katjanka
5. sep 2017
851 

Alergia na bielkovinu kravského mlieka: Prísna diéta, ale aj šanca sa z toho dostať

Alergia na bielkovinu kravského mlieka (ABKM) je najčastejšou potravinovou alergiou, ktorá sa objavuje u 2 až 5% narodených detí. Najčastejšie sa vyskytuje práve u detí do jedného roka. Po tom, čo ste sa dozvedeli, že ňou váš prcek trpí, vás zrejme ako prvé napadne: Akú špeciálnu starostlivosť potrebuje? Čím ho budem kŕmiť? 

Za preplakanými nocami, kŕčami či zvracaním po každom kŕmení nemusí byť vždy iba detská kolika. "Alergiu nám zistili, keď mala dcérka asi mesiac. Dovtedy to bolo niečo katastrofálne. Doktorky nám tvrdili, že je to kolika, že to musíme vydržať. Až nám jedna z nich odporučila urobiť si testy a tam sa nám to potvrdilo," približuje svoju skúsenosť mamička na fóre.

Čas na diétu

V prípade, že sa u vášho novorodenca potvrdí alergia na bielkovinu kravského mlieka (ABKM), je potrebné z jeho stravy túto bielkovinu odstrániť a dodržiavať prísnu diétu až do času, kedy alergické prejavy neustúpia a neskôr dieťa sledovať, či u neho alergia ustupuje.  

Diétuje aj dojčiaca matka

V prípade, že svoje dieťa dojčíte, časť potravinových zložiek, ktoré príjimate, sa dostanú aj ku dieťatku. Ak v strave prijímate aj kravské bielkoviny (z mliečnych výrobkov), mohlo by vaše dieťatko po kojení alergicky reagovať. Nie je však dôvod s kojením prestávať.

Zo stravy však v takom prípade musíte vyradiť všetky mliečne výrobky počas obdobia dojčenia alebo do času, kedy vám doktor navrhne postupne ich opäť do stravy zaraďovať. Ak by vyradenie mliečnych výrobkov nepomohlo, zrejme bude potrebné vyradiť aj iné ako kravské výrobky, keďže niektoré deti môžu mať podobnú alergickú reakciu nielen na samotné kravské, ale aj na kozie a ovčie mlieko, či sójovú náhradu.

Treba to odsledovať v strave a ak by to bol váš prípad, eliminovať zo stravy aj tieto produkty. Ak vaše dieťatko krmíte alebo dokrmujete aj umelým mliečkom, vyhľadať budete musieť špeciálne hypoalergénne mlieko.

Čo s tuhou stravou?

V neskoršom období, keď už začnete svojho drobca riadne prikrmovať, budete zrejme uvažovať, ako vyskladať jedálniček tak, aby mu nič nepoškodilo. Dnes už je na trhu v ponuke množstvo výrobkov, ktoré bielkovinu kravského mlieka neobsahuje, a dá sa tak v kuchyni zaobísť aj bez nej. Radia napríklad mamičky na MK, ktoré sa s týmto problémom doma denne stretávajú a museli sa pri varení vynájsť.

“Po tom, ako nám zistili alergiu sme prešli na kozie, ryžové a občas aj sójové mlieko. Jogurty kupujeme kozie a ryžové, sladkosti takisto nemliečne. Puding či krupicu varím z ryžového mlieka. Prívarky zahusťujem so sójovou smotanou, do mäsa som už dávala aj kokosové mlieko. Treba len špekulovať, ale dá sa to úplne v pohode zvládnuť," popisuje skúsenosť na fóre jedna z mamičiek.

Pridáva sa aj ďalšia mamička: "Môj drobec má tiež alergiu na BKM a s jedálničkom nie je problém. Na varenie používame ryžové a ovsené mlieko a smotanu, jogurty dávame ryžové a sladkosti žiadne."

Nemusí to byť na celý život

Našťastie alergické reakcie u 90% detí pominú pri dodržiavaní prísnej diéty do 6. roku veku. Podľa štatistík u 50% detí sa ich stav zlepší do 1. roku života, a u ďalších 25% počas prvých troch rokoch života.

Zdroj: www.gikids.org, www.enfamil.ca

Zdroj foto: pixabay

#zdravie_choroby

Začni písať komentár...

Odošli