiadny nepotrebovala nabrúsiť. Skôr sa mi stalo, že časom sa opotrebovala plastová rúčka noža a pri krájaní niečoho tvrdšieho sa prelomila, nôž sa počas používania nestačil úplne zatupiť. Ak však používate celokovový nôž, alebo nôž s klasickou nitmi spájanou drevenou rúčkou, vydrží vám dlhšie a k otupeniu môže prísť.

Brúska na nože Tescoma Precioso má dve brúsne plochy, karbónovú na hladké nože a keramickú na dobrúsenie hladkých nožov a brúsenie pílkových nožov.

Brúska na nože Tescoma Precioso

Brúska na nože Tescoma Precioso umožňuje jednoduché a rýchle brúsenie kuchynských nožov v dvoch krokoch. Karbidová brúska najskôr nože s hladkým ostrím nahrubo nabrúsi a keramickou brúskou sa potom naostria.

Chlebníky na uskladnenie chleba a pečiva

Poraďte, ako doma uskladňujete chlieb a pečivo? Ak bývate v byte, aj vy vždy bojujete s priestorom? Na uskladnenie chleba a pečiva som doma vyhradila jednu poličku v kuchynskej linke, lebo chlebník sa mi na linku nezmestí.

Ak kúpim kváskový chlieb, zabalím ho do utierky, pečivo nechávam v papierových sáčkoch z obchodu. Pár žemlí a toastový chleba šupnem do mrazničky. Ak by som nechala chlieb v igelitovom sáčku, dosť rýchlo splesnivie, hlavne v lete, vtedy dokonca chlieb skladujem radšej v chladničke.

Ak máte samostatnú špajzu, máte v nej chlebník? Vkladáte doňho chlieb zabalený v látkovom vrecku, alebo voľne, bez obalov?

Chlebník Florina je chlebníková klasika, čo sa nachádza vo veľa slovenských domácnostiach. Osvedčený dizajn s posuvnými dvierkami otváranými smerom nahor vydržal na trhu už desiatky rokov. S rozmermi 40 x 30 x 19 cm patrí medzi väčšie chlebníky.

Florina chlebník

Florina chlebník má posuvnú prednú časť. Slúži na uloženie pečiva. Chlieb v nej zostane čerstvý dlhšiu dobu a nebude na neho sadať žiadny hmyz.

Tescoma chlebník s moderným dizajnom a s rozmermi 42 x 24 x15 cm tiež patrí medzi väčšie chlebníky, jeho drevené veko sa dá využiť aj ako doska na krájanie chleba. Na bočnej strane má vetracie dierky, takže chlieb a pečivo by v ňom mali vydržať dlho bez plesnivenia.

Chlebník Tescoma Online

Chlebník Tescoma Online je vhodný na skladovanie celého chleba a aj všetkých ostatných druhov pečiva. Je priestranný. Vo vnútri sa nachádza odnímateľný zásobník na nôž. Chlebník má nastaviteľné ventilačné otvory. Drevené veko slúži aj ako krájacia a servírovacia doštička na pečivo.

Ak máte ekologické zmýšľanie, možno už máte svoje vrecká na pečivo a chlebík dávno nakúpené či ušité. Ak nie, možno je toto tá chvíľa, aby ste igelitové sáčky z obchodu vymenili za látkové vrecká aj pri nakupovaní a uskladňovaní chleba.

Vrecko na chlieb Tescoma je zo 100% bavlny a zmestí sa doň riadny kus chleba, pretože má rozmery 50 x 30 cm.

Vrecko na ukladanie pečiva 4FOOD Tescoma

Vrecko na ukladanie pečiva 4FOOD Tescoma slúži na správne uchovanie chleba, rohlíkov, žemlí, koláčov a závinov.

Vrecko na pečivo Orion s tematickou bagetkovo-žemľovo-pletenkovou potlačou a rozmermi 40 x 40 tiež postačí aj na chlebík aj na pečivo.

Vrecko na pečivo Eko

Vrecko na pečivo Eko je vyrobené zo 100% bavlny. Uzatvára sa sťahovacou šnúrkou a slúži na uchovanie chleba, rohlíkov, žemlí, koláčov alebo závinov.

Kváskovanie, narezávanie chlebíka

"Viac kôrky, viac chrumkavej kôrky!", kričal pahltný tvorček kôrkomil kdesi vo mne. Keď tento tvorček zbadá chlebíky priam maľované, s láskou pred pečením vycifrované, tak vie, že na nich je chrumkavých kôrkových miestečiek znásobene.

Kôrkomil miluje všetky praskliny a ryhy na chlebe. Pekárka možno zaplače, že jej chlebík pri pečení praskol, ale tvora Kôrkomila hlboká chrumkavá brázda na chlebe privádza do nirvány 🙂

pinterest.com

Kto počas pandémie piekol domáce rožky ruka hore!

Ak ste pokročili a odhodlávate sa na domáce pečenie chleba a na kváskovanie, určite hľadajte inšpirácie a rady aj v skupine Pečieme s kváskom tu na Modrom koníku.

Maminy zdieľajú svoje bochníky, pecníky a vytešujú sa z veľko-dierkovaných striedok 🙂 Nájdu sa veru aj také šikovnice, čo zvládajú takéto cifrovanie na vrchu chlebíka! Nakuknite, neobanujete, nájdete tu recepty aj na pečivo či kváskové koláče.

Na narezávanie chleba, na vytváranie ornamentov sa využíva žiletka. Aby sa pekárka neporezala, vsádza sa do dreveného držiaka. Buď v tvare rúčky, ale videla som už aj kolieska, ktoré sa uchopia do dlane. Inšpirácie na vzory nájdete aj na internete, keď do vyhľadávača zadáte kľúčové slová "bread scoring". Niekedy narezávanie môže byť celá veda, aby narezaný vzor nespôsobil neželané prasknutie chleba. (Ako som spomenula, Kôrkomilovi praskliny nevadia!)

Nôž na narezávanie chleba z Orionu obsahuje aj 5 náhradných žiletiek.

Kuchynský nôž k narezávaniu chleba s 5 žiletkami Orion

Kuchynský nôž k narezávaniu chleba s 5 žiletkami Orion slúži na narezávanie vykysnutého chleba. Umožňuje veľmi pohodlne a ľahko vytvoriť špecifické zdobenie na kôrke.

Ak sa vám začali zbiehať slinky na chrumkavý chlebík, ani sa vám nečudujem 🙂

V článku je veľa otázok, a nie - vôbec nie sú sú rečnícke! Vaše odpovede a skúsenosti v komentároch ma veľmi potešia.

Autor komentár zmazal

Začni písať komentár...

Odošli