kapitanmarko
18. nov 2016
32 

Správnou životosprávou k zdravému tráveniu

V dnešnej dobe mnoho ľudí trápia rôzne tráviace a žalúdočné neduhy. Najčastejšie sa jedná o problémy spojené s nesprávnym trávením, hnačkami, bolesťami a kŕčami žalúdka, nadúvaním či pálením záhy. V tomto článku by som rád rozobral dôvody týchto žalúdočných komplikácií a alternatívne spôsoby ozdravenia svojho organizmu. 

Prečo mám tráviace ťažkosti?

Stres, nezdravá strava, rýchly životný štýl... to sú najčastejšie faktory, ktorým dávajú ľudia za vinu svoje žalúdočné ťažkosti. Dôležité však je si uvedomiť, že toto všetko sú len faktory vplývajúce na zhoršenie stavu nášho tráviaceho traktu. Takéto faktory vplývajú na oslabenie nášho imunitného systému, čo môže zapríčiniť, že sa nedokáže dostatočne ubrániť vonkajším vplyvom a nástrahám ako napríklad žalúdočnej baktérii helikobakter pylori

Helikobakter pylori - úhlavný nepriateľ žalúdka!

Baktéria helikobakter pylori je v dnešnej dobe jednou z najrozšírenejších baktérií vôbec. Trpí ňou cca 40% svetovej populácie. Radí sa k tzv. chorobám špinavých rúk, takže pred nákazou sa treba vystríhať dôkladnou osobnou hygienou (obzvlášť pred jedlom). Do organizmu sa helikobakter dostáva cez začiatok tráviaceho traktu t.j. ústnu dutinu. Ak sa táto baktéria už prepracuje do žalúdka, usadí sa v sliznici žalúdočnej steny. Dlho nespôsobuje nijaké problémy a človek prakticky ani nevie, že ju má. Avšak helikobakter sa potajme v žalúdku množí! Keď sa objavia prvé žalúdočné ťažkosti ako napríklad hnačka alebo bolesť brucha po jedle, helikobakter už o sebe dáva vedieť, že je dostatočne premnožený. Problémom však je, že mnoho ľudí takéto príznaky ignoruje, lebo ich považuje za následok "jedla, ktoré im nesadlo". A čo robí helikobakter ďalej? Množí sa ešte viac!

Dlhotrvajúce žalúdočné ťažkosti bijú na poplach

V prípade, že sa tráviace a žalúdočné ťažkosti objavujú pravidelne, helikobakter si už žije v našom organizme pomerne spokojne a narúša prirodzenú mikroflóru nášho žalúdka. Zbaviť sa ho dá návštevou lekára, ktorý vám predpíše liečbu viacerými druhmi silných liekov. Tá síce vyhubí helikobaktera, ale naruší zdravú mikroflóru rovnako ako helikobakter a navyše pri užívaní antibiotík si systematicky likvidujeme ladviny, pečeň a iné orgány... 

Na žalúdočné ťažkosti jedine správnou životosprávou

Popri antibiotickej liečbe sa možno ťažkostí s trávením a helikobakterom zbaviť aj prírodne, presne tak, ako by to mal robiť každý. Obmedzenie cigariet, alkoholu a rôznych dráždivých jedál je v tomto prípade najlepším krokom. Dobrým vodítkom ako začať sú napríklad tipy z článku o radách pri postihnutí žalúdočnými vredmi (cca v strede článku) - Ako možno zharmonizovať prostredie svojho žalúdka. Pravidelným udržiavaním zásad zdravej životosprávy je možné sa nielen zbaviť tráviacich a žalúdočných ťažkostí, ale zároveň si aj vybudovať v žalúdku dostatočne rezistentné prostredie. To znamená, že v prípadná infekcia helikobakterom v budúcnosti nebude mať v našom žalúdku vhodné prostredie pre množenie, a tým pádom nespôsobí žiadne zdravotné ťažkosti.

Začni písať komentár...

Odošli