Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.

    Každá minca má dve strany... 😕a preto nezabúdajte, že všetky lieky majú aj vedľajšie účinky. 👎

    A nie je žiadnym tajomstvom, že k liekom s najviac vedľajšími účinkami sa radia aj lieky na vysoký cholesterol tzv. statíny, pričom je nutné ich užívať doživotne. 😒
    Rizikovou skupinou sú najmä muži, manželia, otcovia po 50-tke, fajčiari, kávičkári a nezdravo stravujúci sa, avšak vysoký cholesterol si nevyberá a zvýšené hodnoty môžu mať aj ženy!!!

    Doživotným užívaním statínov sa zároveň vystavujete doživotným vedľajším účinkom! 😵

    Viac informácií o liečbe, ale aj o tom, ako sa vyhnúť doživotnému užívaniu statínov sa dozviete z článku - http://akonacholesterol.sk/lieky-na-cholesterol...

    Zdravie je jedna z najcennejších vecí, akú máme.
    Zdravie by sme nemali brať na ľahkú váhu, obzvlášť, keď telo hlási, že niečo nie je v poriadku.
    Zdravie je dobré zveriť do rúk skutočným odborníkom. Najväčším odborníkom na naše telo sme my sami. Preto sa niekedy oplatí porozprávať sám so sebou, zmeniť spôsob života, či stravy a nájdeme aj zdravie. Jednou z najväčších výziev sú ochorenia, ktoré priamo nevidíme - napríklad zvýšený cholesterol (najčastejšia príčina úmrtí európskych seniorov). Ako si môžme sami pomôcť v tejto oblasti som pre vás pripravil v článku - https://www.modrykonik.sk/blog/kapitanmarko/article/dodrzte-tieto-3-tipy-a-cholesterol-pre-v-af6oor/ Želám príjemné čítanie 🙂

    kapitanmarko
    30. apr 2018    Čítané 607x

    Dodržte tieto 3 tipy a cholesterol pre vás nebude problémom!

    Vysoký cholesterol, respektívne kardiovaskulárne ochorenia v dôsledku vysokých hôdnot cholesterolu v krvi sa dnes radia k najrozšírenejším civilizačným chorobám. Významnú úlohu pri tom zastávajú dlhodobo sa zhoršujúci životný štýl ľudí, ale i neprirodzené zásahy do medicínskych noriem. Tie určujú, kedy je cholesterol vysoký a kedy nie.

    Dobrou správou je, že vaše zdravie je len a len vo vašich rukách. Prvý ovplyvňujúci faktor - životný štýl môžte kedykoľvek zmeniť (najlepšie hneď). Nad tým druhým, hoci je to veľké lekárske tajomstvo, sa stačí len pousmiať. Poďme sa ale bližšie pozrieť na konkrétne tipy, ako postupovať vrámci prevencie vysokého cholesterolu.

    1. Neverte svojmu doktorovi! (aspoň nie všetko)

    Možno to vyznie príliš odvážne. Doktori majú predsa zastávať zdravie a pracovať pre pacientov. Avšak je nutné podotknúť, že aj nad vyštudovanými medicínskymi odborníkmi stojí vyššia moc. Konkrétne sa jedná o predpísané lekárenské postupy, ktoré musí váš doktor vrámci legislatívy rešpektovať. A tieto lekárenské postupy im určujú predpisovať pri každom náznaku zvýšeného cholesterolu lieky zo skupiny statínov. A to doživotne. Stávate sa tak doživotným zákazníkom farmaceutického priemyslu.

    A vplyv farmaceutického priemyslu na predpísané lekárenské postupy radšej rozoberať ani nebudem. Čo na tom, že existujú tisícky medicínskych štúdii vyslovujúcich sa o statínoch ako o jedných z najhorších farmaceutík s nedozernými vedľajšími účinkami na zdravotný stav pacientov (farmabiznis je silnejší). Musíte ich užívať a to doživotne!

    Iba, že by ste robili niečo inak...

