NEPASTERIZOVANÁ TRADIČNÁ BRYNDZA – LIEK PRÍRODY, KTORÝ POSILŇUJE NAŠU IMUNITU
    Prof. Ebringer roky skúmal probiotické vlastnosti tradičnej bryndze. Tradičnú nepasterizovanú bryndzu považuje za unikátny patent prírody, kde sa premnožia „priateľské“ baktérie. V 1 g bryndze sa nachádza asi 1-100 miliárd týchto prospešných mikroorganizmov, čo je najmenej 100-1000 krát viac ako v jogurtoch. V tomto bohatom komplexe sa nachádza viac ako 20 rozličných druhov. Pre porovnanie probiotický jogurt obsahuje len 2, maxim. 3 druhy živých mliečnych baktérií.
    Mnohé z týchto „priateľských“ baktérií majú probiotické vlastnosti s blahodarný účinkom na ľudský organizmus. Okrem posilnenia imunity pred infekciami, má bryndza pozitívne účinky pri prevencii rakoviny, srdcovocievnych ochorení, zažívacích problémoch, rednutí kostí a cukrovke.
    V štúdii prof. Ebringera 100 g bryndze denne už po mesiaci (!) znížilo hladinu „zlého“ LDL-cholesterolu v krvi o 6% a po 2 mesiacoch došlo u 2/3 dobrovoľníkov nielen k nárastu „dobrého“ HDL-cholesterolu, ale aj k zníženiu krvného tlaku a hladiny cukru.
    Teplom a pasterizáciou sa však „priateľské“ baktérie ničia. Prof. Ebringer objasňuje mechanizmy chrániace konzumentov tradičnej bryndze tak, že prospešné probiotické baktérie produkujú počas zrenia syra prirodzené antibiotiká - bakteriocíny a spolu s metabolitmi mliečneho kvasenia sa podieľajú na potlačení aj potenciálne patogénnych baktérií, čím nahrádzajú potrebu pasterizácie.
    Nepasterizovaná bryndza by však, samozrejme, mala pochádzať z certifikovaného alebo overeného salaša.
    Pozn: Aby bryndza vydržala v chladničke čo najdlhšie, treba ju vybrať z mikroténu či fólie, aby mohla „dýchať“ a uskladniť ju napr. v sklenenej či keramickej miske prikrytej tanierom.
    #imunita #cholesterol