katarinka26
27. mar 2016
409 

„Normálny menštruačný cyklus" a jeho vplyv na plodnosť/neplodnosť"

Plodnosť ženy nie je javom typu „všetko alebo nič“. Medzi normálnou vysokou plodnosťou, nepravidelnosťami cyklu a úplnou neplodnosťou jestvuje skôr plynulý prechod.

Normálna ženská plodnosť (cyklus)si vyžaduje primeranú interakciu medzi niekoľkými hormónmi, ktoré vyvolajú ovuláciu a riadia cyklus po ovulácii. V počiatočnej fáze cyklu hypofýza vylučuje hormón stimulujúci folikul – FSH . Tento hormón zahajuje proces ovulácie stimulovaním folikulu (malého bunkového váčku obsahujúceho vajíčko), ktorý sa začína vyvíjať v jednom z dvoch vaječníkov. Vaječníkový folikul pri svojom vývoji vylučuje Estrogén, ktorý spôsobuje vývoje endometria – vnútornej výstelky maternice. Vďaka estrogénu vnútorný krčok maternice (cervix) vylučuje hlien, ktorý je nevyhnutný pre normálnu plodnosť a pohyb spermií!!! Toto je až zásadne dôležitá vec pri otehotnení !!!  Ja sama som si roky myslela , že môj „hlien“ je v poriadku – až keď sa mi prvý krát objavil „správny“ a to práve po úprave stravy a správnom dopĺňaní výživových doplnkov. To čo bolo popísané na nete, že máte si natiahnuť hlien medzi palec a ukazovák, je až smiešne , lebo takto sa dá natiahnuť aj veľmi málo elastický hlien. A je logické , že cez niečo „hutnejšie“  prípadne „kyslejšie – iné ph“ spermie len veľmi ťažko prejdú – takýto hlien je skôr „mechanickou antikoncepciou“. Dovolím si prirovnať cervikálny hlien v čase ovulácie ako niekoľko centimetrov sa samovoľne naťahujúci sa „soplík“ , priesvitnej farby, ktorý vám visí z pošvy a je veľmi dobre viditeľný napr. na toalete (alebo ako naťahujúci sa niekoľko cm bielok zo slepačieho vajíčka). Počas dňa spôsobuje pocit veľkého vlhka na gaťkách / v pošve. Toto som ja napríklad dlhé roky nepoznala, napriek tomu, že všetky ženské hormóny som v krvi mala v norme !!!! a to vždy !! a to mi boli robené 4 deň cyklu – tak ako to uvádzajú hematológovia a endokrinológovia.

Po dosiahnutí určitej hladiny estrogénu hypofýza začne vylučovať luteinizačný hormón LH, ktorý spôsobí ovulácie – tj z folikulu sa uvoľní  vajíčko, ktoré bolo v ňom uzavreté. Po ovulácii ten istý folikul nadobudne nový vzhľad a dostáva nové pomenovanie. Zožltne a preto sa nazýva Žlté teliesko  alebo corpus luteum a vylučuje Progesterón, ktorý pripravuje endometrium (výstelku / sliznicu maternice)  na prípadné uhniezdenie .  Progesterón tiež spôsobuje mierne zvýšenie rannej bazálnej teploty (kombinácia zníženia hladiny estrogénu a zvýšenia hladiny progesterónu spôsobuje zastavenie vylučovania cervikálneho hlienu). Asi po 2 týždňoch , pokiaľ nedošlo  k otehotneniu , žlté teliesko zastaví vylučovanie progesterónu  a náhly pokles tohto hormóny spôsobí odlučovanie vnútornej výstelky maternice – nastáva Menštruácia.  Poovulačná časť cyklu sa nazýva Luteálna fáza a nepravidelnosti vývoja žltého telieska a luteálnej fázy sa nazývajú poruchy luteálnej fázy .

Priznám sa , že ja som si nikdy nemerala bazálnu teplotu – teplotu v pošve. Ja som ostala , až šoknutá ako veľmi sa mi zmenil cervikálny hlien a dodnes podľa neho rozoznávam plodné a neplodné dni. Ale uznávam túto metódu ako skvelý spôsob na zistenie dostatočnej produkcie hormónov . Zmena bazálnej teploty ako jediná dokáže jednoznačne potvrdiť prebehnutú ovuláciu a to tým, že jej hodnoty sa oproti teplotám pred ovuláciu zvýšia asi o 0, 2 stupňa Celzia. Určite je potrebné mať aj dostatočne citlivý a spoľahlivý teplomer na meranie bazálnej teploty. Napr. abnormálne nízke hodnoty bazálnej teploty môžu tiež poukázať na zníženú funkciu štítnej žľazy, aj keď krvné testy túto zníženú činnosť neodhalili – Tu si dovolím poznamenať , že je kopec žien , ktoré majú  všetky príznaky nesprávne / nedostatočne fungujúcej štítnej žľazy, ale v krvi im to nie je preukázané. Ja tomu hovorím, že nezmestia sa do tabuliek – tabuliek stanovených lekármi zo štandardných hladín ľudí. No ja som nikdy nebola tabuľkový typ a viem aké je ubíjajúce   dostávať odvšadiaľ odpoveď „výsledky máte v poriadku“ ....

Je veľmi dôležité si uvedomiť, že to , čo sa stane pred ovuláciou , môže ovplyvniť poovulačnú časť cyklu. Napríklad abnormálna hladina folikulostimulačného hormónu FSH alebo luteinzačného hormónu  LH pred ovuláciou  zjavne zapríčiňuje ovuláciu nezrelého vajíčka a / alebo následnú tvorbu žltého telieska, ktoré uvoľňuje nedostatočné množstvo progesterónu počas nedostatočného počtu dní, - a to je práve potrebné na udržanie tehotenstva !!!!

Ako odstrániť tieto anomálie si budeme postupne rozoberať v skupine Jamieson, cesta k zdraviu ,kde sa môžete  pýtať, prípadne pridávať Vaše osobné skúsenosti, tak ako ja tie svoje . Odporúčanie a detailnejšie články budú prebiehať v skupine, nakoľko budú obsahovať aj konkrétnu značku vitamínov, ktorej ja verím, a ktorá mne pomohla odstrániť poruchy či anomálie cyklu a dnes mám dve zdravé deti .

Link na skupinu

https://www.modrykonik.sk/group/7234/

Začni písať komentár...

Odošli