    2. Je vysoký cholesterol naozaj problémom? Nie je!
    Neľakajte sa zbytočne.

    Poviete si dobre, nechcem byť otrokom farmabiznisu, nebudem užívať statíny. Ale ako potom znížim vysoký cholesterol? Dovoľte mi odhaliť ďalšie tajomstvo, ktoré vám váš doktor len tak neprezradí. Celkové hodnoty cholesterolu nemajú priamy vplyv na rozvoj kardiovaskulárnych ochorení. Celkový cholesterol môžte mať pokojne aj 12 mmol / l a nemusí vám hroziť infarkt. Podstatný je pomer jednotlivých zložiek cholesterolu. A síce HDL, LDL a triglyceridov.  Tie rozlišujeme na:

    • HDL - dobrý cholesterol, čistí cievy od tukových nánosov (snažte sa jeho hodnoty zvyšovať)
    • LDL - zlý cholesterol, zanáša cievy tukovými nánosmi (snažte sa jeho hodnoty znižovať)
    • Triglyceridy - transportné látky, roznášajú zlý cholesterol po cievach (snažte sa ich hodnoty znižovať)

    3. Riešenie sa ukrýva v prírode a prevencii. Nájdite ho.

    Všeobecným odporúčaním pri pozdvihnutie zdravotného stavu v akejkoľvek oblasti je pozitívna myseľ, pravidelný pohyb a zdravá strava. Inak tomu nie je ani v prípade vysokého cholesterolu.

    Psychické rozpoloženie vplýva na celkový stav organizmu. Dokonca existuje samotná náuka zaoberajúca sa vplyvom psychiky na zdravie ľudí - tzv. psychosomatika. Takže najlepšou prevenciou v tejto oblasti je čistá myseľ a pozitívne psychické naladenie. 

    Pravidelný pohyb zodpovedá za správne fungovanie organizmu. Nie len pohybového aparátu (svaly, šlachy a pod.), ale aj orgánov a jednotlivých anatomických sústav ľudského tela. Pri zvýšenom cholesterole a vysokom tlaku sa odporúča pravidelná chôdza (prechádzky v parku sú ideálnou možnosťou).

    Strava má takisto zásadný vplyv na zdravie organizmu. Závisí predsa od nej to, aké látky prijmeme, akými živinami zásobujeme telo, a teda aký mu dáme "stavebný materiál". Čo sa týka cholesterolu, tak sa odporúča tzv. nízkocholesterolová diéta

    Viac informácií sa dozviete  na webe špecializujúcom sa najmä na tému vysokého cholesterolu a domácej liečby - akonacholesterol.sk

    kapitanmarko
    26. apr 2018    Čítané 426x

    Prečo trápia žalúdočné problémy náš organizmus?

    Bolesti brucha, žalúdočné kŕče, zvýšená kyselina, riedka stolica, nadúvanie a mnoho ďalších... To sú typické žalúdočné problémy, s ktorými má vo väčšej či menšej miere vlastnú skúsenosť už každý z nás. Žalúdočné problémy úzko súvisia s trávením. A teda platí, že ak máme harmonické trávenie, zväčša nemáme žalúdočné problémy. A ako dosiahnuť správne dosiahnuť sa dozviete v tomto článku.

    Najčastejšie žalúdočné problémy - našiel som svoj problém

    Medzi najčastejšie žalúdočné problémy Slovákov z hľadiska vyhľadávania na google.sk sa radia:

    1. pálenie záhy
    2. bolesti brucha
    3. hnačky

    Riešenia na tieto problémy hľadajú každý mesiac tisícky Slovákov, pričom najlepším spôsobom nie je riešiť zdravotný problém až keď vznikne, ale snažiť sa mu predísť. A síce, zamerať sa na prevenciu. Ako som už zmienil, tá spočíva v harmonickom trávení. Dosiahnuť ho však môže byť na prvý pohľad "celá veda".

    Ako vznikajú žalúdočné problémy

    Procesy trávenia začínajú tým, že sa prijímaná potrava dostane pažerákom do žalúdka. Tam sa spracováva. Významnú úlohu pri tom zohrávajú enzým pepsín a kyselina chlorovodíková. Ďalej spracovávaná potrava putuje do dvanástnika, kde na ňu pôsobí zlč a pankreatické štavy. Keď čokoľvek v tomto procese nefunguje na 100%, nastávajú žalúdočné problémy.

