katey
22. apr 2015

Kniháreň: Přirozený rodinný život

Pred pár dňami som si prezerala knižnicu. Nieže by som nemala dosť rozčítaných kníh, ale proste niečo ma k nej ťahalo. Zrak mi padol na jednu celkom mohutnú farebnú ťažkú knižku. Vraj PŘIROZENÝ RODINNÝ ŽIVOT.

Nepamätám si, kedy som si ju objednávala, ani či som ju nejako veľmi chcela. Skôr nie, keď som na ňu tak ľahko zabudla 🙂

Tak som sa teda do nej zalistovala, dala mi zabrať, lebo 430 strán na bielom papieri má aj svoju váhu, takže žiadne večerné čítanie v posteli z toho nebude, lebo keby som pri nej zaspala, mohla by som skončiť aj modrinou na čele.

Ale zrazu ako sa mi otvárali stránky, už som sa rozpamätala, čím ma zaujala. Ako aj názov hovorí, kniha je plna naozajstnej prirodzenosti. Nejde o žiadne hlboko vedecké články, aj keď v určitých pasážach sa vyskytujú aj nejaké štatistické údaje. A zahŕňa naozaj všetky aspekty materstva, dokonca aj také, o ktorých mi zatiaľ ani nenapadlo premýšľať (napríklad ako sa vysporiadať s tým, ak by moje dieťa bolo homosexuálne orientované)

Kniha sa začína kapitolou o prirodzenom tehotenstve, o tom, že naše materstvo nezačína až vtedy, keď sa bábätko vykluje na svet, ale omnoho skôr. Pokračuje pôrodom, starostlivosťou o dieťa, či už po telesnej alebo duševnej stránke. Zahŕňa aj kapitolu o dojčení, o význame dlhodobého dojčenia a prirodzeného odstavenia a celá jedna kapitola je venovaná rôznym uhlom pohľadu na očkovanie. Za touto kapitolou sú popísané všetky choroby a prejavy ochorením, proti ktorým sa očkuje. Neopomína ani výchovu, hlavné tú prirodzenú kontaktnú, zábavu, voľný čas, hnev, plač, spánok, riešenie problémov ale aj také situácie ako rozvod, smrť, sexualitu a podobne. Celá jedna kapitola je venovaná vzdelávaniu, alternatívam nášho vzdelávania a domácemu vzdelávaniu.

Zaujali ma aj pasáže o tom, ako vlastne vzniká zdravá rodina, aký vplyv na rodinu má strava, elektronika, hračky. O tom, že zdravie si vieme udržiavať aj prírodnými prostriedkami. Našla som aj zoznam bylín vhodných pri bežných ochoreniach. Celkovo mám z tejto knihy pocit, že je tam snáď všetko. Priznám sa, neprečítala som ju ešte celú, len si v nej listujem a prečítam pasáže, ktoré ma zaujmú, ale ešte mi nenapadla jediná, ktorá by chýbala. Dokonca som našla aj návody na detské hry, ako sa hrať tak, aby hra bola prirodzená a dieťa muselo aj pohnúť hlávkou 🙂

Najviac sa mi páči to, že kniha nekopíruje žiadnu novodobú módu. Je naozaj o tom, ako vyzerá prirodzený život. Jednotlivé kapitoly do seba zapadajú a celkový koncept knihy dáva zmysel. Lebo prirodzenosť života tiež sama o sebe dáva zmysel.

Doslova „chrochtám blahom“, pri jej čítaní a každému, kto by sa rád vrátil naspäť k prirodzenosti vrelo odporúčam.

Na záver len jedna myšlienka, ktorá ma dnes oslovila „ Děti, které mohou být závislé tak dlouho jak potřebují, dosáhnou nezávislosti hned, jak budou na ni připraveni.“

Do čítania priatelia 🙂

a odkial si objednavala, nepamatas? aj ja ju chcem 🙂

22. apr 2015

a ta foto na obalke je krasna 🙂

22. apr 2015
katey
autor

@reanda vtedy som ju objednavala este z dary-zivota.sk, ale zmenilo sa tam vedenie, tak neviem, ci ju este maju..

23. apr 2015
23. apr 2015

Posledna myslienka je krasna🙂

25. apr 2015

Krásna bodka na záver.

25. apr 2015

Začni písať komentár...

Odošli