1 / 1

    Vždy som ho kupovala bez predpisu.
    Keď ti ho teraz lekárka predpíše, aký máš doplatok ?

    1. feb 2020

    @nyusika ved píše ze par centov

    1. feb 2020

    Par centov pouzivame ho denne

    1. feb 2020

    @dodinkova
    Viem čítať - doplatok bol taký v 2019.
    Pýtam sa, či ostal nezmenený, alebo sa už liek hradí celý

    1. feb 2020

    To je normálne. Ja som vcera kupovala uniflox na zelený soplik. Staršia má predpísaný od ORL tak doplatok 0,31€ mladšia mala predpísaný od pediatricka a doplatok 3,13€. Nie je lekár ako lekár.

    1. feb 2020

    @nyusika dnes nám ho už DR nepredpisala, nakoľko je to voľnopredajny liek...🤷‍♀️ Do vtedy normálne na predpis bez problémov

    1. feb 2020

    nie je to jediný liek, kde najmenšie balenie nepotrebuje predpis, ale na väčšie už predpis potrebuješ. nabudúce trvaj na tom, aby ti predpísala väčšie balenie.

    1. feb 2020

    v predposlednom stĺpci vidíš ktorý je na predpis a ktorý nie...
    https://www.adc.sk/databazy/humanne-lieky/indik...

    1. feb 2020

    @karajazviny
    Ako píše @tanyan.
    Pýtaj si predpis na väčšie balenie.

    1. feb 2020

    @tanyan už teraz som si viac prečítala o takýchto zmenách....

    1. feb 2020

    @lucyivo ano, na uniflox je preskriipcia moze ho predpisovat ORl, ak predpise detska tak sa hradi cely.. Ako ste platili vy

    1. feb 2020

    @nyusika ale aj tak mi je to proti srsti... Je jasné, že keď človek niečo potrebuje, tak si to kúpi aj keby to stojí neviem koľko... Ale ide o ten princíp, že koľke peniaze platíme na odvodoch a skoro na nič človek nemá nárok a všetko si musí hradiť...🙄

    1. feb 2020

    @karajazviny nove kategorizacie liekov sa robia pravidelne. Takze to co bolo pred pol rokom teraz nemusi byt pravda. Zodac si vedela kupit i bez predpisu za plnu sumu s predpisom bol za doplatok. Myslim ze bol iny i pocet ks. Volno predajny bol menej kusovy a predpisovy viac.

    1. feb 2020

    Je to tak preto, aby si ľudia nekupovali spojvolne lieky, ktoré by mal predpisovať len lekár... 7ks balenie si kúpite ako prvú pomoc, napr.pri alergií som kupovala Zyrtec, ale väčšie balenie môže predpísať len lekár, aby sa napr.nebrali lieky zbytočne, keď ich človek nepotrebuje...

    1. feb 2020

    @karajazviny
    Podľa mňa je to v poriadku.
    Mne by sa k lekárovi kvôli tomuto chodiť nechcelo - moja smola - priplatim si.

    1. feb 2020

    Ten 7 ks sa dal vždy kúpiť bez receptu,to nie je žiadna novinka

    1. feb 2020

    @ayfer ja som o tomto 7 kusovom dnes počula prvýkrát 🙈 ja som bola v tom, že ten 10 kusový je najmenšie balenie...

    1. feb 2020

    @karajazviny nie, vždy sa dal kúpiť bez,inak asi záleží aj od lekárne,ja som nedávno kupovala a platila som 1,70 ,dokonca ten 10 ks mi dala,to som si len teraz všimla

    1. feb 2020

    @karajazviny no to vieš ked si nezistíš sama nevieš, toto ti mudr nepovie , žial všetko okontorlovat cez net

    1. feb 2020

    Dlhé roky to funguje tak,že niektoré antihistaminiká sa dajú kúpiť v 7 tabletovom balení bez receptu.Dlhodobo teda viac ako 7 dní sa maju antihistaminika pouzivat len na odporucanie lekára preto sú väčšie balenia len na predpis.
    Tak isto sú niektore lieky s preskripčným obmedzením a teda ich môže napisat len odborny lekar ,pripadne všeobecny ale len v pripade ak mate odporučanie od odborneho lekara.Ked takyto liek predpíše bez odporúčania odbornika cely si ho zaplatite aj ked je na recepte.Napriklad hore spominane kvapky.