    Zodpovedná životospráva = harmonické trávenie

    Ak chceme dosiahnuť harmonické trávenie, mali by sme udržiavať zodpovednú a zdravú životosprávu. A tá spočíva v 3 zásadných oblastiach:

    • Myseľ - Telo - Žalúdok

    Myseľ - čistá myseľ, žiadne stresy a nervy. To je základ psychickej pohody. Ak budeme neustále vynervovaní, odzrkadlí sa to negatívne na našom zdraví. A ako prvý to pocíti náš žalúdok. Všimnite si, keď ste boli v silnom strese (napríklad kvôli škole, zamestnaniu, či partnerovi), nepociťovali ste také zvláštne brnenie v žalúdku, nebolo vám zle od žalúdka, či dokonca nemali ste hnačku alebo zvracanie?

    Telo - zdravé telo, zdravý duch (alebo naopak?). Nenadarmo sa hovorí, že kto len doma sedí, bude často chorý. Naše telo je uspôsobené na pravidelný pohyb. Ak teda nedoprajete svojmu telu dostatok pohybu, taktiež sa to negatívne odzrkadlí na stave trávenia. Pravidelný pohyb totižto okrem iného napomáha aj zdravej peristaltike čriev. Vyhýbajte sa preto sedavému spôsobu života, choďte von, pravidelne sa hýbte! 🙂

    Žalúdok - jeden z najdôležitejších orgánov v ľudskom tele. Okrem toho, že zásobuje celé telo živinami prijímanými z potravy, má zásadnú úlohu aj na stave celkovej imunity organizmu. Čím racionálnejšie ho budete "plniť", tým viac sa vám odvďačí. Nenadarmo sa hovorí: "Ste to, čo jete." Konkrétne tipy pre úpravu vášho jedálnička nájdete napríklad v tomto článku.

    Zhrnutie - robte toto a žalúdočné problémy sa vám budú vyhýbať

    Záverom je nutné pripomenúť, že ľudský organizmus je jeden komplexný systém, v ktorom sa každá zmena môže prejaviť v rôznych oblastiach. Pre život bez žalúdočných problémov preto odporúčam najmä udržiavať psychickú pohodu, pravidelný pohyb a zdravú stravu.

    A čo vy? Máte nejaké postrehy, ktorými by ste ma doplnili? 🙂

    Pravidelné bolesti brucha, žalúdočné kŕče, či pálenie záhy aj mimo tehotenstva?

    V tom prípade je na mieste podozrenie, či vo vašom tráviacom trakte neprebývajú nežiaduce patogény napr. Helicobacter pylori, ktorý môže viesť až ku gastritíde, či peptickým vredom.

    Najlepším riešením je otestovať sa z pohodlia vlastného domova aj bez návštevy lekára, čo je možné vďaka domácemu HP Testu. Presný výsledok sa dozviete do 10 minút zo vzorky vašej stolice.

    Tento test je teraz navyše možné získať v akciovej cene s výraznou 39% zľavou a dokonca bez platby za prepravu. Nájdete ho na zľavomate - https://www.zlavomat.sk/akcia/641490-domaci-tes...

    Zlý cholesterol a jeho vysoké hodnoty v krvi rapídne zvyšujú riziko kardio-vaskulárnych ochorení, ktoré môžu skončiť až infarktom, či mozgovou mŕtvicou (čo sú mimochodom najčastejšie príčiny úmrtí seniorov v Európe).

    Z toho dôvodu je dôležité pravidelne si sledovať hodnoty cholesterolu, obzvlášť zlého cholesterolu, aby ste predišli riziku rozvoja srdcovo-cievnych ochorení.

    Pripravil som pre vás článok, v ktorom sa dozviete, aké by mali byť maximálne hodnoty zlého cholesterolu v krvi, čomu by ste sa mali vyhnúť, a čo naopak podporiť, aby ste minimalizovali riziko infarktu, či mozgovej mŕtvice v dôsledku zvýšených hodnôt zlého cholesterolu.
    Tieto a mnohé ďalšie užitočné informácie sa dozviete z článku - http://akonacholesterol.sk/zly-cholesterol-co-b...
    🙂

    Rovnako, ako má každá minca 2 strany, ani cholesterol nie je len zlý. A to, že pre dobrý cholesterol (HDL) by sme mali upraviť čo najlepšie podmienky v organizme, sa dozviete z tohto článku - http://akonacholesterol.sk/dobry-cholesterol-pr...

