kasandra_g
30. aug 2017
1401 

Strihať, či nestrihať?

To už nie je otázka, ale priam dilema. Názory o tom, kedy a či vôbec prvé detské vlásky ostrihať, sa rôznia. Trúfli by ste si aj sami? Prečítajte si pár faktov a rád.

Ako bude vaše dieťaťko po narodení vyzerať? Na koho sa bude podobať, po kom bude mať úsmev, oči, či noštek… Bude vlasaté, alebo s bábätkovským páperím, s plavými jemnými kučierkami, či tmavými dlhými?, Tak, či onak, chlapec, či dievča, skôr, či neskôr, príde aj k prvému strihaniu.

Poriadny mýtus

Určite ste už počuli, že deti treba starostlivo ostrihať na krátko, aby im vlásky zhustli. Nuž, je to povera, ktorá sa ťahá z generácie na generáciu. Každý človek sa narodí s istým typom vlasov, ich vlastnosťami, kvalitou, hustotou. Máme presne daný počet vlasových folikulov, takže častým strihaním nedosiahnete to, že ich bude viac.

Skúsenosti sú odlišné: “My stále striháme na krátko, vlásky spevneli a je to aj praktické, “ vraví mama dievčatka, Milota. Odborníci vysvetľujú, že je to len optický klam. Strih je tupý, zarovná rozštiepené končeky vlasov a tých sa potom zdá byť viac.

Prvé vlásky

Prvé jemné vlásky novorodeniatok postupne samé vypadajú. Často majú takéto malé detičky vzadu, na hlávke, zošúchané miesto. Typická bábätkovská lysina je znakom toho, že trávia čas viac – menej na chrbátiku. Novorodeniatko preto nie je potrebné strihať, azda len, ak sa skutočne narodilo vlasaté a po pár mesiacoch mu vlasy padajú do tváre.

Novorodenecké vlásky postupne nahradia ozajstné vlasy, ktoré bývajú už pevnejšie, silnejšie, štruktúrou podobné tým “dospeláckym”. Ako rastú, nastáva dilema so strihaním. Rozhodnutie, kedy skrátiť vlasy, je na vás. No rozhodne by nemali zasahovať do očí. Ak ste už raz zastrihli, potom už vlasy pravidelne skracujte. Približne každý mesiac o dĺžku jedného centimetra.

Strihanie ako v rozprávke

Ak máte hrôzu z predstavy, ako budete pred dieťaťom cvakať nožnicami, zájdite ku skúsenej detskej kaderníčke. Dnes sú kaderníctva pre deti zariadené veľmi vkusne, prostredie niektorých je priam rozprávkové. Dobrú skúsenosť má aj Asaela: “Malá mala 7 mesiacov, keď sme ju dali ostrihať tam, kde sa chodí stihať aj manžel. Pani má zlaté ruky, urobila to perfektne, malej hlávku prestrihala, vlasy boli rovnomerné.” Kaderníci strihajú vlasy chlapcom strojčekom. Z hľadiska bezpečnosti je to lepšie, aj keď na jemné vlásky možno nie veľmi vhodné. Malé dievčatká, ktoré obsedia viac, strihajú ručne, nožnicami. Ako vraví kaderníčka Alenka z bratislavského kaderníctva, deti všeobecne dlho neposedia, musí pracovať rýchlo, ale bezpečne.

Dieťa do kaderníctva niekedy ťažko dostať, hlavne, ak je už väčšie. Skúsená mama Zabina vraví: “Lepšie je chodiť pravidelne, aby si dieťa pomaly zvyklo. Čím neskôr pôjdete prvýkrát, tým horšie.” Ak nezaberie prostredie kaderníctva, skúste:

  • Hrať sa na kaderníctvo
  • Pustiť rozprávku Vlásková víla
  • Odmena v podobe sladkosti, alebo inej drobnosti
  • Zobrať ostrihať zároveň aj ocka, či nebojácneho malého kamaráta, nech dieťa vidí, že to nebolí

Strihanie doma

Ak sa odvážite a ste matka “bojovníčka”, smelo do toho! Kaderníčka Alenka odporúča: “Stihajte deti doma pri nejakej obľúbenej činnosti. Či už pri hraní sa s preferovanou hračkou, alebo pozeraní rozprávky. Ja, osobne, strihám svoje deti pri kúpaní vo vani. Je to aj praktické.”

Na domáce strihanie potrebujete:

  • Gumenú podložku na zem
  • Nožnice strednej veľkosti
  • Uterák
  • Rozprašovač s vodou

Uterák položte na plecia dieťaťa. Vyhnite sa strihaniu britvou, alebo žiletkami. Na detské jemné vlásky je táto metóda príliš drastická. Ak sú vlasy neposedné, trochu ich navlhčite vodou. Ofinku skráťte nad obočie, chlapcom vlásky zastrihnite nad uši. Stačí im dĺžka vlasov tri centimetre. Diečatám môžete nechať mikádo. Takto by to bolo priam ideálne:

Nezabudnite si prvé ostrihané vlásky vášho dieťatka odložiť. Nech vám ostane na toto krásne, ale krátke bábätkosvké obdobie, večná spomienka.

#materstvo #starostlivost_o_dieta 

Zdroj foto: freeimages.com, depositphotos.com

jej som sa pobavila ze prve vlasky vypadnu. To nevideli hrivy mojej malej ktora nevypadla ani nahodou. Teraz ma 3 roky vlasky po pas a huste. Ani raz nestrihane.

12. sep 2017

Začni písať komentár...

Odošli