    1. feb 2020
    1. feb 2020

    @lucyivo samozrejme,že nieje lekár,ako lekár.Sú všeobecní lekári a lekári špecialisti.A hlavne sú lieky s preskripčnym obmedzenim,ktore mozu pisat len ti špecialisti.Ked ich predpíše pediater alebo všeobecny lekár,tak v lekárni hradite plnú sumu.A presne Uniflox takým liekom je.

    1. feb 2020

    Tak ja mavam 90 tabletiek a platim 7e to je na predpis a ked kupim 7 tabletkovi niekde je este aj 10 tak to stoji 4-5€

    1. feb 2020

    Ja nerozumiem tej logike. Ved si môžem kúpiť 2 balenia 7 tabletkoveho a užívať ho jedno za druhým. Takže aj kebyže mam 10 tabliet na recept nezaručuje to ze si nemôžem zadovážiť ďalšie balenia.
    @alexandra1990

    1. feb 2020

    @alexandra1990 ja viem, my sme pred rokom kupovali tiež takto lebo staršia chodí na ORL s ušami ale mladšia nie a pamycon im tiež nechcem dávať pri každej chorobe. Tak dr dala uniflox. Viem že je viac takýchto liekov ktoré nám môže len ORL predpísať alebo obvodná na odporúčanie ORL. Ja len keď sa tu čudujú že lieky na predpis aj lacnejšie. Ja mám dr ktorá sa nám vždy snaží dať lieky ktoré netreba moc doplácať.

    1. feb 2020

    @mis_h presne 🤷‍♀️🤔

    1. feb 2020

    @mis_h ale to je už tvoja vec,že si kúpiš 14 tabliet za cca 10 eur a užívaš ho aj keď ti ho lekár nekázal lebo ho užívať chceš,alebo ideš k lekárovi a ten (ak ho skutočne potrebuješ) ti predpíše 10,60 alebo 90 ks.Pre porovnanie za 90 ks sa dopláca cca 7,70 .O tom je ten rozdiel v cene.Na voľno si kúpiš 7 ks za cca 4-5 eur a na recept máš 90 tbl za cca 7 .

    1. feb 2020

    @lucyivo tak,by to malo byť.Lekár vidí v pc koľko budeš doplácať a vždy má možnosť vybrať liek s najnižším doplatkom.No vždy sa nájdu aj lekári,ktorí predpisujú to,z čoho majú nejaký zisk od farma firiem a na doplatok pacienta nepozerajú.Presne u takého som robila sestričku a vyslovene zakazoval pacientom vyberať si generiká v lekárni lebo by prišiel o zisk

    1. feb 2020

    Lieky do kategórii zaraďuje Kategorizacna komisia MZ .Ona určuje koľko sa platí a za čo lekáreň to musí plne rešpektovať.

    1. feb 2020

    @mis_h Je pravda, ze si vlastne mozes nakupit hocaky pocet 7tabletkoveho lieku bez receptu, takze extra logiku to nema. No ide zrejme o to, ze alergia moze viest k vaznejsim komplikaciam, napr.k astme, resp. je lepsie, ak je clovek s alergiou pod kontrolou. Takze vlastne ten nepomer sumy ma zabezpecit, ze clovek nebude platit velke prachy za stale kupovanie maleho volnopredajneho balenia, ale pojde k lekarovi, ktory jeho problem odborne podchyti a predpise spravny liek (resp. viactabletovy).

    1. feb 2020

    @karajazviny mne predpisala minulý týždeň malému 90 tabletkovy a okolo 7 eur som doplacala. A keď som kupovala bez receptu pár tabletiek okolo 7 eur

    1. feb 2020

    @karajazviny včera som ho kupovala na predpis od všeobecnej lekárky 😏

    1. feb 2020

    @ivanka9 aj nám naša predpisuje 🙂 boli sme u inej a tá mi len na papier napísala, čo si mám kúpiť, ak už nemáme 🙂

    1. feb 2020

    @karajazviny ja som až spätne prečítala ostatné komentáre..tiež som netušila, že ten 7 kusovy sa dá kúpiť voľne 🤔

    1. feb 2020