    Zvýšené hodnoty dobrého cholesterolu majú v organizme dôležitú funkciu pre celkový stav ciev a kardio-vaskulárneho systému. Minimalizujete tak riziko postihnutia infarktom, či mozgovej mŕtvice.

    Nenadarmo platí, že čím máte viac dobrého cholesterolu (HDL), tým je to pre váš organizmus lepšie.

    kapitanmarko
    6. apr 2017    Čítané 58x

    Máte bolesti brucha a žalúdočné kŕče? Mali by ste spozornieť, môže to byť helikobakter!

    Helikobakter pylori (HP)

    • baktéria infikujúca tráviaci trakt ľudí
    • druhá najrozšírenejšia bakteriálna infekcia vôbec (rozšírená až na 40% celkovej populácie)
    • vyvoláva bolesti brucha, žalúdočné kŕče a problémy s trávením
    • pri neliečení môže viesť ku gastritíde, žalúdočným a dvanástnikovým vredom, vo výnimočných prípadoch aj k rakovine žalúdka

    Diagnostika HP

    Liečba HP

    • medicínska:
      • antibiotiká (viac druhov naraz)
      • inhibítory protónovej pumpy (lieky potláčajúce tvorbu žalúdočných štiav)
    • domáca:

    Zdroj: www.helikobakterpylori.sk

    Počuli ste už o druhej najrozšírenejšej bakteriálnej infekcii na svete - HELIKOBAKTER PYLORI ???
    90% ľudí s bolesťami brucha, tráviacim ťažkosťami a žalúdočnými kŕčmi ani netuší, že helikobaktera má. Pritom pri neliečení môže viesť ku gastritíde, vredovým ochoreniam žalúdka a ďalším ťažkostiam. 😨 😵 😨
    Viac info o diagnostike, príznakoch a liečbe nájdete na: https://helikobakterpylori.sk/sk/pozor-na-tuto-...

    Overili ste si už účinky liekov (pozitívne vs. negatívne) nachádzajúcich sa vo vašej domácnosti? Návod ako na to sa dozviete v nasledujúcom článku: https://www.modrykonik.sk/blog/kapitanmarko/article/kedy-dat-prednost-liekom-a-kedy-prirode-iysxkv/ 😉

    kapitanmarko
    25. jan 2017    Čítané 48x

    Kedy dať prednosť liekom? A kedy prírode?

    Dnešný článok bude stručný. Dozviete sa, aké sú "výhody" liekov na recept oproti ich náprotivku - prírodnej medicíne. Paradoxom dnešnej doby je fakt, že hoci neustále napredujeme v rôznych oblastiach a nepochybne aj medicíne, na stave celkového zdravia obyvateľstva sa táto štatistika neodráža úmerne. Jednoducho povedané: máme čím ďalej tým viac liekov, no zároveň máme čím ďalej, tým viac aj chorôb. A tieto choroby si väčšinou zapríčiňujeme sami nezdravým životným štýlom a udržiavanými návykmi, ktoré sú pre naše zdravie neblahé.

    Čo robí chorý človek?

    Ide k lekárovi. A čo robí lekár? Lekár diagnostikuje zdravotný problém, a keď je nutné (väčšinou) predpíše aj nejaký liek, ktorým by sa mal tento zdravotný problém odstrániť. Ľudia veria autoritám a diplomovaný doktor pre nich presne takúto autoritu predstavuje. Rozumie totiž niečomu, čomu bežný človek nerozumie. Alebo aspoň sa tak tvári. Aby som nikomu nekrivdil, neplatí to všeobecne - u každého bez rozdielu.

    Väčšina lekárov sa snaží odstrániť samotný zdravotný problém, ktorý človeka trápi. Menej sa už venuje tomu, čím bol tento zdravotný problém zapríčinený, a čo musí človek zmeniť pre to, aby sa mu obdobný zdravotný problém opakovane nevracal.

