katjanka
2. aug 2017
2049 

Herpes môže mať pre najmenšie deti fatálne následky

Herpes sa môže jednoducho preniesť z človeka na človeka priamym kontaktom. Imunitný systém nás, dospelákov, si s nákazou dokáže poradiť. U najmenších detí však môže mať toto vírusové ochorenie fatálne následky. Ak sa teda u vás objaví táto nepríjemná vyrážka, buďte pri styku s bábätkami obzvlášť obozretný!

Herpes sa najčastejšie vyskytuje na perách alebo v okolí úst či na podnebí. Na mieste sa vytvárajú bolestivé pľuzgieriky a afty. U niekoho sa objaví iba raz, prelieči sa a už sa nevracia, iní sa s ním zas stretávajú opakovane.

Častý najmä v lete

Prejavy od úplneho počiatku - svrbenie, napínanie kože - cez samotnú vyrážku, ktorá sa neskôr zmení na chrastu, až po jej preliečenie a zmiznutie, trvá zhruba 8 až 12 dní. Herpes sa často objavuje najmä počas letných mesiacov, keďže mu okrem nedostatočnej hygieny do kariet prihráva aj množstvo slnečných lúčov, ktoré citlivú kožu na perách vysúša a dráždi. Pod vznik herpesu sa môže podpísať aj prílišná fyzická alebo psychická záťaž. Ako prevencia sa odporúča zdravá životospráva, dostatok vitamínu C a B12 a zinku. Okrem herpesu na pere sa objavuje aj na pohlavných orgánoch. Vtedy hovoríme o genitálnom herpese.

Najcitlivejšie sú novorodeniatka

Ak sa u nás objaví herpes, najväčší pozor by sme si mali dať práve pri styku s novorodeniatkami. Ak rodič alebo akákoľvek návšteva trpí herpesovým vírusom, mala by sa vyhnúť akémukoľvek styku s malým jedincom. Novorodeniatko sa môže nakaziť priamym kontaktom – mazlením, bozkom – ale aj stykom s predmetom, na ktorom sa vírus nachádza, napríklad hračky, lyžička a podobne.

Ak sa herpes objaví u mamičky, ktorá dieťatko dojčí, v kojení treba pokračovať, no pri kontakte s dieťaťom si dávať obzvlásť pozor. Odporúča sa vyhýbať sa akýmkoľvek dotykom, pri ktorých by dieťatko mohlo prísť do kontaktu s infikovaným miestom a nosiť na ústach ochrannú rúšku.

Aj pri starších deťoch je na mieste dostatočná hygiena a ochrana. Vyhýbajte sa používaniu spoločného riadu a príboru, dohliadnite na časté a dostatočné umývanie rúk. "Herpes je najnebezpečnejší pre úplne najmenšie bábätko, ktoré ešte nemá takmer žiadnu imunitu. Čím je dieťa staršie, tým je odolnejšie. Ja mám doma už 25-mesačného syna, no vždy keď mám herpes, umývam si ruky ako o život a na ústach nosím rúško," popisuje mamička na fóre.

Majte preto pred týmto vírusovým ochorením rešpekt a neberte styk s najmenšími na ľahkú váhu.

Zdroj foto: pixabay

#zdravie_choroby

Vsade sa o tom pise, rozprava. A nikto nenapise, preco je pre male deti nebezpecny? Ja si teda vzdy davam pozor, ale zaujima ma, co sa moze stat..

7. aug 2017

Začni písať komentár...

Odošli