7 / 8

    Aký význam má vitamín B12 v organizme? - je potrebný pri produkcii červených krviniek, - chráni pred megaloblastickou anémiou, - je potrebný pri tvorbe myelínu, - je dôležitý pri syntéze RNA a DNA, - je potrebný pre rast detí, - bráni pred kumuláciou homocysteínu. #vitamin_b

    27. okt 2015

    Aké sú príznaky nedostatku vitamínu B12? Najzávažnejšia porucha je perniciózna anémia (chudokrvnosť vyznačujúca sa menším počtom červených krviniek). Tieto krvinky majú väčší objem (viacej ako 95 femtomol/l). Toto ochorenie treba nutne liečiť injekciami B12. Pacienti s deficitom vitamínu B12 sú bledí a cítia sa slabí, majú častejšie afty, poruchy nervov (brnia im ruky a nohy), majú problémy s udržaním rovnováhy, pociťujú zhoršenie pamäte, majú depresie, majú sklon k náladovosti, majú zhoršenú koordináciu svalov atď. Majú zvýšené hladiny homocysteínu a tým zvýšené riziko aterosklerózy.

    27. okt 2015

    Zdroje vitamínu B 12?
    Bohatým zdrojom vitamínu B12 je pečienka (100 g varenej hovädzej pečienky obsahuje 70,5 ug vitamínu B12), mäso (100 g vareného hovädzieho mäsa obsahuje 2,5 ug vitamínu B12), treska (100 g obsahuje 1,41 ug vitamínu B12), hrnček mlieka (0,9 ug), jogurt (0,59 ug), vajíčko (0,5 ug), syr (0,71 ug vitamínu B12). Je pravda, že malé množstvo vitamínu B12 obsahuje aj špenát, ale museli by ste zjesť 23 šálok špenátu denne, aby ste mali dostatok tohto vitamínu.Ak teda chcete mať dostatočný príjem vitamínu B12, je potrebné racionálne a vyvážené stravovanie, prípadne nutričné doplnky.

    27. okt 2015