    Prečítajte si príbalový leták pri liekoch

    Nedávno som si zo zvedavosti prečítal príbalové letáky pri viacerých lekárskych prípravkoch, ktoré sa vyskytovali v našej domácnosti. Zameral som sa predovšetkým na informácie o tom, ako daný liek pôsobí a dozvedel som sa:

    • o pôsobení proti ochoreniam, na ktoré je daný liek určený
    • o ďalšom nežiaducom pôsobení (negatívne vedľajšie účinky)

    Čo bolo pre mňa najviac zarážajúce - pozitívne pôsobenie vs. negatívne pôsobenie bolo v pomere cca 1:10. To v praxi znamená, že jedného zdravotného problému sa zbavíte, no zároveň riskujete, že ďalších desať získate.

    - pre zaujímavosť si pozrite príbalový leták najbližšieho liečiva, ktoré máte pri sebe, aby ste sa o tomto fakte sami presvedčili

    A napokon skupina liekov, ktoré patria k tým silnejším - ANTIBIOTIKÁ:

    Pri pozornejšom rozbore slova antibiotikum dospieme k zaujímavému spojenie ANTI a BIO. Ľudské telo je biologický organizmus, antibiotiká proti. Viac k tomu azda ani netreba písať. Samozrejme, že radšej brať dva týždne antibiotiká než umrieť na zápal plúc. Problémom však je, keď sa to s takýmito silnými liekmi preháňa, prípadne sa neužívajú len v akútnych prípadoch

    Názor lekára, ktorý ste sa nemali dozvedieť

    Nedávno som pri jednom rozhovore zachytil slová nemenovaného gastroentrológa. Pokúsim sa ich aspoň približne parafrázovať: "Pravidelné užívanie antibiotík pacientom  nenávratne poškodzuje pečeň, ladviny a iné orgány. Keby sa tí ľudia zdravo stravujú, môžme to tu všetci zavrieť." Čo myslíte, koľkí pacienti sa od neho taktiež dozvedia túto informáciu?

    Záver

    Tým nám samotná autorita medicínskeho odboru nepriamo naznačila, že skutočná liečivá sila sa nachádza v prírode, zdravej výžive a správnej životospráve. Samozrejmosťou je, že zdravou výživou v dnešnej dobe asi nezabránime všetkým zdravotným neduhom, ktoré na nás číhajú (už i zo vzduchu, ktorý dýchame). V tomto prípade by však stálo za úvahu, či neuprednostniť prv prírodné alternatívy (prírodné výživové doplnky ako napr. Masticha na žalúdočné ťažkosti, alebo známejšie prípravky ako napr. zelený jačmeň, či chlorella) než chemické farmaceutiká, ktoré v mnohých prípadoch organizmu viac škodia, než prospievajú.

    Ak máte nejaké skúsenosti s touto problematikou, či už názormi lekárov, alebo skúsenosti na vlastnej koži, budem veľmi rád, ak sa o ne podelíte v komentároch mne i ďalším čitateľov.

    Prajem všetko dobré, aby vás choroby zďaleka obchádzali. 🙂

    kapitanmarko
    19. dec 2016    Čítané 83x

    Ako okamžite zastaviť pálenie záhy

    Pálenie záhy je nepríjemná zdravotná ťažkosť, ktorá trápi pomerne veľké množstvo ľudí (o tehotných ženách ani nehovoriac). V tomto článku sa nebudem zaoberať fádnymi informáciami o tom, čo je to pálenie záhy, ako vzniká, a ako sa mu dá vystríhať dlhodobými liečbami, ale svoju pozornosť zameriam skôr na to, ako zastaviť pálenie záhy okamžite a bez okolkov.

    Avšak ak vás zaujímajú aj ostatné (všeobecné) informácie o pálení záhy, odporúčam prečítať článok priamo tu na Modrom koníkovi: Všeobecný článok o pálení záhy

    Pálenie záhy - čo pomáha

    Ak do google zadáte frázu "palenie zahy co pomaha", vyskočí na vás more informácií o rôznych tipoch, ako zastaviť pálenie záhy... od sódy bikarbony, pohár mlieka, až po suchú kôrku z chleba. Týchto tipov je tam dokonca až také množstvo, že jednému človeku by trvalo snáď niekoľko týždňov, kým by sám na sebe všetko vyskúšal. A z tohto dôvodu som svoju pozornosť pri bádaní toho, čo pomáha proti páleniu záhy, zameral na diskusie, kde viacero ľudí potvrdilo účinok rovnakého "receptu". Výsledok bol pre mňa (a isto bude aj pre vás) viac než prekvapivý.

