kapitanmarko
26. apr 2018
426 

Prečo trápia žalúdočné problémy náš organizmus?

Bolesti brucha, žalúdočné kŕče, zvýšená kyselina, riedka stolica, nadúvanie a mnoho ďalších... To sú typické žalúdočné problémy, s ktorými má vo väčšej či menšej miere vlastnú skúsenosť už každý z nás. Žalúdočné problémy úzko súvisia s trávením. A teda platí, že ak máme harmonické trávenie, zväčša nemáme žalúdočné problémy. A ako dosiahnuť správne dosiahnuť sa dozviete v tomto článku.

Najčastejšie žalúdočné problémy - našiel som svoj problém

Medzi najčastejšie žalúdočné problémy Slovákov z hľadiska vyhľadávania na google.sk sa radia:

  1. pálenie záhy
  2. bolesti brucha
  3. hnačky

Riešenia na tieto problémy hľadajú každý mesiac tisícky Slovákov, pričom najlepším spôsobom nie je riešiť zdravotný problém až keď vznikne, ale snažiť sa mu predísť. A síce, zamerať sa na prevenciu. Ako som už zmienil, tá spočíva v harmonickom trávení. Dosiahnuť ho však môže byť na prvý pohľad "celá veda".

Ako vznikajú žalúdočné problémy

Procesy trávenia začínajú tým, že sa prijímaná potrava dostane pažerákom do žalúdka. Tam sa spracováva. Významnú úlohu pri tom zohrávajú enzým pepsín a kyselina chlorovodíková. Ďalej spracovávaná potrava putuje do dvanástnika, kde na ňu pôsobí zlč a pankreatické štavy. Keď čokoľvek v tomto procese nefunguje na 100%, nastávajú žalúdočné problémy.

Zodpovedná životospráva = harmonické trávenie

Ak chceme dosiahnuť harmonické trávenie, mali by sme udržiavať zodpovednú a zdravú životosprávu. A tá spočíva v 3 zásadných oblastiach:

  • Myseľ - Telo - Žalúdok

Myseľ - čistá myseľ, žiadne stresy a nervy. To je základ psychickej pohody. Ak budeme neustále vynervovaní, odzrkadlí sa to negatívne na našom zdraví. A ako prvý to pocíti náš žalúdok. Všimnite si, keď ste boli v silnom strese (napríklad kvôli škole, zamestnaniu, či partnerovi), nepociťovali ste také zvláštne brnenie v žalúdku, nebolo vám zle od žalúdka, či dokonca nemali ste hnačku alebo zvracanie?

Telo - zdravé telo, zdravý duch (alebo naopak?). Nenadarmo sa hovorí, že kto len doma sedí, bude často chorý. Naše telo je uspôsobené na pravidelný pohyb. Ak teda nedoprajete svojmu telu dostatok pohybu, taktiež sa to negatívne odzrkadlí na stave trávenia. Pravidelný pohyb totižto okrem iného napomáha aj zdravej peristaltike čriev. Vyhýbajte sa preto sedavému spôsobu života, choďte von, pravidelne sa hýbte! 🙂

Žalúdok - jeden z najdôležitejších orgánov v ľudskom tele. Okrem toho, že zásobuje celé telo živinami prijímanými z potravy, má zásadnú úlohu aj na stave celkovej imunity organizmu. Čím racionálnejšie ho budete "plniť", tým viac sa vám odvďačí. Nenadarmo sa hovorí: "Ste to, čo jete." Konkrétne tipy pre úpravu vášho jedálnička nájdete napríklad v tomto článku.

Zhrnutie - robte toto a žalúdočné problémy sa vám budú vyhýbať

Záverom je nutné pripomenúť, že ľudský organizmus je jeden komplexný systém, v ktorom sa každá zmena môže prejaviť v rôznych oblastiach. Pre život bez žalúdočných problémov preto odporúčam najmä udržiavať psychickú pohodu, pravidelný pohyb a zdravú stravu.

A čo vy? Máte nejaké postrehy, ktorými by ste ma doplnili? 🙂

Začni písať komentár...

Odošli