    Pálenie záhy zastavíte lyžičkou horčice!

    Pri predstave prehltnutia lyžičky horčice "len tak" ma až striasa, ale zdá sa, že na pálenie záhy naozaj pomáha. O skúsenostiach ľudí s týmto tipom na okamžité zastavenie pálenie záhy sa môžte presvedčiť sami:

    Je to síce záznam z iného diskusného fóra, ale zastávam názor, že pri pomoci od podobných problémov (akým je aj pálenie záhy), by sme sa nemali obmedzovať tým, odkiaľ informácie čerpáme, ale sústrediť sa skôr na to, ako veľmi hodnotné sú. V tomto zázname síce vidíme priamy názor "len" 5 ľudí, ktorý účinok horčice na zastavenie pálenia záhy potvrdili, ale treba si všimnúť takisto desiatky lajkov ľudí, ktorí s ich názormi súhlasia!

    A to mám teraz pri každom pálení záhy jesť horčicu?!

    Ako som spomenul na začiatku článku, pálenie záhy je pomerne rozšíreným fenoménom a predstava jedenia horčice pri každom opakujúcom sa pálení záhy môže byť značne znechucujúca. Čo pomáha pri dlhodobom pálení záhy? V prípade, že vás trápi dlhotrvajúce, či opakujúce sa pálenie záhy, tak sa zdá, že s vašim tráviacim traktom nebude všetko s kostolným poriadkom. Zhamonizovať základné fungovanie tráviaceho traktu (aby sa neopakovali podobné zdravotné ťažkosti) možno rôznymi spôsobmi, z ktorých spomeniem 3 z môjho pohľadu najzaujimavejšie a čisto prírodné, teda šetrné pre stav organizmu:

    1. Fermentovaná papáya - prospieva imunitnému systému, znižuje hladinu cukru v krvi a harmonizuje črevnú mikroflóru.
    2. Jablčný ocot - podporuje tvorbu žalúdočných štiav, ktoré zlepšujú stav trávenia.
    3. Chioská masticha - zabíja nežiaduce baktérie v žalúdku a pôsobí probioticky na stav trávenia.

    Tieto čisto prírodné produkty možno nájsť v každom dobrom bioshope (mastichu aj v lekárňach, keďže pôsobí proti celému radu tráviacich ťažkostí).

    V prípade, že máte osobnú skúsenosť s niektorým z týchto produktov alebo užívaním horčice na pomoc od pálenia záhy, budem veľmi rád, ak sa o ňu podelíte v komentároch a pomôžete tak aj vy ostatným ľuďom zbaviť sa podobných problémov. Ďakujem a želám všetkým pevné zdravie! 😉

    Tip na exkluzívny mikulášsky darček: Balíček maškŕt z Chiosu ❤
    Viac info o jeho obsahu nájdete na http://mastichaterapia.sk/produkt/balicek-maskr...

    kapitanmarko
    21. nov 2016    Čítané 189x

    Ako na bolesť brucha u detí

    Bolesť brucha je nepochybne jedným z najčastejších zdravotných ťažkostí u detí. Najhoršie na tom je, že nevidíme do organizmu dieťaťa, a nevieme s určitosťou odhaliť presnú príčinu ich bolestí. V minulom článku o Zdraví žalúdka sme si povedali, že viaceré zdravotné neduhy (medzi nimi aj bolesti brucha) sú spôsobené baktériou helikobakter pylori. Žiaľ, táto zákerná baktéria sa nevyhýba ani žalúdku malých detí. Obzvlášť v detských kolektívoch je vysoká pravdepodobnosť podobných nákaz, preto je veľmi dôležité detí edukovať v oblasti osobnej hygieny - najmä pred jedlom.

    Moje dieťa má bolesti a kŕče brucha

    Dieťa sa často chytá za brucho, zvíja sa v kŕčoch a sťažuje sa na bolesti. V tejto fáze je veľmi dôležité sledovať priebeh zdravotných ťažkostí dieťaťa. Malo najskôr bolesti a kŕče? Neprešlo to neskôr aj k hnačkám alebo iným problémom? Pozorné sledovanie týchto príznakov môže byť najlepším vodítkom k odhaleniu príčiny zdravotných ťažkostí dieťaťa. Nasledujúca línia príznakov dieťaťa môže naznačiť, či náhodou nebolo infikované žalúdočnou baktériou helikobakter pylori, ktorou je postihnutý každý druhý človek na Zemi:

    K príznakom helikobaktera v skorej fáze možno zaradiť:

    • žravosť
    • neustály hlad

    K príznakom helikobaktera v neskorej fáze infekcie možno zaradiť:

    • časté grganie a výstup kyslých štiav zo žalúdka nahor
    • BOLESTI a kŕče žalúdka
    • pálenie záhy

    Nezaťažujte organizmus dieťaťa náročnou stravou

    Prvá vec, ktorú je nutné brať v úvahu pri bolestiach brucha dieťaťa je, akú stravu dieťa prijíma? Ak jedáva príliš veľa sladkostí a sladených nápojov, vyslovene ženie vodu na mlyn podobným žalúdočným ťažkostiam. V takom prípade "liečba" čajmi na žalúdok a podobnými prípravkami vysoký efekt mať nebude. Hlavnou zásadou teda ostáva zamedzenie príjmu nezdravej stravy. A to nie len krátkodobo v rámci nejakej ozdravnej diéty, ale prijímaná strava musí byť kvalitná v dlhodobom horizonte. Stále platí staré známe "sme to, čo jeme".

    Mám ísť s dieťaťom k lekárovi?

    Väčšina rodičov s problémami ich detí uteká hneď k lekárovi. Samozrejme odborná lekárska pomoc je to najlepšie, čo môžte svojmu dieťaťu poskytnúť. Sú však aj takí, ktorí nepreferujú medicínsky prístup k zdravotným neduhom a skôr dajú prednosť prírodným alternatívam. Práve takým je tento článok venovaný.

    Upravil som jedálniček dieťaťa a problémy pretrvávajú

    V prípade, že sa dieťa sťažuje na bolesti brucha aj po úprave jedálnička, je veľmi podnetné podozrenie, že je naozaj infikované helikobakterom. Pre uistenie sa odporúčame vykonať test na zistenie prítomnosti helikobaktera v organizme. Ak test nepreukáže infekciu helikobakterom, pravdepodobne pôjde o nejaký žalúdočný vírus. Ten často spôsobuje hnačky, pri ktorých hrozí dehydratácia organizmu! Uvarte dieťaťu čierny čaj, dajte mu živočíšne uhlie, výlučte z jeho stravy čokoľvek mastné a dráždivé. 

    Dobrým tipom je v takom prípade aj jedenie banánov a horkej čokolády, ktoré "zapečú črevá" a zabránia častej riedkej stolici. Ak ale test na helikobaktera potvrdil výskyt baktérie v organizme, bude terapia o niečo náročnejšia. Z prírodných prípravkov na potlačenie tejto baktérie sa javí ako dostatočne spoľahlivá Chioská masticha (viac info o terapii mastichou), obzvlášť Masticha Active. Tá pozostáva z 2 účinných látok:

    1. Masticha - zabíja helikobaktera pylori
    2. Saccharomyces boulardii (probiotikum) - harmonizuje črevnú mikroflóru

    Môžu užívať mastichu aj deti?

    Podľa oficiálnych odporúčení certifikovaného distribútora s Chioskou mastichou môžu mastichu užívať deti od 6 rokov. Odporúčanou dĺžkou mastichovej terapie je min. 1 mesiac (2x 100ks kapsúl). Pri deťoch je však denné užívanie polovičné:

    • dospelý: 2 kapsuly 3x denne
    • dieťa: 1 kapsula 3x denne

    Vďaka tomu stačí deťom na mesačnú kúru aj 1 balenie Mastichy Active.

    Ako môže pomôcť Masticha Active

    Masticha Active dokáže pri dodržaní správneho užívania v spojení so zdravou výživou eliminovať baktériu helikobakter pylori spôsobujúcu bolesti a kŕče žalúdka, ale aj rôzne iné žalúdočné ťažkosti. Pri pravidelnom užívaní u väčšiny pacientov ustúpia príznaky žalúdočných ťažkostí (bolesti, pálenie...) už po prvom týždni, avšak je nutné dodržať kompletnú terapiu - 1 mesiac, aby bola baktéria helikobakter pylori dostatočne eradikovaná zo všetkých častí sliznice žalúdka a neprejavila sa po časovej odmlke znova.

    kapitanmarko
    18. nov 2016    Čítané 32x

    Správnou životosprávou k zdravému tráveniu

    V dnešnej dobe mnoho ľudí trápia rôzne tráviace a žalúdočné neduhy. Najčastejšie sa jedná o problémy spojené s nesprávnym trávením, hnačkami, bolesťami a kŕčami žalúdka, nadúvaním či pálením záhy. V tomto článku by som rád rozobral dôvody týchto žalúdočných komplikácií a alternatívne spôsoby ozdravenia svojho organizmu. 

    Prečo mám tráviace ťažkosti?

    Stres, nezdravá strava, rýchly životný štýl... to sú najčastejšie faktory, ktorým dávajú ľudia za vinu svoje žalúdočné ťažkosti. Dôležité však je si uvedomiť, že toto všetko sú len faktory vplývajúce na zhoršenie stavu nášho tráviaceho traktu. Takéto faktory vplývajú na oslabenie nášho imunitného systému, čo môže zapríčiniť, že sa nedokáže dostatočne ubrániť vonkajším vplyvom a nástrahám ako napríklad žalúdočnej baktérii helikobakter pylori

    Helikobakter pylori - úhlavný nepriateľ žalúdka!

    Baktéria helikobakter pylori je v dnešnej dobe jednou z najrozšírenejších baktérií vôbec. Trpí ňou cca 40% svetovej populácie. Radí sa k tzv. chorobám špinavých rúk, takže pred nákazou sa treba vystríhať dôkladnou osobnou hygienou (obzvlášť pred jedlom). Do organizmu sa helikobakter dostáva cez začiatok tráviaceho traktu t.j. ústnu dutinu. Ak sa táto baktéria už prepracuje do žalúdka, usadí sa v sliznici žalúdočnej steny. Dlho nespôsobuje nijaké problémy a človek prakticky ani nevie, že ju má. Avšak helikobakter sa potajme v žalúdku množí! Keď sa objavia prvé žalúdočné ťažkosti ako napríklad hnačka alebo bolesť brucha po jedle, helikobakter už o sebe dáva vedieť, že je dostatočne premnožený. Problémom však je, že mnoho ľudí takéto príznaky ignoruje, lebo ich považuje za následok "jedla, ktoré im nesadlo". A čo robí helikobakter ďalej? Množí sa ešte viac!

    Dlhotrvajúce žalúdočné ťažkosti bijú na poplach

    V prípade, že sa tráviace a žalúdočné ťažkosti objavujú pravidelne, helikobakter si už žije v našom organizme pomerne spokojne a narúša prirodzenú mikroflóru nášho žalúdka. Zbaviť sa ho dá návštevou lekára, ktorý vám predpíše liečbu viacerými druhmi silných liekov. Tá síce vyhubí helikobaktera, ale naruší zdravú mikroflóru rovnako ako helikobakter a navyše pri užívaní antibiotík si systematicky likvidujeme ladviny, pečeň a iné orgány... 

    Na žalúdočné ťažkosti jedine správnou životosprávou

    Popri antibiotickej liečbe sa možno ťažkostí s trávením a helikobakterom zbaviť aj prírodne, presne tak, ako by to mal robiť každý. Obmedzenie cigariet, alkoholu a rôznych dráždivých jedál je v tomto prípade najlepším krokom. Dobrým vodítkom ako začať sú napríklad tipy z článku o radách pri postihnutí žalúdočnými vredmi (cca v strede článku) - Ako možno zharmonizovať prostredie svojho žalúdka. Pravidelným udržiavaním zásad zdravej životosprávy je možné sa nielen zbaviť tráviacich a žalúdočných ťažkostí, ale zároveň si aj vybudovať v žalúdku dostatočne rezistentné prostredie. To znamená, že v prípadná infekcia helikobakterom v budúcnosti nebude mať v našom žalúdku vhodné prostredie pre množenie, a tým pádom nespôsobí žiadne zdravotné ťažkosti.